Ministrstvo za zdravje slovenskim podjetnikom neupravičeno onemogoča trgovanje z e-cigaretami!

simbolična slika (Foto: iStock)

V začetku marca je začel veljati Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUPTI), ki ga je Republika Slovenija nepremišljeno sprejela v upanju, da bi se s tem zmanjšala uporaba e-cigaret in drugih tobačnih izdelkov med ljudmi. Pred kratkim pa je bila na Ustavno sodišče RS vložena pobuda za presojo ustavnosti prepovedi spletne prodaje e-cigaret in z njimi povezanih izdelkov, saj takšna prepoved nikakor ne zmanjšuje uporabo tobačnih izdelkov, temveč kvečjemu onemogoča spletno poslovanje slovenskih podjetij.

Republika Slovenija je s sprejetjem ZOUPTI prepovedala in onemogočila spletno poslovanje v Sloveniji registriranih podjetij. Cilj tega zakona je bil sicer zmanjšati uporabo tobačnih izdelkov med ljudmi, kar se seveda ni zgodilo. Slovenske trgovce so s sprejetjem zakona postavili na rob poslovnega propada, medtem ko tuja podjetja na območju Slovenije še naprej nemoteno poslujejo in ustvarjajo dobičke, s tem pa je kršen člen Ustave RS, v katerem piše: “Prepovedana so dejanja nelojalne konkurence in dejanja, ki v nasprotju z zakonom omejujejo konkurenco.”

Poleg tega, da smo s tem podprli tuje trgovce, ki so konkurenca slovenskim, naše pa smo potlačili in jim onemogočili trgovanje, je skrb vzbujajoče tudi dejstvo, da s takšnim delovanjem ni zagotovljena varnost za končnega potrošnika pri naročanju izdelkov iz tujine. V primeru, da potrošnik naroči izdelke iz Slovenije, prejme regulirane, pravilno označene in preverjene izdelke, kar za naročila iz tujine ne moremo trditi, saj lahko potrošnik prejme slabo ali nepravilno označene izdelke, ki niso v skladu s slovensko zakonodajo.

Simbolična slika (Foto: iStock)

Ministrstvo za zdravje je javnost ponovno razočaralo z neuspešnimi poskusi doseganja zadanih ciljev in s svojim dejanjem slovenske podjetnike, ki se s spletnim trgovanjem preživljajo, postavilo na rob preživetja. Uporaba teh izdelkov se nikakor ni omejila ali zmanjšala, omejila se je le spletna prodaja na območju RS. Do tovrstnih izdelkov lahko prek tujih spletnih strani dostopajo vsi, tudi mladoletni.

ZVS rešuje slovenske trgovce
V Združenju vejperjev Slovenije (ZVS) so vložili pobudo o presoji ustavnosti ZOUPTI, saj so prepričani, da je ravno prepoved spletne prodaje najbolj škodljiv del tega zakona, saj prepoved spletne prodaje e-cigaret ščiti trgovine s tobačnimi izdelki, kadilcem zelo otežuje nakup in izbiro učinkovitih oziroma najustreznejših izdelkov ter jih ovira pri prehodu na e-cigareto, pri obstoječih uporabnikih e-cigarete pa spodbuja povratek na kajenje tobačnih cigaret. Posledično se število kadilcev, bolezni in smrtnosti ne zmanjšuje. Prepoved spletne prodaje e-cigaret vzpodbuja tudi nastanek neformalnega in črnega trga (uporabniki izdelujejo svoje izdelke, prodajajo se tekočine z višjo vsebnostjo nikotina). Spletne trgovine so ključni prodajni kanal, obenem pa tudi malodane edini vir informacij za končne uporabnike, kar je posledica že obstoječe prepovedi oglaševanja, ki sicer prav tako nima pravne podlage. Informacije pa so na tem novem, razvijajočem se trgu nujno potrebne.

V ZVS upajo, da bo Ustavno sodišče RS odločilo v korist pobudnika in s tem kadilcem, vejperjem, v Sloveniji ponovno omogoči lažji dostop do bistveno manj škodljive alternative.

N. Š.

 • Božo

  A jaz lahko kupim cigarete preko interneta. Ne vem mislim da ne.

  • RATATA

   Ti komunajzer itak nimaš nič svojga gnarja da bi kej sam kupu!

  • twin

   Lahko, dokler se ne boš začel s tem hvaliti.
   Ne smeš nikomur povedat, če ti udba pusti, obdrži za sebe, ja kam pa pridemo, če bi vsi takole…

  • cosmosjasnovidec

   Se vidi,da levuharji nimate nobene pameti tako,da niti interneta ne veste uporabljati.
   Potem bi pa taki toplovodarji nekomu radi solili pamet.

 • twin

  Hvala za ta članek, točno tako je kot ste opisali.
  Namesto, da bi odprli trg z vaperji, dvignili kvaliteto, znižali ceno ter razvili,poenostavili dostop do poceni rabljene robe in potrošnega materiala, je zakon naredil zdravju precej neškodljivo alternativo za dražjo in bolj nedostopno od zagotovo strupenega tobaka.
  Ampak saj to je fenomen vseh represivnih, machiavelievskih družb, relativna učinkovitost se izniči z nezadovoljstvom nad kvaliteto življenja, in so diktatorji dolgoročno še na slabšem kot na začetku norosti.
  Ampak na začetku smo imeli pa odlično založen in konkurenčen trg, vaperji so se prodajali nemala povsod, odlične stvari so se ponujale za drobiž. Ni bilo dobro, prepoceni. Tako razmišljajo naši psihopati.
  Kaj so si že vse izmislili, da vaperji puščajo, baterije lahko raznese, glikoli in nikotin so slabo sintetizirani in lahko močno škodujejo,… s slednjim bi se mogoče še strinjal, ne razumem edino zakaj bi se kdo matral z izdelavo zanič glikola, če je pravi najbolj poceni in preprost za izdelat. Pozabili so povedati tudi, da vaper ni čarobna palčka ampak je internet poln receptov in naredi si sam nasvetov. Niti en argument stroke ne zdrži, isto kot v primeru prometnega zakonika, davčnih blagajn in še marsikaj, kar smo eksperimentalno uvedli in se pridružili zahodno balkanskemu laboratoriju, kjer razviti marsovci iz tujine pač testirajo razne oblike represije in evgenike.

 • Gor Pri

  Žal v Sloveniji se v takšne zakone vmešajo lobiji in uradniki jim slepo sledijo. Namesto narediti zakon za ljudi, ga naredijo za nekaj posameznikov!
  Sam sem nehal kaditi in začel vejpati leta 2012. Še pred novim zakonom sem ugotovil, da nikotina v tekočini ne potrebujem. Z nikotinom je okus pare “grenak”. Danes iz Nemčije za 20€ naročim 5l tekočine, ki mi bo zadostovala za 5 let. Cigarete, NIKOLI VEČ!

  • Zgornji

   Dobro zate . No, večina od slovenskih kadilkotov do tega še ni prišla . Žal smo Mrtev narod.

   • Gor Pri

    Moj “point” je v tem, da bi ljudje morda uvideli, da nismo toliko odvisni od nikotina, kot od “mehanike” pri kajenju (cigareta v roki, vdihavanje in izdihavanje dima). Na strani ZVS-ja (združenje vejperjev) je anketa v kateri je sodelovalo več kot 1.300 ljudi. Dobrih 10% je odgovorilo, da vejpajo tekočino brez nikotina!

 • Osti jarej

  prešaltajo naj na kokain,heroin in ostale zdrave pripravke…ja,seveda bo treba švercat….#šalamala#

 • marker

  Minister se odvaja od kajenja z elektronsko cigareto in zato je onemogočen uvoz le teh.

 • Olga

  Katero znamko in kje jih nabavlja zakajeni Klemenčič?

 • Zgornji

  TOREJ HOČEJO DA NAS ČIMPREJ POBERE RAK NA PLJUČIH IN GRLU !!! ??? !!! ALI PA SO RES TAKO ZABITI , DA NEVEDO VEČ KAKE NEUMNE ZAKONE SPREJEMAJO !!! ??? !!!

 • plamen100

  20let sem kadil, zadnjih 10 let tudi po 2 škatli Marllboro na dan, če pa smo v družbi zažurali pa sošle v zrak tudi 3 škatle cigaret. Potem pa ko so se začele cigarete nenormalno dražiti pa sem prestopil na cigaretne tubein kupovanje taobaka na črno. Pa ne zaradi financ alizdravja ampak izključno zaradi tega ker se mi je zdelo neumno, da na dan podarjam državi 7.60 eur (danes že 8 eur), ko pa lahko za 20 eur dobim pol kg rezanega tobaka in ga kadim celi mesec.Seveda pri nabavi rezanega tobaka rabiš pravega dobavitelja da ti ne prodaja smeti ampak res tapravi tobak,no če pa te prenese naokoli bo to storil samo enkrat saj ga potem zamenjaš. Potem pa sem se zaradi nasilja preostanka družine nad mojo razvado (kadil sem samo jaz) odločil da poizkusim Ecigareto. In tako,po celomesečnem pregledu ponudbe domačih spletnih trgovin in prebiranju forumov na to temo, nabavim prvo Ecigareto 3.1.2016 v eni izmed tedanjih spletnih trgovin. No in od tistega dne 3.1 pa vse do danes pravega cigareta nisem več prižgal saj zato nimam nobene potrebe. Zdravstveno stanje glede kondicije, okusa in zanimivo tudi pri spolnosti se mi je neverjetno izboljšalo. In potem prideta vlada, ki vse to prepove, nanovinarsko konferenco privleče nekakšno pulmologinjo, ki ecigarete (pa to je nepravilen izraz saj s cigareto nima nič skupnega razen nikotina, ki je pa tudi v obližih, žvečilnih) še videla ni, neukim gledalcem pa razlaga nekaj oškodljivosti ecigaret, čeprav na tem področju ni naredila niti ene raziskave ampak je preprosto nekje na spletu nekaj prebrala. Ampak ker je bila postavljena s strani vlade je pač govorila to kar so ji naročili. Po drugi strani pa imamo angleško zdravstvo s 500letno tradcijo, ki so n tem področju naredili ogromno raziskav nekatere študije so objavljene tudi na spletu in skupna ugotovitev je, daje Ecigareta 95% manj škodljiva, kot pa prava cigareta. Zato v Angliji zdravniki vsem kadilcem priporočajo Ecigareto za odvajanje od taprave o čemje tudi dosti napisanega na spletu. In naše ministrstvo???? Mar je kaj za pričakovati od te ministrice? In kaj je danes postal tisti zdravnik Kenda, ki ga dolžijo smrti dojenčka?? Nekakšen svetovalec v UKC pa v Ameriki bi žedavno bilpriklopljen na 10.000 V ne pa svetovlec v tej ustanovi kjer je po njegovi krivdi umrl otrok?? No ko to prebereš pa jepotem res brezveze še karkoli pisati na to temo, kar pa sem napisal pa sem storil samo zaradi tega, da se seznanijo s temo Ecigarete tudi ostali, morda pa še kdo preneha kaditi in poizkusi s to varianto. No ta link pa dosti nevtralno prikaže to problematiko pa čekoga zanima naj si prebere, da ne bo nasedal praznemu govorenju ljudi oz uradnim izgovorm te prav neverjetno pokvarjene vlade, ki ima očigledno namen, kako vse izkoristiti naplahtano in res neverjetno naivno ljudstvo, ki že 20 let voli to levo kliko s tisočeri obrazi! http://novice.svet24.si/clanek/zdravje/534bcab3f20fa/resnica-o-elektronski-cigareti

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!