fbpx

Močan veter, sneg in naraščanje rek. Alarm v Piranu

Vir: www.promet.si

Vremenoslovci napovedujejo deževno in nestanovitno vreme. Oblačno vreme se bo čez dan nadaljevalo, meja sneženja pa se lahko spusti tudi do nižin. Preglavice bo povzročal predvsem močan veter, ki je že podira drevesa po Sloveniji. Ponekod bo tudi snežilo, zaenkrat je sneg zapadel v okolici Rateč in na jugozahodu države. V Piranu se je zaradi plimovanja morja sprožil alarm.

Veter bo na severu države pihal iz severozahodne strani, medtem ko bo na Primorskem pihala šibka burja. Vremenoslovci pričakujejo, da se bodo veter in padavine do popoldneva umirile in do večera popolnoma prenehale. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6, na Primorskem do 10 stopinj Celzija, so nam pojasnili na Agenciji RS za okolje.

Rateče. Vir: www.promet.si

Rateče. Vir: www.promet.si

Ponoči je napovedana zjasnitev. Jutri bo po državi povečini jasno z izjemo megle, ki se bo pojavljala ponekod po nižinah. Proti večeru je napovedana pooblačitev, ki jo bodo pospremile rahle padavine. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 12 stopinj Celzija.

OPOZORILA (poplave, plazovi, močan veter)

  • Predvideno je naraščanje rek. Reke Vipava, Reka, Dragonja, Ljubljanica so presegle opozorilne pretoke in se v manjšem obsegu razlivajo na območjih pogostih poplav.
    Dopoldne bodo reke v večjem delu Slovenije še naraščale, povečini do velikih pretokov. Ponekod lahko pride do manjših razlivanj.
Naraščanje rek v Sloveniji, sreda, 10. februar. Vir: Arso

Naraščanje rek v Sloveniji, sreda, 10. februar. Vir: Arso

  •  V sredo dopoldne bo ponekod v severni Sloveniji veter v sunkih presegal hitrost 70 km/h.
  • V visokogorju Julijskih Alp je velika nevarnost snežnih plazov (4. stopnja), drugod je nevarnost snežnih plazov povečini 3. stopnje. Nevarnost snežnih plazov je v večjem delu Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 1500 metrov 4. stopnje, v zahodnih in osrednjih Karavankah ter v Kamniško-Savinjskih Alpah 3. stopnje, v nižjih nadmorskih višinah ter v vzhodnih Karavankah pa večinoma 2. stopnje.

 

SNEŽNE RAZMERE

Snežna odeja je mehka in rahla. Veliko je zametov, na legah, ki so izpostavljene vetru, je novi sneg precej spihan.

V Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah je nad okoli 1500 metri od 100 do okoli 180 centimetrov snega, na 1000 metrih pa od le nekaj centimetrov do okoli 10 centimetrov. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih od 20 do 60 centimetrov snega, višje pa v Kamniško-Savinjskih Alpah in osrednjih Karavankah do okoli 80 centimetrov.

V Piranu visoko plimovanje
V Piranu je regijski center za obveščanje Koper nekaj minut po 10. uri sprožil alarm zaradi visokega plimovanja morja. Poplavljanje nižje ležečih delov obale v okolici piranske Punte ni tako redek pojav, še posebej, kadar plimovanje nastopi v kombinaciji z vetrom, ki piha z južne smeri neba.

 

Ž. K.