V večernih urah prihaja nova pošiljka dežja, vetra in toče

Foto: Arso

Agencija za okolje Arso, ki je za danes za celoten del država izdala oranžno opozorilo, opozarja, da se nam obetajo krajevna neurja, ki bodo najpogostejša v poznih popoldanskih urah, zvečer in v prvem delu noči na sredo. “Nov nevihtni pas trenutno potuje v smeri proti vzhodu, severovzhodu. Znova lahko pričakujemo pestro dogajanje. Posebnosti: močan veter in toča,” so sporočili na Neurje.si. “Kljub temu, da so padavine ponehale in se je marsikje razjasnilo, naj vas to ne zavede. V večernih urah, predvidoma nekje okoli 20. ure, pričakujemo, da bodo nevihte z nalivi ponovno zajele večji del države”, opozarjajo na Arsu.

V južni polovici države v popoldanskih urah obstaja lokalna verjetnost debelejše toče. “Popoldan in v noči na sredo bo ob intenzivnih in dolgotrajnejših nevihtah z nalivi v večjem delu države verjetnost razlivanja hudourniških vodotokov in manjših rek. Pri tem bo poplavljala tudi padavinska in zaledna voda. Zaradi velike predhodne vodnatosti bodo najmočneje narasli hudourniški vodotoki in manjše reke v severni, severovzhodni in tudi osrednji Sloveniji. Na teh območjih so možne hudourniške poplave,” izpostavljajo na Arsu.

Vir: Arso

Foto: Arso

Meteorolog Branko Gregorčič iz Arsa je povedal, da nas danes čaka podobno vremensko dogajanje, ki smo mu bili priča prejšnji teden. Nevihte se bodo namreč nadaljevale, to pa velja predvsem za Gorenjsko, Koroško, dela Štajerske in Prekmurja. Ljudem svetuje previdnost, spremljanje vremenskih opozoril in radarske slike in omejevanje gibanja na prostem v času, ko je dogajanje najbolj pestro. Do četrtka zjutraj je sicer v veljavi odredba o povečani stopnji pripravljenosti, ki je bila izdana s strani Poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana.

 

Zaradi neviht je po državi oviran promet. Cesti Ljubljana-Litija pri Senožetih in Trebija-Sovodenj so morali zapreti zaradi podrtega drevesa. Prometno-informacijski center za državne ceste pa navaja, da je zaradi poškodb elektro omrežja zaprta cesta Gederovci-Cankova. “Prilagodite hitrost in način vožnje trenutnim razmeram na cesti. V primeru slabše vidljivosti ročno prižgite luči. Voznike opozarjamo, da je ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih nevarno in prepovedano,” ob tem opozarjajo.

Poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite Samo Kosmač je za STA povedal, da je včerajšnje neurje močno prizadelo Severno Primorsko. Debela toča je namreč v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko poškodovala okna, strehe in pa osebne avtomobile. Na širšem območju Goriške je močan veter ruval drevesa in odkrival strehe. V jutranjih urah so v centru za obveščanje zabeležili preko 200 klicev občanov, ki so bili potrebni pomoči. O celoviti škodi pravijo, da še ne morejo govoriti, saj se bo prava škoda pokazala šele tekom dneva. Gasilci od ponedeljka zvečer pomagajo ljudem na terenu pri pokrivanju streh, da ne bi bila škoda še večja.

Posledice nočnega neurja na Goriškem (Foto: STA)

Foto: STA

Foto: STA

Ogromno težav je bilo zopet na Celjskem. V občinah Slovenske Konjice in Rogatec je bilo najhuje. Na Osnovni šoli v Ločah je veter razkril streho, brez elektrike je na območju Elektra Celje ostalo približno 1500 odjemalcev. Gasilci so bili primorani pomagati pri evakuaciji otrok iz kampa Lepena v Bovcu.

Občina Rogaška Slatina (Foto: STA)

Sara Kovač