Več kot štiristo kitov nasedlo na obali Nove Zelandije, od katerih je večina že poginila

Foto: YouTube/Printscreen

Na novozelandski obali je v petek nasedlo več kot 400 kitov, od katerih jih je večina že poginila, ostale preživele pa prostovoljci še poskušajo rešiti. 

Iz tamkajšnjega Oddelka za zaščito okolja so sporočili, da je to tretje največje število kitov, ki so nasedli na obali Nove Zelandije. Leta 1918 je na odmaknjenih Chathamskih otokih nasedlo kar 1.000 kitov, leta 1985 pa 450 kitov.

70 odstotkov kitov je poginilo takoj
416 mrkih pliskavk je plavalo proti plaži polotoka Farewell Spit, ki se nahaja na severu Južnega otoka, kjer so nato nasedli. Še pred odkritjem je okrog 70 odstotkov pliskavk poginilo, ostale preživele pa je nato začelo reševati 500 prostovoljcev, ki se trudijo, da bi kite spravili nazaj v morje.

Številni kiti so se vrnili nazaj na obalo
Obeti so bili sprva dobri, saj jim je uspelo več kot sto kitov spraviti nazaj v morje, a se jih je večina vrnila nazaj na obalo, le nekaj pa jih je odplavalo iz zaliva. Glede na to, da je večina nasedlih kitov že poginila, je razumljivo, da so ostali preživeli v prav tako slabem stanju. AFP poroča, da je tiskovni predstavnik Oddelka za zaščito okolja Herb Christophers povedal, da je bilo težko spraviti kite v morje glede na to, da je bilo naokoli veliko poginulih živali.

Mrke pliskavke, ki tehtajo do 2 toni in zrastejo do 6 metrov, predstavljajo najbolj pogosto vrsto kitov v Novi Zelandiji. 

V soboto nameravajo prostovoljci ponovno spraviti preživele kite v morje. V preteklosti je veljalo, da so bili kiti, ki so jih prostovoljci poskušali večkrat spraviti v morje, zelo oslabljeni, zaradi česar so bili nato evtanazirani.

V zadnjem desetletju so na polotoku Farewell Spit, ki se nahaja 150 kilometrov zahodno od turističnega mesta Nelson, kiti nasedli že devetkrat zapored.

N. Ž.

 • Razocarana

  Glede na to da je to pojav nasedlih kitov ponavljajoč, bi se bilo dobro se okoljevarnistniki posvetijo raziskovanju za vzrok.

  • Franc Šink

   Vzrok so premiki tektonskih plošč.posledično spreminjanje kvantne gravitacije,po kateri se kiti orientirajo.Okoljevarstveniki so tu nemočni.

  • samsara

   Ameriška vojska izvaja poskuse s posebnimi sonarji, kar po nekaterih virih lahko povzroča neznosne bolečine in tudi fizične poškodbe bitjem iz družine kitov in le ti bežijo iz vode v smrt. Lahko pa jih tudi dezorientira.
   Vojska to seveda zanika in deluje s pozicije moči in vpliva, a so določeni dokazi posneti.

 • indijanka

  Žalosten dan za ta veličastna bitja.

  • Peter

   Ja, ampak to je v njih. Kdo smo mi, da jim bomo vsiljevali našo voljo?

 • Kat Wilson

  Tragedija :'(

 • Olga

  Kiti…. čebele..človek!

 • Nata

  Čuden pojav, ki ga ne znajo razložiti ?
  In zakaj so se nekateri rešeno kiti vrnili na obalo ?

 • 5-RA

  Jah spomnili so se, da so nekoč živeli na kopnem in so se domislili, da gredo na eno ekskurzijo?
  Izvolili so SMC, ki jih je odpeljala v demokratični socijalizem- pardon na suho?

  To je malce heca na tako žalostno novico. Zakaj se jim to zgodi ni znano in ker ne verjamem v teorije zarot in neke posvečene cilje tega početja mora biti razlaga v dezorientaciji…poleg naštetega je možna dezorientacija zaradi slabljenja magnetnega polja zemlje…ne vem, upam le da se to ne bo pojavljalo pogosteje.
  Vsi fanatiki in oboževalci Haarpa in kemitrailsov…kiti so nasedali že 1918 leta (zabeleženo) torej teh nesreč ne povzročajo super truper orožja in new order in masoni…..čakte mal kaj pa če imajo amerikanci časovni stroj in so se prežarčili v 1918 leto in zmetali kite iz morja?

 • Unikatna

  Očitno tudi živali občutijo norost človeštva!

 • Adolf Hitler

  amerikanc in niove frkvence pod moriem to ie LAlHKO DOSTI VSEM ZNANO hoceio unicit ravnovesie nareve te parzitcke zidove svinie! tu ie sammo en odgovor in toie harpp

  • dež

   Je kar resno, očitno te frekvence delajo škodo tudi na tem forumu.

 • tramal

  Verjetno so mislili da so v piranskem zalivu ,pa so raje naredili skupinski samomor.

 • Peter

  Ups, sori, sm mislu, d se tumpek kle skriva, no…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!