fbpx

Slovenijo pobelil prvi sneg, v prihodnjih dneh pravi polarni mraz

Planina nad Vrhniko

Sneg je pobelil večji del Slovenije. Največ ga je zapadlo v Kočevju in Novem mestu – okoli 15 centimetrov. Na Kredarici je snežna odeja visoka že 46 centimetrov. V prihodnjih dneh bo zelo hladno, zjutraj tudi do -10 stopinj. Cesta čez prelaz Vršič je prevozna le za osebna vozila z verigami.

Kot so vremenoslovci napovedali že v četrtek, je v soboto popoldan po večjem delu države začelo snežiti. Prvi sneg je pobelil večino Slovenije, z izjemo Prekmurja in Primorske. V Ljubljani in Mariboru je bilo snega sicer zgolj za vzorec, a so ga imeli več v drugih delih Slovenije. Največ ga je zapadlo v višinskih delih na Kredarici, Vojskem in Voglu ter v Kočevju, Novem mestu in Črnomlju.

Višina snežne odeje ob 7. uri zjutraj (podatki Arsa):
-Kredarica: 46 cm
-Vojsko: 42 cm
-Vogel: 30 cm
-Katarina nad Ljubljano: 30 cm
-Kočevje: 16 cm
-Novo mesto: 13 cm
-Črnomelj: 12 cm
-Postojna: 7 cm
-Celje: 4 cm
-Ljubljana: 2 cm

Nova pošiljka snega morda že jutri
Padavine so do jutra po vsej državi ponehale, a večji del dneva bo še oblačno in hladno. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 7 stopinj Celzija, na Primorskem tudi do 10. Jutri bo sprva nekoliko jasneje, v nižinah se bo pojavljala nizka oblačnost, popoldne pa so možne manjše padavine, predvsem v osrednji Sloveniji bo tudi rahlo snežilo.

Trenutne prometne razmere:
-Cesta čez prelaz Vršič je prevozna zgolj za osebna vozila z verigami.
-Zaradi slabih vremenskih razmer na Hrvaškem je mejni prehod Babno Polje zaprt za tovorna vozila nad 7,5 ton.
-Zaradi burje je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton na regionalni cesti Razdrto–Vipava–Ajdovščina.
-Zaradi kamenja ne cesti Logatec–Žiri pri Brekovicah promet poteka izmenično enosmerno.

Zjutraj tudi do -10 stopinj celzija
V prihodnjih dneh pa lahko pričakujemo pravi zimski mraz. Jutranje temperature bodo od -7 do -2 stopinji celzija, v severozahodnih krajih pa tudi do -10. Tudi čez dan se ne bo veliko ogrelo, saj bodo najvišje dnevne temperature od 0 do 4 stopinje. Nekoliko topleje bo le na Primorskem, kjer se temperatura čez dan lahko povzpne tudi do 8 stopinj Celzija.

M. G.