Sneg naletaval na Gorenjskem, temperature ponoči pod ničlo

Fotografija je simbolična (foto: Pixabay)

Polarni mraz, ki se je pojavil v nedeljo, je v današnjem jutru marsikje presenetil s snegom in slano. Na nekaterih delih Gorenjske je naletaval sneg, o sneženju so med drugim poročali iz Tržiča in Bleda. Temperature so bilieponoči marsikje pod ničlo.

Danes bo na vzhodu deloma jasno. Drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, ki bodo pogostejše v severozahodni Sloveniji. Meja sneženja se bo postopno dvignila nad 1000 metrov nad morjem. Pihati bo začel jugozahodnik, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16, na severozahodu okoli osem stopinj.

Jutri bo oblačno, padavine se bodo sredi dneva in popoldne razširile na vso Slovenijo. Vmes bodo tudi posamezne nevihte. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. Popoldne in zvečer se bo od severa ohladilo, meja sneženja se bo ponekod spustila pod 700 metrov nad morjem. Zapihal bo severni do severovzhodni veter. Jutranje temperature bodo od 2 do 8, ob morju 12, najvišje dnevne v južni Sloveniji še od 12 do 17, v severni pa le od 5 do 10 stopinj Celzija, poroča Arso.

Toplo vreme v prvi polovici aprila je pospešilo razvoj rastlin. Večji del Slovenije je v valu različnih faz cvetenja oziroma razvoja plodov sadnega drevja. Občutljivost na pozebo je odvisna od sadne vrste, sorte in predvsem od razvojne faze.

M. P.