fbpx

Za zdaj brez večjih nevšečnosti, na udaru bo osrednja Slovenija in vzhod

Foto: iStock

Deževje se vsaj do noči na petek ne bo umirilo. Struge rek so že zdaj polne, zato vremenoslovci pričakujejo poplave. Noč bo sicer glede na napovedi bolj mirna, a se to lahko spremeni že v četrtek čez dan.

V večjem delu države so rečne struge polne, dodatne padavine v večernem in nočnem času pa lahko povzročijo poplavljanje rek na izpostavljenih mestih, opozarja agencija za okolje.

Najbolj problematično na območju Vipave
Reka Vipava s pritoki se trenutno razliva v manjšem obsegu v zgornjem in srednjem toku. Naraščanje se je prehodno nekoliko umirilo, ob možnih močnejših padavinah v noči na četrtek bo reka Vipava s pritoki pričela ponovno naraščati in se lahko razlije v širšem obsegu.

Razlivanja so možna tudi ob hudournikih in rekah na Goriškem in na območju Idrijsko-Cerkljanskega ter Škofjeloškega hribovja.

Foto: Arso

Foto: Arso

V četrtek na udaru osrednja Slovenija in vzhod
Glavnina padavin se bo pomikala proti osrednji Sloveniji in vzhodu, kjer pričakujejo tudi največje poplave. Najbolj bo poplavljala Krka predvsem v kraških vodotokih in na območju dolenjskega krasa, v četrtek in petek pa lahko poplavi tudi na širšem območju Dolenjske.

Močnejše padavine bodo vzhod zajele v četrtek. Zaradi visokih strug se pričakuje poplavljanje rek tudi v tem delu Slovenije. Poplavljale bodo reke Dravinja, Pesnica in Savinja.

Po navedbah agencije za okolje lahko izboljšanje vremena pričakujemo šele v noči na petek. V četrtek zvečer bo nehalo deževati na zahodu Slovenije, v petek pa bo dež ponehal še na vzhodu.

Na hrvaškem najvišja stopnja ogroženosti
Druga najvišja stopnja ogroženosti velja za večino Slovenije in tudi za sosednje države. Na Hrvaškem, predvsem na območju Kvarnerja pa so razglasili celo rdečo stopnjo ogroženosti zaradi prihajajočih padavin.

M. G.