[Fotozgodba] Tako smo prišli do lastne države

Foto:Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Slika ne laže, spomin pa lahko po 25 letih tudi malce zbledi. Da se to ne bi pripetilo ob 25. obletnici slovenske države, skrbimo s fotografijami, nekaterimi še ne videnimi, iz obdobja slovenskega osamosvajanja. Zgodba se začne z izdajo 57. številke Nove revije, ki je osnovala slovenski nacionalni program, sledi afera JBTZ, prve demokratične volitve, ostalo je zgodovina. 

Foto: STA

Foto: STA

Naslovnica 57. številke Nove revije, ki je temeljito pretresla domačo akademsko sceno. V tej številki so bili objavljeni prispevki za slovenski nacionalni program, ki so postali programski temelj slovenskega osamosvajanja. Prispevke so med drugimi napisali Jože PučnikDimitrij Rupel, filozofa Ivo Urbančič in Tine Hribar, pisatelj Drago Jančar in drugi. Slovensko komunistično oblast, ki je prisegala na Jugoslavijo, je 57. številka zelo razjezila. Z uredniškega mesta se je moral med drugim posloviti Rupel.

Foto: MNZ

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

31.  maja 1988 je Služba državne varnosti (bolj znana kot Udba) aretirala Janeza Janšo, takratnega kolumnista tednika Mladina in kandidata za predsednika mladinske organizacije ZSMS. Slovenska komunistična oblast, na čelu katere je bil Milan Kučan, je nato Janšo izročila Jugoslovanski ljudski armadi (JLA), ki je želela zatreti vse demokratične sile v Sloveniji, ki so se zavzemale za suverenost Slovenije.

Foto: MNZ

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

V podporo zaprtemu Janši, Ivanu Borštnerju ter Davidu Tasiču je Odbor za varstvo človekovih pravic 21. junija 1988 na ljubljanskem Kongresnem trgu organiziral množični shod, ki se ga je udeležilo do 50 tisoč ljudi. To je začetek slovenske pomladi.

Fotozgodba: Tako smo prišli do lastne države 1

Viktor Blažič na protestnem večeru Društva slovenskih pisateljev (DSP) v času procesa proti četverici JBTZ  (Janša-Borštner-Tasič-Zavrl). Društvo, ki ga je takrat vodil Rudi Šeligo, je bilo eno od žarišč demokratičnega gibanja. Slovenski pisatelji so bili takrat vneti nasprotniki centralističnih sil v tedanji Jugoslaviji. DSP je februarja 1990 izstopilo iz Društva jugoslovanskih pisateljev, kar je bila simbolna napoved slovenskega odhoda iz Jugoslavije.

Foto: MNZ

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Sodni proces proti četverici se je končal 27. julija 1988 – takrat je četverico, ki so bili obsojeni na zaporne kazni, pred vojaškim sodiščem na Roški pričakalo okoli 10 tisoč podpornikov. Čeprav so številni pričakovali, da obsojencem ne bo treba v zapor, je slovenska komunistična oblast pod vodstvom Milana Kučana četverico pozneje odvedla na prestajanje zaporne kazni.

Foto: MNZ

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Leta 1989 so začele v Sloveniji nastajati nove politične stranke. Nekatere od teh so jeseni tega leta ustanovile Demokratično koalicijo Slovenije (s kratico: Demos). Na fotografiji iz januarja 1990 vidimo staroste slovenske politike: Jožeta Pučnika, predsednika Slovenske kmečke zveze Ivana Omana, Dimitrija Rupla, Marjana Podobnika in druge.

Foto: MNZ

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Slovenski komunisti so morali slednjič s stisnjenimi zobmi dovoliti večstrankarske volitve. Na njih – aprila 1990 – je na skupščinskih oziroma parlamentarnih volitvah slavila koalicija Demos. Bolj uspešni so bili komunisti na predsedniških volitvah, na katerih je zmagal njihov voditelj Kučan. Kljub temu je Pučnik kot vodja Demosa postal glavni mož slovenskega osamosvajanja. Na fotografiji: kandidati za predsednika Slovenije. Od leve proti desni vidimo očeta slovenske države Jožeta Pučnika, liberalca Marka Demšarja, Milana Kučana in pozneje umorjenega ljudskega tribuna Ivana Krambergerja.

Foto: MNZ

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Skupinska slika Demosove vlade, ki ji je bil s strani ljudstva podeljen zgodovinski mandat za izpeljavo neodvisnosti Slovenije. V času vladavine Demosa (1990-1992) smo Slovenci prvič v svoji zgodovini dobili lastno državo, lastno vojsko in lasten denar. Predsednik Demosove vlade je bil krščanski demokrat Lojze Peterle, ključna moža osamosvojitvene vlade pa sta bila obrambni minister Janša in notranji minister Igor Bavčar. V času oblikovanja Demosove vlade je JLA s pomočjo slovenskih komunističnih struktur razorožila slovensko Teritorialno obrambo. Kljub temu je Demosu z Janšo na čelu pozneje uspelo oblikovati Slovensko vojsko, ki je zavarovala slovensko osamosvojitev.

Foto: MNZ

Foto:Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

23. decembra 1990 je bil v Sloveniji plebiscit, na katerem se je 88,5 odstotka vseh volivcev odločilo za samostojno Slovenijo. Slovenska skupščina je rezultate razglasila 26. decembra 1990 (na fotografiji). V spomin na ta dogodek 26. decembra praznujemo dan samostojnosti in enotnosti. Na fotografiji je v sredini predsednik skupščine France Bučar. Po plebiscitu je Demos v šestih mesecih uresničil plebiscitno odločitev in 25. junija 1991 razglasil slovensko državo. Novoustanovljeno slovensko državo je skušala uničiti JLA, a je slovenskih oboroženim silam uspelo ubraniti Slovenijo.

Napoved: V nedeljo objavljamo fotozgodbo vojne za Slovenijo!

Žiga Korsika

 • FORT WORTH

  Bravo nova24 !
  Kucan in njegovi izdajalci pa na vseh proslavah v prvih vrstah,ceprav ta drzava za njih ni bila INTIMNA OPCIJA.
  Pa a ni nobenega,ki bi temu razorozevalcu in kolaborantu povedal,da ima Skovenija v svojem arhivu skrbno urejene dokumente,ki jih lahko kadarkoli pokaze ali uporabi in naj se s taksnih pomembnih drzavnih proslav castno umaknejo,ce so ze necastno prisli ?!
  Ja pa kdaj bo tega SPRENEVEDANJA in potvarjanja zgodovine konec ?
  Mislim,da smo dopustili,da je vse to slo predalec !

  • resnicaboli

   Uspeva jim počasi prikrajajo dogodke sebi v prid danes na proslavi rdeča zvezda in v prvi vrsti tisti ki niso bili za samostojno Slovenijo.

   • FORT WORTH

    Mislim,da se s tem njihovim pocetjem bolj smesijo,kot kaj drugega. Ljudje dogajanja pred 25 niso pozabili.
    Bedniki mesajo hruske in jabolke,ko nosijo zastave bivse drzave na proslavo SAMOSTOJNE IN NEODVISNE SLOVENIJE !

    • bolimeđoko

     Če imajo zastave, imajo tudi še kaj drugega s seboj. mal jih pretipajte! Spomnte se Kotnikove !

     • Minovak

      Dragi moj – bolimeđoko – bil sem tudi na Kotnikovi in na lastne oči videl vso bedo rdeče falange in zato imamo skrajno leve extremiste in ne obratno. Rdeči mladi opranoglavci so nosili skrite kole v zvitih, rdečih zastavah in nemalo bodal. Če hočeš dokazne fotografije me kontaktiraj, z veseljem ti jih pošljem.

 • avtohtoni neandartalec

  Zakaj črno bele fotografije, v tistem času so vsi imeli doma videorekorderje, ne spomnim se niti ene črno bele oddaje. Časopisi so bili eno ali največ dvo, trobarvni, v polnih barvah so izhajali edino kvalitetni bilteni in mesečniki. Čeprav smo dežela tiskarjev, v barvah ni tiskal skoraj noben tiskar, papir in barve, oboje je bilo absurdno drago, čeprav smo tudi proizvajalci obeh dobrin. Barvni tisk je bil paradni konj propadlega režima, mogoče je zato vse črno belo, ker barvnih fotografij ne bi imeli kam prodati.

  Vsi ti ljudje, ta množica na slikah, to niso ljubitelji Slovenije ali janše, to so sindikati, delavci in kmetje, ki so se prišli na ulice boriti za boljše plače in delovne pogoje, res škoda, da jim ni takrat nihče povedal, da je šla njihova prihodnost za orožje, ki ga sploh nismo rabili in je bilo dobro edino za ubijati sestre in brate. Danes bi šli na ulice za nekaj drugega, vendar zgleda še vedno ni dovolj hudo, čeprav se poblaznelemu narodu čedalje bolj meša. Kakot tudi ne, vse te mase ljudi, so samo v dveh desetletjih, s trdim garanjem in bednimi plačami, ustvarili 30 milijard minusa v proračunu, večina teh garačev, pavičnežev in poštenjakarjev na sliki se je prodala za pest drobiža in par vrčkov čedalje bolj zanič pira.

  • FORT WORTH

   …Niso ljubitelji Slovenije ali Janse…
   Ljubitelji cesa pa so ? Poglej si njihove transparente na slikah !
   Pa clovek a si ti sploh normalen ??
   Lepo je razvidno ti pa negiras ?!
   Daj prosim spelji se ze enkrat !

   • avtohtoni neandartalec

    Kakšni napisi, ti imaš kaleidoskopske oči ali pa ti kar domišljija sama doriše simbole, samo en transparenten visi osamljen nad množico, kjer je nekdo spodaj načečkal nekaj o Janši, ker so bili nekateri kriminalci pač takrat popularni, zaradi afere v medijih. Ne mislim nikogar posebej, ampak popularni so bili zato, češ da so ukradli dobro stvar, nihče ni resno jemal tistega socialističnega podmladka, Janša je zbral množice edino takrat, ko so mu publiko organizirali Kučanovi komunisti.

    • FORT WORTH

     A si ti bil tam takrat ?
     Na sliki je en transparent. Bilo pa jih je vec deset !!!
     Ce potrebujes slike orig.mi napisi mail,da ti jih posljem !!

  • resnicaboli

   Res si popoln norec predlagam Nova24TV da tega norca blokirate naj piše v lažnive medije.

  • Anton

   dej prosm umir se mau no

  • Olga

   Resnica boli, peče, slik tudi črno-belih se ne da potviriti…. Poč as si prodira resnica na platno… ko ni argumentov, do žalitve….

  • Minovak

   Očitno si ostal na temni strani lune, da tako pišeš in dokazuješ, da si samo blebetalo, ki ne mara JJ in desnih. Vse kar si napisal je del tvoje histerije, lahko pa ti povem, da se življensko motiš, kajti na tej sliki sem tudi jaz, torej sem bil tam in – vedel! Prosim te, izmišljotin in laži imamo pravi Slovenci dovolj, jasno…?!

  • Nata

   Pa si res zopern , no !!
   Težko živiš s takim mnenjm, ali pa provociraš ?
   Žališ slovenski narod ……..Slovence !!

  • Viktorh

   “Zakaj črno bele fotografije, v tistem času so vsi imeli doma videorekorderje, ne spomnim se niti ene črno bele oddaje”

   Nimaš pojma o umetniški fotografiji!

   Nehaj laprdati.

   • Jovo Jamnica

    Tone Stojko je fotograf, ki je prisegal na črnobelo fotografijo. Niso pa to edine fotografije, ki so ovekovečile dogodek. Meni je pomenljivo, da se Zavrl tišči na stranski tir. Četverica niso samo trije…

    • Viktorh

     ..nisi razumel poante…

     • Jovo Jamnica

      Sem. Poanta je črno belo…

 • avtohtoni neandartalec

  Nova revija…. jaz sem 57.številko potegnil dol iz interneta in jo prebral, veliko sem prebral v življenju, ampak takšnega kupa sranja nisem videl veliko.
  Ne hecam se, vsakdo si jo lahko poišče in malo prelista, preberite si vsaj par odstavkov, pokažite mi prosim eno samo modro, globoko misel, ki je zdržqala preizkus časa, pa je minilo komaj par desetletij, čeprav so podpisani tisti čas visoki in ugledni umetniki ter filozofi, zgleda kot sicer tehnično dovršen, vendar še vedno zgolj osnovnošolski prosti spis, za otroke s posebnimi potrebami.
  Tako močna je bila takrat sovražna vojaška propaganda, danes pa si isti šalabajzerji izmišljujejo še veliko bolj neverjetne bedarije, ki jih ne more jemati resno nobena univerza na planetu. Sami smo kot še nikoli prej v zgodovini, skrijte raje to bedno 57.številko, delajmo se raje, da ni nikoli obstajala.

  • centurion

   Poslušaj kreten zahojeni!
   Če te moderator vsaj ob prazniku ne bo brisal ob
   tvojih idiotizmih
   te jaz v imenu domoljubov poošiljam v TRI PI… MATERNE!
   Pejt v jazbino,odpad naroda.

   • Viktorh

    Škoda besed za idiota.

  • Slovenec 33

   Res, tebi tudi božja pomoč ne more pomagati, da bi prikril, da si topoumni produkt usmerjenega izobraževanja.

   • sevenx

    In takih je vedno več. Vsak že piše svojo knjigo.

  • janez.pokoncni

   Vrgel si kost, vendar te nihče ne demantira z argumenti, nad čemer sem zelo razočaran. Nabijanje na nabijanje, argumentov od nikoder. Vsi vse vedo, v resnici pa se velika večina nima niti interesa, da bi se seznanila z osnovami.

   Ekola, bom ti probal razložiti zakaj je ta revija bila tako pomembna.
   Sam sem jo, kot naročnik, bral ob njenem izidu. Takrat je bila njena vsebina tako noro pogumna, da si tega danes ne znamo predstavljati. In sedaj k obljubljenim argumentom, ki jih bom naštel zgolj za vzorec. Revija je namreč napisana na 250 straneh in je preobsežna, da bi analizirali stavek po stavek ;
   – že sam nagovor uredništva skrit pod naslovom ;”Prispevki za slovenski nacionalni program” razloži tematiko te številke revije – prihodnost slovenskega naroda. Za tiste čase, zelo pogumna tematika,
   – in potem sledijo prispevki. Vsak od njih je “diviji”, za tiste čase. Verjamem, da bi bila velika večina ljudi izjemno presenečenih in razočaranih, če bi se našteli vsi, na katere se sklicujejo avtorji prispevkov. Recimo med najpogosteje citiranimi sta Edvard Kocbek in Dušan Pirjavec, ki je že leta 1970 v reviji Problemi izdal članek z naslovom ; “Vprašanje naroda na Slovenskem”.
   – Teme revije so bile ; O slovenski naciji, Zgodovinski vidiki demokracije, O civilni družbi (tu je prispevek Jožeta Pučnika), O pravnih načelih slovenske nacije, O slovenski univerzi, O generacijskih nasprotjih, O liberalizmu in nacionalizmu, O narodu in religiji in O narodni eroziji. Že sami naslovi so za čas, ko si za nedolžen, rahlo politično obarvan, vic šel v zapor, “nore”.

   Vidim, da še začel nisem pa ž nastaja klobasa, ki se ne bo dala brati zato bom nehal. Gledano z današnjimi očmi se s tabo v bistvu strinjam, ampak glede na čas, kdaj je ta revija izšla in glede na to, da je takrat vladal teror brezumja, je 57.ta izdaja Nove revije bila resnično nekaj tako zelo hrabrega, da bi adekvatno primerjavo danes težko našel.

   • Nata

    + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + Super !

   • Viktorh

    Nič ne pomaga. Temu je lažje zabiti kol v ri… kot pamet v glavo.

    • janez.pokoncni

     :)

     • Viktorh

      Žal, ne morem si kaj.
      Celi dan nabija, tipka, da si krajša čas. Podobe je sv. janez, pa bildi.
      Klepajo, pa nič ne povedo.

   • Jovo Jamnica

    Kritiko, ki jo je “avtohtoni” napisal, ni jemati dobesedno. Seveda je vse, več ali manj, spisano na visokem nivoju. Sestavki niso bili namenjeni širokemu krogu bralstva. Mene je že takrat motilo poudarjanje nacije. Juga je javno temeljila vendar na enakopravnosti med narodi. Prva kritična beseda, ki je pri predstavitvi razglabljanj avtorjev 57. prišla predstavniku, ki ni Slovenec, na misel, je bila zagotovo ta, da smo Slovenci… šovinisti.

    • janez.pokoncni

     Jovo tole si dobro “zadel”. Res je. Juga se je skušala dvigniti nad nacije. Zakaj tako, se je demonstriralo med 1991 in 1995.
     Slovenci smo, kar se tiče nacije, že v Jugoslaviji imeli izjemno velik problem. Jugoslavija se je prelivala preko nas in neizbrisni rezultati tega prelivanja, ki se še kar dogaja, so nas trajno zaznamovali. Mi smo v bistvu kot indijanci. Po 1200 letih življenja pod Germani smo v zadnjih 100 letih (75+25) začeli izginjati.

     Šovinisti Slovenci nismo bi bilo pa izjemno pomembno, da bi bili zelo veliki nacionalisti. V preteklosti smo to zagotovo bili, drugače nas danes ne bi bilo, v zadnjih 100 letih pa žal mnogo premajhni. Danes nas je v “lastni” državi manj kot milijon. Islandcev je sicer samo cca 330.000, a se preko njih ne prelivajo druge nacije. Če bo šlo tako naprej, bomo v naslednjih desetletjih (stoletju ali dveh) enostavno izginilil.

    • Viktorh

     ..saj je bila vendar strokovna:

     Nova Revija 57, s podnaslovom Prispevki za slovenski nacionalni program je bila posebna izdaja Nove revije, intelektualne revije, ki je izšla januarja 1987.

     Tine Hribar: Slovenska državnost

     Ivo Urbančič: Jugoslovanska »nacionalistična kriza« in Slovenci v perspektivi konca nacije

     Dimitrij Rupel: Odgovor na slovensko narodno vprašanje

     Spomenka Hribar: Avantgardno sovraštvo in sprava

     Veljko Namorš: O vprašanju slovenskega jezika v JLA

     Alenka Goljavšček: Arhaičnost : civilnost

     Jože Pučnik: Politični sistem civilne družbe

     Gregor Tomc: Civilna družba pod slovenskim socializmom

     France Bučar: Pravna ureditev položaja Slovencev kot naroda

     Peter Jambrek: Pravica do samoodločbe slovenskega naroda

     Janez Jerovšek: Slovenska univerza včeraj, danes, jutri

     Veljko Rus: Slovenci in integracijska socialna politika

     Marjan Rožanc: Nekaj iracionalnih razsežnosti

     Jože Snoj: Moderni kristjan in absurd slovenstva

     Drago Jančar: Slovenski eksil

     Niko Grafenauer: Oblike slovenskega samomora

     To ni bilo branje za krajšanje časa…

  • tarantela

   Mogoče se Ti zdi 57. številka Nove revije nepomembna, vendar je bila za tiste čase zelo pogumno napisana. Dvignila je precej prahu; Slovenci so čestitali piscem za pogum, partijci pa so besneli. Moja soseda, vdova po oficirju JNA, je skoraj dobila steklino. Nekateri so zahtevali zaplembo te številke revije. Sama sem bila naročena in jo še sedaj hranim.

 • centurion

  Zgodovina, ki se je partija in KUČAN obupno želijo
  zbrisati in potvoriti.
  Če bo potrebno, bomo ponovili vajo, tokrat dosledno….

 • dob

  Sem in tja preberem, da nekdo reče: Lahko nam je žal, da Pučnika ni več med nami…. Ko bi on bil še tukaj, bi…. zdaj bi ga rabili!
  Pučnik je bil, ko je bil že živ, v že “osamosvojeni” Sloveniji napaden, zasramovan. kučanisti so ga žalili, kjer so mogli, imenovali so ga za revanšista, se mu posmehovali.

  Mila duša, kot je bil, ni nikomur hotel nič slabega in se je v imenu vsega tega naroda boril za dostojanstvo Človeka.

  Želeti si, da bi bil Pučnik zdaj še živ in tukaj med nami, je enako, kot bi si želeli, da kučanizem in diktatura še naprej cepita drva na njem, se norčujeta iz njegove človečnosti in velikosti duše. Jaz mu tega ne želim.
  Tega ne potrebujem in ne želim.
  Sram me je nesposobnosti nerazumevanja tega naroda, kako velik je bil Pučnik.

  • indijanka

   Tudi mene zbodejo taki stavki. Ampak, iz drugega razloga. Doktor Pučnik je zaradi svobode, ki jo je čutil v srcu, izbral najtežjo pot v življenju. Žrtvoval se je. Zato je postal nesmrten. Njegov duh in ideje živijo naprej. Skrite so v vsem, kar nas obdaja. Šepeta jih veter in vidim jih v zvezdah. Vsak jih lahko uzre in Živi. Hvaležna se mu zanje.

  • Vera

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Mojca pokraculja

   Dob, hvala da si to napisal. Resnično nas je lahko sram. Takega Človeka bi znova in znova “ubijali”. Kakorkoli, Hvala in RIP Jože Pučnik.

 • if

  Zločinska je politika Slovenije, ki deluje neskadno s
  civilizacijskimi in pravnimi normami, zato je RS necivilizirana in
  nepravna!
  Necivilizirana in nepravna je samostojna Slovneija zaradi rdečega nazora, ki:
  je izvajal
  diktat Kominterne (julij 1940) evropskim KP: “sprejemajte naciste
  prijateljsko, bojkotirajte odporniška gibanja”, zato se 6. aprila 1941
  ni uprl okupaciji Jugoslavije, 27. aprila 1941 ustanovil PIF proti
  zahodnim demokracijam in 13. maja 1941 (Tito) poslal SZ radiogram
  “odzvali se bomo v slučaju, da boste napadeni”;
  je med in po drugi svetovni vojni pregnjal in masovno moril po slovenskem ozemlju;

  je bil proti osamosvojitvi Slovenije;
  je oplenil samostojno Slovenijo in jo še pleni;
  vzdržuje OF laž;
  je sinoči uprizoril državno proslavo.

 • Slovenec 33

  Slovenska država je uspela – zakaj ? Zaradi Slovencev, ki niso počepnili in ne zaradi komunistov.

  Ja komunisti so v času nastajanja poskrili in nato enako kot po 2.svetovni vojni s pomočjo pobijanja prevzeli oblast, več kot 600 morišč to dokazuje. Ni nobene spremembe. Tudi v času nastajnja Slovenije so na enak način prevzeli oblast. Kaj pa je uboj Krambergerja drugega.
  Hej ljudje zbudite se vendar.

 • Osti jarej

  …evo …slovenijo je osamosvojilo in osvobodilo 10 ljudi;janša,bavčar,kacin,peterle,oman,rupel,bučar,m.podobnik,mal pa še spomeničica in kučan….narod se je pa skrival po kleteh…!!

  • Olga

   Še pomeničica in Kučan sta naredila samo veliko škode!

  • tarantela

   Pred zid ves narod izdajalski!

 • Osti jarej

  …Danes, ko so v ospredju Kučani, Masleše, Jankoviči in nasploh neslovenci, se zadeva zdi zavožena in brez perspektive. Slovenci smo se vedno delili, nazadnje na domobrance in razbojnike. Danes smo Slovenci in pripadniki balkanskih plemen, ljudje, ki služimo s poštenim delom in tisti, ki s kaznivimi dejanji. Mafijska država omogoča oboje, slednjim sploh hitro bogatenje…EU se razkraja in razpada. Gospodarsko močne in pravne države, bodo odšle po svoji poti. Ena za drugo. Mi bomo ostali sami na gnilem in bolnem balkanskem polotoku, čakajoči v vrstah za kruh. To so dejstva, ta država, s temi plenilci in kriminalci, ki nam vladajo zdaj, ne more obstati. Norčavega slepljenja ljudi s strani barbike, bebavega Erjavca in cmerarja, ne jemljejo več resno niti otroci v vrtcu. Tisti se teh ljudi zgolj bojijo, da jim ne bi prišli pridigati o morali in jim odtegnili od ust za potne stroške…Če bi se v Sloveniji vzpostavil pravni red in vzpostavilo demokratični sistem, bi bili morda nekoč pripravljeni živeti sami. Tako pač ne bo mogoče, javni sektor in čefurji, ki volijo in izvolijo leve vlade, so neprilagojeni, žal večinski del prebivalstva. Eni preleni, da bi sprejeli reforme in spremembe v družbi, drugi neizobraženi in primitivni. To je potem , po naše, moderni center. Bog nam pomagaj !

  *****
  tako komentator cox,na nekem portalu…

 • Osti jarej

  …in takole…cox pravi:Domnevni morilec zakoncev Hribar, se je stegnil preteklo leto, zanima me, če je bil na proslavi prisoten kakšen od posiljevalcev Ksenije Hribar? Pa še to… Tu in tam se vrgel uč na včerajšnjo, kakor proslavo. Opazil sem utrujenega in že vsega naveličanega Cavazzo in fantiča, ki je skakalnimi smučmi lazil po žitnih poljih. Na pragu poletja. Ne vem zdaj, se mi je čudno storilo, se mi je skisalo v možganih ali se je tistim, ki so pripravili takšen intelektualni presežek, nedoumljiv povprečnemu Slovencu? Je starikavi Cavazza in asociacija na ubogega Petra Prevca, ki si ga zdaj vsi lastijo, res vse, kar premoremo po petindvajsetih letih osamosvojitve? Uboga Slovenija. Kaj so si ob tem mislili tuji državniki ? Kolinda zagotovo, skačite, majmuni…

 • Nata

  Vsega se še kar dobro spominjam ,
  Mi , ki nam je do Slovenije nismo in ne bomo pozabili !!

  Pa , samo tako mimogrede — kako si ljubljančani predstavljajo demokracijo ??
  Zelo malo slovenskih zastav so izobesili !!

  Na volitve ne hodijo, itd……itd.

  Žalostno !

 • Viktorh

  “Slovenska komunistična oblast, na čelu katere je bil Milan Kučan, je nato Janšo izročila Jugoslovanski ljudski armadi (JLA), ki je želela zatreti vse demokratične sile v Sloveniji, ki so se zavzemale za suverenost Slovenije.”
  Isti ljudje, ga še danes “obglavljajo”, še dolgo ga bodo poizkušali, toda, ne bo jim uspelo.

  • janez.pokoncni

   Ne bo jim uspelo, ampak z nami, se stara tudi Janša. Še dve leti mu manjka do 60tega rojstnega dne.

 • valentin

  Za svobodno Slovenijo so pomembne bombe, streljanje z orožjem, preleti vojaških letal, brzostrelke. Srečen in socialno varen narod je zadnji drek na cesti !

 • dob

  Če se jugo rock and roll ne bi ukvarjal z vritlezenjem režimu, bi imeli mladino, ki bi pela kaj drugega, ne pa Tito mi ti se kunemo.
  Imeli bi zdrav (odbijajoč) odnos do avtoritete. Mlade generacije bi lahko ohranile državo, a sesule komunizem svojih staršev in vzpostavile če nič drugega evolucijo odnosov v državi.

  Če bi se to zgodilo, bi zdaj ne imeli na duši zmedene, poklane in posiljene ter razseljene ljudi iz drugih delov Jugoslavije, ki so tedaj, leta 1991, pod vtisom, da nič ne more zbrisati bratstva in enotnosti, čakale »partizane«, da jih osvobodijo. Medtem ko so granate padale po njih, so mislili, da to počne nekdo drug, ne njihovi partizani.

  Partizani so prišli, potegnili nože in jih poklali. Ubogi, indoktrinirani, zmedeni, naivni… toda ne zločinci, postali so žrtve pokvarjenega sistema, za katerega nihče od odgovornih ni prevzel odgovornosti.
  In te imamo zdaj mi na oblasti.

  • Viktorh

   … ker lahko na klik dam le en glas, drugega dodajam tu, dob.

   • dob

    Viktorh, menim, da se oba priklanjava in izkazujeva isto spoštovanje tistemu srcu, ki je še ostalo, in se ne bo vdalo za nobeno ceno. Za nobeno ceno.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!