Nikolaju Dragošu, najstarejšemu Slovencu, v slovo

foto: sds.si

V teh dneh nas je doletela žalostna vest, da je v svojem 111. letu za vedno zaprl oči najstarejši Slovenec in dolgoletni član SDS Nikolaj Dragoš.

Nikolaj Dragoš, za prijatelje Nik ali tudi Niko, se je rodil 27. avgusta 1907 v Beli krajini, v vasici Griblje. Rodil se je torej v času, ko je na prestolu še sedel cesar Franc Jožef I., nato pa je v svojem dolgem življenju preživel kralja Aleksandra Karađorđevića I. in njegovega sina, 1. in 2. svetovno vojno, vojno ujetništvo in socialistični sistem. Po drugi svetovni vojni je dobil službo kot delavec ljudske milice in je v okviru uprave za notranje zadeve deloval vse do svoje upokojitve. Poročil se je star 40 let ter imel sina Ivana in hčerko Cvetko, njegovo življenje pa so bogatili tudi vnuki in pravnukinja.

  Slovenski javnosti je bil znan ne le kot najstarejši Slovenec, temveč tudi kot izjemno čil in vitalen mož, z nagajivimi očmi ter bogatim smislom za humor. Zanj je neizpodbitno veljala misel, da življenje ni nikoli tako dolgo, da se ne bi mogli veseliti še enega dne.

Gospoda Dragoša so v Slovenski demokratski stranki ob njegovih visokih jubilejih radi obiskali. Z njim so se veselili njegovih umetniških ustvarjanj, od pisanja pesmi do izdaje avtobiografije, ki jo je spisal v svojem stotem letu. “V šaljivih in humorja polnih pogovorih nam je zaupal, da dolgoživost prinašajo skromnost, delavnost, fizična aktivnost in vztrajnost. Pa tudi to, da znaš skrbi metati čez rame. Njegova vedrina in trdoživost bosta z nami živela naprej. V Slovenski demokratski stranki ob izgubi našega člana Nikolaja Dragoša izrekamo iskreno sožalje svojcem ter vsem, ki so ga cenili in imeli radi,” so zapisali na spletni strani SDS.

J. G.

 • FORT WORTH

  Gospod je pri svojih 111 letih imel bolj jasne misli, kot levi talibani, ki sedijo v parlamentu in bogu cas kradejo.
  Naj pociva v miru !!!

 • DJURO SUMAR

  Naj mu bo lahka slovenska zemlja. Očitno pa ni kritiziral socializma in komunistov, ker bi sicer NOVA24TV to zanesljivo objavila.

  • FORT WORTH

   Objavila je, da je bil ta gospod dolgoletni clan SDS-a.
   Mislim, da je s tem dovolj povedano…

   • DJURO SUMAR

    Nimam nič proti normalnim članom SDS-a in proti vernikom, ki živijo tako, kot jim vera nalaga.

    • Republic Commando

     Aja, to bo ja.

  • janez cepec

   zakuga bi ga kritiziru, biu je komunist, zgleda pa, de ni biu tak koritar, pa taka pizda, kot so današnji demokrati. je pa očitno mau ausglajzou, če se je u SDS ukluču. kva češ, leta, demenca, al pa to, de se je Janše spounu iz časov, ko sta bla oba komunajzarja

 • Caetano

  Naj počiva v miru. V starih letih je izbral podporo pravi opciji!

 • Božobožo

  Bil je partijec več kot 40 let, ves čas socializma zaposlen pri policiji, zato me ne čudi da je bil v sekti SDS. To je nameč stranka z največ bivšimi partijci.

 • karlina

  Bog mu daj v miru počivati, ampak takšna visoka starost je pa res nekaj izjemnega.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!