Komunistični zločini na Slovenskem: Komunisti so do poletja 1942 pobili okoli 1000 Slovencev

(Foto: iStock)

Petnajstega aprila 1944 ponoči so partizani graščino v Volčjem potoku požgali. Akcijo je vodil Š. K. iz Mengša, ki je bil po spominu Pepce Kavčič zelo surov. Prosila ga je namreč, da bi ji pred požigom dovolil iz gradu, kjer je stanovala, vzeti nekaj pohištva, a jo je samo grdo nadrl in ji rekel, da jo bo, če ne bo tiho, vrgel v ogenj. V sobe graščine so nanosili slamo in grad z izredno opremljenimi sobami v stilu največjih barbarov hladnokrvno zažgali. Komunisti so do poletja 1942 pobili okoli 1000 Slovencev, preden se je organizirala prva protirevolucionarna vaška straža.

En del bistriških meščanov je bil pobit v gozdu Velenik. Marija Rajh, ki je imela v gozdu Velenik svojo parcelo, je krike pobijanja slišala po naključju. Ujetnikov namreč niso streljali, ampak so jih pobijali s krampi in lopatami.

Komaj tri mesece po Hitlerjevem napadu na Sovjetsko zvezo so slovenski komunisti formalno razglasili, da je oborožen odpor proti okupatorju partijski monopol. S tem členom so s poudarkom razglasili, da smatrajo za izdajalca vsakogar, ki bi skušal organizirati odporniško gibanje po navodilih begunske vlade v Londonu.

Za Cankarjevim domom – še vedno – stoji kričavi spomenik Borisa Kidriča. Kidrič kriči in nadira Ljubljančane. Vedno znova lahko ugotavljamo, da je nekaj samomorilskega v teh Slovencih.

Slovenci na Dolenjskem in Notranjskem, ki jih je prizadela brezobzirna komunistična revolucija, so bili do julija 1942 potisnjeni v brezizhodnost. Italijani so jim začeli dajati orožje, komunisti (Kidrič) pa so s tem dobili tako nujne “narodne izdajalce”.

Samoobramba ali kolaboracija?
Komunistična revolucija se je v Sloveniji začela v vsej čisti obliki (strogo po boljševističnih vzorih in literaturi) poleti 1941. Ta revolucija je do poletja 1942 prignala velik del Slovenije na pot kalvarije samoobrambe, “kolaboracije” (če kdo hoče) in protirevolucionarne državljanske vojne.

Mislim, da ima KPS celo srečo, da je od okupacije Jugoslavije pa do napada Nemčije na Sovjetsko zvezo minilo samo deset tednov, ker bi se drugače odkrilo kaj več o tem, kdo je kolaboriral v tem času. Mirko Bagar je bil 1. in 2. junija 1941 v Ljubljani na konferenci KPS v Ivančičevi vili, kjer je Edvard Kardelj omenil možnost oboroženega odpora šele, če bi prišlo do napada Nemčije na Rusijo. V tem času se je eden vodilnih komunistov Urban Dermastija prijateljsko sestajal v Domžalah s tamkajšnjim grupenführerjem in to z vednostjo, da pripadata eden nacistični partiji, drugi pa komunistični partiji.

Grozodejstva, mučenje, posilstva . uničenje človeškega dostojanstva
Rozina Nemec je morala v Ferdrengu, tako kot druge taboriščnice, v največji vročini s kupa na kup nositi kamenje, valiti skale v breg, potem pa spet navzdol itd. “V taborišču se je dogajalo marsikaj. Nekega dne je paznik zahteval od mlade, komaj dvajsetletne mamice iz okolice Maribora, naj gre z njim. Po več urah se je vrnila vsa krvava, modrice je imela domala po vsem telesu. Ihteč je povedala, da jo je paznik pretepal, na koncu pa še brutalno posilil.”

Olga Simenčič se je prav takrat nameravala poročiti. Ko so jo odpeljali v zapor in jo obtožili, da je ruska vohunka, potem pa jo z drugimi slovenskimi ženami v živinskem vagonu odpeljali na Kočevsko, je moral njen zaročenec obljubiti, da z “vohunko” ne bo nikoli več navezal stikov. “Naša vsakdanja hrana je bila: zjutraj kava oziroma kalna voda brez sladkorja in kos trdega kruha, opoldne krompirjeva juha. Izredno smo bile vesele, če je v njej plaval košček krompirja. Takšno hrano smo uživale tri mesece, pri tem pa smo morale trdo delati. Spominjam se, da smo nekega dne v koloni šle skozi sadovnjak, v katerem so dozorela jabolka. Neka ženska je stegnila roko, da bi utrgala sadež, takrat pa je paznik že sprožil rafal iz avtomata. Delale smo od ranega jutra do poznega večera. Brala sem v časopisih, gledala sem po televiziji. Napisano in rečeno je bilo, da so tista podzemna zaklonišča v Kočevski Reki gradili prostovoljci.”

Maks Klemenčič: “Jeseni leta 1950 sem bil komandir postaje milice v Krškem. Prišlo je do obveznega odkupa. Temu sem se uprl in rekel, da to ni delo milice. Šef notranje uprave si je to zabeležil. Ko sem nekaj kasneje šel domov, sta mi oče in sestra povedala, da so jim miličniki iz Sevnice vse pobrali. Devet dni sem se jim izmikal. Miličniki so dobili nalog, da me morajo ustreliti. Vojaško sodišče v Ljubljani mi je nato dosodilo 26 mesecev zapora. Spomnim se, da nam je neki civilist nekoč iz Kočevske Reke prinesel nekaj skute in kruha, toda miličnik je vse skupaj brcnil z nogo, da se je razsulo po hribu navzdol. Po tem suženjskem delu na Kočevskem sem bil kasneje vedno ožigosan. Leta 1963 sem odšel v tujino (Švica, Nemčija), kjer sem delal 17 let.”

(Foto: iStock)

Samo najhujši totalitarizmi imajo tako številno politično emigracijo, kot jo imamo (še vedno!) mi. Lastitev monopola nad domovino pa se vleče v vsej svoji radikalnosti najmanj od 31. januarja 1942, ko so komunisti prvič, nato še večkrat, zagrozili s smrtjo vsakomur, ki bi se organiziral zunaj OF.

Povsod po svetu, kjer je komunizem vladal, so ostajale za njim množične grobnice, od Sovjetske zveze, Azije, Afrike, preko vzhodne Evrope, Jugoslavije, do Italije.

Brezovica. Šest žrtev iz junija 1945. Lončar, ki si je tudi kopal grob, je bil lepo oblečen. Skušal je zbežati. Streli so ga pokosili le nekaj metrov stran. Pokopali so ga v skupni grob. Njegovo obleko je nosil eden od ubijalcev, ko se je poročil.

Povojni poboji 5. do 7. junija 1945 v okolici vasi Brnica: “En pijani spremljevalec je pograbil dolgolaso dekle in jo odvlekel iz kolone. Sestradana se mu je zelo upirala, ko je trgal še tiste cunjice z nje in jo le obvladal. Potem ji je razvezal roke, da si je s preostanki perila zakrila goloto okoli ledij. Začela je vpiti in bežati. Stražar je usekal za njo rafal, pod noge, ker višje ni smel zaradi stražarjev okoli. Rafal ji je prebil eno nogo, da ji je skoraj odpadla. Stražar jo je poskušal za roke odvleči k jami, vendar se je v grozi in sramu divje otepala. Potem jo je ujel za noge in jo odvlekel do brezna ter jo prevalil vanj. Za njo je poslal rafal s šmajserjem, tako v prazno, da je utihnila. Zanima me, kakšno srce imajo tisti mladi Slovenci, ki se lahko po vsem tem čutijo zavedne komuniste.

(Foto: iStock)

Število žrtev na teharskem območju se giblje med 4 do 6 tisoč in več
V kletnih prostorih so ponoči streljali in klali. Tod je bilo vgrajenih tudi več mesarskih kavljev, na katere so obešali žive, da so počasi umirali. Dojenčke so polagali na voz “platonar” in so bili čez dan izpostavljeni soncu, ponoči pa nočnemu hladu. Jok je utihnil po dveh dneh. Otrokom so pred smrtjo rezali ude, da so njihovi kriki strahotno vplivali na matere, zaprte v bližini.

Gospa Planinšek, lastnica hiše in njiv na levi strani ceste Zg. Hudinja – Dobrova, je šla poleti 1945 na svojo njivo pod hišo okopavati krompir. Njiva je bila preplavljena s krvavo tekočino. Planinškova se je odločila, da na tej njivi ne bo nikoli več pridelovala hrane za ljudi. Njivo so spremenili v travnik.

Brezmočni ljudje so se lahko obrnili po pomoč le k tedanji oblasti, Italijanom. Konkreten primer: na Brezovici pri Ljubljani je skupina partizanov ponoči vdrla v hišo družine Mravlje, ker oče ni hotel pustiti svojih sinov v gozd. Sin, ki je s prvega nadstropja slišal pobijanje v pritličju, je prestrašen odprl okno in začel klicati Italijane na pomoč. Ti so prišli šele zjutraj. Ta primer ponazarja, da ne gre za načrtno sodelovanje.

[Besedilo je sestavljeno iz odlomkov iz knjige “Komunistični zločini na Slovenskem, 2. del”, katere avtor je Ivo Žajdela.]

Damjan Likar

 • Vrhovni sodnik

  Le zberite vse te podatke, napočil bo čas, ko se bo sodilo tem morilcem in to bo prav kmalu.

  • AlojzZ

   Večina moricev je že prišla pred Sodnika. Sedaj so na vrsti njihovi potomci, ki še vedno živijo s krvavim bogastvom.

 • ahnenpass

  Mislim, da ste spet vse pomešali med sabo, enostavno ne znate zložiti dogodkov skupaj v času, kaj je bilo prej in kaj pozneje. 70 let se je ugotavljalo podrobnosti iz vojne, vsaka vaška skupnost je imela organizirane centre za raziskovanje slave NOB zgodovine, a vi trdite, da vse tisto ni bilo nič res, neke blodnje in nabijanje brez veze, ki jih ni mogoče na noben način preveriti, so pa resnica? Vam dam en namig, človeško telo ne živi od zraka in vlage, če se hoče cel dan premikati, mora porabiti precej kemične energije, ki pride v telo od hrane. Od usrane luže in koščka krompirja pač ne moreš zdržati cel dan niti na nogah, kaj šele, da bi lahko opravljal koristna dela, in to celo mesece. Kdo potem laže, sumljive priče ali gola fizikalna dejstva?

  Najprej so nastali fašisti, ki so preplavili Italijo, nato so nastali nacisti, ki so prevzeli oblast v najmočnejši državi tistega časa Nemčiji, to je bilo desetletja pred začetkom 2.sv oziroma okupacijo v jugoslaviji. Pomembno je pa zato, ker so fašisti in nacisti hoteli izbrisati Slovenijo, pobili so na tisoče Slovencev, pri čemer so jim pomagali prvorazredni slovenci ter njihovi drugorazredni ovaduhi in sodelavci.
  To je porinili del Slovencev praktično v brezizhodno situacijo, če so hoteli pobiti in pregnati okupatorje, so morali najprej čez trupla slovenskih izdajalcev in izrodov.
  2. sv je bila TOTALNA vojna, ki je potekala z vsemi mogočimi sredstvi in povsod, nihče ni bil civil, prestar, premlad ali ženska, nacisti so otroke celo gojili, kot gomolje brez staršev, duše in vesti.
  Nacionalnega upora ni bilo, kraljevina je bila na kolenih, če bi skušali organizirati upor, bi okupator pobil samo še več ljudi in naredil večjo škodo redkim urbanim centrom.
  Na začetku, ni bilo videti nobenih alternativ, Italijani in Nemci so bolj ali manj uspešno zasedli eno Evropsko državo za drugo, vključno z Afriko in bližnjim vzhodom. Anglija je bila izolirana in pred uničenjem, Rusija se še ni zacelila niti od revolucije, kaj šele od 1. svetovne vojne in potem še državljanske vojne, Amerika je delovala pasivna, vendar je na začetku celo opremljala naciste. Tudi rimokatoliška cerkev je kolaborirala, mirno so gledali, kako so fašisti klali tretjerazredne Slovence.
  Slovencem tretjega razreda, pod posebno zaščito države in obsojenim na smrt tako ni ostalo drugega kot, da se znajdejo kot so vedeli in morali, marsikdo se je želel predvsem maščevati tistim, ki so ga osebno prizadeli in ogrozili, ne nujno okupatorjem ampak slovencem, kar še bolj boli.
  Komunizem je bil popolnoma nepomemben, širila pa se je socialistična revolucija, ki kraljevine SHS očitno še ni zajela. Začelo se je govoriti o človekovih pravicah, kapitalu, odpravi suženjstva, sekularizmu, obveznem izobraževanju in medicini, elektrifikaciji in prvih elektronskih medijih,… vse to rojenemu revežu popolnoma nič ne pomeni. Socialistična ideja je vzporedno širila komunizem, tudi če se ta pri nas ne bi razmahnil, se revoluciji nikakor ne bi mogli izogniti. Najbolj pa je pomembno, da so se posamezniki uprli domači izdajalski oblasti in okupatorjem, vse kar jih je pobilo, je moralo prihajati naravnost od Boga, zato so jim odpuščeni zločini in jih do danes spoštujemo.
  Dejansko so med komunisti obstajali tudi hinavci in psihopati, največja napaka ne ravno bistrih in discipliniranih partizanov je bila, da po vojni niso prečistili svojih vrst, tako pa so vzeli vsakogar za svojega, tudi izdajalce in teoriste, ki so skrbeli samo za svojo rit in so šli zadnjo sekundo v hoste, po takih pa kar veselo udrihajte še naprej, pa po tistih, ki so jim to omogočili tudi.

 • Norm Kinley

  No, in pol se ljudje zgražajo, ko so klali te pizde rdeče izdajalske, ki so prodale lasten rod, in zaradi parih fičnekov pobijali lastne brate, in to v imenu izdajalskega internacionalističnega komunizma. Jaz osebno menim, da si je cisto vsaka pizda rdeca izdajalska zaslužila, kar je dobila, in prav je, da so to drhal pobijali. Pomislite, kaj ce pride do situacije, ko bo ta drhal spet izkoristila kaksno za narod uničevalno stanje, in začela spet pobijaz nad Slovence? bomo gledali, ali bomo pobili to rdeco sodrgo?

 • pajot

  Heroji so se izkazali predvsem s pobijanjem neoboroženih ljudi. Med vojno in po njej. Če so naleteli na Nemce,so bežali,da se je kar kadilo. Z Italijani pa so imeli itak sklenjen sporazum o nenapadanju.

 • Vojteh Dovč

  do 1942 , slovencev ja , tako imenovani kolaboranti-domobranci

  • sprehajalec

   To je klasifikacija tvojega dedija iz priročnika kominterne Vojc. Imaš kaj kolaborantskih slik doma po stenah Vojc? kakšne na “reverz”?

 • montyamp

  Zazidarji in morilci so poskrbeli za svoje mladiče .
  Preko HANZI KURBARIJE se napajajo pitanci rdeče hunte .
  Boris Kobal, Denis Avdić in njegova Ana, Jonas Žnidaršič, Domen Valič, Jure Henigman, Zala Đurić Ribić in njena mama Tanja Ribič, Lado Bizovičar, Katarina Čas, Klemen Slakonja in Mojca Fatur, Jernej Šugman ter mnogi drugi.

 • montyamp

  ‘Kroz naše zatvore je između 1945 i 1951 prošlo 3.777.776 zatvorenika,
  dok smo likvidirali 586.000 narodnih neprijatelja.
  (Aleksandar Rankovič, iz izvještaja u beogradskoj skupštini,Politika, Beograd, 1. Veljače 1951,str. 1)

  Kaj je zagovorniki balkanskih mesarjev…

 • montyamp

  Cerarjev ded po mamini strani je bil morilec!

 • montyamp

  – 24.500 Slovencev so osvobodili življenja partizani
  – 4.400 Slovencev so pobili Slovenci na napačni strani usode…..

  No, poleg 24.500 pobitih slovencev, so naši slavni partizani pobili tudi 400-500 švabov, pa nekaj sto makaronarjev… …To ti je bil ‘upor’ proti okupatorju…Pa menda jih je bilo ob koncu vojne preko 50.000….Izgleda, da so večino časa porabili za beg čez drn in strn….

  • pajot

   Enonogi je bežal iz Srbije v Bosno,iz Bosne na Vis,slovenski bežalci pa iz Dražgoš na Jelovico.

 • montyamp

  Dejstvo je nekaj,ko so Angloameričani videli kaj se je dogajalo po Trstu in Koroški so bliskovito ukrepali,iz Trsta in cona A so takoj pod marš nagnali Titove razcapance,Titek se je še nekaj napenjal a,ko mu je Anglo ameriški poveljnik pred Trst privlekel & floto in kopenjske sile in mu omenil ,da če se komunistični cigani v parih urah ne poberejo na razmejitveno točko ,ki so jo določili oni ,da drugače bo vso grmovje okoli Trsta polno komun ističnih črev se je titek na debelo us****** in umaknil bando na naročene položaje,sicer je še sprva mislil na upor,in računal na stalina,ki se ni več upal igrati z resno situacijo.
  Enako se je zgodilo na Koroškem in delih Štajerske kjer so harale komunistične bande a so tudi tam Angleži hitro nagnali bando nazaj titek pa ni imel vojske za resnejši upor zato so morali iti kot potepeni cucki.
  Sploh pa smo izgobili ta ozemlja zaradi barbarskega uničevanja in pobijanja titovih komunistov tam in uporom prebivalcev tam nad takim početjem-s početjem titove bande so seznanili zaveznike,ki sprva niso verjeli nato pa so našli par vasi pobitih in po ugrabljenih,ki jih je titova banda napadla in so odločno ukrepali.
  Da je krvavi zločinec preslepil Angleže tudi glede domobrancev in beguncev na Koroškem pa je tudi jasno in dokazano,Angležem je obljubil,da bodo lahko vrnjeni mirno odšli domov,le tisti ,ki jim bo dokazan kak zločin pred sodiščem bo zaprt,seveda je Titek dal pobiti vse od otrok,žensk in moških,brez sojenja.
  Ogromno zavednih izdani Slovencev ,ki so preživeli lagre ,ker so bili ovadenui s strani komunistiov,so po vojni komunisti,v strahu ,da jih nebi razgalili razglasili zato ker so preživeli za sodelavce okupatorja in pobili brez sodb ali montiranimi procesi,na nak način so si prilaščali imovino in likvidirali politične nasprotnike.
  Dejstvo je,da Tito ,dejansko ni mogel veliko proti nemški vojski ,ki se je umikala in če bi ne predala orožja v Sloveniji marveč na Koroškem enko ni mogel nič proti zavezniškim silam saj bi mu le te bando dobesednoprerešetale in je dobro vedel ,da ne more nič,je pa s pomočjo ruskih kolaborantov na strani zaveznikov spretno pretental Churchila -kajti Roosvelt Tita ni maral.

 • montyamp

  Skoraj 12.000 ljudi v Sloveniji prejema pokojnine, ki izhajajo iz pravic udeležbe v drugi svetovni vojni (NOB). Tretjina prejemnikov teh pokojnin je bila pred 75 leti neposredno udeležena v boju zoper okupatorja, dve tretjini prejemnikov borčevskih pokojnin so svojci pokojnih borcev – vdove in otroci.

  Najstarejši prejemnik starostne borčevske pokojnine je bil septembra star 105 let in najmlajši 79 let. Najstarejši prejemnik borčevske invalidske pokojnine je star okroglih sto let, najmlajši pa 85 let. Starost najstarejšega prejemnika vdovske borčevske pokojnine je bila septembra 110 let, najmlajšega prejemnika družinske borčevske pokojnine pa 22 let. Gre za otroka pokojnega borca. Po pokojnih borcih pokojnine prejema 6.438 upravičencev. Od teh jih ima 6.177 vdovske in 261 družinske pokojnine. Prejemniki družinskih pokojnin so otroci nekdanjih danes že pokojnih borcev NOB. V starosti od 30 do 40 let družinsko borčevsko pokojnino prejemata dva upravičenca, od 40 do 50 let je upravičencev 22, od 50 do 60 let 53, starejših od 60 in mlajših od 70 let 132 ter 51 starejših od 70 let. Kot že zapisano, najmlajši upravičenec do borčevske pokojnine šteje šele rosnih 22 let. 6.177 je prejemnikov vdovskih borčevskih pokojnin. Do vdovske borčevske pokojnine so upravičeni partnerji pokojnih, ki so stari najmanj 55 let in šest mesecev, ne glede na starost pa tudi vsi tisti, ki so za delo nezmožni. Vdovsko pokojnino lahko v določenih primerih poleg zakonskih partnerjev »dedujejo« tudi razvezani zakonci in zunajzakonski partnerji.

  Ko se je 1941 začela vojna, je bil star tri leta. Danes prejema borčevsko pokojnino.

  Preberite več v Štajerskem Tedniku

  • Ppiikkaa

   Kakšni so pbl. zneski teh pokojnin?

  • Tone

   Če te pokojnine prejemajo zakonito, se je treba zgražat nad zakoni in zakonodajalci, ne nad upokojenci. Če jih prejemajo nezakonito, pa je to kriminal, ki smo ga državljani dolžni prijavit.
   Samo potem odpade sladko zgražanje nad pokvarjenostjo komunistov in vseh levičarjev.

 • montyamp

  V prvem obdobju okupacije, od 17. aprila 1941 pa do 22. junija 1941, pred nemškim napadom na SZ, še ni bilo slovenskega partizanstva, bili pa so aktivni komunisti v tem obdobju veliki prijatelji, zavezniki Hitlerja, ki je septembra prejšnje leto (1939) skupaj z Sovjeti zasedel ubogo Poljsko. Navdušenje KPS nad Hitlerjem se je izkazalo v organiziranju množične manifestacije: naščuvali so kmete, ki so v Trebnjem in na pohodu proti nemški meji manifestirali za priključitev tega dela Slovenije k nemškemu Rajhu. Italijani so ob tej priliki ostro reagirali. Padli so mnogi talci. V tem obdobju prijateljstva z nacisti je KPJ zagovarjala kolaboracijo na celi črti. Tito je 5. maja 1941 v glasilu KPJ pozval komuniste naj čim bolj stopajo v nemške službe. Kasnejši prvaki OF in KPJ, odvetniki dr. Aleš Stanovnik, dr. J. Pokorn in dr. J. Vilfan so v tem obdobju delali v Šentvidu pri Gestapo (selitvena komisija!). Kasnejši notranji minister SFRJ, Stane Dolanc in edini slovenski admiral v SFRJ, Stanislav Brovet sta v Avstriji prostovoljno vstopila in bila dolgoletna člana Hitlerjugend, Brovet, ki je vstopil v Celovcu, kar do januarja 1945.

  Konec aprila je KPS ustanovila PIF, Protiimperialistično fronto, ki je kritizirala angleški, francoski in ameriški imperializem, ne pa nemškega in fašističnega. O kakem boju za osvoboditev Slovenije ni bilo govora. RS slavi 27 april 1941 kot Dan upora. Ta zgodovinska laž se bo RS nedvomno maščevala. Izgovor, prvič omenjen pred dobrimi desetimi leti, da je PIF bila predhodnica OF, je čisti nesmisel. Obe organizaciji sta v namenih in ciljih diametralno nasprotni. PIF – Protiimperialistična fronta je imela za cilj in nalogo kritizirati svetovne imperializme: ker so v tistem času komunisti prijateljevali z Nemčijo, so napadali samo zahodne zaveznike, Anglijo, Francijo. O kakšni osvoboditvi Slovenije ali Jugoslavije ni bilo niti besede. Po drugi strani je bil izključni namen OF pomoč napadeni Sovjetiji in posredno, postransko osvoboditev Slovenije, Jugoslavije. Tako delovanje PIF kot OF je sledilo direktivam Kominterne. Toda Kominterna komunistom ni dala navodila, naj PIF samo spremenijo v OF. To so si komunisti izmislili v propagandne namene, kar pojasnjuje tudi zadrego z »dnevom OF«, ki so ga v komunistični Sloveniji v nekaterih obdobjih praznovali, v drugih pa spet ne.

  Če je torej PIF bila usmerjena proti Angliji in Franciji, se je vse spremenilo na sam dan napada Hitlerjeve Nemčije na Sovjetsko zvezo, dne 22. junija 1941. Sledeč povelju Kominterne je KPS še isti dan ustanovila povsem komunistično OF in prvi redki komunisti, imenovani partizani, so odšli v gozdove v ilegalo. Naslednjih 8 mesecev je bilo v Sloveniji sorazmerno mirno.
  (…)
  Resno aktivnost je pokazala VOS – Varnostna obveščevalna služba, tajna komunistična politična policija. Člani so bili označeni kot partizani. Ta organizacija je izvedla prvo akcijo jeseni 1941: napadli in ranili so 3 slovenske orožnike v ljubljanski pokrajini. Stvari so postale bolj resne, ko je VOS začela množično ubijati rojake civiliste. Šlo je za vplivne Slovence, ki bi mogli biti nasprotniki bodoči revoluciji .

  Zgodaj, od februarja 1942, so se partizani – sam Boris Kidrič in dr. Aleš Bebler – na Bledu sestajali s šefom Gestapa Rozumeckom s partizanskim imenom Rožica. Rezultat: partizani se odpovedo vsaki resni akciji proti okupatorju, predvsem bodo pustili pri miru glavne železniške proge in ceste. Nadaljevali bodo zaradi videza NOB z malimi, vojaško nepomembnimi akcijami. Partizani so poskrbeli celo za krivce teh nepomembnih akcij, te so denuncirali Gestapu. Kot pravilo so bili denuncirani narodno zavedni Slovenci nekomunisti. V najkrajšem času so gestapovske postojanke na Gorenjskem in Štajerskem sklepale cel kup lokalnih sporazumov s partizani.
  Gestapo je sprejel, da aretirane partizane, predvsem komuniste, izpusti iz svojih zaporov. Partizani so imeli prosto pot in delovanje na področju, ki je bilo primerno oddaljeno od prometnih povezav, večjih krajev in mest. Kot posebno uslugo Kidriču je Gestapo poslal v Ljubljano k Italijanom svoje agente, katerim so Italijani predali zaprto Zdenko Kidrič in Prežihovega Voranca. Te osebe so gestapovci prepeljali na Gorenjsko. Zdenko Kidrič so pustili na svobodo in Prežihovega Voranca so zaprli v taborišče, ki je bilo bivališče zadržanih sovjetskih diplomatov.

  Ta množična kolaboracija z nemškimi nacisti na Gorenjskem in Štajerskem je trajala bolj ali manj do konca vojne.

  Partizani OF, KPS so začeli sodelovati z Italijani poleti 1942. Na italijanski strani sta bila glavna sodelavca sam šef OVRE (italijanska politična policija) Onis in kapetan, kasneje general karabinjerjev Angelo D’Amato. Ta je bil velik »prijatelj« gospe Emilije Kraigher, njen mož Vito Kraigher pa je bil vodja VOS pri OF. Tej povezavi gre zasluga, da so Italijani poleti 1942 poslali partizanom tri vagone orožja, sanitetnega materiala in hrane na železniško postajo blizu Novega mesta. Tej povezavi gre zasluga, da so bili prav do uboja bana Natlačena iz streljanja talcev izločeni vsi privrženci Komunistične partije. Tej povezavi gre tudi zasluga za aretacijo 600 oficirjev in podoficirjev Jugoslovanske vojske. Kako in zakaj so jih aretirali? V tej fazi so bili skeptični glede NOB. OF jim je po normalni pošti poslala mobilizacijske odločbe. Italijani – nedvomno je bilo vse to domenjeno – so te pozive dobili v roke in so vse te oficirje in podoficirje (celo gen Rupnika!) aretirali in poslali v taborišča. Tako so komunisti preprečili, da bi prišlo do podobnega razvoja kot v Srbiji in da bi v Sloveniji prišlo do množične organizacije četništva – gverilskih enot Jugoslovanske vojske v domovini. Preprečili so, da bi kralju zvesti oficirji kraljevine Jugoslavije organizirali vojaško pomemben nekomunistični upor proti okupatorju, saj bi to preprečilo uspeh komunistične revolucije. S to akcijo, s tako malim naporom, se je revolucionarjem posrečilo odstraniti 90% slovenskih oficirjev in podoficirjev bivše jugoslovanske vojske. Uspeh revolucije brez teh potencialnih nasprotnikov je bil neprimerno lažji. O tej zgodovinski aferi, denunciaciji, so javno pisali v Ljubljani.

  Šef OVRE, tajne fašistične policije, Onis in poveljnik karabinjerev v zasedeni Sloveniji, D’Amato sta vse to počela tajno, na lastno pest, brez sodelovanja italijanske vojske. To je pomenilo veleizdajo in ju je zato italijansko vojaško sodišče obsodilo na smrt. O njuni obsodbi se je javno pisalo v Ljubljani. Kopije teh obsodb so arhivirane v Rimu, italijanska vojska dokumentov za zdaj ne da iz rok!

  Junija 1942 je partizanska stran trem italijanskim divizijam poslala anonimne dopise, arhivirane v Rimu pri italijanski vojski – ti dopisi so javnosti dostopni – da partizani pripravljajo velik oborožen napad na samo Ljubljano. Italijani, z vso verjetnostjo v dogovoru s partizani, so zato preventivno, največ v Ljubljani in na Dolenjskem, aretirali 25.000 mož in fantov, sposobnih nositi in uporabljati orožje in so jih odpeljali v italijanska taborišča. Tisoči teh, nekomunistov, so izgubili življenje na Rabu, v Gonarsu in drugih italijanskih taboriščih. Partizani so s to akcijo pripravili Slovenijo na revolucijo, brez teh 25.000, odpeljanih v taborišča, je bilo revolucijo lažje izvajati.

  Decembra 1942. Italijani so se po tihem, tajno že pripravljali, da se umaknejo iz vojne. Prišlo je do novih dogovorov med partizani in italijansko vojsko. Decembra 1942 so partizani sklenili z Italijani sporazum o nenapadanju za celotno Ljubljansko pokrajino. Na partizanski strani je bil glavni pogajalec Pero Popivoda. Od tega časa naprej so partizani na ozemlju, ki so ga obvladovali, predvsem v Beli krajini, imeli svojo »osvobojeno« Slovenijo. Sledila je tamkajšnja morija tisočev rojakov, pri tem ni partizanov nihče motil. Vrsta dogovorov med partizani in Italijani je bila sklenjena po zlomu fašizma (25. julija 1943). V tistem času so se Italijani že podrobno dogovorili s partizani, kakšen bo postopek, usoda treh italjanskh divizij, ki so bile stacionirane v zasedeni Ljubljanski pokrajini. To je že bila priprava za 8. september 1943, italijanski izstop iz vojne. Sledila je tragedija Turjaka in Grčaric, kjer so Italijani odločilno pomagali partizanom, predvsem z artilerijo. Ne glede na to, da je Italija medtem že kapitulirala, je šlo s strani Italijanov v Grčaricah izrecno za agresorsko dejanje okupatorja, saj so skupaj s partizani – z razbojniškimi tolpami – napadli vojsko jugoslovanske države, četnike oz. enote JVvD v Grčaricah in Vaške straže, predhodnice domobrancev na Turjaku. Zajeli so lep del četnikov in vaških stražarjev in so do 50% ujetnikov, več kot 500 oseb, pobili.

  Primorska

  Vsa Primorska je bila pod italijansko oblastjo do septembra 1943. Italijanom se je z vojsko in še bolj s fašistično milico posrečilo blokirati razvoj partizanstva. Zato v tem delu ni bilo vse do septembra 1943 kaj več kot 100 partizanov in še to večinoma tistih, ki jih je OF poslala iz osrednje Slovenije na Primorsko.
  (…)

  Še med tragiko na goriški fronti, kjer so partizani načrtno žrtvovali več kot 3000 prisilno mobiliziranih mladih primorskih fantov, so partizani v gornji Soški in Kanalski dolini že sklenili premirje, ki je nacistom jamčilo varnost cestne in železniške povezave na liniji Beljak – Tržič – Videm. Po tej transportni liniji je šlo do 90% vojaškega transporta iz Avstrije (takrat Nemčije) v Italijo. Železniška proga med Pontebbo in Vidmom je ekstremno ranljiva, ena sama bomba bi napravila dolgotrajno ogromno škodo. Dejansko so to lahko rušljivo progo zavezniki z avioni rušili šele od jeseni 1944 dalje.

  Podoben sporazum je bil podpisan konec septembra 1943 na sodniji v Bovcu na Goriškem med SS in Maksom Miklavčičem, ki je bil župan v Kobaridu in med politkomisarjem Skalarjem. Sporazum je določal, da smejo partizani nemoteno imeti oborožene sile, ti pa so se obvezali, da ne bodo ovirali premikov nemških čet …

  S tem je bilo skladno tudi povelje glavnega partizanskega štaba, na katerem sta podpisana B. Kraigher, politkomisar in Jaka Avšič, general, z dne 12. septembra 1943: »Nemce, pomikajoče se na sever, pustite pri miru.«

  Vsakršno partizansko vojaško NOB akcijo, in to na ozemlju celotne Primorske, je dokončno onemogočilo premirje, sklenjeno v Biljah pri Gorici in nato v Idriji med 3. in 6. julijem 1944. Na to premirje so se pripravljali več mesecev. Najbolj aktiven je bil grof Marino Pace, ki je imel kot prefekt Goriške ogromno opraviti s partizani. Partizani so oklevali s to pogodbo, toda ko so Nemci v Baški grapi obkolili in deloma zajeli dve veliki enoti partizanov, so sporazum hitro podpisali in tako rešili obkoljene in zajete partizane, ki so jih Nemci takoj ob premirju izpustili. Dokument so podpisali general nemške vojske Ludwig Kübler, ki je bil poveljnik v Istri in Primorskem, prvi človek SS s tega območja – general Odilo Globotschnigg, goriški prefekt grof Marino Pace, goriški župan grof Alessio Coronini Cronberg, dr. Friedrich Rainer, obrambni komisar Adriatisches Küstenland. Partizane so zastopali predsednik OF za Primorsko France Bevk, tajnik OF za Primorsko dr. Jože Vilfan in Jožef Srebrnič, poslanec v Rimu, leta 1924!

  Glavna določila sporazuma so bila:

  a) zajamčeno svobodno partizansko ozemlje je vsa Primorske razen 10 km pasu ob železnici;
  b) nenapadanje Nemcev in partizanov.
  Sporazum je vseboval še neke gospodarske odločbe.

  Originalna pogodba se hrani v Ljubljani. Najbolj je bil zanimiv 4 ali 5 člen, ki določa: partizani lahko občasno rušijo železniško progo (tudi progo Postojna–Trst!) pod pogojem, da predčasno obvestijo Nemce in da škoda ne bo zahtevala več kot eno uro, da se popravi. Ta člen so pogosto uporabljali v premirjih z Nemci, očitno z namenom, da se ustvari videz NOB akcij. S premirjem so bili seznanjeni tudi v Ljubljani, kjer je nastalo silno razburjenje in je SS–general Erwin Rösener potem v posebnem razglasu, 7. julija 1944, ki ga je objavil časopis Jutro, izjavil, da sporazum za Ljubljansko pokrajino ne velja.

  To premirje je zakrivilo tragedijo Črnega vrha. Ko so bili domobranci napadeni, so prosili za pomoč Nemce, ki so zaradi premirja to pomoč odklonili. Prepovedali so tudi pomoč s strani domobrancev iz ljubljanske pokrajine! Posledica: Črni vrh je padel in 120 tamkajšnjih ljudi je v borbi in po njej izgubilo življenje.

  Premirje je držalo do konca aprila 1945. 23. aprila sta se pred Ilirsko Bistrico predali partizanom dve nemški diviziji, zmanjkalo jim je hrane in municije. S tem je bila pot v Trst za partizane prosta, za vse Nemce pa je predaja pomenila pot v smrt nekje pri Reki in Sušku.

  Intenzivna kolaboracija slovenskih partizanov z okupatorjem nedvomno potrjuje, da je mit o narodno–osvobodilnem partizanskem boju največja slovenska zgodovinska prevara.

  Pripis uredništva: Besedilo je iz knjige Sodelovanje partizanov z okupatorjem (stran 85-96), ki jo lahko naročite na Časniku. V knjigi je besedilo natančno dokumentirano – viri in obširnejša dokumentacija so navedeni v knjigi, v opombah in v bibliografiji.

  _______________
  Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

  Kaj o sodelovanju z Nemci pravi Janez Stanovnik? Stanovnik ve, da so partizani, partijski borci, v Grčaricah v kolaboraciji z okupatorsko italijansko vojsko uničili glavnino slovenskih enot zakonite odporniške Jugoslovanske vojske v domovini….
  Revolucija na Primorskem Ko govorimo o revoluciji, imamo največkrat v mislih dogajanja v Ljubljanski pokrajini, kjer se je revolucija najprej in najbolj razdivjala in je zato zahtevala sorazmerno…
  Sprave ni brez naporov in žrtev Ob nedavnem praznovanju dneva državnosti je znova postalo očitno, da smo razdvojen in nespravljen narod. Uradno smo se sicer spravili že leto pred razglasitvijo neodvisnosti,…
  Izgon iz Gomore ˝Robbé, tukaj zadostuje, da si to, kar si…˝ Matteo je moral biti po rodu iz Kampanje, moral je to izžarevati, da so znali ceniti njegov…

  • Soave

   ++++++-++ se napiši ! Za vse smetilce na tem portalu !

 • montyamp

  Kardelj Kidriču: “Nimate nobenega razloga biti tako počasni v čiščenju kot doslej.”

  Veliko pove že navodilo Edvarda Kardelja Borisu Kidriču. Naslovljeno je z “Od predsedništva Centralne vlade”. Ukaz je bil poslan 25.06.1945, na desni strani pa piše “prejeto ob 11 uri”. Nato sledi navodilo “Kidriču – osebno”: “Najkasneje v teku treh tednov bodo razpuščena sodišča nacionalne časti, vojna sodišča pa bodo sodila samo vojnim osebam, vse drugo bodo prevzela redna sodišča. Proglašena bo nova amnestija. Nimate torej nobenega razloga biti tako počasni v čiščenju kot doslej. KARDELJ,” piše v ukazu.
  Ukaz za ustrelitve je prišel, kot so ugotovile komisije, neposredno od Josipa Broza Tita, preko Aleksandra Rankovića, tedanjega šefa OZNA-e. V enem od ukazov, ki so jih našli v Srbiji, na primer piše, da je “ena od glavnih nalog nasploh /…/ uničenje domače reakcije, izdajalcev in njihova iztrebitev iz samih korenin”.
  “Družina, ki ima v svoji sredi samo enega izrazitega protikomunista, zapade vsa likvidaciji.”
  Pobiti tudi tiste “bogatince, trgovce in industrijalce”, ki so podpirali OF

  In ne samo to. “Kar se tiče onih bogatincev, trgovcev in industrijalcev, ki so prispevali denar za OF velja isto načelo kot že zgoraj navedeno. S tem, da so dajali prispevke, so hoteli varovati samo lastno kožo,” piše v krutem ukazu, s katerim je bila smrt predvidena celo za ne dovolj vnete podpornike OF.

 • montyamp

  Bodite ponosni udboomladina na svoje prednike, katerih rok se je držala malta in pa kri izpred hude Jame.
  Bodite paradajzarji ponosni na stvari, ki so jih nakradli vaši očetje in dedje likvidiranim sosedom .
  Lažgoška golaž-party je dokaz zato , kako ostudna horda zazidarskih lažnivcev nateguje uboge Slovence .

 • montyamp

  TITOBANDITO je 5. maja 1941 v glasilu KPJ pozval komuniste naj čim bolj stopajo v nemške službe. Kasnejši prvaki OF in KPJ, odvetniki dr. Aleš Stanovnik, dr. J. Pokorn in dr. J. Vilfan so v tem obdobju delali v Šentvidu pri Gestapo (selitvena komisija!). Kasnejši notranji minister SFRJ, Stane Dolanc in edini slovenski admiral v SFRJ, Stanislav Brovet sta v Avstriji prostovoljno vstopila in bila dolgoletna člana Hitlerjugend, Brovet, ki je vstopil v Celovcu, kar do januarja 1945.
  http://www.casnik.si/index….

 • montyamp

  Srbski “Blic” je objavil doslej neznane dokumente komunistične tajne službe oziroma OZNA-e iz leta 1943, v katerem je vodstvo komunistične stranke Slovenije ukazalo ubijanje vseh nekomunistov, kot tudi njihovih družin in celo tistih, ki samo z besedami oziroma “platonsko” podpirajo OF.

  • učko

   Kot pravjo musloti, nevernike je potrebno pobit’ !

 • učko

  Stalinovi hlapci oziroma vajenci so bli še precej “neproduktivni”. Lahko bi jih pobili 50 krat več, pa še ne bi izpolnili Stalinove norme.

 • tetka z ozadja

  Kaj je desničarska sodrga, vas boli, ker zmagovalna aliansa prepoznala belogardiste in domobrance za plačance tretjega rajha in izdajalce lastnega naroda?

  • učko

   Zmagovalci vedno pišejo svojo zgodovino, ne glede, kaj je bilo res. Pri zahodnjakih je sicer malo drugače, pri komunjarih pa je to tako, ja.

   • Tone

    Zakaj se potem nihče od vas niti poskusi ne pritožiti zahodnim zaveznikom?
    Saj obstajajo tudi mednarodna sodišča za človekove pravice.

  • sprehajalec

   Ni Komunistov leta 1941, Ni antikomunistov leta 1942. Prvi zakon vesolja. In 83.000 Slovencev bi ostalo živih. In danes bi jih bilo 200.000 več.

 • Antonius

  Človek se vpraša, čemu spravni spomenik, če so se partizani 4 leta borili proti okupatorju.
  Tudi dediči revolucionarnih so tako butasti, da ne prepoznajo resnico, ki jim jo dopoveduje od njih vsiljeni spomenik. Na silo se z vsiljenim spomenikom sprave s *pospravljenimi*, spravljajo se s tistimi, ki so jih med vojno in po vojni preganjali in zverinsko /po/spravljali.
  Umorjeni proti spravi in njihovim lažem itak ne morejo ugovarjati.
  ZZB bi morali kot organizacijo morilcev postaviti pred sodišče, obsoditi njihovo krvavo morijo in prepovedati. Skrivajo namreč imena morilcev, ki so izvajali morilski teror nad civilnim prebivalstvom.

  • anzek

   ++++++, je pa pri odprtju tega “spravnega spomenika” sodelovala tudi cerkev s prisotnostjo škofa Zoreta. To se mi zdi še posebej sporno, ker po krščanskem nauku je potrebno : greh (zločine) priznati, nato sledi kesanje, in pokora. Zore se je spotaknil že na prvi stopnici.
   Ne, to niso moji predstavniki RKC.
   Verjetno bodo držale tiste govorice, ki pravijo, da tudi škofe posredno postavljajo “zdrave sile”, ker imajo tudi v cerkvenih krogih svoje sodelavce.
   Sicer pa, če sta lahko žid Soros in musliman Obama, zamenjala papeža, se temu ne gre preveč čuditi.
   Globoko je padla RKC v mojih očeh!!

   • Tone

    Predstavnikov zveze borcev pa na odkritju ni bilo.

    • Tone

     “ker po krščanskem nauku je potrebno : greh (zločine) priznati, nato sledi kesanje, in pokora.” To velja samo za vernike RKC in nikogar drugega.

     • anzek

      Tone, to ne drži!!

      To so splošno veljavne vrednote, pozitivne vrednote, veljavne po celem svetu!!

      Več kot očitno si ti vernik v neke druge “vrednote”. Te vrednote so krasile vele zločince kateri onesnežujejo s svojimi pojavami v obliki kipov, imeni ulic, ….celo Slovenijo.
      Te vrednote so:
      – Laž … brez laži bi komunizem razpadel v 14 dneh, je izjavil eden izmed znanih poljskih komunistov
      – kraja… tako življenj kot tudi imovine!!
      – strahopetnost…. pobijali so nedolžne neoborožene civiliste
      – ….
      – ….

      Več kot očitno imamo opraviti še z enim opranoglavcem!!

      p.s.
      Tone in njemu podobni: Začnite razmišljati vendar s svojo glavo, ne pusti se voditi kot krdelo ovc!! Prečitajte kakšno knjigo, pa ne tisto, s prirejeno zgodovino. Poglejte si kakšno oddajo Pričevalci na MMC. Tam se lahko seznanite z zgodovino iz prve roke!!

     • Tone

      Da, to drži!
      Greh je verska zadeva – prekršek proti božjim zapovedim. V civilni sferi gre za kršenje pravnih norm. Tudi priznanje in kesanje spada v spovednico. Na sodišču ni potrebno nič priznati ali se kesati. Če imajo dokaze proti obtožencu, ga obsodijo in kaznujejo.

   • samsara

    “Globoko je padla RKC v mojih očeh!!”

    Tozadevno so zame oportunistični kolaboracionisti.

 • Viktorh

  Človek se zgrozi ob spominu kaj je počenjala ta komunistično – revolucionarna golazen.
  Morili so preventivno, za vsak primer, da ne bi imeli političnih nasprotnikov.
  Še pomnite tovariši?

 • janez.pokoncni

  Če bi se narod leta 1941 zavedal kakšne žvali so komunisti, noben partizan ne bi preživel 2ww.

  • anzek

   ++++, ….. ko bi bila obveščenost takrat takšna kot je danes…… Takrat kmečki fant ni vedel, da se je v resnici pridružil zločinski organizaciji, ki je imela za cilj revolucijo. Boj proti okupatorju je bila samo krinka!!
   V tem duhu so nas, povojno generacijo, tudi učili pri zgodovini v osnovni šoli. Šele kasneje so začeli poudarjati boj proti okupatorju. V začetku pa samo poveličevanje revolucije.
   Je pa tudi res, da je šla velika večina v partizane s patriotskimi nameni. Največ pa zaradi tega, ker so se želeli izogniti vpoklicu v nemško vojsko. Vsaj tako je bilo pri nas na Štajerskem. Izbirali so pač med dvema slabima izbirama.

   • Tone

    Kar tolaži se s temi izmišljotinami. Pred vojno so bili časopisi in prižnice polni satanizacije komunizma. Ravno tako v medvojni Ljubljani satanizacije partizanstva. Pa so kljub temu Ljubljančani podpirali partizane tako množično, da so jo okupatorji ogradili, da bi to preprečili. Argument neobveščenosti je neumnost.

    • anzek

     Satanizacija komunizma… in imeli so prav!!! Kdo pa je pobijal nedolžne slovence? Komunisti preoblečeni v partizane, no takrat jim niso tako rekli. Imenovali so jih z bolj priročnimi imeni kot so ušivci, gošarji,…
     Žica okoli Ljubljane je bila postavljena kot zaščita prebivalcev Ljubljane pred komunistično zločinsko drhaljo!!! Žica je bila še 14 dni po “osvoboditvi” neprepustna. Pa veš zakaj? Da je komunistična drhal lahko ubijala ideološke nasprotnike!! V samo teh 14 dneh je bilo več pobitih ljudi kot v vsej okupaciji!!

     Neobveščenost… ljubi Tone, sam sem že toliko star, (skoraj 10 let je odkar sem se upokojil), da sem izkusil to zgodovino skozi pripovedi mojih staršev. Ti meni niso lagali!! Ti pa nasedaš plačanim lažnivcem, kot je dvorni zgodovinar Repe in ostali. Njihov namen je ohraniti privilegije in zaščititi zločince!!
     Kaj imaš ti od tega?? Imaš tudi ti kakšno sliko na “reverz”??

     • Tone

      Prav, kar razmišljaj tako, če te to osrečuje. Kar pa se tiče obveščenosti Ljubljančanov in Slovencev pa lahko še danes beremo časopise in knjige, ki so jih brali, kjer so objavljeni tudi govori politikov in klerikov. Ni treba biti odvisen samo od spomina staršev, pa tudi ne od Repeta.

      Od tega imam samospoštovanje, ne potrebujem nobenih slik na reverz. Nekateri smo zapisani resnici, ne ideologiji. Z lažmi ni mogoče širiti resnice. To je glavni problem današnje desnice.

     • anzek

      To, čemur ti praviš resnica, je v resnici LAŽ!!

      Starši so bili meni, verjamem da večini, svetal zgled!! Nikoli mi niso lagali, nikoli prikrivali resnice. Povedati v javnosti tisto kar sem slišal doma, bi za gotovo pomenilo, da mojih staršev nikoli več ne bi videl. Ostal bi sirota!!

      Samo toliko v vednost: moj oče je bil partizan in imel je status borca od leta 1942!!
      Vidiš, to pa je zgodovina iz prve roke!! Uči se!!

      p.s.
      Za začetek si lahko prebereš Črne bukve:

      http://www.safaric-safaric.si/knjige/1944%20Crne%20Bukve.pdf

     • Tone

      Ne, to ni zgodovina, to so osebni spomini. Jaz govorim o časopisih, ki so jih takrat brali in jih še danes lahko beremo v arhivih. Tudi o Črnih bukvah, ki so jih takrat lahko vsi brali, posebno v Ljubljani.
      Govorimo o obveščenosti ljudi med vojno. Ni treba menjati teme, da se temu izogneš, ker veš, da imam prav, se pa to ne vklaplja v tvojo “resnico”.

    • Antonius

     To, kar pišete je domet slabo izobražene komsomolske pameti.
     Niti tega ne veste, zakaj je italijanski okupator Ljubljano obdali z bodečo žico.
     Zaradi terorističnega umora bana Natlačena, dr. Erlicha in študenta je italijanski okupator pred zid postavil 24 talcev. Po tem *sporočilu* revolucionarnim teroristom so te barabe do odhoda Italijanov prenehale z morilskim terorizmom v žično ograjeni Ljubljani.
     Okupator je dal revolucionarnim komunistom vedeti, da hočejo imeti znotraj z žico obdani Ljubljani popoln mir. Z ustreljenimi 24-timi talci so si ga zagotovili. Talci so bili namreč iz njihovih vrst.
     Žal ni slikovnega materiala pa vendarle, preberite si na povezavi, da ne boste do konca svojih dni, trosili neumnosti.
     http://www.safaric-safaric.si/knjige/1944%20Crne%20Bukve.pdf

     • Tone

      Kaj pa moja trditev, da je argument neobveščenosti neumnost?

 • MEFISTO

  Ob tej temi bo eden in edini s svojimi nicki znova ponarejal slovensko zgodovino iz “težkih in slavnih” bojev NOB ter ljudske revolucije, ki so se spočeli tako, da so za začetek pobili kar 1.000 Slovencev in požgali nešteto domačij.

  Komaj čakam na slavje ob obletnici Lažgoške bitke, ko se bo pilo, žrlo in plesalo dobesedno na ruševinah in žrtvah nič krive domoljubne slovenske vasi Dražgoše.

 • luckyss

  Tako je treba…Sedaj bo kdo začel objavljati še klanja nasprotne strani in to je to…
  Treba je ščuvati narod, da ostane sprt tudi naslednje generacije, da bodo “levi” ter “desni” lahko še naprej pasli vsak svoje butaste ovce…in seveda vlekli visoke plače in sadove korupcije, narod pa naj hira na minimalcu..
  Deli in vladaj…malo se zamislite..oboji..
  Sam pa na to temo ne bom komentiral vaših običajnih bedastih replik….

  • MEFISTO

   Zakaj si slabe volje?

   Mar nisi vesel, da prihaja obdobje proslav slavnih partizanski zmag nad lastnim ljudstvom?

   In ti si še posebej upravičen slaviti zmage na obeh straneh!

  • sprehajalec

   napaka, narod se mora soočiti s svojo preteklostjo in jo obžalovati. tako so naredili tudi zahodnjaki v nemčiji, ko so levičarje, delavske socialiste soočili s storjenimi zločini v tako imenovani denacifikaciji. Ta proces se mora zgoditi tudi v Sloveniji. Ne more biti, da se nek stari prdec hvali okoli, “Bil sem Komunist”. To je isto, kot bi se nemški hvalil, “Bil sem nazi”.

 • MEFISTO

  Toda slavje v Dražgošah bo šele začetek praznovanja partizanskih zmag.

  Kmalu mu bo sledilo slavje ob obletnici, ko je partija izdala Nemcem Pohorski bataljon.

  Z drugimi proslavami junaških bitk in begov pa bodo slovesnosti dosegle svoj vrh ob proslavi obletnice poboja 100 Slovencev na Frankolovem.

  Toda za frankolovski poboj so res krivi Nemci, ker so lahkomiselno obljubili, da bodo zaradi vsakega padlega oficirja pobili 100 Slovencev, kar je izkoristila partija in brž pihnila celjskega okrožnega vodjo.

  Nemci niso imeli več nobene izbire.

  V skladu s svojo tevtonsko častjo so izpolnili obljubo svojim tihim zaveznikom partizanom.

  In tako dalje in tako naprej!

  • Commie Disposer

   Patrizanska eskadrila je bombardirala Berlin.Bata Živojinović je bil komandant in pilot………milči je pa imel madžarsko zastavo povito kot plenico

 • tetka z ozadja

  Janša pravi, “če mi ne bo uspelo z parizani in belčki, bomo pa pregledali kdo je bil na pravi strani v napoleonovih časih”.

  • MEFISTO

   Ti vsaj ne moreš zanikati, čigava izpostava si, ker enako narobe uporabljaš predloga z in s kot tvoj stvarnik in krstitel eden in edini mož tisočerih nickov.

   • tetka z ozadja

    Miro sory.

    • MEFISTO

     Mihael, odpuščeno ti je.

     V bodoče pa pamet v roke ali pa umolkni.

  • sprehajalec

   Imaš kakšno Kobilico doma na steni na “reverz”, tetka?

  • Commie Disposer

   srboljube odjebi

 • MEFISTO

  Da so komunistični osvoboditelji res dobro opravili svoje delo, dokazuje dejstvo, da danes živi v Sloveniji manj Slovencev, kot jih je ostalo po njihovem redčenju med slavno “NOB in ljudsko revolucijo” ter po izbruhu komunistične svobode.

 • sprehajalec

  Azijska ideologija je prišla poleti 41 iz Španije v slovenske gozdove, pobijanje, kakršnega Slovenci niso poznali od Turških časov. Generacije so živele stabilno, tudi luteranske vojne so jim bile prihranjene. Hiše in posesti so prehajale iz generacije v generacijo, in ljudje so živeli mirno in stoletja po svojem redu.

  leta 1941 je peščica zarotnikov začela s pobijanjem ljudi, da bi sprožila krvavo državljansko vojno, tako kot je bilo zapisano v Komunističnem manifestu, ker vedeli so, da lahko samo z državljansko vojno in s pomočjo bajonetov Rdeče Armade pridejo do oblasti. Iz priročnika Kominterne so označili svoje nasprotnike za bele in plave, ter začeli s pobijanjem ter uničevanjem starega in nazadnjaškega. To metodo je kasneje uporabil tudi Mao v kulturni revoluciji, ko se je uničevalo vse staro in nazadnjaško, med drugim tudi neprecenljivi kulturni spomeniki. Komunistični zarotniki tukaj so imeli več posluha za umetnost, saj jo je dobršen del končal na stenah njihovih na novo ukradenih domov in po pokradenih omarah….

  Čuvarji teh zakladov, njihovi potomci, se pa na vse kriplje prizadevajo, da bi te zaklade ubranili….

 • Branko

  Ja še vedno furate te stare zgodbe izpred skoraj 80 let. In potem se čudite da vas mladi ne volijo.

  • Bastian

   Počakaj na pasjo procesjo v Lažgoše.Online v živo.

   • Jurko

    Drazgoska bitka je bila zelo pomembna. Pokazala je Nemcem da Gorenjska se ni pomirjena. Odpor leta 1941 in pozimi 1942 je imel za rezultat da so Nemci odlozili prikljucitev Gorenjske Reichu in zamaknili mobilizacijo v nemsko vojsko kar je bilo pomembno tudi za takrat vprasljivo razmerje na svetovnih frontah. To je vse od Nemcev dokumentirano.

    • sprehajalec

     Za 4 mesece Murko.

    • tohuvabohu

     Blablabla. Same pravljice. Nobene dražgoške bitke ni bilo! “Partizani” (beri drhal) so s svojimi akcijami razdražili Nemce, nato pa jo pobrisali v hosto, Nemci so se potem zdivjali nad vaščani. Takih zgodb je še veliko.

  • sprehajalec

   zakaj pa Srebrenico furajo Branko? kje je ta meja v letih, ko ne furaš več?

  • rabbit

   In kaj imamo mi od tega da ti voliš levico prav nič zdravstvo je v razsulu, policija in sodstvo je skorumpirano in ne deluje, gospodarstvo, ki je v rokah tujcev deluje samo zaradi nemškega gospodarstva, migranti so vredni več kot Slovenci,gasilci, ki v Sloveniji še vedno delujejo na prostovoljni osnovi bodo kmalu bosi in nagi brez opreme kaj ti še kaj naštejem.

 • MEFISTO

  Dve znamenji opozarjata, da se obetajo Slovencem svetlejši dnevi.

  Za nami je zimski solsticij,za njim prihaja daljši dan in več svetlobe za okupirane Slovence.

  Ob Veliki noči, ki bo letos že prvega aprila, bo tudi slovenski narod vstal od mrtvih in nekoliko kasneje na volitvah dokončno premagal skoraj osemdeset letno temo.

  • Commie Disposer

   In Miro bo rodil konja

 • Jan Kovalski

  Odkar se je pojavil ISIS sem bil prepričan, da so dobili navdih pri slovenskih komunistih.
  Npr., obojni uničevali kulturno dediščino, obojni dobili soborce iz tujih držav, slovenski komunisti hodili morit (in umirat) v Španijo, evropski islamistični fanatiki pa v Irak, obojni pobijali nedolžne civiliste, … itd

 • Jurko

  Partizanski teror je bil skozi celotno vojno znatno manjsi od terorja okupatorjev in njihovih sodelavcev. To pokaze statistika za vsako vojno leto posebej.

  Partizani so obenem vse skozi zadajali okupatorjem pomembne udarce kar za belogardiste pa tudi za plave ne velja.

  • sprehajalec

   Murko, prav pojav komunistov (na začetku so jim vsi rekli samo komunisti. Tudi Nemci so ustanovili Antikomunistična sodišča) je povzročil pojav Antikomunistov, MVAC. Začel se je krvav ples, ki ni druge vojne skrajšal niti za sekundo, odnesel pa življenja 83.000 Slovencev, ki bi preživeli, če se Komunisti ne bi pojavili. Ker se ne bi pojavili, kot ti ime pove niti Antikomunisti, niti se ne bi ustanavljala Antikomunistična sodišča.

   Ni nečesa, ni tudi antinečesa, preprosta logika Murko. Slovenija pa je takrat že bila v antifašistični koaliciji s Kraljem Petrom v Londonu, pred pojavom komunistov.

   • Jurko

    Ti bi moral znanje krepko dopolniti iz novejsih zgodovinskih razprav ki obravnavajo zacetke kolaboracije in odpora v letu 1941. Dr. Godesa je npr lepo dokazal da so klerikalci ze 1941 kolaborirali in to se je zacelo vse od napada na Jugoslavijo oz se v casu priprav na napad. Ljudje so to kolaboracijo imeli za zavrzno in so drli v vrste OF ki je imela takrat veliko sirino. Plebiscitne akcije 1941 so potrdile privrzenost naroda OF.

    • sprehajalec

     Tebe Murko in Dr. Godešo baše komunistična definicija kolaboracije. Ki je edinstvena, svoje dokončno obliko pa je dobila v Zakonu o splošni Ljudski obrambi in družbeni samozaščiti iz leta 1976. Ta zakon, se kot edini na svetu uporablja za razlage tudi za nazaj v čase 41-45.

     Napaka Murko, po spletu si najdi definicije Tehnične kolaboracije ter Oborožene kolaboracije.

     Župan Kopenhagna Viggo Christensen naprimer, je bil župan pred in po vojni. daleč od tega, da bi bil kolaborant, nihče ni na to niti pomislil. Niti ni nihče imel Kopenhagenške žandarje za kolaborante. Pa pismonoše.

     Na kratko, kolaborant si, če stopiš v oborožene formacije pod nadzorom okupatorja in če si prej imel prisego ali pa pogodbo z lastnimi oboroženimi silami. Če so te kapitulirale, to odpade. Oziroma če si izdal državno skrivnost pa si imel pogodbo, ki je to urejala s svojim delodajalcem, Vlado. Julius Assagne. Manning. Zato ju tudi preganjajo.

     Ko je termin izdajalec in kolaborant prepuščen pesniški svobodi neke zarotniške skupine, prihaja do tega, do česar je prišlo. Kolaborant je vsak, za katerega torej ta skupina določi, da je. Pismonoša, ker nosi pisma sovražniku, orožnik, ki skrbi za policijske dolžnosti (pri nas so jih za razliko od kopenhagna, pobijali), župan, na svoji funkciji, ki ima stike z zasedbeno oblastjo. Itd. ni konca, kolaborant postane torej vsak, ki nasprotuje tvoji zarotniški skupini.

     Po gornji tvoji logiki, je imela slovenska zgodovina polno kolaborantov, če vzamemo za državno osnovo avstrijo. Jurčičev Pajk, napoleonov vojak, Župani vasi, ki jih je italijanska vojska zasedla 1915-17, solunski prostovoljci, sovjetski prostovoljci, itd. tega ni konca.

     še enkart si preberi te zadeve, termina izdajalec in kolaborant urejajo pogodbe in zakoni neke državne tvorbe. Na njihovi osnovi se določi kdo je in kdo ni. ne pa pesniška svoboda ozke zarotniške skupine.

     • Jurko

      Vodilni predstavniki SLS so stopili tik pred zacetkom agresije na Jugoslavijo v stik z Nemci in hoteli doseci da bi bila Slovenija samostojna drzava pod okriljem tretjega rajha. To na sreco ni uspelo. Zavezniki so za taksne narode predvideli da si drzavnosti niti ne zasluzijo. Avstrijci so se po vojni izvlekli s pomocjo sklicevanja na koroske partizane. Kamoli da bi dobili popravek zahodne meje. Ta obljuba o reviziji je bila jasno pogojena s sodelovanjem proti osnim silam. To so vodilni SLS vedeli in kot je nazorno in dokumentirano prikazal dr. Godesa izdali slovenske interese.

      Potem je sledil ob razglasitvi NDH Natlacnov poziv jug. vojakom naj izrocijo orozje in ustavijo v Sloveniji obrambo proti agresorju zaradi cesar ga je ze takratna jug. kraljeva oblast obsodila. Sledila so neuspesna pogajanja z Nemci da bi zasedli celo dezelo in bi bila Slovenija protektorat Reicha. Nemci so ze imeli pripravljene nacrte za delitev Slovenije. Ko ni uspel z Nemci je isto Natlacen poskusal doseci se pri Italijanih. Kljub temu da so si okupatorji razdelili slov. ozemlje izvedli aneksijo v nasprotju z mednarodnim pravom ter zaceli z odkritim raznarodovanjem posebno se nacisti je stopil v fasisticno konzulto. To so stvari ki so slovenski narod peljale da je drl v vrste OF.

      Proti policajem so ukrepali samo ce se niso tajno povezali z OF kar pa je vecina storila. Ukrepali so ker je ital fasisticna oblast odredila obnovo spiska predvojnih komunistov ki je bil med aprilsko vojno izgubljen. Bili so posamezniki ki so se obnove spiska vneto lotili.

     • sprehajalec

      #Vodilni predstavniki SLS so stopili tik pred zacetkom agresije na
      Jugoslavijo v stik z Nemci in hoteli doseci da bi bila Slovenija
      samostojna drzava pod okriljem tretjega rajha.#

      To prvič slišim, pa odkrito rečeno močno dvomim. Napad rajha je bil nenaden, Jugoslavija je veljala za zaveznico Rajha, s pristopom k trojnemu paktu. Če bi pri tem ostalo, kot so storili naprimer Bolgari, ter zamenjali strani ob pravem trenutku, bi se Jugoslavija izvlekla z minimalnimi žrtvami in škodo.

      #Sledila so neuspesna pogajanja z Nemci da bi zasedli celo dezelo in bi
      bila Slovenija protektorat Reicha. Nemci so ze imeli pripravljene nacrte
      za delitev Slovenije. Ko ni uspel z Nemci je isto Natlacen poskusal
      doseci se pri Italijanih.#

      In? kaj je tukaj kolaborantskega in izdajalskega? da je želel, da ostane slovenski narod kot celota pod enim okupatorjem? Gasil je pač požar, kdo pa je vedel, da bo tretji rajh 4 leta?

      #Kljub temu da so si okupatorji razdelili slov. ozemlje izvedli aneksijo v
      nasprotju z mednarodnim pravom ter zaceli z odkritim raznarodovanjem posebno se nacisti je stopil v fasisticno konzulto.#

      In? kakšno mednarodno pravo pa? Europa je 1000 let to počela, s Poljsko, balkanom, Romunijo, Lenin je odstopil obsežne teritorije Nemčiji, Alzacija in Lorena je na trideset let manjala lastnike. Poslušaj Murko, ne moreš današnjega mednarodnega prava uporabiti za nazaj. V tistih časih ni nobeno mednarodno pravo prepovedovalo, da del tvojega ozemlja priključi zavojevalec svojemu, tvoji državljani pa postanejo njegovi državljani. Narodi, nacionalnosti, so prišli šele veliko kasneje z Kardeljevimi spisi. Takrat in še danes velja, če nosiš nemški pasoš si pač Nemec.

      #Ukrepali so ker je ital fasisticna oblast odredila obnovo spiska predvojnih komunistov ki je bil med aprilsko vojno izgubljen.#

      In? Že enkrat sem te vprašal, pa nisem dobil odgovora. Komunisti so bili prepovedani in protizakoniti v stari Jugoslaviji. Je bila sestava spiska Komunistov izdajalsko in protinarodno ter kolaborantsko dejanje? Če je šlo za protizakonite elemente, tako po starih, kot tudi zasedbenih zakonih?

      Povej Murko…

     • Jurko

      A) Sem rekel da je dr. Godesa vse dobro dokumentiral. Ni to rekla kazala.

      B)Bilo je jasno da ne more ostati slovenski narod pod enim okupatorjem ampak da si ga hocejo okupatorji razdeliti. Siljenje pod Nemce bi lahko imelo strasne posledice za nadaljno usodo slov. naroda. Zavezniki so se kasneje se 1943-44 dali jasno vedeti da bodo upostevali pri reviziji zahodne meje aktivnost jug. in ital. odporniskega gibanja.

      C) tudi takratno mednarodno pravo je prepovedovalo aneksijo ozemlja pred mirovno konferenco ki po koncu spopadov doloci mejo. In tudi takratno mednarodno pravo je prepovedovalo raznarodovanje. Sodisce v Nurenbergu je posebej obsodilo izkoriscanje in unicevanje zasedenih ozemelj z germanizacijo in prisilno mobilizacijo za potrebe okupatorja.

      D) Seveda je bilo kolaborantsko pocetje ce se okupatorjem izroca sezname clanov odporniskega gibanja.

     • sprehajalec

      #A) Sem rekel da je dr. Godesa vse dobro dokumentiral. Ni to rekla kazala.

      Za dober keš ti jaz marsikaj dokumentiram. zanimivo, da se je to pojavilo šele sedaj, ko se poskuša utemeljevati današnjo slovensko državnost na komunističnem gibanju leta 1941.

      #B)Bilo je jasno da ne more ostati slovenski narod pod enim okupatorjem
      ampak da si ga hocejo okupatorji razdeliti. Siljenje pod Nemce bi lahko
      imelo strasne posledice za nadaljno usodo slov. naroda. Zavezniki so se
      kasneje se 1943-44 dali jasno vedeti da bodo upostevali pri reviziji
      zahodne meje aktivnost jug. in ital. odporniskega gibanja.

      Bilo je jasno iz stanja na terenu. Logično je bilo siljenje k Nemcem, zaradi 1000 letnih iskušenj izpred 20 let. kaj bi bilo in kako strašno bi bilo, je pa samo ugibanje in nič drugega. nemci so pravzaprav slovence povišali v svoje državljane. tehnično gledano je to to, ker si je sto tisoče Jugoslovanov čez 30 let želelo nemški pasoš.

      #C) tudi takratno mednarodno pravo je prepovedovalo aneksijo ozemlja pred
      mirovno konferenco ki po koncu spopadov doloci mejo. In tudi takratno
      mednarodno pravo je prepovedovalo raznarodovanje. Sodisce v Nurenbergu
      je posebej obsodilo izkoriscanje in unicevanje zasedenih ozemelj z
      germanizacijo in prisilno mobilizacijo za potrebe okupatorja.

      To se je vse dogajalo potem. Tudi Alzacijo in loreno, so takoj priključili k rajhu, pa tudi Avstrijo. Münchenska konferenca je to uzakonila. verjamem, da bi tudi v primeru nemške zmage bila neke vrste konferenca.

      #D) Seveda je bilo kolaborantsko pocetje ce se okupatorjem izroca sezname clanov odporniskega gibanja.

      Daj ga pečt, kje pa je pisalo, da so vsi komunisti člani odporniškega gibanja? zaradi direktive kominterne ali kaj?

     • Jurko

      A)indici so bili tudi ze prej

      D) Vsi so se morali seveda vkljuciti v odpornisko gibanje. Kaj pa drugega?

      Ostalo Nemci niso zmagali da si zelijo deliti Slovenijo se je pa tudi ze dolgo vedelo. LF je o tem opozarjala javnost ze leta pred vojno. Ker so se napovedi LF uresnicile je to ljudi se bolj pritegnilo v OF.

     • sprehajalec

      #D) Vsi so se morali seveda vkljuciti v odpornisko gibanje. Kaj pa drugega?

      Zakaj pa bi se? To odporniško gibanje je bilo ustanovljeno brez nekega Zakona, ki bi to urejal in predpisoval, ter s strani z zakonom prepovedane stranke.

      zakaj bi se nekdo moral vključiti b to gibanje? mešaš sedanjost, polpreteklost s preteklostjo.

      #Ostalo Nemci niso zmagali da si zelijo deliti Slovenijo se je pa tudi ze
      dolgo vedelo. LF je o tem opozarjala javnost ze leta pred vojno. Ker so
      se napovedi LF uresnicile je to ljudi se bolj pritegnilo v OF.

      Nič se ni vedelo, ker nemških načrtov ni nihče poznal. Po morebitni zmagoviti vojni, bi si zelo verjetno vzeli južno Tirolsko, pa še kaj.

      LF je bila globoko konspirativna zarotniška skupina, za katero je vedelo le malo Slovencev. zato ni imela kaj opozarjati javnosti. Število članov OF pa ni preseglo nekaj tisoč od milijona in pol Slovencev. ne napihuj številk.

     • Jurko

      LF je nastopala v casu kraljevine na volitvah. Nobena tajna skupina ni to bila. Imela je tudi svoja glasila. Za vzpon mnozicnosti OF ki ga ti ne mores zapopasti sta pa bili kljucni
      dve stvari. Pravilna antifasiticna politika LF pred vojno in pa kolaboracija vodstev dveh velikih starih strank v letu 1941.

     • sprehajalec

      Misliš Ljudsko fronto Milana Gorkića? kaj ima ta s Slovenci?

      Nauči se nekaj Murko, vedno najprej žrtvuj sebe, v nekakšnih odporih, potem šele to zahtevaj od drugih. naj te ne ščemi okoli jajc ob misli na hrabre upornike, ki so žrtvovali življenja. Veliki večini ljudi je za mirno in varno življenje, pa za redne dohodke. vendar se vedno najdejo nekateri, ki jih v imenu nečesa žrtvujejo.

      V glavnem so vsi španski borci in vidni predvojni komunisti preživeli vojno, murko. Umrli so drugi za njih.

  • 5-RA

   Smrdljiva, pokvečena, trohneča, rdeča ameba -bodi tiho, ker po takem članku ste lahko rdećkarji samo tiho, povesite glave in ušesa in prosite boga odpuščanja.
   Fuj golazen.

   • Jurko

    Lol. Pa dej bodi resen no. Poglej si raje statistiko zrtev za posamezna povojna leta.

    • MEFISTO

     Partizanov je resnično padlo veliko.

     Toda večinoma zaradi prijateljskega ognja, kot bi lahko olepševalno rekli likvidacijam lastnih ljudi.

     Celo večina tako imenovanih narodnih herojev je končala na tak način.

     Najprej so jih tako ali drugače likvidirali, potem pa razglasili za narodne heroje.

     • Jurko

      Imas urejene sezname zrtev od strani okupatorjev in kolaborantov je padlo znatno vec partizanov kot zaradi notranjih cistk. 20x vec ali se vec.

     • tohuvabohu

      Teževa je v tem, da žrtve partizanov večinoma niso padle v boju, ampak so bile zahrbtno likvidirane s strani rdečih teroristov. Več kot 1000 žrtev že v prvem letu, ko ni bilo še nikjer domobrancev.

     • župnik cefizelj

      bila je pa bela garda, vaške straže in četniki. tako , da se ne izgovarjaj. kolaboracija je izdaja in za izdajo je kazen SMRT.

     • tohuvabohu

      Molči, bedak. Rdečkarji ste bili peta kolona do 22.6.1941. Prvi in edini izdajalci slovenskega naroda! Vaške straže so nastale poleti 1942 v samoobrambi.

   • Aichmbsi

    10% je padlo domobrancev glede na število ZMAGOVALECEV!!!

  • KAPIBARA

   Naštej mi 5 odmevnih bitk na SLO ozemlju.
   Ampak resničnih !!
   Pa na Dražgoše-Lažgove kar pozabi.. !!

 • Franc Šink

  No sedaj se vidi kako je če kriminalci dobijo oblast.Na žalost se to vleče že v nedogled.

 • Zima prihaja

  Navadni barbarizem in banditizem je komunizem .To so bile horde zmesancev.

 • MEFISTO

  Tetka z ozadja je danes najbolj aktivna od vseh nickov enega in edinega.

  Toda kaj pomaga, “baba” je že precej v letih, pa se ji pozna, da je opešala telesno in duševno.

  Ona se pa obnaša, kot da tega edina ne ve.

  Le nekaj ji je še ostalo iz starih boljših časov.

  Do prezgodnje smeti se ne bo znebila družinske težave, ki se ji reče napačna raba predlogov z in s, ter še nekaterih slovničnih zadreg..

  • Viktorh

   Včeraj je bila Štefica, se ga je nacukal-a, rezultat pa je tu.

 • Capi
 • MEFISTO

  Vse kaže, da bomo danes doživeli epohalno zmago.

  Premagali bomo partizane in vse ostale komuniste.

  In spet bomo šteli čase od Križanega in nič več od od izbruha komunistične svobode.

  • Aichmbsi

   Sedaj se pa se zbudi.

 • Miss Piggy

  Tuj okupator (Nemci) in domači desni izdajalci, zdaj se je zgodba obrnila. Tuj okupator (mohamedanci) in levi izdajalci.

  • MEFISTO

   Pred celo ozaveščeno Slovenijo si naredil hudo vsebinsko napako.

   Reči bi moral:

   “Tuj okupator(Nemci) in domači komunistični izdajalci.

   Zdaj se zgodba ponavlja, tuj okupator (muslimani in Srbi) in domači levi izdajalci.

  • Commie Disposer

   Ne morem verjet kakšno domišlijo za imena imate srbokomunisti

 • Slavko Godec

  Gnide domobranske prebolite že enkrat da ste izgubili,in da ste za vedno izdajalci in morilci zavednih Slovencev med vojno.Zgodovine se ne da spremeniti za pa če so jih res pobili toliko za odkot še vas je potem toliko.

  • Aichmbsi

   To so uvoženi hrvaški ustaši

  • MEFISTO

   Eden in edini, ne moreš se skriti.

   Tu je Mefisto, ki te zavoha okrog vogala, kot tudi spodaj podpisanega Aichmbsija.

  • slosin

   zgodovine se res ne da spremeniti, resnico o njej pa prov gotovo…

  • Commie Disposer

   Vojno so dobili- zmagali Američani. Svinje komunistične kot je bil Kardelj, maček, so morili nedolžne Ljudi

  • mojadezela

   Gnida si ti in tebi podobni. Vi že 70 let in več kradete in vnašate razdor med Slovenci. Prekleti bodite vi in vaši potomci! Pocrkajte v mukah!!!!!

   • janez cepec

    luzerji, prodal ste lastn narod za kos kruha in strgane gate, pa lagodn živlene, zajebal ste se niste bli na taprav stran, vojsko ste zgubl, še Angleži vas niso maral, ko ste prletel gor u Jodlland, pa kva čjo s tako golaznijo, k izda brata. kazen je bla uzgojna in za zveličanej potrebna. Amen

    • Soave

     Pa si res en Cepec !!

     • janez cepec

      ja resnica boli, ni kej

     • Soave

      Mene ne . Morda pišeš iz svoje izkušnje. Ker veš, da boli ?
      Brat je brata izdal ? Kako gre skupaj kos kruha, strgane gate, pa lagodno življenje ? Dej no, dej , ti Kranjski Janez

     • janez cepec

      koko gre to skupej, oblečeni, pounih vampov so se valal domobrančki po nemskih postojankah pa pa farovžih, kešnga soseda al pa sorodnika ocinkarl, če ga nsio sami za glavo skrajšal, med tem, ko se je narod boriu proti okupatorju

     • Soave

      No, vrstni red ni pravi. Prvo so komunjare pobijali zavedne, dobro situirane Slovence, za katere so vedeli, da se jin ne bodo uklonili. . . . . . . in potem je šlo naprej, lepo po vrsti, kot so hiše v Trsti.
      Si prebral članek ? Kdaj že se je ustanovilo domobranstvo ? Letnico poglej, pa malo premisli o vzroku in posledici.

     • janez cepec

      ti si zgodovino špricu, al si pa natur tko fuknen

     • Soave

      Zgodovino špricat si ni mogel nihče privoščiti. Tudi najbolj neumni so jo obvladali, ker so jo morali. Koliko si pa star ? Jaz se te šolske zgodovine prav dobro spominjam.
      Od bitke, do bitke s Titom naprej ????
      Pa , jaz sem babnica. Fuknena pa zaenkrat še nisem. Bog ne daj. Ob teh državnih šlamastikah, se mi samo še to manjka. . . . .

  • KAPIBARA

   Gnida je bil tvoj fotr, ker ni gumice uporabu, pa matr, ki se je z gnido spečala..
   NE žali, ker BOŠ žaljen !

   • janez cepec

    tvoj fotr jo tud ni, tebe j’ sicer tko naredu, de ga j’ na mizo zdrku, za ostalo so pa muhe poskrbele

    • KAPIBARA

     Žališ druge – NE-pozvani..
     Jest ti nisem kriv, če si škart izdelek narave

  • Norm Kinley

   Samo crknjen komunist je dober komunist. Upam, da si imel kaksnega v familiji, in da za njega drži modri rek naših babic in dedkov.

   • janez cepec

    vi jih mate u stranki SDS ene par, u stvari, več parov, z večnim predsednikom na čelu. pa mu je ne želiš smrti.

    • Norm Kinley

     A si ti tut komunajz? Crkni, pizda lopovska izdajalska.

     • janez cepec

      jest nikoli, za tebe pa nism čist sigurn, če nis biu, njega dni

     • Norm Kinley

      A so bli tvoji tastari? Upam, da so pizde lopovske morilske dobile, kar so zasluzile? Si ponosen na svoje dedke in babice, morilce slovenskih otrok?

     • janez cepec

      moji tastari iso bli domobrančki, torej izdajalci lastnega naroda, ergo, ne ležijo po kešnih jamah kot voji

   • Slavko Godec

    Ne nobenega ni bilo,je pa stari foter veselo streljal po domobranski zalegi ušivi.Najdo je to drhal neglede kje je bila skrita,ti pa tebi podobni se pa še danes skrivate pod nekimi vzdevki prasice strahopetne javno z imenom in priimkom objavi če si upaš.In ne piši mi več takšnih bedastih.lp

 • MEFISTO

  Spodaj podpisani “Slavko Godec” ima prav.

  Zgodovine res ni mogoče spremeniti.

  Treba pa jo je pravilno opisati kot se je dogajala, ne pa ponarejati.

  Grobišča in grobovi tulijo in obtožujejo.

  • Jurko

   Samo tudi stevilo grobov oz zrtev je zgovorno. Tehtnica se mocno nagiba pod tezo okupatorjevih zlocinov in zlocinov kolaborantov.

   • Soave

    Zločine rdečih revolucionarjev si pa kar spregledal ?

 • Miro

  če Slovencev pomeni domobrancev, potem to ni nič takega

  • viRus

   če si tudi ti med njimi.

  • Olga_10

   Zagovarjate izvensodne poboje? Zagovarjate masakriranje ljudi, tudi otrok in dojenčkov? Kdo ste? Udbaški zlocinec? Psihopat?

   • župnik cefizelj

    za kolaborante ni milosti. ali si znami ali proti nam! z kolaboracijo je storjena izdaja, za izdajo je le ena kazen SMRT.

    • Olga_10

     Tudi za veleizdajalca in kolaboranta s srbsko zločinsko JLA, Kučana?

     • župnik cefizelj

      https://www.youtube.com/watch?v=Zh_tFm-zjcE

      poglej kako je kolaboriral ivan janša z jla, ko je izdal vse lokacije orožja to. ivan janša je odgovoren za zaseg orožja to.

     • Olga_10

      Gospod Janez Janša je osamosvojitelj in to zasluženo!

      Kučan je razorožil teritorialno obrambo, dal orožje agresorju in ogrozil Slovence! Srbi nikoli ne bi napadli Slovenije, ker so vedeli, da je naša TO dobro oborožena! Torej je Kučan veleizdajalec in zločinec, odgovoren za rušenje Slovenije in zločine agresorjev na slovenskem ozemlju! Odgovoren je tudi za zločine Udbe nad političnimi nasprotniki! V Nemčiji ga zato čakata Perković in Mustać, njegova udbaška kolega! Tudi Lex Perković, sprejet s strani hrvaških levičarjev jima ni pomagal, tudi tajni Lex Kučan bo padel pred pravni državi Nemčije! Bodite prepričani! Počasi, a zanesljivo! Nemci so pred kratkim zaprli 96 letnega računovodjo v nacističnem taborišču….Kučan je bil pa več kot “računovodja”!

     • janez cepec

      Janša je edini premagu JLA in je zaslužen za samostojno Slovenijo, no ja mau so mu pomagal samozvani general, ki to ni, Krkovič, njegov mladoletni sin, en pjen teritorjalc pa en star miličar. no ja, poj je pa tud razjebu Slovenijo

     • bubamara

      Ja, tistih 24 mrtvih je umrlo za šankom.

     • janez cepec

      ja tko bi JJ reku

     • bubamara

      Tako ti pišeš.

     • Olga_10

      Janša in Krkovič sta osamosvojitelja, z zlatimi črkami zapisana v slovensko zgodovino!
      Kučan z JLA, Miloševićem in ostalimi pa so zapisani kot zločinci !

     • župnik cefizelj

      kar tolaži se v brezumju! poglej posnetek, kako je ivan janša izdal lokacije orožja to. a je janša govoril v združenih narodih ob sprejemu slovenije? ne, ker skupščina ne dovoljuje da trgovci z orožjem sramotijo govornico združenih narodov. ivan janša je vojni zločinec, ki je z orožarskimi posli netil plamen državljanske vojne in je soodgovoren za tisoče civilnih žrtev. upam, da dočaka svoj trenutek na haaškem sodišču.

     • Valter BraniSlav

      Tika taka tika taka tika taka tika taka tika taka tika taka tika taka

   • Valter BraniSlav

    Tika taka tika taka tika taka tika taka tika taka tika taka tika taka tika taka

 • Burek Burecki

  Kot da demokracija ne pusca trupel za sabo. Sirija, irak in libija so dober primer tako imenovane zahodnjaske demokracije….

  • bubamara

   Res in na žalost potem dobi Obama nobelovo nagrado za mir, čeprav je bil glavni krivec za največji begunski exodus po koncu 2.sv. vojne.

   • anzek

    Res je.
    Če se dobro spomniš, je dobil Nobelovo nagrado takoj po izvolitvi, potem se je šele začel njegov “ples”, ki je, gledano iz časovne razdalje, bil pomoč njegovim muslimanskim bratom pri islamizaciji Evrope.

    • bubamara

     Na žalost so ameriški demokrati večja nevarnost za evropo kot Trump.

     • anzek

      Se strinjam.

  • Olga_10

   Komunisti=Islamisti=zločinci in teroristi!

   • janez cepec

    janšistge si pozabila, sploh pa, to ni za tebe, reč descu nej ti ketno popsti, pa pejd šporget pucat, lej kašno svinjarijo maš

    • Olga_10

     Tarantela=cepec….. en udbaški plačanec v sto pojavnih oblikah…tika taka…

     • janez cepec

      štrik te čaka

     • Olga_10

      Grozite?

     • janez cepec

      zakuga pa ne?

     • Olga_10

      Boste povedal pred pravno državo…tika taka….

 • bubamara

  Članek kr neki. Pobijali so eni druge. Glede na to, da je bila SLO zaledna država in taktično nepomembna in da je delež mrtvih glede na populacijo enak deležu mrtvih v državah, kjer so se bile največje bitke, je dokaz, da je intelekt Slovencev zelo nizek. Raje so se pobijali, da bi dokazali kdo ima prav, kot da bi čakali na osvoboditev s strani zaveznikov.

  • Soave

   Bi ti kar stala in čakala. . . . .
   Kako je že bilo z invazijo ? Titek ni dovolil, da pridejo z Jadrana. Tudi zato se je vojna zavlekla.
   Da je imel čas pobijati drugače misleče ?

   • župnik cefizelj

    churchill se je podelal v hlače s svojim sunkom v mehki trebuh (izkrcanje na jadranu). vse desantne ladje bi bile preveč izpostavljene napadom nacističnih bombnikov.

    • Soave

     No, to pa prvič slišim.

    • Soave

     O, kako primerno za komuniste. Vse so krivi drugi. In, s to prikladno ” prakso ” nadaljujejo še danes. Na našo žalost.

     • župnik cefizelj

      katolibanska paradigma je kazanje s prstom na drugega. dvolična katoliška morala, ki duši slovenski narod še dandanes.

     • Soave

      No, no, samo da ni morala tov. Cerarja in njegove stranke .Ta nas bo pa umorila, ne zamorila !

   • bubamara

    Tito je res ukazal premik partizanski enot proti jadranski obali, da preprečijo invazijo zahodnih zaveznikov, zato so opustili to idejo.

    • Soave

     Namesto da bi pomagali, so želeli preprečiti.
     Dovolj zgovorno !! Na račun mnogih, ki so bili pobiti v tej vojni, je gradil revoluciojo ?
     Kaj pa je revolucija ? Upor proti okupatorju ??? Pa ja de !!

     • bubamara

      Jasno.

  • anzek

   Niso pobijali kar tako eni druge!!
   Komunisti so v partizanski preobleki pobijali ideološke nasprotnike!! Slovenci so v tistem času imeli izredno velik prag potrpežljivosti saj so se začeli organizirano braniti šele z ustanovitvijo prve Vaške straže 17. julija 1942. Do takrat je bilo na slovenskem že skoraj 1000 nedolžnih žrtev!!
   Za to, da boš bolje razumela dogajanje v tistem času, podatek: Češka je bila okupirana bistveno dlje od Slovenije pa so imeli 0,4% medvojnih človeških žrtev, Slovenija pa 6,5%.

   To razliko lahko mirne duše pripišeš komunističnemu nasilju in nikomur drugemu!!

   • bubamara

    Jasno mi je vse, kar vprašaj če kaj ne veš. Bila je vojna in v vojni nasprotnika ubiješ, če ti je nevaren. Žalostno je to, da so Slovenci imeli večje nasprotnike v sonarodnjakih kot v okupatorju.

   • janez cepec

    je djau disident Viktor Blažič, no ta je biu disident, ne pa Janša, de bi, če bi bli domobranci med zmagovalci WW2, glih to pobival svoj narod, no sej so ga med vojsko tud, če ne še bojl. jebat ga, tko j’ to. Hvala Bog so zgubl

   • župnik cefizelj

    napiši koliko civilnih žrtev je imela sovjetska zveza ali poljska? to pa ne, samo pišeš podatke, ki so tebi v korist. češko so okupirali že pred začetkom druge svetovne vojne. predsedniku benešu ni nihče priskočil na pomoč, navkljub širokoustenju angležev in francozov. prvi ki so kolaborirali z nacisti so bili angleži: muenchenski sporazum.

 • župnik cefizelj

  čast in večna slava hrabrim borcem nob, ki so nam priborili primorsko in z uporom proti okupatorju in njegovim pomagačem postavili slovenski narod na piedestal antifašistične borbe skupaj z ostalimi velikimi narodi združene koalicije proti nacifašizmu.

  • Soave

   Kaj so nam priborili ? Primorsko ?

   • župnik cefizelj

    veš kje je bila meja po prvi svet. vojni?

    • Soave

     Nisem mislila tako, kot si ti obrnil.

     • župnik cefizelj

      kako pa? hrabri borci nob so nam priborili tretjino ozemlja, ki ga je zakockala katoliška vlada z banom natlačnom po prvi svet. vojni, ko smo bili na strani potažencev. Z bojem so partizani emancipirali slovenski narod in z revolucijo so narod osvobodili tisočletnega hlapčevstva ter postavili temelje za našo kasnejšo osamosvojitev. Živel nob! smrt fašizmu, svoboda narodu.

     • bubamara

      Lepo, da priznaš, da nam NOB ni prinesel osamosvojitev. Tit Turnšek pravi drugače.

     • župnik cefizelj

      nob nam je priboril temelje za našo osamosvojite. plebiscit je neposredna pravica narodov do samoodločbe, ki je bila ustanovljena na zasedanju AVNOJ-a v Jajcu. tam kjer je vestno romal ivan janša, ko je še častil rdečo zvezdo. Iz avnojskih sklepov smo leta 90 izvajali pravico do samoodločbe. avnojski sklepi so temeljna listina primerljiva z našo preambulo v ustavi.

     • bubamara

      Ja, saj leta 45 so imeli tudi Demokratično federativno Jugoslavijo. Nekaj kar je Milan zagovarjal še leta 90 in kar je njegova intimna želja še danes. Pravico do samoodločbe smo morali izvesti z orožjem. NOB in samostojna Slovenija sta dva pojma, ki nimata nič skupnega.

     • župnik cefizelj

      to lahko trdi le nepoučeni! avnojski sklepi so pravno formalizirali obstoj slovenskega naroda, to kar recimo manjka kataloncem. dejnasko smo slovenci imeli svojo državo v federaciji. zdaj smo zopet v skupnosti narodov, ki vse bolj spominja na federacijo. bodimo samokritični? kako se je pa razvijala slovenska samostojnost? v največji rop družbenega premoženja! za kar so odgovorni vsi samooklicani osamosvojitelji, tudi janša! žalostno ampak resnično!

     • bubamara

      Obstoj slovenskega naroda smo imeli že v stari jugi. Komunisti so pač uvedli eno strankarski sistem. V Socijalistični republiki Sloveniji smo bili najprej Jugoslovani in na tiho tu Slovenci. Ne mi pravljice prodajat.

     • župnik cefizelj

      imeli smo državo shs, ki je bila kratkega veka in oskubljeno ozemlje slovenije. kmalu smo prešli pod kraljevino, ki slovencev kot naroda ni priznavala, klasificirali so nas kot banovino. se spomniš? malce se poduči!

     • bubamara

      Seveda je kralj razpustil parlament, ker je videl,da demokracija ni za balkance.

     • župnik cefizelj

      hehehe. tu se pa strinjam.

     • bubamara

      To sta dobro vedla Tito in Kardelj. In to vemo še danes. Slovenci smo dobri delavci, gospodarji pa zelo zelo slabi.

     • Soave

      Kaj ?? Priborili so si ?? Italija je kapitulirala !!!!!
      Z revolucijo so pa zasužnjili nas !!!!!
      Emancipacijo si pa nekam vtakni . Emancipirali so se komunjare, ne pa narod.
      Veš kaj, ti cefizelj, že vidim, da nas kuriš !! Če ne bi dodal traparijo o temeljih za osamosvojitev, bi še verjela, da si res tak zagrizen bimbo.
      Kako že pravijo nekateri naši sokomentatorji.. . . . . smrt komunistom, svoboda narodu !

     • župnik cefizelj

      hahaha. ja in če je kapitulirala!? se potem meje kar premaknejo!? ali so po kapitulaciji italjani izgubili južno tirolsko!? ne niso, ker so avstrjici kolaborirali z nacisti! Slovenci pač ne, zato nas je čakala nagrada v obliki tretjine ozemlja. to so zgodovinska dejstva.

     • Soave

      Kuri marko pa taka dejstva !! Zgodovinska ? Naša silna zgodovina in zgodovinarji !! In kaj vse smo pa izgubili ??

     • Anton

      Ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahah!

  • bubamara

   Res, dobro da so potamanili TIGR-ovce, sicer bi še Angleži prišli do Postojne.

   • župnik cefizelj

    hahahaha. osvobodili so trst. angležem so se pa tresle hlače, če bi se zapletli s proletarsko brigado.

    • bubamara

     Res je moralo čudno izgledat, ko so partizani imeli enako orožje kot Britanci.

    • slosin

     Jožek je imel polne gate, ko so mu Američani rekli marš ven iz Trsta…
     Koroško je pa šenkal za vrnjene domobrance…

     • župnik cefizelj

      koroško smo izgubili na plebiscitu po prvi svet. vojni po krivdi razdiralne rkc, ki je namerno delila koroške slovence. partizani so se umaknili, ko so določili mejo, ki velja še danes. priborili so nam tretjino ozemlja.

  • Valter BraniSlav

   VECNA SLAVA SPOMINU NA MARSALA TITA NASEGA NAJVECJEGA SINU.

   • Soave

    Bog pomagaj !! A si že tukaj !!

  • slosin

   pozabu si pa oment, da so Trst pa Koroško zakockal ravno tvoji osvoboditelji…. ..

   • župnik cefizelj

    veš kje je bila meja po prvi svet. vojni? partizani so nam priborili tretjino ozemlja. koroški plebiscit je pa padel zaradi razdiralne vloge cerkve, ki je delila slovenski narod, kot to počne še danes.

   • Miro Jereb

    Hvala bogu…kam bi pa potem hodili kupovat iz JUGE po toalet papi, cuker, kavo….morda v Milano ? Salzburg ? K našemu dobremu sosedu ?

 • Olga_10

  Zločinci enaki ISIS! Komunisti=islamisti! Zlocinski totalitarni ideologiji, ki ju je treba zbrisati z obličja zemlje! Vsi, ki podpirajo komunizem in revolucijo, so posredno zločinci!

  • župnik cefizelj

   muslimani=katolibani. poznana je hanđar deivizija bosanskih muslimanov, ki se je borila skupaj z nacisti kot domobranci, bela garda, vaške straže in ostala kolaborantska svojat.

   • Olga_10

    Krščanstvo ima deset božjih zapovedi, ki učijo poštenosti, sožitja in miru!
    Komunizem in islamizem pa sta zločinski ideologiji, ki izključujeta vse, ki razmišljajo drugače, kršijo človekove pravice! Komunizem vodi deset komunističnih “zapovedi”: laž, kraja, manipulacije, podtikanja, diskreditacije, likvidacije…
    Ves civilizirani svet vam je povedal, z obsodbo komunizma, ste navadni zločinci! Vse domobrance je ščitila ženevska konvencija o vojnih ujetnikih, tudi ostale vojake, da o civilnih niti ne govorim!
    Zločincev, ki jih poimenujte “borce” NOB, zato zavezniki ne vabijo na srečanja v Normandiji! Ste večji zločinci celo od nacistov!

    • župnik cefizelj

     vidimo vsak dan, kako se katoliobani držite svojih zapovedi. v glavnem jih uporabljate za moraliziranje drugače mislečih. sami se jih pa ne držite. ti olga si tipični primer tercialke, ki s prstom kaže ujemite tatu, z drugo roko si pa polni žepe.

     je ženevska konvencija veljala za ujete partizane v piskru, na sv. urhu? kdo je vrnil pobegle kolaborante? angleži, ki niso imeli milosti za kolaborantsko svojat! borce nob redno vabijo tako na obletnico dneva d kot na parado ob dnevu zmage v moskvi. prihrani tvoje laži za prižnico. svet ve kaj se je zgodilo in kolaboracije ne bomo nikoli pozabili in odpustili.

     • Olga_10

      Blodnje iz Murske komunistične kloake! Kmalu bo konec! Takrat pa, boste še za kaznovanje veleizdajalcev, izdajalcev in zločincev, ki jih danes zagovarjate?

     • župnik cefizelj

      nimaš protiargumentov za obče priznana zgodovinska dejstva. priznaj kolaboracijo in je ne poskusi opravičiti. kolaboracija je izdaja in sramota, celotni svet je to priznal!

     • bubamara

      Kolaboracij je bilo več oblik; tudi ko so partizani umaknili vse mine s cest do Trsta in tako omogočili Nemški vojski, da poveča moč svojih sil pri obrambi Trsta pred zahodnimi zavezniki. Bila je taktika, da Angleži osvojijo Trst s čim večjimi žrtvami. O tem pa nič ?

     • Anton

      Žica ob poti pa Lažgoše ni cel svet.

     • Soave

      S teboj se nima smisla pogovarjati. Človek skoči pod strop

    • Hun

     sozitje in resnica sta tebi spanska vas

     • Olga_10

      Pozabimo preteklost, po Kučanu? Zločini zastarajo, po Bavconu? Sožitje z zlocinci in zagovorniki zločinov? Po vsej balkanski moriji, ki je nastala, zaradi nekaznovanosti komunističnih zločinov in zlocincev?

     • Valter BraniSlav

      Tudi JJ JE BIL KOMUNIST

     • janez cepec

      sej je še, sam ne okol govort

     • Valter BraniSlav

      JJ je tudi Turke vabil v EU

 • Valter BraniSlav

  Pozabili ste povedati da so bili prav vsi komunisti istospolni in da zrtev ni bilo en tisoc pac pa 10 milionov. Vsem zrtvam so v trebuhe zasili slone katerim so prej odgriznili glave….

  • Tebe še dolgo ne bodo izpustili iz Begunj.

   • janez cepec

    kdaj so pa tebe, al si tud čez ograjo spizdila.

   • Valter BraniSlav

    Odlocite se desni, hocete igrati zrtev ali zmagati na volitvah.
    Oboje ne bo slo. Kalimerov nihce ne sledi in ne spostuje.

    • Roman Lovšin

     Tudi toliko jajc nimaš da bi se podpisal/a s pravim imenom?? hahahahaha in zdaj lajaš ko pudeljček izza varne ograje. To pa je pogum! BRAVO

     • janez cepec

      lajal so tvoji tastari iz varnega zavetja, k’ si jim ga Nemci dajal, poj, ko se j’ pa situacija obrniva, so pa letel ke snete skire čez Karavanke, upajoč na milost Angležev, pa so jih curik poslal, pa kva čjo s tako bando, izdajalsko. tko j’ blo, pa nč drgač

     • Roman Lovšin

      hahahahahahahahah ti pa si bolnik, res si me nasmejal. Pa še nekaj za v poduk, nikoli nekaj ne ocenjuj če tega res ne poznaš. Ampak naj te potolažim, nevednost ni bolezen, tako da si lahko brez skrbi hahahahahahah dober si, res

  • slosin

   dober si, imaš domišljijo! Mogoče bi pa napisal kakšno pravljico Moj stric Edi in 7 komunajzarčkov….

  • Štalmajster

   A to ti cikaš na ……….Sex milion, …… in prevjice Elye Wiesela ?
   http://balder.org/judea/Six-Million-140-Occurrences-Of-The-Word-Holocaust-And-The-Number-6,000,000-Before-The-Nuremberg-Trials-Began.php

   A da sta tvoj striček Edi pa Maček bila istospolna eliena ?

 • Hun

  a samo toliko?

 • Anton

  Misija FOGLOF TUNNEK se je pokvarjenim komunistom ponesrečila zato so aktivirali ŽUPNIK CEFIZELJ, HUN…. IN ŠE MNOGO DRUGIH ISTIH…..

 • Soave

  Hudir hudirjev. .. . . . . od hudirja ste no .
  Spodaj bije boj krvavi cefizelj. Pridružil se mu je oni Stalin. Jaz pa imam dovolj

 • Valter BraniSlav

  VECNA SLAVA SPOMINU NA MARSALA TITA NASEGA NAJVECJEGA SINA!!!

 • Valter BraniSlav

  Ni bilo vecje casti kot odrascati v Titovi Jugoslaviji.

 • KEKEC

  Pobijali ste brate,strahopetni partizani in borci ,kaj ste pa osvobodili in kje so vaše osvobodilne bitke?
  Sami strahopetni morilci in lopovi!?!

  • slosin

   …glede na to, da so naši slavni partizani pobili nekaj sto švabov, pa nekaj sto makaronarjev in skoraj toliko Slovencev kot švabi (31.000), se človek z zdravim razumom vpraša, kakšen NOB je bil to in proti komu so se borili….

   • bubamara

    Proti tradicionalni družbi. Izvajali so spremembo družbene ureditve. Brez žrtev ne gre. Z drugo besedo: revolucija. Vojna je bila idealna za to. Prepričati zaostal narod v življenje brez dela in da je cerkev kriva za vse slabo v njihovem življenju.

   • Roman Lovšin

    Bil kakršen je bil. Mene bolj moti to, da se te zadeve še danes slavi in opeva in to z državnim denarjem.

    • Miro Jereb

     državnim = našim…

 • Norm Kinley

  Dajte no, a ste normalni ali kaj? Ta rdeca sodrga so bili luzerji, pijanci, kurbirji, skratka low life drhal, ki je ze pred vojno gojila smrtno sovrastvo do tistih, ki so si v ze tako tezkih casih ustvarili neko dostojno zivljenje s svojim delom, tej hlapcevski izdajalski rdeci sodrgi to seveda ni bilo prav. In samo mentalni bolnik bo zanikal opravicljivost teh abotnih primitivcev. Proti takimi se moras branit z vsemi sredstvi, in menim, da si je cisto vsaka rdeca pizda zasluzila, ko so jih izdajalce pobijali domobrancki.

  • bubamara

   Komunisti so bili zelo nevarni ljudje. Ali si zbežal pred njim ali pa ga ubil.

  • Valter BraniSlav

   Tardeci so zmagal.
   Re crni so bili luzerji.
   Jansa je bil tardec.

   • janez cepec

    še dones je tardeč, pa luzer tud

    • Valter BraniSlav

     Jaz sem zelene barve let ljubim zelence $$$$$$$$$$$$

  • etrusk

   Vsa ta komunistična mlada sodrga , o pravi pretekli zgodovini ne ve NIČ. Zakaj , ker so ljudi tako ustrahovali , če boš kaj zinil , te bo pobrala megla . Zato so naši predniki resnico ponesli v grob.
   Zvedel sem marsikatero resnico in kaj mi pomaga , če pa mladi če jim hočeš kaj povedati , te imajo za norega. Vsak ki mi je pripovedoval , sem mu moral sveto obljubiti , da ne bom nikomur nič povedal.
   Poznam naprimer , ko so heroji vse do tednom pred koncem kvartali in popivali , so potem Nemške vojake pospremili domov , se pravi do prvega pruga.

 • Valter BraniSlav

  VECNA SLAVA SPOMINU NA MARSALA TITA NASEGA NAJVECJEGA SINA

  • Olga_10

   Morilca skoraj milijona državljanov! Še tri leta po vojni je moril v Jasenovcu!

  • etrusk

   valter , preberi , kaj so počeli vaši morilski heroji.

   • Valter BraniSlav

    Osvobodili so nas…pa med tem malo porcelana razbili. Temu se rece kolateralna skoda.

    • etrusk

     Slutim , da ste komunistični smrkavec , z vami se ni vredno debatirati.

 • Valter BraniSlav

  Medtem ko se Slovenci grizemo med seboj se muslimani razmnozujejo…..I
  Tika taka tika taka tika taka tika taka tika taka tika taka tika taka

  • Olga_10

   Pozabimo preteklost? Muslimane tako sami vabite v Evropo…se bojite, da vas bojo s stolpnic zmetali?

   • Valter BraniSlav

    Vabil jih je tudi JJ

    • Olga_10

     Janša ščiti Slovence! V EU jih vabita, Milan Kučan s Fajonko, Sorosova plačanca!

     • Valter BraniSlav

      Google
      Jansa Erdogan Turcija
      Nimam pc samo telefon. Ne morem poslati povezave

     • Valter BraniSlav

      Google
      Jansa Erdogan EU
      ZGODILO WE JE PRED 10 LETI
      PRED 30 LETI PA JE TVOJ JUNAK LIZAL BROZOV ANUS

   • Valter BraniSlav

    Google Jansa Erdogan EU.
    VAS JJ JIH JE VABIL V EU

  • Štalmajster

   Ti Slovenec ??? Ž elien tak kot Kardelj! Norčuješ se iz slovenske krvi. Pa hujskaš proti muslimanom, ki jih tvoji rojaki uvažajo v Ameriko in Evropo.
   https://youtu.be/f5p2zt0ne_4?t=20

  • Miro Jereb

   Alah akbar….

 • etrusk

  Poznal sem heroje morilce ki so po podatkih gospe , ki je vsako noč štela ljudi ki so jih potem , ženske posilili in jih nato poklali in zmetali v graben. delala je celo zapiske , ki pa jih je član komisije ki poučevala povojne poboje. kasneje vzel in mi jih ni hotel pokazati , Povedala mi je da so pod Pustim gradom pri Radovljici tako posilili , otroke pa poklali, starčke pa pobili z krampi, pobili 6500 ljudi ki so jih ko so se vračali Banatski Nemci domov v Nemčijo, zajeli na Radovliški postaji Od tega , je znani zgodovinar priznal , da jih je bilo le okoli 1500 pomorjenih.
  Zanimiva je pripoved drugega sodelujočega , ko je eno noč dobil res lepo mlado punco , je rekel , to je pa škoda ,da jo zakoljemo . Pa mu vodja reče , zvečer boš dobil drugo.
  Prijatelj , sošolec , mi je pripovedoval kako so človeka,otroka prijeli za ramena , glavo potisnili nazaj in on jim je rezal vratove. Ko se je tega zavedal , si je z strelom sodil sam

 • Valter BraniSlav

  TITO ODPUSTI JIM SAJ NE VEDO KAJ DELAJO.

  • Olga_10

   Zločinec!

 • MladiLiberalec

  Fitzroy Maclean je na zacetku leta 1943 napisal porocilo za Churchilla ki je po mnenju poznavalcev veliko vplivalo na spremembo politike Anglezev glede podpore partizanom. Maclean je obsirno utemeljil da se partizani veliko bolj borijo proti okupatorjem kot cetniki in da se cetnisko vodstvo vztrajno brani napasti okupatorje dokler ne obracunajo s komunisti in tudi ustasi oz Albanci. Preprosto so bili partizani ocenjeni kot bolj ucinkoviti zavezniki.

  Maclean je na podlagi lastnih izkusenj s Titom ocenil tudi da je Tito komunist vendar nagnjen k sprejemanju samostojnih odlocitev s pripisom da bi to lahko vplivalo tudi na povojno jug. politiko.

  Ali ni to res odlicna ocena poznavalca ki se je v celoti potrdila? Dokoncno ko je prislo do informbiroja.

  • Valter BraniSlav

   TITO JE BIL CAR
   TITO JE SE VEDNO ZAKON.
   TUDI MI KAPITALISTICNI MILIONARJI SPOSTUJEMO NASEGA NAJVECJEGA SINU JOSIPA BROZA, PONOSNEGA SINA SLOVENSKE MATERE MARIJE JAVERSEK .
   HVALA TI MARIJA ZA JOSIPA NASEGA MARSALA, ZDRAVA MARIJA, MILOSTI POLNA, BOG JE S TEBOJ IN BLAGOSLOVLJEN JE SAD TVOJEGA TELESA NAS MARSAL JOSIP BROZ TITO ….

   • Štalmajster

    No pa si ga le dobil. Jaz sem pa mislil, da judje še zmeraj čakate mesijo ??
    Komunizem-kapitalizem levo in desno lice istih pokvarjencev !

   • MladiLiberalec

    OF je le redko omenjala Tita vsaj tam do poletja 1942. Pomembnejši je bil za skupine OF program slovenske narodne revolucije. Torej da Slovenci pridobijo vse narodne pravice ki jih niso imeli pod kraljevino Jugoslavijo oz pod Avstrijo. Vključno s pravico do samoodločbe naroda.

    Skupine združene v OF so se že leta pred vojno povezale v Ljudsko fronto. LF je nastopala tudi na volitvah. KP je morala delovati pod kamuflažo ker je bila prepovedana v kraljevini zato so komunisti skupaj z drugimi člani LF nastopali kot člani raznih progresivnih društev ipd.

    • Štalmajster

     Torej, kaj hočeš povedati. Da so se borili proti okupatorju še preden je le ta prišel sem ?

     • MladiLiberalec

      Borili so se proti okupatorju takrat s propagando. Opozarjali so da mislijo nemški in italijanski fašisti razkosati in zasužnjiti slovenski narod. Sestavili so tudi demokratičen ekonomski in socialni program. Pravilna politika LF pred vojno je Slovence tudi navdala da so leta 1941 drli v OF. Zaradi sporazuma med SZ in Nemčijo je bila LF nekaj časa ohromljena v OF je pa ponovno zaživela. Obenem so se vodstva dveh največjih starih strank podala v kolaboracijo z okupatorji. Natlačen in Pucelj sta bila člana fašistične konzulte.

   • Olga_10

    Diktator iz zločinec! Morilec skoraj milijona ljudi!

   • Miro Jereb

    Solze so mi prišle….od smeha.

    • Valter BraniSlav

     Kaj je tu smesnega?

  • Miro Jereb

   Tudi USA je podpirala Osama bin Ladna…no potem se je spreobrnil…podobno kot tito.

 • Štalmajster

  Malo se pozanimajte o etničnem izvoru največjih morilcev v Sovjetski zvezi (Kaganovich, Jagoda, Trotsky, Sverdlov, Ehrenburg……..)
  https://www.youtube.com/watch?v=whiJ7s4IbRI
  https://www.youtube.com/results?search_query=secret+behind+communism
  in kdo so bili Moša Pijade, Kardelj,……
  https://www.youtube.com/watch?v=1SXrBeRnpY8

  • Valter BraniSlav

   So bli Zidje?

   • Štalmajster

    A da ne poznaš svojih ? Sramota !

   • MladiLiberalec

    To je primitivni antisemitizem. ne nasedaj. Naj za začetek z dnk dokažejo da Tito ni bil doma iz Kumrovca in da je bil Žid in brat od Jagode potem bomo pa naprej lahko govorili z njimi. ;) :D

    • Štalmajster

     Eni pravijo, da je bil, spet drugi da ne. Glede na to, da mu je mati bila “slovenka” pa se mu ni nikoli zarekla slovenska beseda ?
     V knjigi: dr. David Duke: Secret behind communism pa pravi, da je imel dobrega ž mentorja Mošo Pijade. ??
     A da je raziskovanje zgodovinskih dejstev …… primitivni antisemitizem ?

     • MladiLiberalec

      David Duke je primitivni antisemit. XD

     • Štalmajster

      Ja ja, pa član kukux klana. A oni Rabin je tudi primitivni antisemit…….

    • etrusk

     Res je dokumenti kažejo , da je bil Tito sin Poljskega Žida , mati pa Slovenka .
     Da se tudi zvedeti , koliko svojih tovarišev je lastnoročno pobil v Španiji.

   • MEFISTO

    Pri nas nismo imeli Židov, mrtvih pa na klaftre, ki so vsi padli od komunistične roke.

    • MladiLiberalec

     Čakaj čakaj. Seveda smo imeli Žide. Ljubljanski Židje so podprli OF leta 1941 konec 1943 pa so jih internirali nacisti ob sodelovanju domobranske policije v taborišča, kjer so skoraj vsi pomrli. Domobranci so tu igrali podobno vlogo kot madžarski fašisti s puščičastimi križi ki so nacistom tudi pomagali internirati prekmurske Žide.

     • MEFISTO

      Menda smo jih res nekaj imeli.

      Zadnje so pobili slovenski komunisti po izbruhu tako imenovane komunistične svobode.

     • Štalmajster

      To ti misliš. Če pa so bili komunisti ! (zgoraj imaš link zgolj z nekaterimi)
      Kaj Slovence dandanes bega:

      Quote:
      “The question immediately arises as to why so many of these
      wealthy and privileged Jews embrace Communism. The answer
      is, of course, that Communism is not an economic movement, but
      a racial movement. Communism cannot be understood, or dealt
      with, on any other basis.”

      Preberi knjigo:
      https://legiochristi.com/static/lit/The_Secret_Behind_Communism.pdf

 • MEFISTO

  Ne boste verjeli, Gorenjska vstaja.

  Tudi domorodci zaznavajo večjo prisotnost in aktivnost policije.

  Gorenjci so se namreč kot eden odločili za državljansko nepokorščino, dokler bo na vseh najbolj branih portalih, predvsem pa na NOVI24TV, eden in edini s svojimi številnimi nicki onesnažval kulturno in politično okolje.

  Štalmajstru,Valterju BraniSlavu, Mlademu liberalcu, Hunu, janezu cepcu, luckyssu, župniku cefizlju in drugim nickom enega in edinega tečejo toprej zadnje minute na svobodi.

  Pripravljajo se namreč obsežne racije, v katerih jih bodo policaji polovili, da jih ne bi linčali svobodoljubni in pošteni Gorenjci.

  • MladiLiberalec

   Mladi Liberalec se napiše oboje z veliko Meffo. In Mladi Liberalec je Primorec in ne Gorenjec.

   • MEFISTO

    Se opravičujem, spregledal sem namreč tisto čudaško malenkost.

    Perimorec si pa toliko kot je bil zločinec tovariš Tito iz Kumrovca.

    • MladiLiberalec

     Lahko me preizkusiš z geografskim znanjem haaa ;)

     • MEFISTO

      Sicer pa, če vztrajaš, ti naj povem, kaj pravijo za Primorce:

      “Kačo pusti, Primorca ubij!”

     • MladiLiberalec

      Vztrajam. Ta pregovor sem slišal prvo v različici Kraševko ubit gada pustit. :D

     • MEFISTO

      Ne sekiraj se, saj Gorenjci niste nič boljši, če jih sodim po tebi.

     • MladiLiberalec

      XD XD

     • Jovo Jamnica

      tega, kaj pomeni XD XD… Mefo nea zastopi…

     • borko

      prej zelenga psa kot dobrega primorca

  • Štalmajster
 • xtc

  Komunistom ni bilo nič do domoljubja ali naroda,njim je bil cilj vzpostaviti komunizem in njegovo lopovščino,seveda so pobijali vsevprek,kajti,le tako so prišli na oblast,saj drugače z poštenim načinom nebi nikoli prišli.
  Komunistom ni bil cilj osvoboditi narod marveč ga obobužatiu in zasužnjiti.Zakaj so masovno pobijali?
  Zato ,ker jih niče normalen in trezen drugače na legitimnih volitvah nebi volil-saj so veljali za zločinsko,kriminalno ,lumpenproletariat druščino.

  • Valter BraniSlav

   Stop beating dead horse. Communism died in 1990.
   Wake up, world has changed…
   Obrni plosco bucko…

 • Caetano

  Teh 1000 pobitih ljudi je bil vzrok za nastanek vaških straž. Če dodamo k temu, da so Italijani izvajali kolektivne represalije nad Slovenci potem lahko razumemo, da je bila organizacija samoobrambe nujna. Prve skupine oboroženih protikomunistov so nastale maja 1942 in so imele za nalogo, da se izogibajo bojem s partizani, ukrepajo samo, če jih partizani napadejo ali če grozi izdaja. Komunisti so pa že mesece poprej določili smrtno kazen za organiziranje samostojnega odpora. Ko se je nasilje komunistov in Italijanov stopnjevalo so morali od te prvotne oblike organiziranosti preiti na neko obliko sodelovanja z okupatorjem, če so hoteli preživeti. So pa bile vaške straže JvvD pod kamuflažo.

 • Kosobrin

  Ko tako vse veste, pa še povejte, koliko Slovencev so do tega časa pobili belogardisti, domobranci in fašisti. In koliko so jih izselili ter zaplinili v mnogih taboriščih po Evropi! Hvala za odgovor!

  • MEFISTO

   Dotlej še ni bilo domobrancev oziroma bele garde, kot ste jih ljubkovalno imenovali komunisti.

   Fašisti in nacisti pa so takrat poslovali izključno po naročilu partije, OF in vodstva partizanov.

   • Slavuj Zuzek

    Zanimivo bi bilo prebrati, koliko okupatorjev so partizani pobili do poletja 42. Zagotovo manj, kot Slovencev (1000)!

    • slosin

     …v Lj pokrajini so pobili od poletja 41 pa do jeseni ’42 8 (OSEM) makaronarjev,od tega samo 2 vojaka) in 800 (BERI OSEMSTO) Slovencev…Berite kreteni knjigo KAKO SE JE ZAČELO (Janko Maček), kjer so te številke podkrepljene z imeni in številkami…ne pa stresat neke splošne floskule, ki jih tu pišejo oprani in lažnivi levosučneži…..

     • Kosobrin

      In vi Mačku verjamete?

     • Miro Jereb

      JANKO Maček…bučko…

   • Kosobrin

    No, so bili pa Hitlerjevi pomagači že od vsega začetka in so zaprisegli nacistom in fašistom leta 1943. Delovali, pobijali in izdajali so pa seveda že prej.

   • Kosobrin

    Ja, bi rad, da bi bilo tako, pa malo prilagajaš zgodovino.

    • Miro Jereb

     Beri Ivo Žajdelo

  • Matija

   Že od samega začetka so izdajalski klerofašističnji prasci kolaboriral z nacifašisti, jim ovajala slovenske domoljube in pomagali nacifašistom pobijat zavedne Slovence ali pa jih trpat na živilske vagone smer srednjeevropska kurišča in plinarne.

  • nevtrino

   Raziščite in objavite konkretne podatke, če bo kaj, to vam v jugobutalah ne bo težko.

   • Kosobrin

    Sprašujem vas, ko že tako vse veste.

 • Valter BraniSlav

  TITO ODPUSTI JIM SAJ NE VEDO KAJ DELAJO…

  • MEFISTO

   A v Ameriki tudi ne poznajo vejic in drugih stavčnih ločil?

   Samo vprašam!

   Sicer pa k zločincu Titu res ne spada slovnično pravilen stavek.

   • Viktorh

    Polpismeni ne uporabljajo…

   • Valter BraniSlav

    TITO is the hero of ww2

   • Valter BraniSlav

    IN USA WE ONLY COUNT THE GREEN $$$$$$$$$$
    WHO DA FUCK CARES ABOUT GRAMMAR AND WW2….
    YOU SLOVENIAN BROS NEED TO WAKE UP AND JOIN US YANKEES IN MAKING CASH….OR YOU WILL REMAIN FUCKING LOSERS…
    GOT IT???

    • Štalmajster

     ja….špekulanti, oderuhi, bankirji, mešetarji………..ostali pa….
     https://en.wikipedia.org/wiki/Poverty_in_the_United_States
     Enemu požrešnemu so nekoč v starem svetu zlili tekoče zlato v požrešen goltanec.

     • Valter BraniSlav

      Je to bil Midas?
      POVSOD in VEDNO je elita izkoriscala rajo. V komunizmu je za izkoriscanje uporabljala palico, v kapitalizmu korencek…

     • Štalmajster

      Midas. Tistemu se je vse spremenilo v zlato, česar se je dotaknil.

      “Crassus was taken alive and, according to legend, executed by having molten gold poured down his throat as literal reference to his unquenchable thirst for wealth”

      Pa tudi indijanci so znali zdraviti pretiran pohlep.
      The Jivaro attacked the Logroño settlement, and during the ensuing massacre of up to 25,000 Spaniards, executed the governor by pouring the object of his greed down his throat 1599

     • Valter BraniSlav

      Aja prvi Triumvir ki je vcasih bogatim Rimljanom gasil pozare.
      Tito je bil torej do pohlepnih razmeroma mil.

     • Valter BraniSlav

      Indijance so silili izkopavati stebro. Potem je cena srebra padla ker so ga nakopali prevec. Suma sumarum je spanska krona imela isto.
      Prof. Ferguson ASCENT OF MONEY

    • Miro Jereb

     Saj tuki tud štejejo kash…miljarda dolarjev opranega iiranske denarja preko Ljubljanske Banke…potem so kraje denarja iz iste banke ki smo jo morali dokapitalizirati državljani. Problem je v tem ker kradejo rdeči in si s tem financirajo politični obstoj. Money is POWER. When money talks, bullshit walks.

     • Valter BraniSlav

      Pri nas v ZDA so si miliarderji denar zasluzili na posten nacin, saj so garali po milion ur dnevno.

   • Miro Jereb

    Poanta je važna…včasih pišemo s telefona včasi na računalnik v naročju ležeč v postelji /kot jaz sedaj/ ampak slovnična napaka je malenkost v primerjavi z napakami ki jih delajo potiki pri nas DANES.
    Sicer pa če pogledaš nazaj tudi jaz pišem tito z malo in to ne iz ljubezni in spoštovanja ki si koncemkoncev ne zasluži NOBEN politik. Pa še to…kdo od komunističnih vodij je pobil NAJVEČ svojih ljudi ??? MAO ZE DONG. Moj oče je trdil…in strinjam se s tem,…politika je kurba ki na koncu svoje otroke pobije….pa še kako res je to.

  • Olga_10

   Tito bandito!

   • Valter BraniSlav

    Tito heroj
    Zmagal and Hitlerjem in Stalinom

    • Miro Jereb

     Kle si mal zamoču…on ni zmagal…bežali so čez slovensko ozemlje ker so tok vojne spremenili zavezniki. To, da se je odreku stalinu in je ratal je posledica tega ker se je tito vrgel v naročje američanom in dobil denar in vojni mterial…ter HRANO. Spomnim se ko smo jedli jajca in mleko v prahu iz lepih kot pokromanih ogromnih konzerv…gor je pa bla USA zastava in dve roki v obliki rokovanja….S tem, da se je vrgel v naročje USA je sebi zagarantiral

     večni diktatorski položaj za USA pa je bila juga kot tampon proti vzhodu. Ta taktika se uporablja še danes. Res pa me še danes čudi koliko državnikov je prišlo v BG na njegov pogreb…saj je z nesvrstanimi nategnu čudo folka po svetu…a tudi tu so se kasneje skregal ker je hotel vodstvo prevzeti fidel castro in naser v egiptu se je tudi šopiril. V havani je mel tito celo neki incident ko je kastro nasprotoval pristanku titovega letala. Drugače pa je bil tito show man saj je po daljni tujini potoval z jahto galeb in letali s spremstvom. Da pa je bila diktatura pa je čisto jasno. Naprimer Frana Milčinskega, Ježka so zaprli ker je po radiu vprašal poslušalce kateri ptič je najdražji na svetu ? GALEB je dejal…titova jahta….Mojega prijatelja pa so za 2 meseca zaprli, ker je v bifeju povedal neki vic in ga je UDBovec takoj popisal. To je bilo 1972 leta….Iz tistih časov tudi slovi vic ki pravi / Na sodišču so obsodili nekoga na 5 mesecev zapora, ker je v javnosti povedal neki protidržavni vic…ON pa se smeji kot nor, Sodnik ga vpraša zakaj se smeji. ON pa….oh tovariš sodnik…jaz vem enga za 2 leti sam vam ga ne povem…..

     • Valter BraniSlav

      Zivljenje je igra, in politika je najvecji teater. Broz je bil izvrsten igralec.
      Ko je umiral Oktavian je vprasal zeno Livijo ce je bil dober glumac in zena mu je pritrdila rekoc Augustus ti si igral najbolje…se Jupiter je ocaran…

      TUDI Tito je bil nekaj podobnega. In ko je Augustus umrl je za njimi jokal ves Rim, tako kot za marsalom.

      Seveda sta oba bila diktatorja…ampak svoji vlogi sta odigrala vrhunsko.

 • Norm Kinley

  Kot zanimivost-zdenka ArmiĆ kidrič se je v Lublani prve 3 dni, ko je bila “amnestija” (ko so s kranpi, palicami, noži pobijali nas, Slovence, kurba drla dobesedno:KOLJITE SLOVENCE, KOLJITE JIH! in se kasneje naselila v vilo nekega ubitega reveza. No, ta kurba je bila srbjanske krvi, torej abotna zdritadta izdajalska rdeca kurba. Zal, kolikor vem, je pizda smrdljiva umrla naravne smrti, namesto da bi kurbo rdeco nataknili na kol in zverinsko ubili.

  • Valter BraniSlav

   Zdenka je bila fajn punca. Imela z Borison dve hcerki, obe kemicarki, eni je bilo ime Marjetica. Umrla je 100 let stara. Stanovala v BLOKU blizu spomenika svojega moza in nic se ni drla. Je pa do kraja zivela v prepricanju da je delala dobro. Ni bila Srbske kriv in je za 29 Nov dekla najboljse piskote.

  • radames

   Lej, kljub temu, da so bili komunisti zverine, si ti večja. Tako, kakor se ti, se mi, ki so nam komunisti ubili očete, ne izražamo. Lahko te je sram.
   Niso samo med komunisti packe, so tudi med tistimi, ki jih obsojajo.
   Jest mam tega foruma polagoma zadost. Nivo foruma je vedno bolj primitiven.

 • Norm Kinley

  Ali ste vedeli, da je bil ivan macek matija-PIŽMOVKA? Za tiste, ki ne veste kaj je to – produkt ljubezni med sorodniki. Bratranec in sestrična…

 • Norm Kinley

  Ali pa dejstvo, ko je domobranski vod zajel macka, kidrica, pa mislim da se eno zivino. In seveda, domobranski castnik, vzgojen v krscanski veri, ni vedel kaj storiti…. In se je obrnil na lublanskega teologa, ki je v imenu krscanstva rekel, da naj jih spusti…. No, skoda, da je bil krscansko vzvojen, KER SMO TE PRASICE ZE IMELI, SAMO POBIT BI JIH BILO TREBA, tako je pa tudi ta kleni slovenski fant koncal nekje, zvetinsko ubit, zagreben… Kaksna napaka, se danes mi je zal, da jih ni dal UBIT

 • vzet tajkunom

  Zanimive zgodbe res,ampak a vaš vodja tega ni prej vedel,ko je kandidiral za predsednika omladine jugoslavije.samo vprašam?’Verjetno je bil zaveden,se mi zdi,saj tako je videt!!!Kajti ponosno je nosil to rdečo zverinsko zvezdo,zvezdo ,ki spominja na pobijanje in smrt….

  • Valter BraniSlav

   DEJ NE SERI. BREZ TITA BI KONCALI V KREMATORIJIH NACISTOV ALI V STALINOVIH GULAGIH…
   SAMO NJEMU JE USPELA ODSTRANITEV STALINA…ZATO JE JOSIP BROZ MOJ HEROJ IN TAKO BO OSTALO pa CE SE TAKO PLJUVATE PO NJEM.
   VPRASAJTE SE RAJE ZAKAJ ZGUBLJATE VOLITVE?

   • vzet tajkunom

    Še enkrat preber kaj sem napisal…..

    • Valter BraniSlav

     JJ NI MOJ VODJA.
     MOJA VODJA STA ZENA IN $$$$$$

     • Schemva Miro

      Drži se te tvoje Amerike in dolarjev in nehaj srat po tem portalu,greš marsikomu na živce, ne samo meni,vprašanje pa je,če si sploh Ameriko kdaj videl.

     • Valter BraniSlav

      Oboje poznam dobro: titovo SFRJ IN ZDA. OBOJE JE NEKOC BILO IN JE DANES SUPER. VSE OB SVOJEM CASU.
      Vi ki pizdite nad SFRJ bi prav tako pizdili nad USA cause you are bunch of losers.

     • Franc Vidrih

      Se strinjam. Tudi, če je Ameriko kdaj videl, ga je verjetno tja poslala titova UDBA.

     • Valter BraniSlav

      Budale prsmojene…sam sem sel in sam ostal. Napisi naslov ti posljem kartolino iz USA

     • Miro Jereb

      Kle mava nekaj skupnega…zivel v San Diegu, južna California…sedaj…karibi, sonce, morje, palme, babe….

     • Valter BraniSlav

      Karibi so super. A si v PR, DR?

     • Miro Jereb

      RD PUNTA. Cana Bavaro Cortecito…20m od plaže.
      [email protected] gmail.com lp

     • Valter BraniSlav

      Republica Dominocana kjer je vcasih strasil Trujillo?

     • Miro Jereb

      Povsdod se kakšen tito najde…truhiljo…eni ga še zlo pogrešajo…

   • slosin

    pa tvoji kapitalistični kolegi vejo, kakšen častilec komunizma in tita si….

    • Valter BraniSlav

     O komunizmu razmisljate vi. V ZDA je to pase in nikogar ne zanima. Ze dolgo casa je to dead horse.
     Edino kar jih zanima je denar in to da ga jaz dobro obrnem.
     Dokler je Amerose ogrozala SZ so hlinili “socutje” do zrtev komunizma. Danes SZ ni vec in komunizem zanima le profesorje zgodovine 20 stoletja.
     Americane zanimajo samo Americani. Oni nimajo vbit kompleks hlapca kot Slovenci.

     • Miro Jereb

      Tudi s tem se strinjam. Sploh zadnji stavek.

     • Štalmajster

      V ZDA ;-))………….. Eni poznavalci pravijo da je New York židovski komunistični geto. ???

     • Valter BraniSlav

      Najvec je Portoricanov, potem Italianov, potem Ircev in potem Zidov.
      Zidje imajo v rokah kapital. Okrog 70% financarjev je Judov. Zidje se zgodaj naucijo pravilnega odnosa do DENARJA, zlasti pa je pomembno to da se ne ukvarjajo s preteklostjo in da pomagajo drug drugemu.

      So pravo diametralno nasprotje Slovencev. Zato oni komandirajo, mi poslusni hlapcki ki drug drugemu nagajamo pa smo komandirani.

      Od Zidov bi se lahko Slovenci ogromno koristnega naucili.

  • nevtrino

   In zakaj ga ne vprašate ?

  • Valter BraniSlav

   Takrat ko je JJ se lezel marsalu v rit je bilo tako vedenje nagrajevano. Pac oportunist.

 • MladiLiberalec

  UMOR JOSIPA ŠTIRNA IN IVANKE VODNIK

  V noči iz 8. na 9. julij 1944 so črnorokci iz Dravelj umorili učitelja Josipa Štirna in njegovo hčerko Marijo takrat staro 19 let. Sin učitelja Štirna je bil v partizanih hčerka pa je bila skojevka. Morilci so bili oblečeni v domobranske uniforme preko njih pa so imeli neke cunje. Obraze in roke so si namazali s sajami. Ob zločinu so na hišo odtisnili več črnih rok. Od žrtev so najprej zahtevali zlatnino nato so zahtevali da gresta Štirn in hčerka z njimi na podstrešje kjer so ju ubili s štirimi streli. Žena od učitelja Štirna je preživela. Po vojni so v eni izmed hiš pobeglega domobranca našli tudi ukradeno družinsko zlato.

  Isto noč so isti črnorokci na Celovški v Ljubljani ubili tudi Ivanko Vodnik. Vodnikova je bila iz znane družine krščanskih socialistov. Verjetno so iskali njenega brata ker pa jih ni pustila v hišo so ubili njo.

  • sprehajalec

   Murko, ti pišeš o dobro zabeleženem in obelodanjenem umoru. Z imeni in priimki.

   zakaj nikoli ne pišeš o umorih 10 tisočev, brez imen in priimkov? jih morda OF teh imen in priimkov ni hranila? Sodbe, sklepe porote, zapisnite tožilcev in obrambe? Nič od tega Murko?

   zakaj ne pišeš o njih? Ker se ti ne smilijo. ker ti slovenska žrtev pomeni manj od nič? ker žrtev komunistov ni vredna imena?

   zakaj na takšnih načinih gradiš svojo poklicno kariero? na truplih pobitih?

   • Valter BraniSlav

    Ubijali so vsi, zmagala sta moja stricka in napisala zgodovino malo po svoje.
    Ce bi zmagali vi bi storili isto.
    LIFE IS A BITCH, JEBIGA.

    • sprehajalec

     vendar so vsi pustili pokopati nasprotne žrtve? nemci so v franciji po prvi vojni uredili obsežna pokopališča. nihče jih ni podiral in ravnal z zemljo.

     Samo striček in njegovi komunisti pri nas?

     • Valter BraniSlav

      Oni so bili ideologi revolucije zlasti Edo. Rdeci inkvizitorji.
      LJUDJE KI STRASTNO VERUJEJO TUDI STRASTNO SOVRAZIJO. KOT TORQUEMADA.

     • sprehajalec

      Če jaz mojo strastno ljubim, pa jo strastno zasovražim, da jo potem s motiko po glavi, ne bo dobro zame Valter.

      Edo se je pa izvlekel s spomeniki, pa Univerzo?

     • Valter BraniSlav

      Meni je bilo vse enostavno. Nikoli nisem verjel v nic.

     • Štalmajster

      Pa sta se le našla ;-)) “levi” J in “desni” J ;-))

      Kaj Slovence dandanes bega:

      Quote:
      “The question immediately arises as to why so many of these
      wealthy and privileged Jews embrace Communism. The answer
      is, of course, that Communism is not an economic movement, but
      a racial movement. Communism cannot be understood, or dealt
      with, on any other basis.”

      “Of course, there is never an overt pointing out the fact
      that the Communist killing machine was dominated by Jews in
      Russia and throughout Eastern Europe.”

     • sprehajalec

      Ma ti si nor s temi Jews. Broz Jud, kardelj jud, puklasti Miha jud, Dolanc Jud. Obseden si z njimi.

      samo ena razlaga obstaja, da si konvertit. Konvertiti najbolj sovražijo tisto, kar so sami bili nekoč, oziroma kot so rekli včasih, Poturica je gori od Turčina.

     • Štalmajster

      Ki kar klanfaj svoje pravljice ! pa ….razlage ;-))

     • sprehajalec

      Praviš samo Lenin pa Kaganovič Juda?

    • Miro Jereb

     Ej…kle se pa strinjam s tabo. Cilj isti le razlogi drugačni.

 • Hun

  ne morm vrjet da je bil Jansa njihov omladinac

  • Valter BraniSlav

   Pa je bil
   Pa tudi Turke je vabil v EU

 • radames

  Tole sem prekopiral še na trenutni začetek (ali konec):

  radames > Norm Kinley • nekaj sekund nazaj

  Lej,
  kljub temu, da so bili komunisti zverine, si ti večja. Tako, kakor se
  ti, se mi, ki so nam komunisti ubili očete, ne izražamo. Lahko te je
  sram.
  Niso samo med komunisti packe, so tudi med tistimi, ki jih obsojajo.
  Jest mam tega foruma polagoma zadost. Nivo foruma je vedno bolj primitiven.

  _______________________________________

  @Norm Kinleyb pa je napisal tole:

  Kot zanimivost-zdenka ArmiĆ kidrič se je v Lublani prve 3 dni, ko je
  bila “amnestija” (ko so s kranpi, palicami, noži pobijali nas, Slovence,
  kurba drla dobesedno:KOLJITE SLOVENCE, KOLJITE JIH! in se kasneje
  naselila v vilo nekega ubitega reveza. No, ta kurba je bila srbjanske
  krvi, torej abotna zdritadta izdajalska rdeca kurba. Zal, kolikor vem,
  je pizda smrdljiva umrla naravne smrti, namesto da bi kurbo rdeco
  nataknili na kol in zverinsko ubili.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!