Slovenka, Slovenec, to je tvoj temelj, tvoja osnova. Osti jarej!

Foto: STA

“Osti jarej” ali ostani mlad se glasi najstarejši zapisani slovenski pozdrav, ki po dobrih 2500 letih znova postaja aktualen. Z veseljem in ponosom ga uporablja čedalje več mladih Slovencev. Ta najbolj razširjen staroslovenski pozdrav v skrajšani različici uporabljamo kot besedo “oj”, v sebi pa naj bi skrival obilo pozitivne energije.

Izraz “oj” se je v zadnjih nekaj letih tako razširil, da mnogi, ki ga uporabljajo v vsakodnevnih stikih z drugimi, niti ne vedo, kaj pomeni. “Osti jarej” je kratek napis na starodavnem vrču za točenje pijač. Najden je bil leta 1911 na današnjem slovenskem ozemlju blizu kraja Škocjan na Krasu. Danes hranijo vrč z napisom “osti jarej” v muzeju v Trstu.

Kaj imata skupnega pozdrav oj in situla iz Vač?
Vrč izvira iz obdobja nekaj sto let pred našim štetjem, ko so na področju srednje Evrope živeli naši predniki, imenovani Veneti. Po njih se danes imenujejo slovite Benetke, pokrajina Veneto v današnji Italiji in Venetski zaliv v Jadranskem morju, katerega sestavni del je tudi Tržaški zaliv.

Veneti so tudi tisti naši predniki, ki so nam zapustili čudovito situlo iz Vač, ki so jo našli skoraj v geometričnem središču Slovenije (GEOSS) oziroma težišču naše današnje države. Na tistem mestu lahko preberete:

“Slovenka – Slovenec – kjerkoli si:
– tu je tvoj temelj, osnova,
– od tu je tvoje seme – izvor, bistvo,
– tu je tvoje središče,
– od tu je tvoja energija, potenca,
– tu je neizčrpen vrelec tvojega bistva.”

Starodavne besede, napolnjene s pozitivno energijo
Natančno enak izvor in pomen ter sporočilo ima tudi staroslovenski ali stari slovenetski pozdrav “osti jarej”. Samo dve kratki besedi sporočata neverjetno veliko – ostanite mladi in zdravi, lahko tudi pomladni ali pomlajeni in močni. Najlepše starodavne pozitivne želje naših prednikov vsebujejo tako energijo kot tudi potenco, v največji možni meri pa so povezane s skupnim neizčrpnim vrelcem našega bistva.

Napis na škocjanskem vrču in starodavni pozdrav je sestavljen iz dveh besed – “osti” in “jarej”. Osti predstavlja skrajšano obliko besede ostani. Še danes uporabljajo v slovenskem kraškem narečju skoraj povsem enako besedo, ki jo izgovarjajo “uosti”. Medtem ko predstavlja prvi del pozdrava nekoliko skrajšana beseda “ostani,” je v drugem delu ravno obratno. Predstavlja ga nekoliko daljša oblika besednega korena “jar” oziroma “jara”, ki pomeni mlad, nov in zdrav ali pomladen. Prav tako pomeni beseda jar tudi močan.

Zakaj bi še naprej uporabljali tuje pozdrave, ki našemu staroslovenskemu ne sežejo niti do gležnjev? Čemu torej “adijo” ali pa “serbus”? Prvi pozdrav pomeni “zbogom” v italijanščini, drugi pa “suženj” (servus) v latinščini. Je pa že naš “osti jarej” povsem nekaj drugega. Se strinjate?

J. F.

 • Ruggedplant

  Še več takih prispevkov! Vzrok za gospodarsko in mentalno bedo Slovencev je predvsem pomanjkanje domoljubja, ki izhaja iz nepoznavanja lastne zgodovine. Če bi se Slovenci zavedali svojih pravih korenin in duhovne dediščine, na naših tleh ne bi nikoli vzcvetel noben totalitarizem oziroma bi ga hitro pregnali s svojega ozemlja. Ker nam je panslavizem opral možgane, smo žal začeli svoje zaveznike iskati v južno ter vzhodnoslovanskih narodih s katerimi imamo kulturno zelo malo skupnega in pojav ter kontinuiteta komunizma je bila logična posledica. Revidirati ni potrebno le polpretekle zgodovine 20. stoletja, ampak je potrebno ponovno napisati učbenike za dobo do 5000 let pred Kristusom, ko so po slovenskem ozemlju že prebivali naši genetski predniki.

  “Kdor obvladuje preteklost, obvladuje tudi prihodnost.” G. Orwell
  (tega so se še kako dobro držali komunisti, ko so na novo spisali svojo mitološko zgodovino slovanskih narodov)

  • Svobodnjak

   Domoljubja ni iz dveh razlogov – internacionalizma in načrtnega zavajanja naše slovenske zgodovine. Mi nismo južni Slovani, nikoli nismo bili. Hočejo nas dat v okvir med recimo Srbe ali Bosance? Dajte mi povedat, kaj imamo Slovenci skupnega z njimi? Še barva polti ni enaka. Slovenci nismo J Slovani.

  • John

   In spet jo hočejo pisati na novo. Še malo, pa bodo osamosvojitelji sami levičarji.

 • if

  Bravo J.F., bravo NovaTV24!
  S pristnim slovenstvom izraženim skozi besedo in dejanja se bomo ohranili!

 • domovina mili dom

  Nadaljujte s staroselskimi rekli. Morda se kaj prime te naše mladeži. Naj ta staroselska rekla izpodrinejo potujčeno albanščino, kot je valjda, nego itd…..

 • David0312

  Čestitke za članek. Podoben članek najti v dominantnih slovenskih medijih pa je misija nemogoče.

 • David0312

  Tukaj pa je dober link za vse ki jih ne zanima “SLOVANSKA” izmišljena zgodovina temveč naša.

  http://www.zgodovina.eu

 • kresnik

  Osti jarej! To potrebujemo Slovenci. Poveličevanje našega izročila.

 • Bilderberg

  Še Romi so si izborili pravico do identitete. Slovenec pa mora zadnja desetletja biti tiho o svojih koreninah, sicer bo označen za fašista. Vse anti slovensko je legitimno in se ne preganja, karkoli pristno slovenskega pa je označeno za družbeno škodljivo in po nenavadni logiki celo izdajalsko.

  • sunday

   in žal traja in traja, vse skupaj se že predolgo vleče, tako, da ljudje že mislijo, da tako mora biti , ampak ni res – ravno tako ne sme biti, moramo spremeniti svoj odnos do sebe!! za vzgled so nam lahko celo južni sosedje in še mnogo drugih – ko človek hodi po uradih, da kaj uredi in pogleda priimke na vratih, ter v pisarnah sedeče osebke … malo, malo je slovenskih !!

   • sunday

    imam občutek, da smo vojno za slovenijo 91 izgubili, saj ni bilo nikoli pred tem toliko bivših “bratov” med nami !! še malo in bo vse slovensko prepovedano, ne samo obsojeno !!

  • domovina mili dom

   Vi niste nacionalist. Nacionalist je tisti, ki s svojo ihto in tudi fanatizmom oškoduje
   druge, patriot, če hočete domoljub, pa tisti, ki brani svojo kulturo, identiteto in jezik, ne
   da bi pri tem nikogar oškodoval. Torej vi ste domoljub. Bodite ponosni na to. Slovenski petokolonaši pa so si izmislili sovražni govor, za katerim se skrivajo. Osti jarej.

   • Bilderberg

    Ja se strinjam – seveda. Hvala za razlago.

    • domovina mili dom

     Ja se ve kaj ste mislili. Za normalno razumnega človeka je to to. Vendar se je potrebno v izogib levosučnemu terminološkemu pojmovanju bolje natančneje izražati, ker ne razumejo kaj je domoljubje. Oni so še vedno za “otaćbino”. Zato sem predlagal Novi24TV, da izdela poučni kotiček na svojem mediju. Seveda za vse opranoglave inostrižene slovenske ovce. Za zavedne Slovence pa zgodovinski poduk za vzgojo.

 • Svobodnjak

  OJ Slovenci!

  • sunday

   ampak samo slovenci, OJ;OJ;OJ !!

 • Bilderberg

  Južni Slovani so v bistvu potomci Bolgarov. Slovenci pa niti slučajno nismo potomci Bolgarov. Konec koncev dajmo postavit skupaj pristnega Slovenca in pristnega Bolgara pa se bo na oko videlo kako sorodni smo si. Ostali južni Balkanci pa so mešanica Bolgarov, Turkov, Irancev in Albancev. Kralj Karadjordje je bil rojen Albanec iz visoke Albanije pri Skadru.

  • sunday

   sprašujem se, kaj bi dali npr. hrvati, če bi imeli zgodovino tako bogato in prednike tako pomembne kot jih imamo mi in vendar tega ne smemo povedati na glas še malo in bo neprimerno biti ponosen, da si slovenec – no, pravzaprav je to že, samo trenutno še ni kaznivo !!

   • Bilderberg

    Če objaviš link z Avseniki že reskiraš blokado na glavnih medijih.

    • sunday

     mislim, da ti mediji niso glavni, ja no so ja in sicer proti lastnemu narodu so res glavni pralci možganov !!

   • sevenx

    Hrvati so umeten narod. Gre za Slovence poseljene s Srbim.

  • Ruggedplant

   Večina napisanega drži z eno izjemo – italijanska uradna zgodovina Venete seveda priznava in jim daje visoko pomembnost, vendar jih niti pod razno niso pripravljeni priznati za prednike današnjih Slovencev, saj bi s tem morali priznati, da je takorekoč celotna severna Italija bila nekoč slovanska. Še več – celo nekakšno tiho vojno se gredo proti slovenskim strokovnjakom, ki bi z obelodanjenjem svojih odkritij lahko krepko zamajali zelo visoko nacionalno zavest Italijanov kot romanov in njihov izrazito podcenjujoč odnos do Slovencev.

   • Bilderberg

    O Italijani kot nacija sploh obstajajo? Saj so nastali iz celega kupa narodov in državic.

    • Ruggedplant

     Res je. Njihova unifikacija je podobno občudovanja vredna kot recimo ZDA, kjer so bili že po defaultu prvi naseljenci iz najrazličnejših držav in kultur, tudi kasneje, ko so formirali svoje državice, so si bili med sabo precej različni, ampak je končna združđitev za višje interese vseeno uspela. Pri Italijanih je zadeva celo še malo bolj impresivna, ker so bile te državice v srednjem veku med sabo v neprestanih sporih in vojnah.
     No, potem ko so se skonsolidirali, si nadeli skupno ime in pozabili na stare razprtije, mi je povsem jasno zakaj jim je pojem “Italija” tako dragocena – potrebovali so namreč stoletja, da ne rečem tisočletja, da so do takšne države sploh prišli. Ali pa se temu lahko reče narod, je pa že drugo vprašanje. Definitivno imajo moralno, kulturno in zgodovinsko toliko skupnega, da bi se dalo reči, da ne gre za nek divji multikulti, čeprav vsi poznamo precejšnje razlike med severnjaki in južnjaki (ampak tako je konec koncev tudi pri nas, če primerjamo mentaliteto, narečje in celo zgodovino med npr. štajerci in primorci).

   • Bilderberg

    Pa še nekaj. Videl pa sem da nas priznavajo za Venete tile iz Italijanske Benečije ki se sedaj hočejo odcepit iz Italije. Sem videl njihove strokovnjake kako objavljajo ozemlje Venetov in je skupaj vsa njihova Benečija in Slovenija

    • Ruggedplant

     Res je. Obstaja tudi nekaj italijanskih zgodovinarjev, ki sodelujejo z našimi, vendar ne gre za “mainstream” – pri njih so podobno osovraženi in označevani za izdajalce, kot naši pri nas – sam domnevam, da to počnejo zato, ker se tudi sami čutijo etnično bolj pripadne Venetom kot pa Latinom, ki so zavzeli ta ozemlja tisoče let po venetski naselitvi.

    • sevenx

     Mesto južno od Benetk je Ravena. 500x500km ravnine.
     Apeninski polotok se imenuje po apnencu/apnu (italijansko: calce/calcare).

  • sevenx

   Namig -> Padec Konstantinopla = Troja

 • domovina mili dom

  Nova24TV je na dobri poti k iskanju resničnih korenin Slovencev – Venetov. Bodite raziskovalni. Aktivirajte posebej rubriko, da na poljuden način začnete ozaveščati staroselce v pod Alpju.

  • Ruggedplant

   Ogromno je že napisanega na to temo, a žal avtorji in njihove knjige nikakor ne najdejo poti do slovenske javnosti in pa predvsem izobraževalne ustanove. Na filofaksu sicer profesorji zgodovine menda še kako dobro poznajo moč argumentov venetologov in prav zato se z vsemi silami upirajo, da bi katerokoli od teh dognanj prišla v roke študentom, saj potem začnejo kot domine padati čisto vse ideološke zablode, ki so Slovence kot enega najstarejših in najbolj progresivnih narodov Evrope, pripeljale takorekoč na njen sam rep. Zato je lustracija obvezna predvsem na sledečih področjih in v tem vrstnem redu;
   1. pravosodje
   2. gospodarstvo
   3. IZOBRAŽEVANJE (šolstvo)

   • domovina mili dom

    To se bo zgodilo takrat, ko bodo vsi javni mediji pošteno pisali zgodbo o Slovencih. To se pa bo zgodilo , ko bo usahnil nakraden denar levosučnih na tujih bankah.

 • pokvarjeniSvet

  Osti Jarej

 • Samo Korošec

  Vsekakor je zelo pohvalno, da ste objavili ta članek, vendar bi bilo potrebno obenem objaviti tudi vir, kajti članek je praktično prepisan s spletnega mesta http://www.hervardi.com/osti_jarej.php, kar pomeni, da je J. F. preprosto objavil avtorsko delo. To pa seveda ni najbolj v redu. Sicer pa je skoraj enako besedilo objavljeno tudi v knjigi Andrej Šiško, Slovenske legende in znamenja, Založba Amalietti & Amalietti, Ljubljana 2011, str. 170-171

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!