Danes izredno zasedanje VS ZN o Siriji

Sirsko mesto pred napadi (Foto: STA).

Sirska vojska Bašarja al Asada je v petek začela ofenzivo na mesto Alep, ki je v rokah upornikov. V tem času je bilo tam ubitih najmanj 45 civilistov, mesto je ostalo brez vode, bombni napadi pa se nadaljujejo, kot poroča STA.

ZDA, Velika Britanija in Francija so zato zahtevale izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN, ki bo še danes ob 16. uri v Siriji. Zahod ob tem opozarja, da je rešitev prekinitve ognja v Siriji v rokah Rusije.

Zahod hoče doseči mir v Alepu
Zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in evropski komisar za humanitarno pomoč Hristos Stilianides sta opozorila, da gre pri napadih sirske vojske v Alepu za kršitev mednarodnega humanitarnega prava. Mednarodno skupnost sta pozvala, naj okrepi mirovna prizadevanja.

Generalni sekretar ZN prav tako poudarja humanitarno noto
Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je povedal, da bi lahko pri uporabi naprednega orožja v Alepu šlo za vojne zločine, ker naj bi sirska vojska uporabljala posebne bombe za uničevanje bunkerjev, zažigalno orožje in podobno. Zavzel se je za mir, saj je okoli 250.000 prebivalcev ujetih v mestu že od sredine julija.

Konflikt interesov Zahoda in Rusije
“Na Rusiji je, da dokaže svojo pripravljenost in sposobnost sprejeti izredne korake,” da bi rešili diplomatska prizadevanja za prekinitev ognja v Siriji, so v soboto v skupni izjavi zapisali zunanji ministri ZDA, Francije, Italije, Nemčije in Velike Britanije ter visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Sirija vztraja pri osvajanju Alepa 
Kot smo že poročali, predstavlja mesto Alep še neosvojeno ozemlje sredi sirskega teritorija in je trn v peti al Bašarovi politiki. Zato je sirski zunanji minister Valid Mualem v sobotnem nastopu pred Generalno skupščino ZN v New Yorku dejal, da je zaupanje Damaska v vojaško zmago “še večje”, saj sirska vojska po njegovem mnenju na terenu s pomočjo Rusije, Irana in libanonskega Hezbolaha dela velike korake.

A. B.