fbpx

Previdno v gore, ponekod so že zimske razmere

Foto: STA

Letošnja jesen se nam razgrinja v vsej svoji lepoti, k temu pa prispeva tudi toplo in sončno vreme, ki smo ga deležni v večini delov Slovenije. Pa vendar vse hribolazce in ljubitelje gora policisti opozarjajo, da ponekod v gorah že veljajo prave zimske razmere.

Pot v gore predstavlja mnogim ljudem rekreacijo, užitek brez primere in oddih od mestnega vrveža. Kljub temu da nas v nižinah sonce razveseljuje, pa velja upoštevati, da so v višjih legah razmere že drugačne.

Da bi kar najbolje poskrbeli za svojo varnost, je dobro upoštevati naslednje nasvete:

  • Pravilna izbira cilja. Pri tem je potrebno upoštevati, da je vrh šele polovica poti in da se gre na vrh po težji poti, sestopi pa se po lažji.
  • V gore nikoli sami. Samohodstvo ni priporočljivo, ker je vsaka poškodba na težko dostopnih terenih lahko usodna, o namerah pa naj bo seznanjen vsaj še kdo, ki lahko prosi za intervencijo, če vrnitev ne bi bila opravljena v dogovorjenem času.
  • Pripravljenost in ustrezna oprema sta bistveni predvsem v sredogorju in visokogorju, kjer je na severnih pobočjih in nad 2000 metri tudi že sneg, temperature pa so lahko tudi pod ničlo. Zato so tam poti spolzke, nižje pa marsikje prekrite tudi z odpadlim listjem. Pri hoji v takih razmerah mora biti med planinci tudi ustrezna razdalja zaradi zdrsov.
  • Kjer so razmere zimske, so obvezni specialni pripomočki. Opremo je treba pozimi prilagoditi vremenskih razmeram in snegu ter glede na izbrano pot uporabljati – ne samo imeti pri sebi – tudi dodatne specializirane pripomočke, kot so npr. vrv, cepin, dereze, čelada ipd.
  • Poudarek naj bo na previdnem prečenju grabnov in pobočij. Pri zdrsu po zmrznjenem snežišču naklonine 42 stopinj že po 20 metrih dosežemo hitrost 70 km/h, po 80 metrih drsenja pa več kot 140 km/h!
  • Markacije so v višjih legah že lahko skrite pod snegom. Zato izberite območje, ki ga poznate, bodite zbrani in pozorni, v nobenem primeru pa ne zahajajte s poti. Če se izgubite, raje pokličite 112 ali 113. Hodite varno, preprečujte nevarnosti in se jih naučite prepoznavati, predvsem pa bodite odgovorni, če se želite iz gora vračati s prijetnimi izkušnjami, so še sporočili gorenjski policisti.

Ne pozabite!

V Sloveniji je za vsa motorna vozila obvezna uporaba zimske opreme

v obdobju med 15. 11. in 15. 3. oz. pred ali po tem datumu v primeru zimskih razmer.

V kolikor se z avtomobilom odpravljate v višje ležeče predele, razmislite o zimski opremi tudi pred obveznim datumom.

A. D.