fbpx

FOTO: Snežni utrinki – do jutra bo še snežilo, snega tudi do 40 cm

Foto: Barbara Oprčkal

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile in po Sloveniji je danes začelo snežiti. Snežilo bo še do nedelje zjutraj. “Po nižinah večinoma pričakujemo od 5 do 10, morda ponekod tudi do 15 centimetrov novozapadlega snega. V višjih predelih pa lahko pade tudi od 20 do 40 centimetrov,” je povedal Brane Gregorčič iz Agencije RS za okolje.

“V precejšnjem delu notranjosti države sneži. Dopoldne je v višje ležečih krajih, na primer na Vojskem, že zapadlo 5 centimetrov snega, na Voglu 7 centimetrov, na Kredarici 16 centimetrov, sicer pa nekje do 2 centimetra,” je še pojasnil meteorolog.

Ohladitev je v Slovenijo prišla od severovzhoda. Tako je dež po nižinah prehajal v sneg najprej na Štajerskem, nato na Dolenjskem, v Beli krajini in na Kočevskem.

Velike temperaturne razlike
Ob tem je prišlo do velikih temperaturnih razlik, pri čemer so bile temperature zjutraj mnogo višje od temperatur čez dan. “V Črnomlju je na primer bilo zjutraj še plus 18 stopinj Celzija, zdaj pa sneži ob eni stopinji. V osmih urah je temperatura v tem kraju padla kar za 17 stopinj Celzija,” je ponazoril Gregorčič.

Zaradi sneženja je promet ponekod po Sloveniji že upočasnjen. Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste vsem voznikom priporočajo dodatno previdnost. Zaradi snega na cestišču so se prometne nesreče že zgodile na hitri cesti skozi Maribor pred pokritim vkopom Melje v smeri Maribora, na štajerski avtocesti pred priključkom Šempeter v smeri Ljubljane ter na cesti Ljubljana–Kočevje pri Prilesju.

Sneg povzroča težave na cesti
Zaradi snežnih razmer je cesta čez prelaz Vršič prevozna samo za osebna vozila z verigami, na cesti čez prelaz Jezerski vrh je obvezna uporaba verig, cesta Mojstrana–Vrata je med Peričnikom in Vrati zaprta. Poleg tega je na mejnem prehudu Babno Polje aradi slabih vremenskih razmer na hrvaški strani prepovedan promet za tovorna vozila nad 7,5 ton skupne mase. Ob močnem sneženju se lahko sneg oprijema cestišč, zato voznikom svetujejo dodatno previdnost na cestah.

Na Primorskem pa burja
Na Primorskem, kjer je sneg manj verjeten, pa imajo težave z burjo. Na hitri cesti med Razdrtim in Novo Gorico ter na regionalni cesti do Ajdovščine je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton. Vremenoslovci opozarjajo, da lahko danes popoldne in zvečer najmočnejši sunki burje v Vipavski dolini presežejo hitrost 100 kilometrov na uro. Po podatkih sistema avtomatskih merilnih mest Burja je bila najvišja hitrost sunkov burje, izmerjena v zadnji uri, blizu 80 kilometrov na uro.

 

A. D., STA