fbpx

Poplave, dež in vetrovno vreme že povzročajo nevšečnosti

Poplavljeno ljubljansko barje (Foto: STA)

Deževno in vetrovno vreme je zlasti v zahodni polovici države danes povzročalo nevšečnosti. Močan veter je podrl več dreves, sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov. Že dopoldne je takšen plaz zasul cesto Ožbalt- Kapla v občini Podvelka, približno 50 kubičnih metrov zemlje bo odstranil koncesionar občine. Škoda na vozišču ni nastala.

Okoli 14. ure se je plaz sprožil tudi v naselju Selnica ob Muri v občini Šentilj. Posredovali so gasilci in plaz površine 15 krat 12 metrov prekrili s folijo. Stanovanjskih objektov ne ogroža. Plaz se je premaknil tudi v naselju Dolenji Leskovec v občini Krško.

Močan veter pa je na cestišča podiral drevesa v občinah Lovrenc na Pohorju, Slovenska Bistrica, Rače – Fram in Podvelka. Posredovali so gasilci lokalnih prostovoljnih gasilskih društev, ki so zagotovili prevoznost prometnic.

Reke in jezera še naprej v porastu
Na Agenciji za okolje medtem ob intenzivnih padavinah in taljenju snega opozarjajo na morebiten izrazitejši porast vodotokov v predalpskih porečjih zahodne Slovenije ter v porečjih Krke in Ljubljanice. Povečujeta se tudi površini Cerkniškega jezera in Planinskega polja. Ob večerni plimi, med 19. in 22. uro, bo gladina morja zaradi močnega južnega vetra povišana. Ob tem lahko morje poplavi nižje dele obale.

Foto: Agencija za okolje

Foto: Agencija za okolje

Deževno in hladneje tudi v prihodnjih dneh
Danes bo sicer pretežno oblačno, napovedujejo meteorologi. Predvsem v zahodni polovici Slovenije bodo občasno padavine, ki bodo zvečer in v prvi polovici noči prehodno zajele vso Slovenijo. Meja sneženja bo večinoma na okoli 1000 metrov nad morjem, le v Zgornjesavski dolini se lahko spusti nižje. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju se bo krepil jugo. Najvišje dnevne temperature bodo v severozahodni Sloveniji od 3 do 6, drugod od 7 do 13 stopinj Celzija.

V nedeljo bo na vzhodu delno jasno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno. Pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma plohe. Pihal bo šibak jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, ob morju 8, najvišje dnevne od 7 do 13 stopinj Celzija, hladneje bo v severozahodni Sloveniji.

V ponedeljek bo prevladovalo oblačno vreme z občasnimi padavinami. Po nižinah bo deževalo. Hladneje bo. V torek bo še nestalno vreme z občasnimi rahlimi padavinami.

M. P.