SDS podpira izgradnjo drugega tira, vendar je vladni zakon za drugi tir pravna podlaga, da se lahko korupcija legalno spelje

Največja opozicijska stranka SDS absolutno podpira izgradnjo drugega tira. “Seveda pa nismo za tak pristop, kot ga zagovarja celotna vlada. Že sam ta pristop k vodenju te investicije je nenavaden, tudi v Evropi ni najti takih primerov”, pa je poudaril poslanec SDS Ljubo Žnidar.

Poslanec SDS Ljubo Žnidar je na današnji novinarski konferenci spregovoril o referendumski pobudi Civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo glede zakona o drugem tiru. Poudaril je, da je vladni zakon za drugi tir pravna podlaga, da se lahko korupcija legalno spelje. “Šlo je najprej k pristopitvi družbe 2TDK, naredil se je menjalni program in ustanovil zakon za vodenje te investicije. Moralo pa bi biti obratno. Se pravi sprejeti zakon, kako naj se taka investicija vodi, itd”, je še razložil Žnidar in dodal, da je že ta vrstni red nenavaden, saj to izkazuje, da je bil namen tega zakona kako pripraviti javno podlago, da ne bi imel nobenega rizika. “Zakon izhaja izključno s tem namenom”, je še dodal Žnidar.

Največji pomisleki so glede vrednosti
Poslanec Žnidar je še poudaril, da če se za nek projekt ni izdejala PZI dokumentacija, ni moč ovrednotiti investicijo. “Pri tem projektu pa je tudi ta izvedbene tehnična dokumentacija v izdelavi. Se ne počaka, ampak hiti”, je dodal.

Ne sme se zgoditi Teš 6
Poslanec SDS je še spomnil, da je Teš 6 noveliran investicijski program, ki je iz 690 mio evrov zrasel na 1,610. “To je vodilo, ki se pa pri drugem tiru ne sme zgoditi”, je bil jasen Žnidar in pripomnil, da se ne bi zgodil Teš6, je bil sprejet zakon, ki ‘podpira sistemsko korupcijo’. “Notri pa je zelo jasno navedena obveznost. Najbolj pa od zunaj bode plačilo za dosegljivost in to je obveza, ki po izgradnji leta 2025 prevzema državni proračun z vsakoletnim financiranjem v višini od 30-40mio evrov”, je z besedami razložil poslanec SDS.

Kaj je z referendumom?
“V SDS podpiramo referendum. Ne da bi vladi nagajali ali zavlačevali s tem projektom. Vlada in minister ne prisluhneta dobrim predlogom opozicije. Začudenje pa je, da ne prisluhnejo niti stroki”, je povedal Žnidar. Glede Civilne iniciative pa je poudaril, da je njihova ocena 800 mio evrov, kolikor naj bi stal projekt, zelo realna ocena.  “Poudarek, da je razlika med 800 mio evrov in najnižja 30 mio evrov je razlika 550 mio. Želimo se pogovarjati realno, konstruktivno.”

Kakšna je rešitev?
Žnidar je povedal tudi, da v Sloveniji nimamo izvajalca, ki bi imel izkušnje in da pri vladnem predlogu pride v poštev samo tuji izvajalec. “Se pravi se celotna investicija odlije ven iz države in nismo zaščitili finančni vrt.” Žnidar je še poudaril, da so v lanskem letu v stranki SDS predlagali dva zakona in sicer zakon o graditvi prometne infrastrukture ter zakon, ki govori o financiranju prometne infrastrukture. “Še ena bistvena razlika je in sicer, da se celotna vrednost finančne akumulacije v Sloveniji obrne. In to tako, da damo delo domačim gradbincem.”

Se pravi, če vzamemo cenejšo različico (30 mio evrov) in jo delimo s sedem let, je Žnidar prišel do zaključka, da smo sposobni drugi tir financirati sami. “Družba DRI v lasti države, je drugi tir z lahkoto sposobna voditi do konca. Ni nobene dileme”, je izjavil poslanec SDS in dodal, da če želimo prihraniti 450 mio evrov, bi SDS pomagala zbirati podpise. “Tukaj ne bo potrebno vložiti veliko truda, saj s temi številkami, ki sem jih sedaj predstavil, bodo tudi državljani RS razumeli kaj je prav in se tudi pravilno odločili.”

I.K.

 • althar

  Obupal pri polovici prispevka. Kaj nimate nobenega pismenega novinarja?

 • samsara

  Kot sem že drugje zapisal, je ihtavo, že skoraj dramatično nagovarjanje državljannov kot smo mu priča zadnje dni s strani določenih vladni modelov, samo po sebi dovolj, da prepriča tudi najbolj cincave, da tak paket je treba preventivno ‘razstreliti’, v izogib možnim hudim dolgoročnim posledicam.
  Če komu ne verjamem niti vejice v stavku, je to cincarjev ministrant Gaperšič. Pa Mirkotu dragi Leban je v kratkem času tudi že dobil nek zaudarjajoč dosje. Kar omenjeni in njim sorodni zagovarjajo, temu je nujno nasprotovati. Bolj ko zagovarjajo, bolj je treba biti odločno proti.
  Pa tudi, če desetletja trajajoča saga o drugem tiru ne dobi podpore in finančne podlage letos, jo bo po lahko naslednje leto, ko bo paket transparentnejši in sprejemljiv za plačnike večinskega dela. Nič zamujenela, lahko pa mnogo prihranjenega. Pa poduk za naprej. Enkrat se mora udbosranje nehat in razgalit. Udbomafija ima seveda drugačne načrte in mudi se ji, zdaj, ko izgubljajo banko.

 • radames

  Nič se ne bomo afnali! Prav nič! TEŠ-6 je bil dovolj velika izkušnja. KAZEN MORA BITI! Zato referendum mora biti, da se tej vladi pokaže moč naroda. Referendum MORA zrušiti vlado in MORA zrušit 2. tir. ZA KAZEN! Tukaj ni važen 2. tir, tu gre za odnos narod/vlada in vlada/narod. Ne bomo se pustili izkoriščat neki levi, samovoljni vladi.
  Cerar! ¨Tebe pa čaka kazenskia odgovornost. Če ne boš nehal – pa ulica!
  Cerar, zadnji čas je, da na kolenih prosite odpuščanja!

  • Primoz Papez

   Kdo pa je začel z TEŠ6

   • tohuvabohu

    Velenjska rdeča banda.

 • dr Janez Sveti

  Izgradnja TEŠ in drugi tir sta življenjsko pomembna projekta. Vsi bomo imeli plače 1000€ neto, prav tako penzije, Hiše in stanovanja bomo ponovno delili. Davke bomo ukinili!
  Vse je odvisno od tira broj 2!
  Predlagam samoprispevek za TEŠ in tir broj 2!
  Nedajte se drugovi, jer neprijatelj vreba!
  DR Janez Sveti komisar samoupravne jedinice

  • sodnikisozločinci

   Imaš lepe možnosti za zamenjati Erjavca, narod ima rad lepe besede, se lepo vsedejo v prazne glave.

   • dr Janez Sveti

    Bom…nekoč, ko mi bo res dolgčas.
    DR Janez Sveti genij

  • traktor

   Pozabil si še omenit, da bi bilo pametno ustanoviti mladinske delovne brigade, ki bi krampale po krasu, pa še dece bi bilo več.

   • dr Janez Sveti

    Nisem upal, ker bi me označili za Udbovca.
    DR Janez Sveti udarnik

    • traktor

     Jest bi te pol označil za mladinoljuba. Sam ne upam lahk bi kaka baraba asociiral na pedofila. Ti so dandanes skor tko in, kot udbovci. Neč, ostan tak, kot si, bo najboljš.

 • janez.pokoncni

  “Največja opozicijska stranka SDS absolutno podpira izgradnjo drugega tira.”

  Zakaj pa? A bo kdo enkrat končno izpljunil kakšno matematično računico o UPRAVIČENOSTI investicije? Zakaj “smo mi” za 2 tir? Kdo potrebuje 2. tir?

  LK ima 30 mio letnega profita. Če cel profit vrže v izgradnjo 2. tira se ji v 20tih letih nabere 600 mio. Vsak privatnik, ki bi šel v investicijo, ki se povrne v 20tih letih si zasluži, da takoj “crkne”.
  Ampak mi se ne pogovarjamo o 600 mio in seveda se ne pogovarjamo, da bi se v investicijo spustil tisti, ki objekt potrebuje.
  Pri 2.tiru ne gre za infrastrukturo širšega družbenega pomena. Ne gre za objekt, ki bi ga koristili vsi. Gre striktno za zadovoljitev potreb (če sploh) enega brutalno izkoriščanega državnega seska.

  • sodnikisozločinci

   Tu ne gre le za LK. Od luke so odvisne SŽ in cel kup njenih kooperantov, mislim da je v Novi progi že pred leti pisalo, da gre za okoli 50000 delovnih mest. Če bi gledal samo z vidika dobička, se gradnja verjetno ne splača. Morali bi dobiti tuje soinvestitorje, ne pa da gre vse iz naših žepov, potem bi bila tudi verjetnost korupcije manjša.

   • janez.pokoncni

    Kakšnih 50.000 delovnih mest?!? Glede odvisnosti SŽ … očitno nisi poučen. Stvar je namreč ravno obratna.
    Se bom vsaj malo potrudil prižgati luč.
    LK ima pri SŽ nenormalne cene, od tu tudi njihov profit. LK plača cca 40% manj kot katerakoli druga firma za isto uslugo. SŽ imajo konstantno izgubo, ki jo vsi pokrivamo, ampak to nikogar ne moti, na drugi strani pa imajo ravno na račun norih cen, ki ne pokrijejo niti stroškov, v LK profit.
    To so DEJSTVA, ampak v tej greznici le ta skoraj nikogar ne zanimajo, čeprav imate vsi podatke na voljo z zelo malo truda in uporabe googla.

 • Antonius

  Nehajmo se slepiti. Pri nas so vse kraje nezamenljivih prefarbancev legalne. Ljudje volijo frišne ksihte, ki jim megalomansko kleptomanijo omogočajo.
  Zdaj se nam že osli smejijo! Problem ni v drsanju, problem je debelina ledu!
  Če ne bi bilo SDS, bi volil osle.

 • tasilo

  Ali ste vedeli …

  … da nas je vlada Mira Cerarja danes zadolžila za novi 2 milijardi evrov?

  “Hkrati pa se je danes Slovenija še zadolžila za dve milijardi evrov z dodatnima izdajama obveznic RS79, ki zapadejo leta 2027 in obveznic RS78, ki zapadejo leta 2040. Obseg vsake od izdaj naj bi znašal milijardo evrov je razvidno iz sporočila na portalu Bloomberg. Končni pogoji nove zadolžitve sicer še niso znani.”
  vir: Finance

  • MEFISTO

   Koliko potem znaša državni zunanji dolg na današnji da?

   Je že 40 milijard?

   • Opazovalec

    Namesto, da nakladate vsi nekam v tri dni o milijardnih zadolžitvah raje poglejte podatke BS iz dne 15.5.2017.

    Dolg države je bil v letu 2017 naslednji

    januar 22.156 M€
    februar 22.127 M€
    marec 22.461 M€

    Bruto dolg pa je bil v istih mesecih 42.965, 43.146, 43.437 M€

    Vir:https://www.bsi.si/iskalniki/pregled-financnih-podatkov-vsebina.asp?VsebinaId=16704&MapaId=296

    Vsi namreč pozabljate na drugo stran, dolgove se odplačuje in zadolženost Slovenije pada, čeprav počasi.

    • stajerc5

     A bejz no, klikni na danasnje Finance pa se potem delaj pametnega!

     • Opazovalec

      Finance so isti poden kot tale štala, še na roza papirju se tiskajo in jih imam naročene iz čiste radovednosti, da vem kaj nekateri zblojenci mislijo. Mene zanima samo vsakoleten saldo. In zadnje čase državni dolg, sicer počasi, upada. če ne verjameš podatkom BS ti pa jaz ne morem pomagat. Vsi stalno planete na trenutek zadolžitve, o odplačevanju pa močite! In prav na Financah je bil kakšen mesec azaj zanimiv prispevek enega od forumašev, ki je razgalil zavajanje Finance glede zadolževanja. So pač plačani od neoliberalnega kapitala in morajo pohlevno pisati po nareku lastnikov.

     • stajerc5

      Mislim, da sam vidis, da tavas zelo, zelo osamljen po puscavi. Ves, enkrat je vsega zavajanja in laganja, skrivanja in lepih besed konec. Lahko se postavis na trepalnice in ne bo popolnoma nic drugace z “nasimi” milijardami pufa! lahko leporecis in klamfas vse mogoce, NLB se “ne sme” prodati! Si se kdaj vprasal zakaj? Ma, brez veze, da se trudim, ker si prevec, ali osebno ivolviran v krajo ali pac eden od zvestih zaslepljenih. Adijo…

     • Opazovalec

      O financah razpravljat s Štajercem je bedarija. Morajo najprej svojo štalo porihtat.

      O naših milijardah pa samo to, vsako teslo od novinarja zna napisat dve milijardi pufa za izplačilo 1 milijarde dolga. Podobno zna vsako seme novinarsko napisat, da je MO LJ najbolj zadolžena občina (absolutne številke) v RS, pri čemer seveda zamoilči da je več kot 100x večja od povprečne ne-mestne občine. Kakšen mesec nazaj je eden od finančno razgledanih forumašev lepo podučil Finance, kako je z najemanjem kreditov in izplačevanjem dolgov. Finančni prilivi so sorazmerno konstantni po mesecih, izplačila pa nikakor ne. In potrebno je anjemati kredite. Kar pa šteje je pa samo zaključni račun, kjer se vse poravna v enem letu. Ampak neskončno lažje, in bebcem všečneje, tudi an Financah, je tuliti o zadolževanju in zamolčati resnico o odplačevanju dolgov. Le ti se počasi znižujejo, vsaj v relativnem znesku.

      Primerjat je pač potrebno primerljive stvari kajti v nasprotnem pridemo do tega, da ima propadla Ukrajina večji BDP od Slovenije. Ampak primerja se BDP/glavo in v tem kriteriju je Ukrajina revna v primerjavi z Albanijo.

      Opomba: sicer je pa BDP 22,5x večje Ukrajine samo nekoliko večji od slovenskega BDP.

   • xtc

    NEURADNO SMO BLIZU PETDESET NIHČE NOČE POVEDATI RESNICE:

  • janez.pokoncni

   Današnjih 1000 evrov na še tako mlado glavo, je čisto obrobna novica. Folk je že totalno “prfuknjen”. Karkoli nam naredijo, za nič se več ne sekirajo oziroma ničesar več ne razumejo.
   Do leta 2008 smo napraskali 8 miljard, samo danes pa 2 milijardi in … vse tiho.
   Joj, kako še bo v tej greznici veselo. Ob naslednji krizi se bomo žrli med sabo – dobesedno!

   • tasilo

    Ampak tukajle se raje kregajo o preteklosti, beli, rdeči, modri, črni, pikasti, štrahasti. Če bi bil jaz urednik nove, bi novico o teh dveh milijardah nabil na prvo stran, CAPS LOCK, BOLD, UNDERLINE, GIF ANIMATION … Tule pa niti trznejo ne. Zato pravim, da so vsi isti kaco kacone.

    Letos so nas januarja zapufali za prvo milijardo, s tema dvema mislim da jih je že 6, pa niti pol leta še ni mimo. Ja, prifuknjena raja pa letargično skomigne z rameni češ, kaj pa je dve milijardi. Pufamo se pa praktično zgolj zaradi kraj v javnem sektorju, parazitov in sploh javnega sektorja. Nova se pa kurči, da so pripeljali Taianija v Gorico … Ma ne! A reeeees? Ja kok blazn fajn, anede …

   • dež

    Danes naj bi bila samo 1 milijarda, ker smo z drugo odkupili nekaj starih pufov, bistvene razlike pa ni.

    • janez.pokoncni

     Ja, dolarski mega posel absolutne, ki je rešila Slovenijo – pred normalizacijo.

   • xtc

    TEŽAVA NI V TEM ;DA JE FOLK “PRFUKNJEN” FOLK DOBESEDNO MENTALNO NI ZMOŽEN RAZUMETI KAJ SE DOGAJA IN ;DA BO TO ODPLAČAL PA ČETUDI GA BODO MORALI TUJCI STREST IZ BAJTE ALI STANOVANJA;DA BODO DOBILI POSOJENO:Folk je bebav vsi naivno mislijo ;da bo puf izginil in da bo denar za penzije in plače dalaEU KO BO ZMANJKALO_JOK;ONI BODO ŠE VZELI NE DALI:

   • traktor

    Dokler penzenistom ne bo jasno, da bodo po naslednji krizi jedli samo še travo, ne bo bolje. Hudič je, če so penzenisti jeziček na tehtnici. Nihče se jim ne upa pred volitvami zameriti. Penzenisti malo se zamislite.

 • Olga

  Vsi ZA referendum!

 • dež

  Najprej je potrebno narediti “projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja” (PGD), nato se skladno z Zakonom o gradnji objektov pridobi gradbeno dovoljenje. Šele potem se lahko pogovarjamo o “projektu za izvajanje del” ( PZI). Da pridobiš gradbeno dovoljenje, moraš izpolnjevati z Zakonom določene pogoje. Npr. k vlogi za izdajo GD je potrebno priložiti dokazilo, da imaš na parcelah, kjer se načrtuje gradnja, pravico graditi. Ne moreš graditi na sosedovem oziroma na tuji lastnini, to je vendar jasno vsakemu idiotu (očitno ministru, državnemu sekretarju in PV ne, glede na njihovo obnašanje v medijih). Nisem zasledil, da ima vlada odkupljena zemljišča za 2 tir, zato tudi PGD projekta niso mogli narediti.

  Prepustnost proge KP-Divača je okrog 100 vlakov dnevno. Še vedno od “strokovnjakov” nisem zasledil podatka, kolikšno je dnevno, tedensko in mesečno povprečje tovornih vlakov na tem odseku. Po moji računici, bi se dalo čisto lepo še kar nekaj časa zdržati s tem, kar imamo, z gradnjo 2 izogibališč pa bi sploh rešili zadevo. Edina stvar, ki mi govori v prid nove proge so neprestani požari ob obstoječi trasi, kar pa se da zagotovo urediti tudi na kašen drugačen način.

  In ko ugotoviš, da se da stvar urediti z dvema izogibališčema, potem je lahko investitor tudi Luka Koper, kot je spodaj napisal že Janez.

 • xtc

  NEHAJMO SLEPOMIŠITI;TRASO NA PLAN IN TUDI ALTERNATIVO_CENEJŠO IN MEDNARODNO PONUDBO;PRI KATERI DODATNA DELA NE SMEJO presegati tri procente;drugače jih krije izvajalec sam:Pa boste hitro imeli realno ceno:

 • Opazovalec

  Eno vprašanje za SDS-ove razlagalce misli:

  @”Glede Civilne iniciative pa je poudaril, da je njihova ocena 800 mio evrov, kolikor naj bi stal projekt, zelo realna ocena. “Poudarek,
  da je razlika med 800 mio evrov in najnižja 30 mio evrov je razlika 550
  mio. Želimo se pogovarjati realno, konstruktivno.””

  kaj za vraga pomeni ta izjava pametnega posranca?

 • črnaovca

  SDS tako ali tako podpira vse kjer se vidi zraven tiho so bili pri TEŠ6 dokler so kasirali njihovi so tiho pri 3 razvojni osi za najdražjo varianto po najboljši zemlji, čeprav taisti Žnidar sprašuje zakaj naša kmetijsko predelovalna industrija tako malo izvaža, podpirajo 2 tir računajoč da se bodo oziroma so se nekateri že prilepili menda so dobili nekaj obetov vrli sindikalisti na železnici in plošča se je takoj obrnila

 • Adolf Hitler

  socialna domobranska stranka

  SDS!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!