Pripravite se: prihaja nov vročinski val in nevihte

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Pri Arsu (Agenciji RS za okolje) prebivalstvo pozivajo k pripravljenosti. Prihaja višek vročinskega vala – potem, ko so temperature v države že včeraj presegle 30 stopinj Celzija, bodo te danes še porasle. Arso je zaradi tega razglasil oranžni alarm za večji del države, in sicer za jugozahodno, jugovzhodno in osrednjo Slovenije. Oranžni alarm bo v ponedeljek veljal za pretežni del  države. 

Kot pišejo na svoji spletni strani, bodo visoke temperature vztrajale do sredine prihajajočega tedna. Vročina bo najhujša sredi dneva in v nižinah.

Zadnji vročinski val so, že drugi v letošnjem letu, v četrtek ponoči in čez dan prekinila neurja. Ta so povzročila visoko materialno škodo. Po ujemi se vrača vročinski val. Že v soboto so se temperature dvignile nad 30 stopinj Celzije, te pa se bodo sedaj še zviševale. Arso napoveduje: najvišje temperature bodo segale do 34 stopinj Celzija. Skozi pripeko bo pihal jugozahodni veter, popoldne pa na severovzhodu države še šibak vzhodnik. Ob koncu dneva je v Alpah pričakovati vročinske nevihte.

V ponedeljek še bolj vroče!
Z začetkom tedna se bo ozračje še bolj otoplilo. Temperature bi lahko dosegle 35 stopinj Celzija. Proti večeru je pričakovati nove vročinske nevihte.

“Zaradi vročine so v agenciji za danes za jugozahod in jugovzhod države ter osrednjo Slovenijo razglasili oranžni alarm (bodite pripravljeni), za severovzhod in severozahod pa rumeni alarm (bodite pozorni). V ponedeljek bo oranžni alarm veljal za vse dele države razen za severozahodnega,” poroča STA. 

V tujini še huje
Slovenija sicer še zdaleč ni edina, ki se sooča z visokimi temperaturami. V mediteranskih državah termometri kažejo celo 40 stopinj Celzija.

Posebej pazljivi naj bodo vsi, ki se bodo danes odpravili na pot z avtomobilom. Predvsem popoldne so pričakovani zastoji in zamude.

G. K.