Levičarji bi nam uvedli univerzalni temeljni dohodek, toda kdo ga bo plačal? V Sloveniji bi nekateri do smrti živeli na račun davkoplačevalcev

Foto: STA.

Univerzalni temeljni dohodek (UTD) je ena glavnih idej levičarskih socialistov, s katero se bo očitno ukvarjala Evropska unija na začetku leta 2017. Finska je s 1. januarjem kot prva evropska država začela izvajati socialni poskus z univerzalnim temeljnim dohodkom, saj bo dve leti vsak mesec 2000 naključno izbranim brezposelnim osebam na račun nakazovala po 560 evrov, tudi če bodo v tem času dobile delo. Nekaj podobnega so lani ljudje zavrnili na referendumu v Švici, kjer imajo najbolj neposredno demokracijo, svoje ideje o UTD pa imajo tudi na Nizozemskem in na Škotskem. Odločitev mestnega sveta v Glasgowu, da tudi sam pripravi pilotni projekt, močno odmeva v Veliki Britaniji, kjer so konservativni mediji sila skeptični in idejo zavračajo kot tragično zavajanje javnosti s strani libertarcev ter opozarjajo, da bi lahko to pripeljalo do finančnega zloma države. Britanski socialisti v resnici iščejo rešitve za neproduktiven sistem trenutnih socialnih ugodnosti, ob tem pa igrajo na noto sočutja.

Univerzalni temeljni dohodek je v Evropi in po svetu žgoča tema že več let, največje pozornosti javnosti pa je bila deležna v lanskem letu, ko so o njej na referendumu kot v prvi državi na svetu odločali v Švici in ga s 75 odstotki  tudi gladko zavrnili. Eden izmed pobudnikov referenduma, Enno Schmidt, je predlagal, da bi vsak švicarski državljan, ne glede na svoj socialni status v družbi, od države prejel 2500 frankov mesečno. Švicarska vlada je bila proti takšni ideji, a ker imajo v Švici neposredno demokracijo, kjer opozicijo vladi predstavlja ljudstvo samo, je šla ideja na referendum. Švicarji so modro ugotovili, da se državi to preprosto ne izplača, saj bi se poraba državnega denarja za socialno varstvo zvišala z 19,4 odstotka na 33 odstotkov državnega BDP-ja, zato so odločno nasprotovali.

Da se vračajo v socializem, morajo poslušati tudi politiki na Finskem, ki so se odločili naključno izbrati dve testni skupini po 2000 brezposelnih, starih od 25 do 58 let, ki jim bodo vsak mesec nakazovali po 560 evrov. Na takšen način namerava vlada zmanjšati stopnjo brezposelnosti, ki na Finskem znaša dobrih osem odstotkov. Načrtujejo, da bi z UTD zmanjšali revščino v državi in se izognili birokratskim postopkom. Nasprotniki finski vladi očitajo, da eksperiment v nobenem primeru ne bo pokazal pravih rezultatov, saj so izbrali samo eno skupino ljudi, brezposelne, medtem ko je ideja Univerzalnega temeljnega dohodka ravno v tem, da ga prejme vsak državljan, ne glede na osebni dohodek.

Se od propadlih socialističnih eksperimentov tipa Jugoslavija res nismo naučili ničesar?
Takšen poskus bi bil torej merodajen le, če bi šlo za reprezentativen vzorec ljudi, ki po strukturi (status, starost, izobrazba, spol, dolžina obdobja brezposelnosti, premoženjski status, …) predstavljajo verodostojen odraz celotne populacije. Prav zaradi vseh teh pomanjkljivosti so predlog za uvedbo UTD volivci v Švici na referendumu zavrnili. Ideje finske vlade še najbolj spominjajo na politiko rajnke Jugoslavije, kjer je bilo “preskrbljeno za vse državljane”, četudi niso delali, dolgove takšne zgrešene politike pa zdaj samostojne republike plačujejo še danes.

Zagovorniki UTD menijo, da bi bili ljudje z njim bolj motivirani poiskati si zaposlitev. (Foto: epa)

Zagovorniki UTD menijo, da bi bili ljudje z njim bolj motivirani poiskati si zaposlitev. (Foto: epa)

Tudi na Nizozemskem se v mestih Utrech, Tilburg, Nijmegen, Wageningen in Groningen lotevajo podobnega poskusa, kjer pa bo več poskusnih skupin prejelo po 970 evrov mesečno, a pod različnimi pogoji. Nekateri bodo dobili UTD kot brezposelne osebe, ki bodo morale iskati delo, sicer bodo sankcionirane, druga skupina ljudi bo dohodek prejela brez kakršnih koli pogojev, tretja skupina pa bo prejela 125 evrov dodatka, če bo prostovoljno opravljala družbeno koristna dela. Obstaja še četrta skupina, ki pa bo morala dohodek vrniti, če bo opravljala prostovoljna družbeno koristna dela.

Tudi pri naših zahodnih sosedih Italijanih v mestih Livorno, Ragusa in Neapelj razmišljajo o ukrepu, s katerim bi najrevnejšim družinam pričeli nakazovati 500 evrov mesečno. Pilotni projekt UTD-ja pa začenjata tudi dve kanadski provinci, Ontario in Otok Princa Edvarda, zaradi česar so o tem pričeli razmišljati tudi škotski socialisti. Med britanskimi konservativci je ideja naletela na zelo buren odziv, kateremu se posmehujejo tudi vsi večji ameriški mediji, na čelu z New York Times in Washington Post

Lahovnik: Ideja o UTD je na prvi pogled čudovita. Toda kdo bo to financiral?
Ideja, ki stoji za univerzalnim temeljnim dohodkom, je na prvi pogled sicer čudovita. Če država vsakemu državljanu mesečno nakaže dovolj denarja, bo rade volje sprejel neredno, začasno, celo prekarno obliko zaposlitve, ker ob tem ne bo izgubil nobenih dohodkov z naslova socialne pomoči. Ideja je še posebej mikavna za vse tiste, ki verjamejo, da se bo v prihodnje svet robotiziral in da redne službe ne bodo več obstajale. Bodo pa po mnenju zagovornikov ljudje več tvegali pri svojih poslovnih idejah, saj jih bo še vedno ščitil UTD.

Kot nam je povedal priznani ekonomist in nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, gre sicer na prvi pogled za zelo všečno in hvale vredno idejo, ki pa postane precej manj všečna, ko se postavi vprašanje, kdo bo to financiral. “Že pokojni nobelovec Milton Friedman je lepo pojasnil, da v ekonomiji nobeno kosilo ni zastonj. UTD bi lahko bil smiseln le, če bi bila pravica časovno omejena, na primer na obdobje pol leta in če bi jo lahko vsak posameznik izkoristil samo enkrat v življenju. Drugače bi prihajalo do zlorab oziroma do zastonjkarskega učinka (free rider), ko bi nekateri posamezniki z veliko žlico zajemali socialne pravice, drugi pa bi namesto njih plačevali visoke dajatve,” trdi Lahovnik.

Namesto uvedbe UTD naj se dohodke do višine minimalnih življenjskih stroškov raje oprosti dajatev
Uvedba UTD bi torej predvsem spodbujala delovno neaktivnost, saj bi se marsikdo vprašal, ali se mu sploh splača delati in ob tem plačevati visoke dajatve državi. Lahovniku se zdi paradoksalno, da je po eni strani minimalna plača močno obdavčena, saj pri dobrih 600 evrih neto minimalne plače znaša bruto strošek za podjetje krepko preko 900 evrov, po drugi pa se išče nove koncepte z nepredvidljivimi učinki, kot je UTD. “Namesto tega naj se raje dohodke do višine minimalnih življenjskih stroškov oprosti dajatev, kar bi omogočilo povečanje minimalnih plač,” meni Lahovnik.

Večina slovenskih ekonomistov nasprotuje socialističnim idejam o univerzalnem temeljnem dohodku. (Foto: STA)

Večina slovenskih ekonomistov nasprotuje socialističnim idejam o univerzalnem temeljnem dohodku. (Foto: STA)

Politika naj se ukvarja z blaginjo državljanov, in ne z vprašljivim konceptom UTD
Zaradi uvedbe UTD bi se zelo verjetno povečala tudi siva ekonomija, saj bi se marsikomu namesto za malo plačo bolj izplačalo odločiti se za UTD in poleg tega legalno ali preko sive ekonomije tržiti svoje storitve, še opozarja naš sogovorec. Nekateri promotorji tega koncepta v Sloveniji menijo, da je njihova ustavna pravica, da doživljenjsko prejemajo različne podpore in subvencije, pri čemer pa pozabljajo, da nobeno kosilo ni zastonj in da te podpore nekdo plačuje v obliki davkov in prispevkov. Ne čudi torej, da idejo najbolj podpirajo v liberalce preoblečeni politiki iz bivšega sistema in njihovi ideološki nasledniki, kot so tisti iz Združene levice. Naj spomnimo, slednji o UTD menijo, “da se je o njem treba pogovarjati, hkrati pa njegovo načelo – zagotavljanje dohodkov za dostojno življenje – uveljaviti v našem sistemu socialnih prejemkov”.

Kot pravi Lahovnik, je večji problem od vprašanja UTD ta, da danes minimalna neto plača  v Sloveniji komajda pokriva minimalne življenjske stroške in da se niti s povprečno plačo in polno delovno dobo ne da doseči pokojnine, ki bi presegala prag revščine. Marsikdo, ki se je v zadnjem obdobju upokojil, je doživel šok, ko je prejel prvo pokojnino. V zadnjih letih so se namreč pogoji upokojevanja močno poslabšali.

“Vzemimo primer, da se upokoji nekdo, ki ima polnih štirideset let delovne dobe, v kateri je prejemal povprečno slovensko plačo. Njegova pokojnina ne bo zadoščala niti za kritje nujnih življenjskih stroškov in bo pod pragom revščine. Mesečni prag tveganja revščine za enočlansko gospodinjstvo je lani znašal 596 EUR. Z minimalno plačo pa je mogoče doseči pokojnino, ki je le malo višja od socialne pomoči. Bolje bi bilo, da bi politika posvetila več časa temu vprašanju in manj nedodelanim in vprašljivim konceptom, kot je UTD,” še dodaja Lahovnik.

Luka Svetina

 • AlojzZ

  Stvarnik je dal sledeče pravilo:
  Kajti ko smo bili pri vas, smo vam dali tole navodilo: kdor noče delati, naj tudi ne jé. (2 Tes 3,10)

  In krščansko usmiljenje gre še naprej v solidarnost:
  – Kdor ne zna delati, naj ga družba nauči.
  – Kdor ne more delati, naj ga družba podpira.
  Ampak na prvem mestu je gornje Stvarnikovo pravilo.

  Seveda je pa zadeva zelo zapletena, ker sodobna tehnologija omogoča, da krepka manjšina človeštva proizvede vse potrebno za vse človeštvo. Razen nekaj izjem bi lahko zaprli vse tovarne in podobno za kako desetletje. Skratka! Krepka manjšina dela, ostali se pa pulimo za sadove njihovega dela in zmagujejo najbolj brezobzirni, moralno najslabši, ki potem vodijo svet v vojne in podobno.

  Skratka … kaj je npr. “plača”, ki gre seveda iz denarja tiste krepke manjšine, glasbenikom v SLO filharmoniji kaj drugega kot nekakšen univerzalni dohodek? Koliko mehanikov, ki popravljajo kmetom stroje, jih hodi prostovoljno, sami od sebe … poslušat? Vseeno jim pa oblast vzame denar in ga da SLO filharmonikom.

 • macon

  “What would you do if your income were taken care off?”

  -I would be doing nothing because I would not need to.

  Levičarski motenci, pravice pridejo v paru z odgovornostjo in plačilo v paru z opravljenim delom. Ostalo je laž, ki bo vodila v razkroj družbe, in vi intenzivno delate na tem.

  • centurion

   Take vrste gnide žal živijo 88 let.
   Pol jim nogo odrežejo.
   Dolgo bo še.

 • MEFISTO

  Danes ni dan za resne stvari in skepso, danes je dan optimizma.

  Slovenija slavi in praznuje.

  V 77. leto svojega plodnega življenja vstopa naš gospodar, lastnik in ljubljeni ter dobri vodja v eni osebi, ki nam že ves svoj vek obljublja boljšo prihodnost in se, kot je domoljubno dejal nek spoštovani komentator, ki se bo kmalu oglasil pod enim od svojih nickov,, bori za vse nas.

  Svobode in boljše prihodnosti pa od nikoder, ker so na delu Cerarjevi, Židanovi in Erjavčevi, Lukčevi in magistrični.

  • centurion

   Take vrste gnide žal živijo 88 let.
   Pol jim nogo odrežejo.
   Dolgo bo še.

  • PIA PlA

   Nimam pojma kdo je rojen na današnji dan in praznuje danes 77. rojstni dan, mi lahko zaupaš kdo je to?

   Vem samo, da je obilna gospa tovarišica MÁRIA POZSONEC, rojena 16. 1. 1940

   • RATATA

    Obilna gospa tovarišica velezvezda Zaspanka Poszszszonecczz

  • soc

   Jaz ga imam predvsem v spominu po natanko premišljenih in preroških besedah nekega junijskega večera. Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan.

   Zlobni palček nam je dovolil dan in nekaj mesecev sanj, potem so spet nastopili običajni novi dnevi. Z odobritvijo rešiteljice in zavetnice demokracije Evrope…

 • centurion

  Levičarji so nam v preteklosti uvedli TOZD-e, OZD-e, SOZD-e,
  samoupravljanje…. in preživeli.
  Samo država je crknila.
  Tako bo tudi v bodoče.
  Karkoli bodo levičarji predlagali vodi v propad.

 • PIA PlA

  Naj bo, uvedite univerzalni temeljni dohodek, toda potem uvedite tudi javna dela, da si bodo lenuhi UTD lahko sami zaslužili. Pa ne pozabite, da sta kramp in lopata osnovno delovno orodje.

  • centurion

   Za osnovna orodja bodo žal odpri gulage. Se ve za koga.

   • Anton

    ja sej Tito je tud pošiljal ljudi na Goli otok kamne toučt kateri niso delili njegovih nazorov oz so predstavljali mu konkurenco.

    • macon

     Adolf Tito je v gulage pošiljal “poštene” komuniste: koristne idiote, ki so dobesedno verjeli v marksistično-leninistične postulate in so bili tako zabiti, da niso iz prakse dojeli, da gre za mafijski nateg oblastne psihopatske bande, da gre za oblast za vsako ceno in za točno določeno kliko, ki ji je ideologija za izgovor in moralno berglo.

     Bebci so hoteli “izboljšave” in “pravico” in so rekli, da bodo še bolj delali kot konj v Orwellovi Živalski farmi. Prasci so jih potem predelali v klobase, ko so odslužili.

  • Anton

   lahovnik je povedal srčico problema, imamo prepožrešno državo, sicer pa ni to nič čudnega, saj zadnaj leta oz odkar smo samsotojni od leta 91 naprej se je višina zaposlenih v javni upravi, sektorju skokovito narasla., dočim v gospodarstvu so padla delovna mesta in to je problem.potrebujemo nova delovna mesta in zato primerno klimo, ki pa jo ta sistem ne dopušča.Amen

   • PIA PlA

    Red in disciplino nudi le pravna država, te pa nimamo.
    Dokler ne bomo imeli odgovornosti in pravne države, toliko časa bomo lahko imeli tisoče malih lopovov, mafijo in mafijsko zaščitene velike grebatorje.

    • Anton

     no sej tosem po ovinkih hotel rečt kot moji predhodniki, sam sem bil dons malo bolj pri volji s filozofiranjem, ampak ok naj ponovim še enkrat vso silo bi morali upreti k odpiranju novih delovnih mest. Zato ej potrebno kot sem že omenil nardit mdržavo manj požrešno in predvsem red in disciplono aja pa Janeza Janšo na čelu vlade, akjti vsi ostali so zame bleferji, itak pa predhodnji podatki povedo več kot 100 besed o tem .

   • Kučko pod pručko

    Reci raje direktno, da Slovenci rabimo Janšo, ker je edini, ki ve, kaj je treba storiti in edini, ki je to že storil!!!

   • Opazovalec

    Anton, pozabljaš da storilnost v proizvodnem sektorju narašča zdaleka hitreje kot v storitvenem in ne bodi ga treba javnem. Posledično je v proizvodnji zaposlenih vedno manj ljudi. In ne pozabi, v tem silnem industrijskem mestu in podobnih, se danes z mnogo manj zaposlenimi naredi veliko več!
    Velja nekako ocena, da v sodobni družbi potrebujemo okoli 3% kmetov in 15-20% zaposlenih v ind. proizvodnji. Ostali si pač morajo službe izmislit, kar bo pa s povečevanjem robotizacije vedno težje, saj bo pritisk na ”izmišljene” službe vedno večji. Nekako si je namreč težko predstavljati, da te bo v šoli učil robot, ali te bo v bolnici zdravil robot. Tako pač je in pika.
    In ko bo bazen takih neproizvodnih služb dodobra napolnjen in množica ljudi brez pravega dela bo še kako potreben UTD. Sicer pa, komu bodo roboti prodajali, če ne bo kupne moči?

    • Anton

     naštej mi koliko srednjevelikih in velikih podjetij v 25 letih odkar smo samostojni smo uspeli privabiti v naše okolje, jaz poznam zgolj revoz, vendar to je daleč premalo, ve pa da se je javna uprava od 91 leta do sedaj povečala za kolikokrat že, ap ajvni sektor, pejt malo statistiko čitat za nazaj, ap vzem malo priemrjalno analizo za to obdobje 25 let z ostalimi višjegrajsko skupino s katero smos e delal norca. zgolj izgovarjanje na robote, ne bomo daleč prišli

     • Opazovalec

      No preljubi Anton, upošteval sem tvoj nasvet in pregledal podatke za zadnjih 11 let, leta 2005 (prva vlada IJJ) je bilo v JU 34.982 zaposlena, od tega v vojski in policiji ~16.700, na koncu madata te uspešne vlade 2008 je bilo stanje 34.087(~16.500), leta 2012, druga vlada IJJ je padlo na 32.336(~16.000)i se je število občutno znižalo. 1.12.2016 je bilo tako v KU 30.662 zaposlena, ~15.100 v vojski in policiji. Torej odkar IJJ ne več premier je zaposlenost v JU precej usahnila. Vsekakor je pa JU veliko več kot leta 1991, toda takrat SRS ni imela vseh atributov neodvisne države (recimo carina, zunanje ministrstvo z vsem kadrom, in še bi se našlo). Majhna država je pač draga, podobno kot velja za majhne firme. Kar se pa tiče tujih investicij je pa zgodba takšna, da je RS še dolgo izvoznik kapitala, smo pač na višjem nivoju kot nekatere vzhodne sosede. Če smo v uvozu kapitala sorazmerno šibki, a relativno mnogo bolj uspešni od Nemčije smo pri izvozu boljši od večine novih članic (razen Cipra, Madžarske in Estonije).
      Skratka nobena zgodba ni tako preprosto črno bela kot pričakuješ

     • Anton

      o Bože milo kako zavajanje

     • Opazovalec

      Številke niso zavajanje, ampak kruta dejstva in hudič je če se ne strinjanjo z nakladanjem v tri dni. Te pa naprošam, da priskrbiš svoje podatke, če dvomiš v uradne podatke SURS-a in jih objaviš vesoljni publiki. Čakam…….

     • Anton
     • Opazovalec

      Čakam, čakam pa ne poveš nič pametnega. Torej NIMAŠ dokazov, da so moji podatki o zaposlenosti v JU nepravilni, in jih seveda sploh ne moreš imeti. Torej blebetaš v tri dni!

     • Anton

      ja sej številke povedo tudi da nam gre gospodarska rast gor, da se je zmanjšalo število brezposlenih, o backgroundu pa naslednjič, ne meni o statsitiki,

 • komar marko

  Glede UTD ne vem zakaj ste tako nevedni. Marksizem v svoji doktrini trdi, da v komunizmu vzameš toliko kot potrebuješ. Torej je ideja v skladu z DOKTRINO. Prav tako imamo v SLo nekako 5% ljudi, ki so trdno prepričani, da je je jemanje po potrebi UZAKONJENO!

 • moat

  “Ideja je še posebej mikavna za vse tiste, ki verjamejo, da se bo v prihodnje svet robotiziral in da redne službe ne bodo več obstajale.”
  In tako še Lahovnik: “Drugače bi prihajalo do zlorab oziroma do zastonjkarskega učinka (free rider), ko bi nekateri posamezniki z veliko žlico zajemali socialne pravice, drugi pa bi namesto njih plačevali visoke dajatve.”
  Robotu je prav malo mar, da bo moral plačevati visoke dajatve. Pravzaprav bo moral ves zaslužek dati državi, da bo le-ta lahko državljanom dala UTD. Povsem očitno je, kdo bo vse to plačal! Kako pa mislite potem vse tiste, ki bodo revni in brezposelni (že zdaj namreč revnim namenimo varstveni dodatek in socialno pomoč, brezposelnim pa nadomestilo za čas brezposelnosti) ohranjati pri življenju. Jih bo družba kar pustila crkniti? In ti stroški, ki se dajejo zdaj za vse te socialne transferje niso in ne bodo kaj dosti manjši kot UTD, res pa je, da so le začasni. Toda s stalnimi prihodki bi se povečalo povpraševanje, s tem ponudba, odpadli bi birokratski mlini na CSD in število zaposlenih itd. Vsi ti argumenti za UTD pač niso in ne morejo biti negativni. Sicer pa je to stvar prihodnosti, ki pa ni tako zelo oddaljena. Ljudi bo veliko, veliko več, kot danes, poklicev in dela pa vedno manj. Kako bo država zagotovila, da bodo dostojno živeli?

  • Metal Machine
   • sprehajalec

    Kaj bi sedaj rad, UTD? Če bi Slovenija izplačevala UTD brez zapufavanja, dvomim, da bi dosegel 100 ojrov na prebivalca mesečno. Boš preživel?

  • macon

   Robote bo ogromno ljudi servisiralo in ustvarjalo nove. Poleg tega informatika zahteva ogromno znanja in ljudi, ker ni zahtevna samo pot do rezultata temveč že sami vmesniki: računalniške aplikacije.

   • moat

    Res je, več bo storitvene dejavnosti in manj potrebnih filozofov. Veliko poklicev bo izginilo (trgovci, gostinci, poljedelci..) veliko bo pa novih poklicev, ki jih zdaj ni in katere lahko pričakuje že ta generacija, ki se je komaj začela šolati.

  • sprehajalec

   “Ljudi bo veliko, veliko več, kot danes, poklicev in dela pa vedno manj. Kako bo država zagotovila, da bodo dostojno živeli?”

   Ha, ha, zapletanja. Kako bo ljudi veliko veliko več? V Nigeriji? Arabijah? Pakistanu?

   Po drugi strani slišimo pozive, Slovenija se stara, rabimo mlade migrante muslimanske veroizpovedi, ki bodo štepali nove mlade potomce migrantov. Pa spet robtotizacija bo povzročila, da bodo ljudje odveč, zato je treba najti način, kako doseči njihovo participacijo v družbenem produktu?

   Pa kaj bi sedaj radi, veliko robotov in UTD za migrante ali kaj?

   • moat

    Staranje prebivalstva je dodaten razlog za UTD. Ni mi jasno zakaj tukaj mešaš migrante, res?

    • sprehajalec

     Pa mi odgovori, kako bo Slovenec preživel s 100 Euri UTD?

     • moat

      O tako majhni vsoti v Sloveniji ni bilo nikoli govora, temveč med 300 in 500€. Danes pa je že 300€ vsota, ki ti jo na CSD dajejo kot socialno pomoč. Tukaj pač ne gre za preživetje, temveč za dohodek, ki pripada vsakemu članu družine, vključno z otroki. Sam si izračunaj koliko bi to pomenilo za tvojo družino. Pa preberi si malce več o UTD, ne bo ti škodilo, res.

     • sprehajalec

      Ce si Finska privosci 500 potem si Slovenija definitivno te vsote ne more privosciti. Ker Slovenija z narodno gospodarskega vidika zivi na puf. In nic ne kaze, da se bo to na dogleden rok spremenilo.

     • moat

      To s 500€ se pa strinjam, res.

 • črnaovca

  Politiki že sedaj živijo na plečih davkoplačevačcev in to ne slabo

 • Kučko pod pručko

  Kučanovih 76 let

  Včeraj zvečer sem na Nacionalki gledal Noč Modrijanov in dve uri užival v prelepi slovenski glasbi. Ko so na odru zazveneli glasovi Slovenskega okteta z dvema domoljubnima pesmima, sem dobil močan cmok v grlu, v kotičku očesa pa se mi je zalesketala solza ponosa. In ko je še Alfi urezal Avsenikovo Slovenijo in zapel o njenih lepotah, sem se spomnil na človeka, ki danes praznuje svoj 76. rojstni dan. V tistem trenutku bi v navalu najglobljih čustev veleizdajalcu slovenskega naroda, ki nam je uničil tako lepo deželo, najraje pregriznil vrat.

  Absolutno pa bi bilo proti mojim načelom, da bi največjemu slovenskemu škodljivcu zaželel vse najboljše. Se bom pa vzdržal kakšnih bolj neprimernih besed, pa čeprav bi bile zanj veliko bolj primerne. Dovolj je, da ve, koliko prezira čutijo v sebi vsi domoljubi naše predrage Slovenije!!!

  • Rožle

   Ja res, lep koncert je bil …

   • indijanka

    A ti si presedlal?

    • Rožle

     Jest sm univerzalen …

     • indijanka

      sam, da Modrijani niso metalci :)

     • Rožle

      Men se ne…, če sem iskren…
      Samo ima pa un Modrijan prilagojeno frizuro za slovensko narodno nošo… :)

     • indijanka

      Nism..ne gledam TV. Nisi naredu Tok tok ..glej.

     • Rožle

      Tok ..tok je bila včasih ena oddaja …, če me spomin ne vara ?

  • RATATA

   Stah me je mojih dejanj – tistega kar bom storil,
   čeprav vem, da mi bo na koncu žal le za tisto, česar storil ne bom.
   Tudi sam se premnogokrat ujamem ob slovenski glasbi (s slovenskim besedilom) v popolnem precepu.
   Nisem vedno pripravljen poslušat ravno zaradi tega, ker se mi pripeti to, kar si opisal in namesto, da bi doživel prijetno jadranje, se mi čas razburka v jezo (!) … “kaj nam je banda storila in nam še dela…”

  • centurion

   NEEE….Pa tako lep dan je zunaj….

  • samsara

   Po opisu sodeč gre za hudičana ;-)

 • totex39

  Take socialistične ideje lahko predlagajo in podpirajo poslanci, ki si zagotavljajo že v naprej dohodek, če slučajno ostanejo brezposelni, da bodo lahko živeli na račun davkoplačevalcev. Brezskrbi, da ne delajo to v dobro svojega ljudstva.

  • moon

   Ja, saj hec ni v UTD, temvec v levicarski implementaciji le-tega.
   UTD pomeni, da dohodek dobi vsak drzavljan, ukinejo se vsi transferji, posledicno raznorazne javne sluzbe in uradi.
   Levaki bi seveda ustanovili direktorat za UTD, tam zaposlili par sto svojih, kateri bi spet po nekih socialisticnih kljucih delili denar..
   Zadnjic so nekaj telebakali po TV, kako bi lahko vsak dobil 300 EUR… Torej ce pomnozimo 2 milijona z 3600 dobimo…. ups 7,2 Milijarde EUR, skoraj cel proracun SLO… Torej bo zaradi UTD treba odpustiti ves javni sektor. Super, podpiram idejo..

 • althar

  Nova, lepo prosim, nehajte po nemarnem uporabljati besedi liberalec/libertarec tam, kjer mora stati beseda levičar ali socialist. Liberalizem nima ničesar (ampak prav NIČESAR) skupnega z levičarstvom na ekonomskem področju. Liberalizem (var. libertarstvo) zagovarja majhno državo, deregulacijo na ekonomskem področju, svobodo podjetniškega odločanja, zasebno lastništvo proizvodnih sredstev, denar z zlato podlago itd., socializem/levica pa, nasprotno, zagovarja veliko državo, regulirano in omejeno podjetništvo, javno lastništvo proizvodnih sredstev ter fiat denar.

  Prosim, naučite se to že enkrat in ne prispevajte še sami k pojmovni zmedi in rastoči slovenski politični nepismenosti.

  Hvala.

  • janez.pokoncni

   Besedo liberalizem so ukradli levičarji, sploh to velja v Sloveniji. LDS = liberalna demokratska stranka, za liberalca se na veliko razglaša nora Bratuščica, tudi SMC se imajo za liberalce, itd. Seveda nimajo vsi omenjeni z ekonomskim liberalizmom nič, saj gre za klasične demagoške kaviar socialiste, ampak namen je dosežen. Beseda liberalizem je povsem izgubila osnovni pomen. Ravno zaradi tega prihaja vedno bolj v veljavo beseda neoliberalizem (novi liberalizem), ki pa ga mafija predstavlja kot nekaj izjemno grdega. Super prispevek na to temo : http://siol.net/siol-plus/kolumne/naj-neoliberalci-dvignejo-roko-68756

  • tohuvabohu

   Bravo! Če smem, bi eksplicitno omenil še svobodni trg, ki je bistvena predpostavka liberalne ekonomije, in pa, ne pozabimo, svetost lastnine.

 • centurion

  Rdeča,leva golazen lahko preživi samo kot diktatura.
  Ko se pojavijo zametki demokracije, ki bi jo lahko zrušila se
  zateče v anarhijo, ta pa je tranzicijski katalizator komunizma za
  prehod v novo diktaturo.
  Tokrat je uporaben material za anarhično stanje migrantsko
  muslimanska horda, ki okupira Slovenijo.
  Čakajo samo na kritično maso.

 • karpelec

  Smo družba s sprevrženimi idejami in jih sprejemamo kot nove IN ideje ki nimajo argumentov in so zrasle na nezrelih tleh, samo da so drugačne in všečne mladim nedozorelim osebam. Manjkajo nam pa zlate palice za plačilo teh idej, s katerimi se pa predlagatelji teh idej ne ubadajo, ker na nebu je veliko modrine s katere lahko padejo le-te.

 • Coeus

  Ne vem cemu panika… pri nas imamo ze brez tega cel kup ljudi, ki nic ne delajo in celo svoje zivljenje zivijo na racun davkoplacevalcev in kot kaze bodo tako ziveli do smrti… med njimi je tudi Jansa, da ne bo pomote… ali je tukaj prisoten strah, da bo manj davkoplacevalskega denarja ostalo njim??

  Jaz bi raje uvedel zakon, da lahko v parlamentu ipd. vsak sedi maksimalno 2. mandata. Potem pa v javnem sektorju ni vec delovnega mesta za njih brez nadomestil in kakrsnih koli drugih privilegijev. Tako sposoben in vrhunski kader naj gre v gospodarstvo, ker jih je skoda, da spricajo seje, dremajo na sejah, resujejo krizanke, se igrajo s svojimi tehnoloskimi igrackami ali pa klobasajo neumnosti…

  • dr Janez Sveti

   Odličen predlog! Podpiram!
   DR Janez Sveti genij

 • indijanka

  Verjamem, da ima mesečnik v glavi že cel koncept življenja brez dela. Vsako mesto zagotovo potrebuje prikoličarsko naselje. Občinske zemlje je dovolj. Lahko pa spotoma tudi koga na hitro razlastninijo.Televizijski programi obetajo že danes in so prilagojeni konceptu brezdelja, s čudnimi nadaljevankami in resničnostnimi šovi. Tistim, ki bomo pa še v prihodnje delali za to požrešno državo in smo volilna manjšina, pa se obeta, da bomo izumrli. Delodajalci bodo v želji po preživetju še naprej minimizirali delovno silo, zato bomo svoj delovnik prostovoljno in brezplačno podaljševali in postopoma umrli v čakalnih vrstah pri zdravniku, kjer bodo imeli prednost vsi drugače obarvani in tisti, ki jim ne bo potrebno delati ampak bodo lahko životarili in jamrali nad tem.

 • elh

  Vseno bolje UTD kot vzdrževati azilante. Z UTD bo samo država crknila in se potem morda ljudje streznejo, azilantje bodo pa poskrbeli, da bo crknila tako država, kot njeni nemuslimanski državljani.

 • Aron

  UTD je ideja, ki je blizu tako socialistom kot neoliberalcem, zagovarja jo sicer tudi Friedman. UTD bo realnost, kateri je potrebno čimprej posvetiti več pozornosti. Baje so neke študije tudi pri nas že obstajale par let nazaj, po kateri bi vsak državljan prejel cca. 250 eur brezpogojnega dohodka. Ob robotizaciji vseh delovnih procesov (od primarnega do terciarnega sektorja) bo potreba po delavcih vse manjša, vedno več ljudi bo brez rednih dohodkov. S čim bodo torej ljudje še kupovali produkte, ki so jih prej izdelovali in kupovali delavci, v prihodnosti pa jih bodo izdelovali roboti? UTD je torej namenjen zadovoljevanju zelo zelo osnovnih človeških potreb, še vedno bo moral posameznih razliko do prihodkov, ki mu omogočajo človeka vredno življenje pridelati sam, zato so kritike, da je UTD namenjen lenuhom smešne.

  • centurion

   Lenuhom ni namenjen samo UDT.
   Imajo tudi dodatek k predsedniški pokojnini.
   S tem skromnim dodatkom smo mu danes slovenski
   davkoplačevalci kupili torto iz Zvezde in skromen šopek….

  • FreedomAndDemocracyNOT

   sem napisu podobno nad tabo, problem je da imas danes ljudi ki prisegajo na kapitalizem, ali pa na socializem. Resnica je, da mora bit drzava dinamicna in se prilagajat glede na okoliscine, ta moment je potreben kapitalizem, da se vzpodbudi gospodarstvo, ce je drzava bogata in ji laufajo vsi sektorji, takrat se gres pa vedno bolj socialista. Ampak danes imas zaprisezene kapitalce pa socialce

 • Martin Herman

  O “univerzalnem dohodku” nam zopet nakladajo tisti, ki sami nikogar ne zaposlujejo in ničesar ne ustvarjajo. Zopet v tem prednjačijo delomrzneži iz ZL, katerih socialistični nazori na svet določajo, da ti na zemlji vse pripada samo zato, ker obstajaš, četudi družbi v zameno ne ponudiš prav ničesar.

 • tohuvabohu

  Nalijmo si čistega vina: “UTD” je največji kretenizem, kar si jih lahko nekdo spomni. Celo nora zamisel propadlega pesnika Marxa, da naj bi vsak prejemal, kolikor rabi, je bolj logična kot to.

  • FreedomAndDemocracyNOT

   univerzalen dohodek ni kretenizem, cez 10 let bo ogromn sluzb pojedla robotizacija, govori se 10-20%, cez 20 let 40-50%, teh ljudi se pac ne bo dal vec zaposlit, pa ne gre za lene ljudi ampak preprosto ne bo vec delovnih mest, ljudi je pa vedno vec. Bojo sicer prisle nove sluzbe ampak ne v takem obsegu, kot se je to zgodilo v prvi mehanizirani revoluciji. Konkretno se bo povecala zabavna industrija, ker ljudje razen, da se zabavajo ne bojo imel druzga dela. Ampak ce govorimo za danes je pa UTD navaden populizem, ki ga izvajajo skrajni levicarji. Nismo se na tocki, da bi se lahko sli furat neke ultimativne socialiste

   • tohuvabohu

    Ja, pa žal je kretenizem. Na smrt je skregan z vsako gospodarsko logiko. Ni naloga države, da plačuje ljudem zato, da bi bili lojalni. Vsi, tudi premožni bi dobivali denar, ki jim nič ne pomeni, in zato bi morali dvigniti davke VSEM, ki imajo dohodke. Problema napredujoče robotizacije to sploh ne rešuje. Laž je tudi, da je ta ideja všeč liberalnežem. Nekaj je res takih, večina pa ne.

 • Iza Demos

  Menim, da je UTD dobra ideja. Vendar pa pod pogojem, da potem odpadejo vsi ostali socialni transferi (skupaj s stroški za njihovo dodeljevanje) iz proračuna, ki jih ni malo.

  Podpiram UTD, ker se pridružujem mnenju, da mora vsaka družba najprej zagotoviti preživetje vsakemu posamezniku, šele potem se lahko družbeno bogastvo deli glede na pridnost, srečo, talente in tržne zakonitosti. UTD nam ne bi prinesel več “lenuhov/parazitov” kot jih imamo že sedaj na račun socialnih transferov. Prepričana sem, da bi jih bilo manj. Imeli pa bi več zadovoljnih ljudi, ki bi se upali jasno in glasno izražat svoje misli (postaviti ogledalo vsem trem vejam oblasti in delodajalcu), ker se ne bi bali za svojo eksistenco.

  Mnenja so seveda različna, eni pač citirajo tistega, ki pravi, da nobeno “kosilo ni zastonj”, jaz pa bom tistega, ki pravi “brezplačna kosila” za vse.

  Minilo bo še kar nekaj časa, da bo ideja (UTD) meso postala. Zato: “Ne delajmo si skrbi, bodimo srečni”.

  Link na članek, ki navaja argumente ZA:
  http://www.delo.si/nedelo/slovenija-bo-med-prvimi-uvedla-utd-ker-ga-najbolj-potrebujemo.html

 • xtc

  UTD je idealen inkubator za vzgojo leniuhov socialistov ipd nadlege:
  Dejstvo je;damora država ta denar nekje vzeti to pa pomeni povišanje davkov in prispevkov ter cen;karpovzroči nekonkurenčnost;beg firm in manjše prilive v blagajno;kar pomeni val zadolževanja;ker je pridobivanje denarja za nedelo zelo prvlačno;je lenuhov vse več in vsi vse bolj računajo na UTD ;KI POSTANE PREMAJHEN ZATEVA PO POVEČANJU PA VSEVEČJA ;KER PA SO POLITIKI RADI POPULARNI IN NA OBLASTI NATO PVIŠEVANJU UGOJUJEJO DOKLER NI DRŽAVA V GOSPODARSKEM ZLOMU;BANKROTU IN DRŽAVLJANSKI VOJNI ;ko denarja enostavno ni več:
  To je pot te norosti:

  • FreedomAndDemocracyNOT

   dej mi neki povej, ce 90% vseh sluzb opravaljajo roboti, kaj bo ostalih 90% populacije, nej pocrkajo kot govedo? Lepo da cenis cloveska zivljenja, tako kot hitler, stalin in ostala sociopatska gamad

   • tohuvabohu

    Kaj bluziš? Količina dobrin bo vedno večja in jo bo treba spraviti v obtok, torej ni nobene potrebe, da te skrbi za populacijo.

    • hle

     Osel je tudi rekel da je vse eno če po moji smrti trava več ne raste

     • tohuvabohu

      Ko levak nima argumentov (in to je skoraj vedno), obračuna s sogovornikom. Pa obračunavajte med sabo, bumbarji zarukani, če vam žilica ne da miru.

     • hle

      Kot prvo sem zelo daleč od levaka kot drugo že sedanji sistem je trajnostno nevzdržen robotizacija pa bo vse skupaj še poslabšala po drugi strani pa utd vodi v nadzor nad vsemi dobrinami v socializem orwelovskega tipa

     • tohuvabohu

      Zakaj se pa potem zaganjaš vame?

     • hle

      Zato ker se glede na zgornji komentar ne zavedaš kam bi zadeva peljala dolgoročno problem pa je da odgovora na to kako napravit model za trajnostno stabilno prihodnost nimajo niti najbolj čislani strokovnjaki se bojim da nam preostane samo še preiskušena metoda vojna

     • tohuvabohu

      Zakaj pa potem od mene pričakuješ, da bom rešil, česar ne znajo niti najhujši strokovnjaki?

     • hle

      Saj ne pričakujem da boš ti kaj rešil tako kot tudi jaz ne bom ampak vedno je rešitev bližje če se več ljudi zaveda kje je sploh problem kot venomer pravim ne moreš dobiti pravega odgovora če ne zastaviš pravega vprašanja

     • tohuvabohu

      Kaj pa, če velja obratno? Da si vprašanja postavljajo le tisti, ki že imajo odgovor ali ga slutijo? Kajti sicer je to klavrno početje.

   • Anton

    Ja in kot tito! Groza

   • xtc

    Tvoj zapis je zapis bedaka_ne moreš plačevati nedelo in se za to zapufavati;UTD je idioterija;ki ni možna v nobeni družbi pa tudi vesoljski ne;kajti sleje kot preje se zadeva zalomi ekonomsko kot družbeno:žAL PRIJETNA UTOPIJA;KI IMA ZA KONEC VOJNO IN KAOS:

 • dr Janez Sveti

  Kritiki in naprotniki UTD so v glavnem osebe, ki nikoli niso razumele učinka UTD. Škoda pisat tistim, ki mislijo,da so bolj pametni od mene. Jaz vem, da je UTD realnost in odlična ideja.
  Tule si preberite eno mnenje, ker meni se ne da pisat:
  http://www.andros.si/doc/D25-UTD.pdf
  DR Janez Sveti genij

  • tohuvabohu

   “UTD” je kretenizem že terminološko. To bi bil za državo izdatek, ne pa dohodek.

   • dr Janez Sveti

    Lepa ti je slika. Komentarju primerna.
    DR Janez Sveti genij

    • tohuvabohu

     Občudujem tvoje argumentacijske veščine, ki jih obilno izkazuješ na tem portalu.

     • dr Janez Sveti

      Vidiš, še ti si to ugotovil, pa nisi ravno bister.
      DR Janez SVeti genij

     • tohuvabohu

      A nisi rekel, da nisi rdečkar? Govorico imaš čisto njihovo.

     • dr Janez Sveti

      Pa tudi videz imam takšen najbrž .Moje oči so namreč modre barve. Ti si pa res en osel.
      DR Janez Sveti genij

     • tohuvabohu

      Mi je prav žal zate, manijak. Plavooki imate čudno navado, da ne udrihate z argumenti, ampak z zmerjanjem in diskvalifikcijo.

     • dr Janez Sveti

      Kaj te zanima? Pove in boš dobil razlago.
      DR Janez Sveti genij

     • tohuvabohu

      Če nimaš česa početi, ne počni tega tukaj, zlasti pa ne pod mojimi komentarji.

     • dr Janez Sveti

      hhhaha..ne bodi smešen. Zdaj te bom šele nadlegoval..hahah
      DR Janez Sveti junačina

     • tohuvabohu

      Verjamem, manijak. Statistika je zgovorna.

     • dr Janez Sveti

      Statistika je samo za lahkoverne. Dejstva se drži. Dejstvo je, da sem genij.
      DR Janez Sveti bogat, lep in genij

  • indijanka

   Kaj si želel povedati s tem, kjer je jasno zapisano, da učinka ne pozna nihče? Denar nikoli ne bo odpravil revščine. Noben socialni transfer v naši državi je še ni. Učinek imajo edino tisti, ki so namenjeni vsebini. Zastojn kosila za otroke kot primer. Vrniti se moramo k vsebini, k zemlji. K razlogu za revščino in ne k razmišljanju o povišani potrošnji.

   • dr Janez Sveti

    K zemlji? Ja, vendar je Slovenci nimamo dovolj za moderen način kmetovanja. Z motiko pa nihče več ne želi. Zastonj hrana je dejansko sitem hiralnice. Pa še vedno nekdo zasluži a ne? UTD je odlična ideja, ki jo je potrebno pogledat z vidika psihičnega učinka na vse ljudi. Izginil bi strah vseh malih podjetnikov in obrtnikov,da bodo ostali na cesti, če si recimo zlomijo nogo. Nihče nebi hodil v službo vsak dan in mu delodajalec nebi dal plače zadnjih 6 mesecev. Ukinili bi lahko vse socialne transferje in vsemogoče sllužbe ki se z njimi hranijo….sem rekel,da nebom pisal ampak tebi na čast samo toliko”! Lahko bi še našteval. Izračuni celo kažejo, da se izdatki države samo prerasporedijo in ne vplivajo veliko na proračun. Jaz sem genij in gledam v bodočnost! Pred stoleti ženske niste smele volit in bolniški stalež ter plačan dopust je bilo bogokletno omenjat!!!
    DR janez Sveti genij

    • indijanka

     Oh, vesoljček. E-rada te imam do zvezd in nazaj. Pa, ne zato, ker si spreten v komentiranju, ker je mnogo spretnejših. Še manj me premakne hvalisanje, ker vrednosti ne pripisujem niti lepoti, niti bogastvu, niti genijalnosti. E- rada te imam zaradi srca, upanja in vztrajnosti. Najino razmišljanje pa se razlikuje. Moje usmerja Zemlja in je usmerjeno k vsebini, tvoje Vesolje, ki problem časovno in prostorsko zmanjša. Saj veš, da bi se moral moralni imperativ moje dežele močno spremeniti, da bi UTD deloval. Trenutne službe v državi ga niso sposobne usmeriti ljudem, ki bi ga sprejeli kot priložnost. Vse v naravi je povezano z odgovornostjo in spoštovanjem. Tvoj zadnji stavek me je pa spomnil na čas, ko sta mi z Mefistom želela odvzeti vozniško. Včeraj bi bilo to potrebno odvzeti mnogim. Zelo zabavno se je bilo zvečer vračati domov.

     • dr Janez Sveti

      :) UTD je zelo realna stvar. Itak ga ene vrste že imamo.Samo, je zakompliciran , delitev čudna in največ poberejo tisti,ki jim sploh ni namenjen. Beri birokracija.
      Ko se tile veleumi med komentatoorji, ki menda zaslužijo 500€/mesečno+drobiž, pišejo o temu,da jim želijo levi vzet denar se samo smejim njihovi naivnosti. UTD, bi ravno prekarim, s.p. in delavcem na minimalcu največ spremenil življenje. Ne toliko finančno. No pa že spet preveč pišem.Boli me. Jaz imam dovolj.
      DR Janez Sveti lep in bogat genij

     • indijanka

      Mene lahko prepričaš skoraj vse :) dokler pripoveduješ. Ti bom povedala eno zgodbico. V skupini sem pred leti imela sodelavko. Prikupno. Ampak, motivirati mi je ni uspelo. Kljub temu, da sem ji ponudila popravni izpit, preizkušnje ni prestala. Sva pa ostali kolegici. Lotila se je vsemogočega, pa je bil rezultat isti. Nato je odpotovala v Švico, kjer si samo mislim lahko, kaj počne, ko na Fb lepi slikce. Ko so se pojavile govorice o UTD v Švici sem se ozrla po sobi polni pridnih, skromnih čebelic in pomislila, da to življenje prinaša pa res veliko krivic. Kaj te pa boli?

     • dr Janez Sveti

      Boli? Zdrav sem kot dren in močan kot medved . Poglejva zadevo drugače. Če je nekdo len in nesposoben? A ga ne vzdržuje vedno nekdo? Večinoma državna blagajna. Tako je že sedaj. VENDAR! Takšnih bolnikov (len človek je bolnik) je relativno malo..saj ti pravim da je razlaga dolga..UTD je namenjen delovnemu človeku.
      DR Janez SVeti genij

     • indijanka

      Tvoje besede vzamem resno :). Rekel si, da te nekaj boli. Res, ne verjamem, da človek nekaj ceni kar mu pade z neba. Naj zmanjšajo davke. Razen tega morajo dvigniti minimalen dohodek. Ljudje garajo pa ne morejo preživet.

     • dr Janez Sveti

      Z dekreti se plače ne ustvarjajo. Davke ne bodo zmanjšali. A niso rekli, da je dvig DDV samo za čas krize? Krize pa menda ni več pravijo doktarji in učitlji, torej lahko davčno stopnjo vrnemo nazaj.
      “Ljudje garajo pa ne morejo preživet.” rešitev UTD
      DR Janez Sveti genij

     • indijanka

      Po tvoje je lahko. Ker bi ti zaupala svoje življenje. Po Mesečevo pa ne bo. Ker mu ne verjamem prav nič.

   • neny

    Se strinjam, da socialni t. revščine ne more odpraviti, ker ni temu namenjen. Je zgolj prispevek za kruh in mleko, ki se zlorablja v družinah z ogromno otrok..

  • Rožle

   Ti si pa vedno v pozi ..
   “na mestu voljno” ….

  • Franc Novak 1979

   V opisanem članku pišejo avtorji same idiotizme. Zakaj pa potem raje ne ukinejo dohodnine za vse? Tistim, ki pa nimajo nobenega dohodka, pa država plačuje socialni dodatek 200,00€ mesečno. To so VSI otroci do 18 leta, študentje do 26 leta in vse brezposelne osebe brez kakršnega koli prihodka. Pa že za to potrebujemo mesečno 100 milijonov evrov, oz 1,2 milijardi letno. Kaj pa lahko ponudimo v naslednjih 10 letih za 12 milijard evrov kredita?

 • tohuvabohu

  Kaj norite? Prej bo Sava tekla nazaj v Kranjsko goro, kot bodo Kitajci uvedli “UTD”.

 • Olga

  Levki UTD rihtajo svojim islamskim bratom! Na čigav račun??! NAŠ!

 • tohuvabohu

  Finci, Danci in Švicarji se lahko “preseravajo” s takimi idejami, ker imajo preveč polno rit. Pa tudi tam se gredo čudne eksperimente na majhnih, arbitrarno določenih populacijah.
  To je tako, kot če bi Angleži uvedli vožnjo po desni, in sicer najprej za tovorni promet, če se bo obneslo, pa še za osebne avtomobile.

 • Franc Novak 1979

  Ideja za Luko Meseca. On zasluži 4.000 mesečno, jaz pa 571 mesečno torej skupaj zasluživa okoli 4.600. A je pripravljen da imava UTD oba po 2.300, jaz sem za, pa ne rabim 2.300 ampak bom zadovoljen s točno 2.271, torej namest točno pol bom jaz prevzel razliko v minus

 • neny

  Bivša socialistična država, kot je SLO si ne more privoščiti UTD-ja, čeprav sem veliki zagovornik te ideje. Ta ideja lahko deluje le v državah, ki so dosegle visoko gospodarsko rast. V državi kjer je standard tako nizek, kot je to pri nas, pa ta ideja ne more vzdržati. Kdor ne razume zakaj je propadla Yuga, bo pa to idejo seveda podpiral, da je primerna, vendar no go.

 • slosin

  Tem ‘socijalistom’ se je dokončno zrolalo. Radi bi zapravili še več tujega denarja…

 • Anton

  neki mi ni čist jasno, če nam gre gospodarstvo tako izpod rok, kot pravi aktualna vlada, čemu potem tako nizka minimalna plača?

  • dr Janez Sveti

   Zaposli deset ljudi in nam razloži sam. Če si pa hlapec, ne sprašuj, ker ti itak odgovor nebo jasen.
   DR Janez Sveti delodajalec

   • Anton

    a to velja tudi za menedžerje in ostal vodstven kader, govorim za državna podjetja.pa ne mi šlogat o obveznostih, žal nisem ne hlapec ti ap tudi ne samoklicani genij

    • dr Janez Sveti

     Ker sem genij, ti bom razložil. Državna podjetja so neprofitna in so na plečih državljanov. Potrebno je vse privatizirat. Trg delovne sile se sam uravnava, če država postavi jasna pravila. Si razumel?
     DR Janez Sveti kronani genij

     • Anton

      ti nisi razumel mene

     • dr Janez Sveti

      Kaj nisem razumel?
      DR Janez Sveti Razumni

 • sončnica

  a kdo bi naj ga plačal?…taisti,ki plačujejo politike,banksterje,slabobankarje in ostale smeti

 • xtc

  VEČINA TEPCEV NE RAZUME ;DA UTD ni realen in ekonomsko vzdržen(to vedo tudi Švicarji_kar smo hoteli postati mi in so nas take ideje peljale drudo pot);saj pelje v ekonomski zlom;porast lenuštva na koncu pankrot temu pa sledi vojna saj je nenehno rastoče apetite po stvareh ;ki jih enkrat podeliš nemogoče zaustaviti brez ;da jih pade toliko miljonov:
  In to je pot UTDja:

  • dr Janez Sveti

   Tipi XTC so pred stoletji vpili, da so črnci manjvredni sužnji in ženske preneumne, da bi lahko volile ali vodile podjetja.
   DR Janez Sveti genij

   • xtc

    Ah ja Tunnek kako kaj v Polju levo spodaj si spet pobegnil verterjem?

 • xtc

  Lenuhe ;prislamuhe;levake;delorzneže vedno zanima debar za nič dela in življenje na račun pridnega:
  No ja narava nato vedno pskrbi ;da se zadeva obrne na fronto;da jih malce preredi in naredi pridne in ubogljive;žal pa j slaba strann te naravne zakonitosti;da nadrsajo tudi nič krivi:

 • Dragan Krstič

  Intelektualci iz ZL imajo prav kajti na dobri poti so da Luka in Kordiš kot hobi botanika ustvarita drevesa na katerih bodo kot sadeži rasli 500 evrski bankovci in to permanentno vsak dan v letu.
  Miha je seme tega drevesa že ponudil venezuelskemu premierju zato gaMaduro predlaga 4. internacionali za heroja socialističnega dela z rdečo zvezdo.

 • tohuvabohu

  “UTD” je nekaj takega kot lesen šporget. Nikoli ga ni bilo, nikoli ga ne bo, a če bi bil, bi bil samo za enkrat.

 • Hribouc

  Stujte se sekirat!
  Financirali bodo udbokučanisti iz 5milijardnega bančnega brezdna !

  Polovit kučaniste, ki so stesali bančno jamo, vse prezaposlit za kazen na novo “Tajkunsko banko Milana Kučana Plavega” in imajo da zrihtajo, rodijo denar kakor vedo in znajo. Seveda, direktor je Milan, itak!
  Tisti, ki mu ne uspe, gre kazensko, v okovit in ob vodi in slanem kruhu izdelovat granitne kocke na Pohorje.
  Če ne dosega norme, mora izdelane kocke nositi za kazen v dolino in, ko so vse gor, jih mora znositi še dol.In tako dalje, in tako dalje!
  Kučanov Milan se jim pridruži tazadnji.

 • samsara

  Za invazivne muslije so ga že uvedli, UTD namreč.
  Poleg All-Inclusive storitve seveda.

 • garfi

  še vedno smo socialistični eksperiment

 • pokvarjeniSvet

  UTD ?? če bodo eni delali za druge. Pol hočem v to drugo skupino, zakaj bi se gnal in delal za one ki nič ne rabijo delat in dobijo vse gratis…kdo se bo sploh javil in delal če lahko dobiš vse gratis ??…. imam rešitev gremo vsi na UTD delali pa bodo roboti….samo pol sta problema dva:

  nekdo bo še vedno moral vzdrževati robote
  in nevem če bo to všeč tistim ki so si izmislili kulturni marksizem in te podpornike tudi plačujejo.

  no ja na konci pridemo spet do tega, da je glavni interes elite zmanjšanje prebivalstva vse ostalo pa bodo opravili roboti…to se že dolgo ve.

 • pokvarjeniSvet

  Ti isti ljudje financirajo združeno levico:
  https://www.youtube.com/watch?…

  namen je narediti razdor…zato so tudi spustili migrante v Evropo in hočejo vse stranke financirati… V video pove predsednik British National Party kdo jih poskuša podkupiti in koga ne smejo kritizirati:

  pregovor pravi: Povej mi koga ne smeš kritizirati in povem ti kdo Vlada Svetu.

 • Franjo Trojner

  Kak ni gnara? Ma Mesec in Che Gueara Kordiš ga bosta zrihtala, ma makar za samo en mesec, pol pa vsi pridno na delo naprej, da povrnemo še vse za nazaj. Razumna davčna politika je pravi odgovor, ki pri nas zaradi non stop vladajoče ortodoksne levice še nima domovinske pravice.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!