Katerega spola ste pa vi? Facebook vam ponuja preko 70 možnosti!

Foto: epa

Bilo je decembra 1840. V Pariz so, skoraj 20 let po njegovi smrti, pripeljali posmrtne ostanke Napoleona. Dan po pogrebni slovesnosti (15. decembra) so v pariško umobolnico sprejeli 14 ljudi, ki so trdili, da so slavni imperatorji. O tem je bilo napisanih več knjig, zadnjo je leta 2014 napisala Laura Murat (The Man Who Thought He Was Napoleon: Toward a Political History of Madness).

Ljudi, ki si domišljajo, da so nekdo drug, so od nekdaj imeli za nore. A od kar se je pojavila teorija spola (gender theory), temu ni več tako. Človek lahko hodi kot moški, izgleda kot moški, ima penis kot moški in govori kot moški, toda če trdi, da je ženska, je ženska. Takšnega človeka ne odpeljejo v norišnico, ampak ga država celo financira, da stresa neumnosti, češ da je biološka določitev spola nesprejemljiva, ker je družbeni konstrukt. Kar je vsekakor diskriminatorno do tistih ljudi, ki si domišljajo, da so Stalini, Cezarji, Napoleoni ali “samo” mačke.

Zakaj nekoga, ki misli, da je Napoleon, povprašajo po zdravju?
Tovrstne osebke namreč še vedno povprašajo po zdravju in jih pošljejo na psihiatrijo. Kar je vsekakor krivično. Če se neka ženska počuti kot moški, se lahko tudi kot mačka ali omara. Logično, a ne? Zato bi morali tudi vse druge “identitete” regulirati kot človekove pravice. En dan si mačka, drugi dan si lahko koza, tretji dan žirafa. Svoboda dojemanja lastne identitete, kakopak, nima meja. Za razliko od biologije, ki natančno določa, kdo je moški in kdo je ženska. Ampak, če vi nekoga, ki si domišlja, da je ženska, opozorite, da je pravzaprav moški, je to označeno za sovraštvo do drugačnih ali predsodek. In tvegate, da vas pošljejo v zapor ali umobolnico.

Noriji teorije spola se je leta 2014 pridružilo tudi družbeno omrežje Facebook, ki danes uporabnikom ponuja več kot 70 možnih oblik “spola”. Na začetku so ponudili 51 različnih spolov, nato vsako leto dodajali nove, v zvezi s spolom so ponudili tudi sorodstvena razmerja. Po novem se lahko označite kot “otrok spolno nevtralnih staršev”.

No, oglejmo si nekatere spole. Večinoma bom ostal kar pri tujkah, ker je v nepregledni množici različnih oblik spola (ki so različice dojemanj samega sebe in mešanica privzetih ali zavrnjenih moških in ženskih lastnosti) nemogoče vse opisati. Zanimivo pri tem je, da poseben spol določa tudi spolna usmerjenost.

AGENDER
Gre za osebo, ki se ne identificira z nobenim spolom. Je spolno nevtralna, karkoli že to pomeni.

ANDROGYNOUS
Običajno gre za moškega, ki se obnaša kot ženska, tako da se ljudje sprašujejo, ali je moški ali ženska. “Večinoma sem se družil z deklicami in se igral z barbikami. V vasi so se sosede rade družile z mano, skupaj smo se igrali in večkrat sem obul njihove čevlje s peto, one pa so me potem lovile,” običajno ljudje androgenega spola opisujejo svoje izkušnje. Velja tudi obratno – da se ženska obnaša kot moški.

BIGENDER
Nekdo, ki se ima za moškega in žensko hkrati.

CROSS-DRESSER
Moški, ki se oblači kot ženska, in ženska, ki se oblači kot moški.

FLUID
Fluidna oseba pravi: “Nisem moški niti nisem ženska, sem fluidnega spola.” Oseba niti sama ne ve, kaj je. En dan je lahko moški, drugi dan je ženska, nato nekaj dni spet moški. Odvisno od razpoloženja. Fluid nima ničesar opraviti z genitalijami, ki določajo biološki spol, niti s siceršnjo spolno usmerjenostjo.

GEJ
Homoseksualni moški, ki ga spolno privlačijo moški. Čeprav gre za spolno usmerjenost, se je že razvila posebna oblika spola – gej je gejevskega spola.

LEZBIJKA
Homoseksualna ženska, ki jo spolno privlačijo ženske. Čeprav gre za spolno usmerjenost, se je že razvila posebna oblika spola – lezbijka je lezbičnega spola.

MOŠKI
Normalna oseba, ki ima vse biološke značilnosti moškega in se tako tudi obnaša.

FtM (F2M)
FtM ali Female to Male je kirurška rekonstrukcija organov iz ženske v moškega.

MtF (M2F)
Male to female je kirurška rekonstrukcija organov iz moškega v žensko.

NEITHER
Ne pripada samo enemu spolu. Če gre za žensko, se oseba zaveda, da je ženskega spola, a meni, da je hkrati še enega spola. Katerega, se sprašuje večino svojega življenja.

NONCONFORMING
Oseba (ženska ali moški), ki se ne obnaša v skladu s svojim biološkim spolom.

NON – BINARY
Osebe, ki se ne identificirajo kot ženske ali moški. Mavričarji pravijo, da je identiteta oseb “non-binary” spola “onkraj binarnega spolnega sistema”.

OTHER
Ja, tudi ta spol obstaja. Gre za osebe, ki se ne morejo odločiti, katerega spola so.

PANGENDER
Še ena oblika spola, za katero ni jasno, kaj pravzaprav je. Načeloma “pangenderji” zavračajo delitev na moške in ženske.

QUEER
Večspolna oseba. Ko normalna oseba seksa s “queerom”, pravzaprav ne ve, s kom seksa.

QUESTIONING
Oseba, ki se ves čas sprašuje, ali je moški ali ženska. Do odgovora (običajno) nikoli ne pride.

TRANSFEMININE
Oseba, ki se je rodila kot moški, a se identificira kot ženska, zato zahaja v ženska stranišča. Zanimivo, feministke jih ne sprejemajo v svoj krog.

TRANSMASCULINE
Oseba, ki se je rodila kot ženska, a se identificira kot moški, zato zahaja v moška stranišča.

TWO-SPIRIT
Oseba, ki ima moške in ženske značilnosti, a se nima niti za moškega niti za žensko, ampak za nekaj vmes.

ŽENSKA
Normalna oseba, ki ima vse biološke značilnosti ženske in se tako tudi obnaša.

P. S. Se spomnite lani, ko je Severna Karolina (ZDA) sprejela zakon, ki odreja, da se lahko uporabljajo javna stranišča le v skladu z biološkim spolom? Obamina administracija se je odločila za tožbo, saj naj bi bil zakon diskriminatoren do transeksualcev, Trumpova administracija pa je zdaj odstopila od tožbe, kar pomeni, da bo zveznim državam prepuščeno, da vsaka po svoje uredi to področje. “To je dobra novica za zasebnost, varnost in dostojanstvo mladih šolarjev po vsej Ameriki,” je dejal Gary McCaleb, višji svetovalec v organizaciji Alliance Defending Freedom, med mavričarji pa je zadeva seveda sprožila val ogorčenja.

Kavarna Hayek

 • tarantela

  Pri nas sta vsaj še dve različici:
  1, Copata, to je moški, ki vse naredi in nikamor ne sme, vse komandira žena. O tem, da bi kdaj imel kaj prostih uric in šel kam sam, niti pomisliti ne sme.
  2. Cunja, to je ženska, ki gara v službi, doma skrbi za otročad, kuha in pospravlja in sploh dela vse, medtem, ko mož leži na kavču, pije pivičko in gleda TV.

  • dež

   Si me spomnila na Savez papučara.

  • KIKI

   Tipična predstavnika države, ki to ni in nikoli ne bo -stara Yuga, večna tuga!
   Predstavnika: tipična Slovenca!
   Živela Severna Koreja!

 • dež

  Na ZPIZ se s tem zagotovo ne strinjajo (hodi, izgleda in govori kot moški, ima penis – toda trdi, da je ženska). Takoj bankrotirajo.

  • Franc Šink

   Že na recepciji.Gate dol Und sofort !!

 • althar

  70 odtenkov dekadence.

 • Jefferson Vendski

  Spolno se identificiram kot flaša močeradovca, česar pa ne najdem med ponujenimi izbirami, zato ostro protestiram. Ali bo Amnesty International ukrepal?

 • Luka

  Jst sm pa helikopter

  • dež

   Poznam več takšnih, sploh ko imajo 5 pirov v riti. Se zgodi.

 • tohuvabohu

  Manjka tip par-nepar: na parne dneve moški, sicer pa ženska (ali obratno, hehehe).

 • Franc Novak 1979

  A obstaja tudi možnost, da sem jaz niti moški, niti ženska, ampak po spolu likvidator od Zdenke Kidrič, torej lahko po Ljubljani pobijam ne da bi mi oblast smela kaj škodovati? Samo ne vem a bom moški likvidator ali ženska likvidatorka, kar je po teoriji spola dosegljivo.

 • RATATA

  FB ni za vse poskrbel, sem se pritožl. Ko sem iskal moj spol, ga nisem našel.
  Sem otrok raufnka Termo elektrarne in Rudniške jame trboveljske premogokopne družbe Trboule. Matkurba so fukjen!

  • traktor

   Hauptmanu purš na ganki tepihe klofa. Jest grem pa u naprozo pu kraflc, ne?

   • RATATA

    Duš kraflc dubu se morš u maškurco ublečt, pa zapet “maškurada, čikulada, kaj bi rada, litr vina, kuos mesa, krajnska Micka hopsasa”

  • Caetano

   ”Matkurba” je znan trboveljski izraz, torej si očitno Štajerc vidim.

   • RATATA

    Veš, žalostno je, da smo Trboveljčani ostali znani samo po tej Matkurbi.
    Jaz sem kmalu “spizdil” iz rodnega kraja in tega Zasavskega območja (vojaščina, pa študij, pa delo oklol Lj., pa ornk selitev s familijo…), tako da se mi pozna, da sem Trbouc le po naglasu in pa po kletvicah, če me kdo ali kaj razfuka.
    Seveda se je gospodarstvo tam – pri nas začelo sesuvati takoj po namišljeni “svobodi” 92. s čudnimi stečaji in “prestrukturiranji”.
    Rdeči revirji, kot so nam in smo si “takrat ponosno” rekli so še vedno ostali taki, le s to razliko, da so domačini postali stari upokojenci, prebivalstvo je pa menda že kar pol/pol (mislim na busance).
    Da sem Štajerc vidiš ti, ker vem, da poznaš deželne meje. Sem in Trboveljčani smo Štajerci.
    Je pa res tudi, da nas “Štajerci” nimajo za Štajerce (Mariborčan še Celanerja nima za Štajerca).
    Ta starodavna deželnost je (tudi na mojo veliko žalost) kar nekako “zamrla”. OP.!: NEKATERI SMO ŠE VEDNO ZELO DEŽELANI!
    To, da se starodavne Slovenske Dežele, ki še do danes niso bile ukinjene (le uradno jih naši butasti samotitulirani uglaupohabljenci ne uporabljajo) in še vedno obstajajo tako kot so do 01.12.1918 in že davno, davno prej.
    In te starodavne Slovenske dežele so tudi subjekti mednarodnega prava, le da to tisti ki bi moral ne vidi in noče ali celo ne sme opaziti.
    na domovinasospomini.eu je vse zbrano o tem in še marsičem.
    Eno veliko sranje smo si zagodli Slovenci t.j. dežalani starodavnih Slovenskih Dežel (Koroške, Krajnske, Štajerske, Primorske, Prekmurja z Medmurjem!), ker smo imeli nesrečno roko pri izbiri voditeljev in odločevalcev.

 • Franc Šink

  Nisem si mislil da je toliko psihičnih bolnikov.Kaj pa komunist? tudi oni razglašajo da smo vsi enaki, neglede na tiča ali lulike.

  • RATATA

   Komunisti so pa tko pokvarjen, da čeprav sploh govedi ne redijo, na vsaki proslavi o zlaganih “uspehih” strežejo (goveji) golaž.
   Edina poštenost, ki je komunistom ostala je pa ta, da njihov golaž poimenujejo “partizanski”.
   Je pa res tudi, da je ponavadi zastojn ali pa zelo poceni. Saj je lahko, ko je pa skuhan iz krave ukradene Slovenskemu kmetu.

 • tomobajec

  Če mi kdo reče pizda, grem lahko mirno na ženski sekret scat. Fino.

  • macon

   Pizda ni spolni organ, ampak karakter. :)

   Spolni organ je pi.ka.

 • Unikatna

  Kaj pa Nezemljan? :)

 • sodnikisozločinci

  Malo ste me zmedli, zdaj pa res ne vem več katerega spola sem. Najbrž sem helikopter. Grem natočit še pol litra terana, na zdravje. Vremena Kranjcem bodo se zjasnila, no upam vsaj.

 • samotoje

  Tole zgoraj je samo potrditev, da sem res štihlopata. Do zdaj mi ni nihče verjel.

 • Olga

  Naj gredo v Saudsko Arabijo in Iran! Jim bodo dali terapijo!

  • slaipowi

   Bravo. Bilo kuda Olga svuda.

 • Artur

  Tale spada med ekstremno vejo genderizma pod kratico LGBT-VSB very sour brain – močno skisani možgani :
  http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/zastupnik-homoseksualaca-u-un-u-tvrdi-da-vjersku-slobodu-treba-ograniciti-u-korist-homica-1001509/

  • Nata

   + + + + + + +

 • Aleksander Zamuda

  Jaz sem pa Slovenec. To je spol katerega spolno zlorabljajo: oblastniki, vse vlade po vrsti, razni tajkuni, levičarko liberalne organizacije ter vsi elitni paraziti. Ta občutek imam že 25 let zato sem Slovenec. J….o me vsi po vrsti zgoraj našteti, pa morda bi se še kdo našel. Resno pa razmišljam da bi spremenil svoj spol v DOVOLJ MAM!

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + +

 • pajot

  Idrija vabi…..

  • renee

   Petrovo Brdo ,Begne..

  • sodnikisozločinci

   Ta domača, ti je všeč? Pleničke je prala pri mrzlem Studenc…

 • Slovenec 33

  Spol je zasebna zadeva, ki bi morala biti striktno ločena od države.

  Če hoče biti nekdo bakterija je lahko, le antibiotikov se mora izogibati.

 • Adolf Hitler

  faceyew oder faceschit

 • Franc Šink

  Če Angleži pišejo v Francoski zgodovini, je vse ponarejeno Ne bomo dalje.

 • Franc Šink

  Počasi bo nas sram da smo hetero seksualci

 • Gretta Garbo

  Katerega spola pa je Ales Primc? Prikriti peder ki sovrazi samega sebe?

 • Vince Blake

  Takšne zmazke dobiš, če začneš ustanavljati “gender studies” univerzitetne programe. Zelo podobno, kot “women studies”. Tja se ponavadi vpisujejo študenti, ki so preleni in preneumni za bilo kateri drugi resni študij. In tudi profesorji v teh programih so ponavadi sama škart roba. Na žalost se pa ti “profesorji” ponašajo z doktorskimi nazivi.
  To je približno tako, kot če bi se jaz in ene par mojih kolegov zmenilo, da bomo začeli zganjati neko obskurno vedo, katere nihče ne priznava, se nihče noče z njo ukvarjati in je nihče od resnih intelektualcev ne jemje resno….in začeli sami sebi podeljevati doktorske nazive. In pri tem zahtevali, da nas naslavljajo z dr.
  Dr. Vince Blake. Kako se to sliši? V redu menda, a ne?
  In ravno ti študijski programi so gojišče bakterij….pardon, hotel sem reči gojišče feministk in SJW.
  In kot vedno, se ta kuga iz ZDA prenaša tudi na naša tla. Jaz iskreno upam, da je slovenska univerzitetna elita toliko inteligentna, da bodo zaprli vrata takim programom za proizvajanje bodočih nezaposlenih in potencialnih socialnih problemov.
  No ja, pa da ne bom čisto “ne-trendovski”……sem šel malo čez te spole in našel spol, ki mi ustreza.
  Zdaj sem BEER-GENDER in prosim, da to upoštevate. Če bo kdo rekel, da sem moški, ga bom pobruhal. (smeško)

 • Artemis Orthia

  Dejstvo, ki ga izpostavlja avtor članka je produkt (neo)liberalnega ekonomskega modela. Nad čim se torej zgraža avtor: Nad neo(liberalnim) ekonomskim modelom (ki ga sicer zagovarja) ali nad tem, da je v kapitalizmu človek pač razvrednoten (ker tukaj šteje edinole denar)? Samo vprašam!

 • macon

  Kje je pa spol k.rac od ovce? To smo tisti, ki moramo to zblojeno levičarsko sranje plačevati.

 • Gretta Garbo

  Moj spol je Jansistka, gospod Primc pa je peder ki sovrazi samega sebe

 • xtc

  Približno takole_večina sodi v umobolnice tako kot tisti levaki v Sloveniji ;ki se imajo za naslednike indediče Tita inKardelja:

 • Adolf Hitler

  a veste kam res to pelie v pičku matr?

 • garfi

  ANTIMAVRIČNEGA spola
  deratizacija press

 • Kat Wilson

  ampak tukaj jih ni vseh 70! samo nekateri so našteti, nehajte diskriminirati in naštejte vse! lololol
  sicer pa dafak. jaz sem ženska, ampak kako naj vem če se obnašam kot ženska? kdo to določa kaj je žensko obnašanje? če koga na gobec ker kvasi neumnosti, a to pomeni danisem več ženska?

 • šmentanamuha

  Zdej morjo samo še pravice do posvojitve dobit, ker bi vseen radi zgledali kot normalni. Mater, kdaj se je vse to izrodilo? Ni mi jasno.

  • Ana Job

   Levičarji razkrojujejo normalno družbo in rušijo zdrave, normalne standarde, ker so sami zelo hudi bolniki glede na bolne stvari za katere se zavzemajo. Skregano s kmečko logiko, ni kaj!

 • Ana Job

  Dober članek. Jasno je, da če ne veš ali si ženska ali moški, da ti v glavi par koles manjka. To je zdrava kmečka logika. Fajn delat, pa jim ne bo treba oslarij tuhtat o raznem trans…. sranju. Jaz pravim čez fajnga moškega med rjuhami ga ni!

 • Aton

  No, vsaj dve različici sta normalni..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!