Pristojni pred ponedeljkom pozivajo k samozaščitnim ukrepom

Vir: Pixabay

Zaradi možnosti močnejših neurij za ponedeljek je Arso izdal oranžno opozorilo za vso državo. “Na vzhodu je možno neurje s točo z močnim vetrom, na zahodu in v osrednji Sloveniji pa bodo oteževali razmere močni in dolgotrajni nalivi,” je na današnji tiskovni konferenci napovedal meteorolog Branko Gregorčič. Pristojni pozivajo k samozaščitnim ukrepom. 

Meteorolog  Branko Gregorčič je pojasnil, da smo v letošnjem avgustu že drugič priča vremenskemu razvoju, ki je bolj značilen za zimsko polovico leta. To je prodor hladnega atlantskega zraka v zahodno Sredozemlje, kreiranje ciklona nad Sredozemljem in potem vpliv na Slovenijo. Jutri bo po njegovih besedah nastal kar globok ciklon nad Genovskim zalivom. “V središču bo imel manj kot 995 hektopascalov, kar je  zelo nenavadno.”

Največji vpliv na vreme bo imel pri sosedih v Italiji, kjer so izdali rdeča vremenska opozorila. Bo pa vplival tudi na vreme pri nas. “Njegov vpliv se bo začel že jutri zjutraj ali dopoldan na zahodu Slovenije, pojavljali se bodo predvsem nalivi. Ob sami vremenski motnji se bo dogajanje širilo proti osrednji in vzhodni Sloveniji,” je napovedal.

Največ padavin bo sprva v zahodni in osrednji Sloveniji, nato popoldan tudi na vzhodu. “Predvsem na vzhodu računamo na možna krajevna neurja, ki bodo posledica pregrevanja ozračja v dopoldanskih urah. Na vzhodu je možno neurje s točo z močnim vetrom, na zahodu in v osrednji Sloveniji bodo rezmere oteževali močni in dolgotrajni nalivi. Pri oceni možne količine padavin  jutrišnjega dne je po različnih scenarijih precej velik razpon pri napovedih .” V najbolj pesimističnih napovedih so lahko po njegovih besedah te akumulacije med 100 in 150 milimetri krajevno. Po kakšnih drugih spet manjši. “Nemogoče je vnaprej vedeti, kateri scenarij se bo uresničil.”

Izdali so oranžno, drugo najvišjo vremensko stopnjo opozorila, v teku dneva pa ne izključujejo prilaganja aktualnim spremembam. Gregorčič je povedal, da bodo spremljali radarsko sliko padavin, ki je dostopna na spletu in se posodablja vsakih pet minut.

Zadeve ranljive na območjih, ki so že bila poplavljena
Na območjih, ki so bila prizadeta že ob zadnjih poplavah, so razmere precej ranljive. Vodotoki povsod namreč še niso urejeni do mere, da bodo lahko odvajali tolikšne količine vode. Največ težav je pričakovati na pritokih rek, kjer odtočne razmere še niso urejene. Veliko je plazin, materiala, ki lahko ob tako burnih padavinah ponovno prispe v rečna korita, tam zajezi vodo, temu primerno se pričakuje razlivanje in poplavljanje pritokov rek na neobičajnih območjih.  Hudourniške poplave se lahko pojavijo tudi na drugih delih države, predvsem na zahodu Slovenije, v predalpskem hribovju, tudi na območju reke Reke in notranjskega Krasa. Pojav pa je možen tudi ponekod v vzhodni Sloveniji.

“Ljudje, ki živijo neposredno ob vodi, torej tisti, ki so bili ob zadnjih poplavah prizadeti, lahko postorijo tisto najnujnejše, kar lahko, da zaščitijo lastnino, zlasti premičnine, kot so avtomobili, in jih umaknejo na višje predele,” je pozval hidrolog Janez Polajnar.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je po poročanju STA pozval k rednemu spremljanju razmer. “Ne bo škodilo, če na nekaterih mestih, ki jih seveda lastniki dobro poznajo, postavijo kakšno vrečo na garažna vrata ali na vhodna vrata. To je pet minut dela, lahko pa prihrani veliko škode in strahu. Zagotavljam, da to, kar bo potrebno in kar je v naši moči, bomo naredili tudi tokrat, upam pa, da v taki meri ne bo potrebno,” je izpostavil in spomnil, da je še vedno aktiviran državni načrt, ravno tako vsi regijski štabi, v pripravljenosti pa so tudi gasilci.

N. Ž.