V zakulisju ustavnega sodišča potekajo krvavi boji za pravice LGBT

Foto: STA

V zadnjem času se išče kandidate za nove ustavne sodnike, kar se ne zdi sumljivo za tistega, ki ne pozna morebitnega političnega ozadja tovrstnih potez. Nekateri so namreč želeli že v preteklosti uporabiti ustavno sodišče kot izhodišče za spreminjanje koncepta družine. Se to lahko ponovi?

V javnosti se je pojavila novica, da predsednik republike Borut Pahor zbira predloge mogočih kandidatov za štiri nove ustavne sodnike. Poziv je bil objavljen na današnji dan, predloge pa se zbira najkasneje do 10. novembra, so navedli v uradu omenjenega predsednika, še navaja STA. Novica se na prvi pogled zdi precej dolgočasna, če se je ne postavi v pravo luč nedavne senzacije, ki jo je v javnosti s svojo kontroverzno izjavo sprožila Jasna Murgel.

Militantni duh poslanke SMC spominja na Titove čase
“Glede na to, da je bila Jasna Murgel nekoč sodnica, je taka izjava škandalozna in je izraz nespoštovanja do ustavnega sodišča, ki predstavlja vrh sodne oblasti in je najvišji organ za varstvo človekovih pravic. Njena izjava je absolutno nesprejemljiva za njen položaj,” se je glasil oster odziv Lovra Šturma na nekdanjo izjavo omenjene poslanke, ki je “zarohnela”, da “bodo menjali sodnike US”, in ta se navezuje na njeno razočaranje nad negativnim izidom referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi.

Nestrokovni gverilski prijemi
Svojo izjavo je poslanka po pionirsko objavila kar na Facebooku, kar spominja na podzemna partizanska “trobila” oziroma pisarne iz vojnih časov, ki so svoje udarniške parole širile kar z letaki iz rok v roke. A to, da je zdrav gverilski duh poslanki blizu, še ne bi bilo tako sporno, če ne bi gospa tudi sama nekdaj zasedala mesta sodnice, zato bi se pričakovalo kanček več strokovnosti.

Prvoborka LGBT
Ker je čas brigad, gozdov, junakov in čepic z rdečimi zvezdicami že davno mimo, se je omenjena poslanka priključila borbi za pravice aktivistov, ki se borijo za izenačenje zakonskih zvez z raznimi alternativnimi novodobnimi zakonskimi skupnostmi, v zvezi s čimer so se že pojavili razni predlogi družinskih zakonikov, ki pa so bili, kot je znano, že dvakrat zavrnjeni s strani slovenskega ljudstva.

Borčevska penzija ali “prvoborčevska” žepnina
Kot je znano, pri nas borčevske penzije niso ravno nizke, vendar pa bi si omenjena poslanka tovrstno nagrado za svoje delovanje verjetno težko prislužila, ker je malce premlada, razen če nima zares dobrih vez pri “pravih ljudeh”. Si pa verjetno lahko prisluži vsaj kakšno prvoborčevsko žepnino določenega lobija, če bo še naprej marljivo ustvarjala in se borila za “prave vrednote”.

Domen Mezeg