fbpx

Proti večeru visoka verjetnost za nastanek neurij

Foto: iStock

Visoke temperature so nas dokončno prepričale, da je poletje tukaj. Za meteorologe se je sicer začelo že s 1. junijem, koledarsko poletje pa je nastopilo pred kratkim – z 21. junijem. Kljub temu da bo popoldan zaznamovala kopasta oblačnost in se bodo pojavili tudi manjši nalivi ter toča, izrazitejših ohladitev ni pričakovati. 

Dnevne temperature bodo okoli 27 do 30 stopinj Celzija. Prve ohladitve pričakujemo šele v začetku naslednjega tedna, ko bo v državi prevladovalo oblačno vreme z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma nevihtami.

Napoved za naslednje dni: oblačno
Oblačno vreme se bo obdržalo tudi jutri. Pojavljale se bodo občasne krajevne padavine, deloma nevihte, ki se bodo ponekod nadaljevale v noč na ponedeljek. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 23, najvišje dnevne od 26 do 30 stopinj Celzija.

Po podatkih Agencije RS za okolje so v jugozahodni Sloveniji okoli poldneva nastale nevihtne celice z visokimi radarskimi odbojnostmi, kar nakazuje na možnost pojava vremenske ujme (nalivi, veter, toča). Celice se pomikajo od juga proti severu. Verjetnost za nastanek neurij bo po celotni državi  popoldne in zvečer še visoka.

Foto: Istock

Foto: Istock

Kako ravnati ob visokih poletnih temperaturah? 

 • Zmanjšajte izpostavljenost toploti
  Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča, da v poletnih mesecih, ko je temperatura za mnoge skorajda nevzdržna, prostore ohlajate v ranih jutranjih in poznih večernih urah ter ponoči. Čez dan naj bodo okna in vrata prostorov zaprta, okna pa zastrta, da bi se sončni žarki lažje odbijali. Priporočajo tudi izklop vseh naprav, tudi tiste, ki so samo v stanju pripravljenosti, saj tudi takrat oddajajo toploto. Če to ne zadošča, se poslužite ventilatorjev ali pa bolj učinkovitih klimatskih naprav. Priporočajo tudi hladne prhe in zadrževanje na javnih klimatiziranih prostorih.
 • Zmanjšajte nastajanje toplote
  To lahko storite tako, da fizično aktivnost omejite na minimum.
 • Omogočite telesu odvajanje toplote
  Izbirajte primerna, ohlapna, lahka oblačila. Pijte zadostne količine vode, tudi takrat, ko ne čutite žeje. Odrasel človek običajno potrebuje približno 1,5 litra vode na dan,  v vročih dneh pa približno 2 litra vode dnevno. Potreba po količini vode se še poveča, če smo fizično aktivni. Izogibajte se pijačam, ki vsebujejo kofein ali alkohol, saj te povzročajo še večje odvajanje vode.
 • Pomagajte drugim!
  Visoke temperature ne ogrožajo vseh enako. Bodite pozorni na dojenčke, starejše ljudi in tiste s kroničnimi ali duševnimi boleznimi. Še posebej so izpostavljeni ljudje z visokim krvnim tlakom ali srčnimi obolenji. Otrok ali živali nikoli ne puščajte v zaprtem avtu!
 • Kaj storiti v primeru pregretja?
  V primeru, da opazite pregreto osebo, jo nemudoma odmaknite s sončne lege, v primeru vročinske kapi pa takoj pokličite zdravniško pomoč.

Ž. K.