fbpx

Snega letos verjetno ne bomo dočakali, nadležni megli pa se lahko izognete

Foto: iStock

Božič bomo očitno dočakali v megli. Do konca leta ni na vidiku niti dežja, snega pa za zdaj sploh ne moremo pričakovati. Meteorologi napovedujejo razmeroma toplo in suho vreme, kotline pa bo spremljala megla.

V zadnjih dneh nas po nižinah vztrajno spremlja megla, vendar imamo za pohodnike dobro novico – z vzponom na zgolj 200 metrov se boste lahko megli izognili, verjetno pa vas bo tam pričakalo tudi sonce.

Božične praznike bosta spremljala suho vreme in megla
V torek se začenja koledarska zima, s katero prihajajo daljši dnevi in krajše noči. Kljub temu pa se ne moremo nadejati pretirano zimskega vremena. Po besedah meteorologa Braneta Gregorčiča se lahko zgodi tudi, da do silvestrovega ne bo omembe vrednega dežja, na sneg pa sploh ne kaže.

Kot je povedal Gregorčič, si še nekaj časa ne moremo obetati omembe vredne vremenske spremembe. Nad južno Evropo in Sredozemljem bo vztrajalo območje visokega zračnega pritiska. Temperature bodo še vedno previsoke za ta letni čas, po nižinah bo precej megle, ta se bo pojavlja tudi ob morju. Bolj jasno bo v gorah, kjer bo zelo toplo za to obdobje. Na 1500 metrih bo večinoma nad pet stopinj Celzija.

Obeta se rekord najmanjše količine decembrskih padavin
Suho vreme se bo nadaljevalo. Prva možnost za padavine, čeprav precej majhna, bo nekje v drugi polovici prihodnjega tedna. V kolikor do konca meseca ne bo padavin, bo verjetno postavljen rekord najmanjše kadarkoli izmerjene količine decembrskih padavin. Tudi v gorah bo zaradi dolžine toplega obdobja morda postavljen kakšen temperaturni rekord, po nižinah pa ga zaradi precej močnih temperaturnih inverzij verjetno ne bo, pravi Gregorčič.

Če za božič ne bo snega, si ga lahko obetamo za veliko noč. Vsaj tako pravi pregovor, ki napoveduje: “O božiču zeleno, o veliki noči sneženo.” 

N. K., STA