V nekaterih delih Slovenije izredne razmere

Foto: STA

Na območju Julijskih Alp je ponoči padla večja količina padavin. Na Gorenjskem so po besedah regijskega poveljnika civilne zaščite Klemena Šmida narasli vodotoki v porečju Save Bohinjke in Save Dolinke, ki sta se razlivali v manjšem obsegu. Sava se je medtem razlivala v okolici Radovljice, poplavljala pa je tudi Tržaška Bistrica v okolici Tržiča.

Kot je poudaril Šmid, se najhujše napovedi niso uresničile. Narasli so sicer tudi vodotoki v porečju Sore, vendar reka ni povzročala težav. V Bohinju je veter odkril nekaj streh in strešnikov, ki so jih ponoči popravili, da voda ni zamakala hiš, je za STA dodal Šmid.

Pri tem se je zahvalil prebivalcem, ki so dosledno upoštevali navodila Civilne zaščite in ravnali samozaščitno ter tako preprečili večje težave.

Zaradi ujme je bilo po državi aktiviranih 62 gasilskih enot. Zabeležili so 117 dogodkov na območjih regijskih centrov Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec.

Gasilci so preko noči iz zalitih prostorov objektov prečrpavali vodo, preventivno v objekte nameščali potopne črpalke, zaščitili več streh poškodovanih zaradi vetra in z agregati nudili pomoč občanom, ki so ostali brez električne energije.

Zaradi močnega vetra se je podrlo tudi več drogov, zaradi deževja se je sprožilo več zemeljskih plazov in poplavilo tudi več cestišč, so danes sporočili s Centra za obveščanje RS.

V Kranju je narasla Sava dosegla in prekrila kanalizacijsko cev pod mostom pri Planiki. Če bi jo Sava, ki še vedno narašča, poškodovala, bi se lahko zgodila velika ekološka katastrofa, zato so vse pristojne službe v pripravljenosti, so za STA opozorili na Mestni občini Kranj. Ob tem so spomnili, da je v avgustovskih poplavah narasla reka dosegla le spodnji del cevi.

Poveljnik civilne zaščite Občine Jesenice Igor Arh je za STA povedal, da je po minuli noči stanje plazi nad Koroško Belo običajno, nekaj dela so imeli s črpanjem podtalnic iz objektov.

Noč na Tolminskem minila razmeroma mirno

Noč je na Tolminskem minila razmeroma mirno, glavnina padavin je padla zahodneje. Tudi v Baški grapi se ni ponovil črn scenarij prejšnjega petka. Reke niso bistveno poplavljale v bližini naselij, nekaj je bilo po podatkih Občine Tolmin zalitih kleti, podrtih dreves in poplavljenih cestišč. Več cest je zaprtih, ponekod so bili tudi brez elektrike.

Nekaj minut čez polnoč je sicer območje severne Primorske hitro prešla izrazita nevihtna linija. Veter in naliv sta povzročila nekaj težav in posledično intervencije gasilcev.

Zaradi poplavljanja objektov so gasilci posredovali v Kanalu, tamkajšnji osnovni šoli pa so dostavili protipoplavne vreče. Tudi v Selu v občini Ajdovščina je voda ogrožala stanovanjski objekt. Podrta drevesa pa so ovirala promet na cestah Bovec-Žaga, Kanal-Avče in Doblar-Ročinj.

Zaradi vode na cestišču in nanosov je bil promet oviran na cesti Tolmin-Kobarid pri Kamnem, med Žago in Bovcem pri gostišču Žvikar in med Bovcem in Trento pri Soči. Tam je v vodi obtičalo tudi vozilo. Posredovali so bovški gasilci, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za severno Primorsko.

Očiščeni prepusti pod cestišči na kritičnih lokacijah so opravili nalogo, prav tako so plazišča po doslej zbranih podatkih ostala na svojih mestih, so glede nočnega dogajanja na območju tolminske občine sporočili z Občine Tolmin.

Sta bili pa območji Podbrda in Rut-Grant nekaj časa brez elektrike, a so dežurne ekipe Elektra Primorska težave hitro odpravile. V bližini Volarij je na osebni avtomobil padlo drevo, k sreči voznica ni bila poškodovana.

Na Obali poplavljalo morje, v Izoli pa tudi meteorne vode

Na obalnem območju je minulo noč morje prestopilo obalno črto, zato so sprožili opozorilne sirene. Več težav pa so povzročile obilne padavine, zaradi katerih je meteorna kanalizacija preplavila del starega središča Izole. Ob treh so se razmere umirile. Enote civilne zaščite so bile na terenu tudi v Piranu in Šalari. Luka Koper je spet odprta.

Ob večerni plimi je morje v Piranu prestopilo rob obalne črte. V Piranu so sireno javnega alarmiranja sprožili ob 23.17, znova pa se je zaradi visokega plimovanja alarm v Piranu oglasil davi ob 9.07.

Ob 00.07 so se sirene oglasile tudi v Izoli. Pod vodo so bili deli piranske punte, so sporočili s CORS. Po teh podatkih je na Obali padlo več kot 28 litrov vode na kvadratni meter.

V Izoli je voda dosegla Prešernovo nabrežje, a se ni prelila, je povedal vodja tamkajšnje civilne zaščite Zdenko Deželak. Dodal pa je, da je zaradi močnega deževja poplavila meteorna kanalizacija. Do 20 centimetrov vode je bilo na Manziolijevem trgu, Ljubljanski ulici in bližnjih delih mestnega središča. Najhuje je bilo med 1. in 2. uro. Enote civilne zaščite so bile na terenu do 3. ure.

Koprska gasilska brigada je ponoči posredovala petkrat. Pomagala je pri črpanju vode v Izoli. Gasilci so bili v pripravljenosti tudi v Vanganelski dolini oziroma v Šalari, kjer obstaja nevarnost, da bi Badaševica prestopila bregove. Vodo so črpali tudi v Izletniški ulici v Žusterni, kjer se je pred tedni sprožil zemeljski plaz.

Na pristaniški kapitaniji so za STA povedali, da je veter ponoči oslabel, tako da je pristanišče od 2. ure spet odprto.

Po nočnem deževju ponekod poplavlja, zaprtih več cest

Po nočnem deževju, ki se ponekod nadaljuje, pretoki rek po državi naraščajo. Reke v zgornjem Posočju, porečju Save Bohinjke, Sava v zgornjem toku ter Reka pri Ilirski Bistrici poplavljajo. Zaradi poplav in plazov je neprevoznih več cest. Se pa za zdaj ni uresničil najbolj črni scenarij, tudi v Baški grapi je noč minila brez hujših težav.

Ponekod je nekaj težav povzročil veter, poplavljalo je tudi morje, nekaj gospodinjstev je ostalo brez električne energije. Za celotno državo sicer velja rumeno vremensko opozorilo, za porečje Drave, ki bo poplavljala, pa rdeče hidrološko opozorilo.

Pretok reke Drave je bil na meji z Avstrijo ob 5. uri okoli 1300 kubičnih metrov na sekundo in se povečuje. V dopoldanskem času bo predvidoma pretok dosegel do 1800 kubičnih metrov na sekundo, povečani bodo tudi dotoki. Predvidene so poplave večjega obsega, je zapisano v jutranjem hidrološkem opozorilu Agencije RS za okolje (Arso).

Reke v Posočju so večinoma že dosegle največje pretoke. Visokovodni val na Savi se bo v naslednjih urah pomikal proti srednjemu toku, kjer bo Sava poplavila in predvidoma sredi dneva dosegla največji pretok. Sava bo v Šentjakobu dosegla pretok okoli 1300 kubičnih metrov na sekundo. Razlivale se bodo tudi druge reke v več delih države. Poplavlja tudi morje.

Po podatkih centra za obveščanje je bilo zaradi ujme ponoči aktiviranih 62 gasilskih enot, zabeležili so 117 dogodkov na območjih regijskih centrov Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Postojna, Ptuj in Slovenj Gradec.

Gasilci so že v četrtek preventivno čistili prepuste, polnili protipoplavne vreče, odstranjevali podrta drevesa, prek noči pa iz zalitih prostorov objektov prečrpavali vodo. Prav tako so preventivno v objekte nameščali potopne črpalke, zaščitili več streh, ki jih je poškodoval veter, in z agregati nudili pomoč občanom, ki so ostali brez električne energije. Zaradi močnega vetra se je podrlo tudi več drogov, zaradi deževja se je sprožilo več zemeljskih plazov in poplavilo tudi več cestišč.

Po državi je zaradi poplav in plazov zaprtih več cest. Med drugim so po podatkih prometnoinformacijskega centra za državne ceste zaprte ceste Stara Fužina-Ribčev Laz pri Stari Fužini, cesta Volče-Tolmin pri Tolminu in cesta Most na Soči-Tolmin na več odsekih. Prelaz Korensko sedlo je zaprt na avstrijski strani. Preventivno je zaradi vremenskih razmer zaprta tudi cesta Bresternica-Gaj-Sv. Jurij. Na cesti Železniki-Most na Soči je med Knežo in Podbrdom prepovedan promet za tovorna vozila. Je pa od 5. ure spet odprta cesta skozi Baško grapo.

Medtem je Arso omilil vremensko opozorilo za danes, tako da za celotno državo do popoldneva velja rumeno vremensko opozorilo, in sicer zaradi padavin in neviht na severozahodu, drugod pa je rumeno vremensko opozorilo izdano zaradi možnega močnejšega vetra in neviht.

Zaradi naraščanja Drave opozorilne sirene v Dravogradu in Vuzenici

Zaradi naraščanja pretoka reke Drave so se v Dravogradu in Vuzenici pred 8. uro sprožile sirene, ki opozarjajo na nevarnost. Ob 8. uri so opozorilne sirene sprožili tudi v desetih občinah v Spodnjem Podravju. Z njimi želijo prebivalce ob reki opozoriti na možnost poplavljanja in jih pozvati k samozaščitnim ukrepom.

“Ker pričakujemo nadaljnje naraščanje pretoka Drave, predlagamo, da občani na območjih, ogroženih zaradi poplavljanja Drave, poskrbite za izvedbo zaščitnih ukrepov pred morebitnim poplavljanjem,” so po sprožitvi siren v Dravogradu in Vuzenici sporočili iz centra za obveščanje.

Pretok reke Drave je ob 7.40 na hidroelektrarni Dravograd znašal 1280 kubičnih metrov na sekundo, na hidroelektrarni Vuzenica pa 1521 kubičnih metrov na sekundo, so še navedli na slovenjgraškem regijskem centru za obveščanje.

Opozorilne sirene so se ob 8. uri sprožile tudi v desetih občinah v Spodnjem Podravju, je za STA povedal vodja ptujske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje ter regijski poveljnik civilne zaščite za Podravje Dragomir Murko. Tudi v teh občinah so sirene sprožili zaradi povečanega pretoka reke Drave in napovedi nadaljnjega naraščanja, s čimer želijo prebivalce ob reki opozoriti na možnost poplavljanja in na samozaščitne ukrepe.

Agencija RS za okolje je za danes izdala rdeče hidrološko opozorilo za celotno območje toka reke Drave v Sloveniji, saj so predvidene poplave večjega obsega. Po napovedih hidrologov bo pretok reke Drave v dopoldanskem času znašal do 1800 kubičnih metrov na sekundo, povečani bodo tudi dotoki Drave v Sloveniji.

Že v četrtek popoldne so z Občine Dravograd sporočili, da so prejeli obvestilo o napovedanem naraščanju pretoka reke Drave in da bodo, ko bo reka dosegla pretok 1200 kubičnih metrov na sekundo, sprožili sireno z znakom za splošno nevarnost.

Kot so navedli na občini, se pričakuje poplavljanje v najbolj ogroženih delih na Ribiški poti in ob reki Meži. Dravograjski gasilci so že od četrtka zvečer v pripravljenosti, občanom so danes na že znani lokaciji pod mostom pri dravograjski pošti na voljo pesek in vreče.

K samozaščitnemu ravnanju je občane v četrtek pozvala tudi Občina Vuzenica, kjer je, tako kot v Dravogradu, še vedno živ spomin na katastrofalno poplavljanje reke Drave v začetku novembra 2012.

P. J.