Evropsko sodišče odločilo: Muslimanska dekleta morajo na plavalne tečaje skupaj z ostalimi učenci

Foto: iStock

Švicarske oblasti z globo niso kršile konvencije o človekovih pravicah, ko so oglobile muslimanska starša, ker svojima hčerkama zaradi vere nista dovolila na šolski tečaj plavanja za oba spola. Tečaj plavanja je del učnega načrta pri telovadbi.

Starša, ki sta dvojna državljana Turčije in Švice, sta se obrnila na sodišče v Strasbourgu zaradi globe, ki so jima jo izrekle švicarske šolske oblasti, ker hčerkama nista dovolila na mešan tečaj plavanja, ki je del učnega načrta pri pouku telovadbe. V tožbi sta zatrdila, da je zahteva šolskih oblasti v Baslu kršila njuno pravico do svobode misli, vesti in vere, določene v 9. členu evropske konvencije o človekovih pravicah.

Sodišče je poudarilo, da imajo šole pomembno vlogo pri spodbujanju socialne integracije, še posebej pri otrocih priseljencev. Ob tem je poudarilo, da so oblasti v Baslu poskušale doseči kompromis s staršema, da bi dekleti med plavanjem nosili burkini.

Evropsko sodišče je sicer priznalo, da je bila zahteva šole poseg v svobodo vere, vendar je presodilo, da so s tem legitimno zaščitili tuje učence pred socialno izključenostjo. Globa, ki so jo izrekle švicarske oblasti, znaša 1400 frankov oziroma 1300 evrov in je primerno odmerjena.

B. J., STA

 • Franc Šink

  Le kaj bo na to porekla LGTB druščina.

 • Olga

  Čestitke, Evropsko sodišče! Če se starši ne strinjajo, naj poberejo šila in kopita!

 • pajot

  Saj bo,saj bo…počasi bojo začeli jest tudi svinjino…

  • PIA PlA

   Če so zmorejo opijanjati kljub temu, da je alkohol prepovedan…

 • TOMLC

  Socialistični pederisti in slovenski mirovni inštitut pa u luft…….
  Zgubljajo, jaz pa neizmerno uživam.

  • TOMLC

   Veste kdo sestavlja mirovni inštitut?
   Polovica je migrantov iz Balkana, polovica komijev.
   In ta pobesnela marksistično muglsko friclovska horda,
   naj bi skrbela za mir v Sloveniji?
   Ni šans!
   Da se razumemo!

 • tarantela

  V prispevku zgoraj manjka podatek, da velja to za deklice, ki še niso v puberteti. Ob vstopu v puberteto, se jim tega plavanja ni treba udeleževati.

 • Marija

  Jaz bi jih izgnala.Če ne sprejme nič Evropskega kaj dela tu? Išče privilegije in socialo.Potencialni okupatorji. Sem mislila da so Švicarji bolj pametni

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!