Šport usidran v srca Slovencev in ne nismo zgolj “smučarji”

Patricija Šulin, poslanka v Evropskem parlamentu (foto: osebni arhiv).

Evropski teden športa, ki se pričenja 10. septembra, tudi letos poteka pod sloganom “Be active,” njegov namen pa je spodbuditi šport in telesno aktivnost med Evropejci. Šport spodbuja fizično in duševno dobro počutje, krepi družbene vrednote, povezuje skupnost, navsezadnje pa je šport tudi hitro rastoča gospodarska panoga, ki prispeva h gospodarski rasti in novim delovnim mestom.

Šport in telesna vadba sta zato tudi ključni točki programa Erasmus+, ki se osredotoča na pomen telesne vadbe za zdravje, na preprečevanje uporabe nedovoljenih poživil v športu, premostitev socialnih razlik, itd. Evropska unija sofinancira številne programe, s finančno pomočjo pa omogoča tudi izmenjavo dobrih praks med državami članicami. Je pa EU pridobila posebno pristojnost na področju športa šele z Lizbonsko pogodbo leta 2009. Pridobljene pristojnosti omogočajo EU razvoj programov za šport in oblikovanje enotne športne politike, dejavnosti pa so podprte s proračunom.

(Foto: osebni arhiv)

(Foto: osebni arhiv)

Slovenci smo športen narod
Po raziskavah Eurobarometra se skoraj 60 % Evropejcev nikoli ali le redko ukvarja s športom, v Sloveniji pa se s športom ne ukvarja okoli 22 % prebivalstva. Aktivnost Slovencev je v primerjavi z evropskim povprečjem na visoki ravni, uspehi naših športnikov na mednarodnih tekmovanjih pa dokazuje, da je šport zasidran globoko v nas. Slovenci smo vedno veljali za “smučarski narod” in spomini, ko smo stiskali pesti za Matejo Svet in Bojana Križaja so še živi. Sloves pa smo utrdili s Tino Maze, najuspešnejšo slovensko alpsko smučarko v svetovnem pokalu. Zmagovalko v petih disciplinah v eni sezoni, svetovno prvakinjo in olimpijsko prvakinjo v kar dveh disciplinah so nam zavidali širom sveta. Zavidajo nam tudi Petra Prevca, olimpijskega podprvaka in dobitnika velikega kristalnega globusa.

So pa športniki tisti, ki naredijo najboljšo promocijo za Slovenijo, športne prireditve pa nas povezujejo kot narod. Na vsakem športnem dogodku so prisotna čustva in domoljubje, vrhunec pa predstavlja dolina pod Poncami, kjer plapola morje slovenskih zastav, več deset tisoč navijačev pa proslavlja uspehe “slovenskih orlov.”

Do uspeha je dolga in vse prej kot lahka pot
Slovenci pa nismo zgolj “smučarji.” Preko dvajset olimpijskih medalj na poletnih olimpijskih igrah, dvakratni nastop nogometašev na svetovnem prvenstvu, uspehi rokometašev in številni drugi uspehi, tudi v manj promoviranih pa zato v nič manj pomembnih športnih panogah, nas upravičeno postavljajo v sam športni vrh. Žal pa ponos v primerih poraza hitro preraste v razočaranje, tudi v hudobijo. Ob zmagah so športniki “naši,” ob porazu pa so nemalokrat deležni hudih žaljivk. Pa ne od kolegov športnikov, ampak od “fotelj selektorjev,” ki namerno prezrejo trud vložen v športne dosežke. Teči na 100 metrov ne zveni težko, tudi plavanje zveni preprosto. Zakaj torej nismo vsi Bolt številka 2 ali zakaj nimamo toliko medalj kot jih je za ameriško ekipo priplaval Phelps?

Talent je prirojen, vrhunski športniki pa postanejo zmagovalci, zaradi vztrajnosti, trdega dela in odrekanj. Športniki pa niso zgolj pod drobnogledom navijačev: od uspehov je odvisno tudi število sponzorjev. Dosežki pa so pogojeni tudi s kakovostjo treningov in s primernostjo športnih objektov za katere pa nikoli ni denarja. Utopično je pričakovati, da bo teniški igralec osvojil travnati Wimbledon, če mu omogočimo treninge zgolj na pesku.

Sta politika in šport povezana? Kaj pa doping?
Vzpodbujanja športne dejavnosti je dolžnost politike na lokalni, nacionalni in evropski ravni. Prav tako mora politika zaščititi športnike in skrbeti za “fair play.” Poživila so prepovedana in športnike je potrebno ozaveščati o posledicah jemanja le teh, kršitelje pa sankcionirati. Afere z dopingom segajo že daleč v preteklost. Že stari Grki naj bi si pomagali do večje fizične moči z zeliščnimi zvarki, v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa naj bi bilo dopingiranih nekaj tisoč športnikov v Vzhodni Nemčiji, tudi plavalke in atletinje, ki so podirale vse rekorde. Marsikateri športnik ni vedel, da jemlje poživila, trenerji pa so kasneje zatrjevali, da so dajali doping svojim varovancem z dovoljenjem države. Zaradi pohlepa po medaljah, so številni športniki umrli, mnogi pa še vedno trpijo posledice nevarnih eksperimentov. Stanje je bilo podobno tudi po drugih državah, prisotnost dopinga je še vedno prepogosta, žal pa so nedovoljenim substancam podlegli tudi številni slovenski športniki.

Športnega kriminala ne bomo izkoreninili zgolj z izobraževanjem in seminarji, potrebno je redno testiranje in dosledne sankcije za kršitelje. Zgolj suspenz je premalo. Američani so prvi naredili korak naprej. Atletinji Marion Jones so vzeli denarne nagrade in ji zbrisali vse izide. Problem pa predstavljajo tudi o vnaprej dogovorjeni izidi tekem in pa korupcija v športu, proti čemur se je aktivno angažiral Evropski parlament, ki v sprejeti resoluciji poziva države članice k ničelni toleranci do športnega kriminala.

(Foto: osebni arhiv)

(Foto: osebni arhiv)

Evropska unija teži k dosegu pravičnih, odprtih in čistih tekmovanj, hkrati pa je nujno obvarovati moralno in telesno integriteto športnikov. Športniki ne morejo biti enaki. Tisti, ki so boljši, tisti so zmagovalci. Enaki pa morajo biti pred zakonom. Pravila so postavljena in morajo veljati za vse enako. Na takšen način je mogoča tudi neoporečnost športa.

Patricija Šulin

 • stajerc5

  Vse v redu in prav, s tem clankom, ampak, pogresam Peteka v “Petek je”! Kje si Petek?

  • AlojzZ

   Na počitnicah. Zasluženih.

 • AlojzZ

  Je tista gospa na prvi sliki Patricija Šulin?

  • Vera

   Ji mogoče kaj manjka ? Ali ni v za vas v pravi stranki ?

   • AlojzZ

    :=)
    Ne gre brez politike, kajne? Tudi pri odpiranju Kekec paštete ven skoči on, on iz Murgelj, kajne?

    • Vera

     Ja tega človeka je preveč vsepovsod, kamor več ne sodi !!!!!!!!!!!!!!

  • pajot

   Tudi na drugi in tretji sliki je ona.

 • Vera

  Delno dam prav Patriciji Šulin , da so v večini naši športniki dobri, toda zadnje čase je pač prevladovalo smučanje oziroma skoki ( Prevc 1 Prevc 2 , Kranjec in drugi ) . Čestitke vsem , ki solidno predstavljajo našo mlado državo , politiki pa bolje, da se vsaj pri športu umaknejo vstran ! Prvi, ki mora zapustiti MOK ( mednarodni olimpijski komite ) je Kocijančič , ki nam še na mednarodni sceni dela samo sramoto .

  • totex39

   Sramota za našo državo, da je komunist toliko časa bil ta glavni pri MOK-ju !

   • Vera

    Cmok se nam je naredil v grlu, ko je ta upokojenec pokvarjeni našim skakalcem podeljeval medalje . Drugič jim naj raje zlata, srebrna in bronasta odličja podeljujejo raje nekdanji skakalci !

    • Franc Šink

     Dobra ideja.

    • totex39

     To pa je bila največja svinjarija, kar smo lahko doživeli. S svojo pojavo je pokvaril vso veselje v Planici.

 • sprehajalec

  Sistem športa je tako kot vse ostalo zafuran pri nas, je ostal nespremenjen “po dnevu potem”, funkcionira pa, če ima nepregleden denarni tok in pustiš “fante pri miru”. Športna mafija ki obvladuje OKS, pa športne dogodke velikih razsežnosti, pa fundacijo za šport, pa razne centre, Nordijske in drugačne ima bolj ali manj proste roke pri javnih naročilih, razporejanju denarja, pa pobiranju vstopnic, je zelo tesno povezana s silami kontinuitete. Ko zmanjkuje, začne z demagogijo, “naše, naši športniki, naš ponos”. Organiziran šport pri nas je ravno tako domena “našega” kot npr. telekom.
  Na sistemu športnega se pase veliko tega, kar si ne zasluži, da je tam. Kar je bilo na plačah je ostalo, novo pa nima šans priti zraven. Prevc je srečna zgodba tega sistema, ki zadevo podaljša, so pa skoki zopet samo Prevc. Slovenska ekipa v skokih in njeni uspehi so bolj ali manj Prevčevi uspehi. Enako je bilo s Tino, ki je zaradi nevzdržnosti starega sistema zgradila vzporednega, na koncu si jo je pa prilastil stari sistem na osnovi nekega zaslugaštva. In je stari sistem izpadel dober, čeprav je v kategoriji tretjerazrednih tekmovalnih uspehov z ostalimi.

 • baubau

  Ne drži,te sodobne gladiatorske igre,ki so bogatašem postale velik buisiness-od katerega seveda pobira-jo in pobirate drobtinice tudi psički pod mizo,niso prav nič usidrane v moje tudi Slovensko srce in jih preziram.A namesto z velikim avtomobilom se vozim z avtobusom in pešačim…

 • Shalalabayzer

  Športi zasidrani v srca Slovencev so:
  – zavist
  – alkoholizem
  – laganje
  – bipolarnost
  – sociopatija
  – napačno usmerjena trma

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!