Hrvaška bo posodobila svojo vojsko – pomagale ji bodo ZDA!

Slika je simbolična. Foto: iStock

Ameriški sekretar za obrambo James Mattis se je mudil na obisku v Zagrebu, ob tem pa izjavil, da je naša južna soseda “dokazana zaveznica”. Še več! Hrvaški je obljubil pomoč pri posodabljanju njihove vojske!

James Matis se je s hrvaškim premierjem Plenkovićem sestal 12. julija, na srečanju pa je poudaril, da je vesel, da se nahaja v državi, “ki je dokazano zaveznica in ima upoštevanja vredno vojsko”. Obenem je pozdravil odločitev hrvaške vlade, da nakupi novo vojaško opremo, ter obljubil, da bodo ZDA pomagale pri prihajajočih korakih posodabljanja hrvaške vojske, piše spletna stran Obramba.com.

Matis je pripotoval v Zagreb po vrhu zveze Nato, na katerem so ZDA potrdile popolno zavezanost severnoatlantskemu zavezništvu.

Obramba, glasilo Slovenske vojske, še razkriva, da so ZDA v preteklosti že pomagale hrvaški vojski, ter spomni na dve pomembnejši donaciji vojaške opreme naši južni sosedi: 212 oklepnikov MRAP (v letu 2014) in 16 bojnih helikopterjev Bell OH-58 kiowa warrior (2016). O oklepnikih razkrivajo, da so to protiminsko zaščitena oklepna vozila – od tega jih je 162 bojnih terenskih oklepnih vozil Oshkosh M-ATV 4×4, 30 oklepnikov Navistar maxxpro 4×4 za logistične naloge in 20 oklepnih sanitetnih vozil BAE RG-33 HAGA 6×6.

Naj ob tem dodamo še, da so ameriški bojni helikopterji Bell OH-58 kiowa warrior, ki jih je ZDA kar 16 podarila Hrvaški, po oceni Obrambe vredni kar 252 milijonov dolarjev! Pri tem so Hrvatje izbrali najnovejše helikopterje v različici D – izdelani so bili med letoma 2010 in 2012, naletenih ur pa so imeli ob prevzemu zgolj za vzorec. Da imajo standardni nabor orožja, optično-elektronski sistem ter opremo za komunikacijo in navigacijo, verjetno ni treba posebej poudarjati. 

Ni kaj, dobro je biti v prijateljskih odnosih z Američani.

J. G.

 • xtc

  In potem gre še osel Cerar ulagati tožbo proti Hrvaški,tole vam je najlepše potrdilo,kakšen uspeh čaka SLO levake v svojih blodnjah pred sodiščem PUŠIONA-no vsaj sprenevedat se nebo treba Crkentinček bo lahko pred vsem svetom kmalu za par tednov predstavil levoultrafašoistično EU vlado.

 • črnaovca

  Tako se kupuje zaveznike pri arbitraži

  • xtc

   Levi pušitelji kot vedno-tako je prav,kmalu boste pušili k**** tud na mednarodnem sodišču-SLO delate samo sramoto in slab glas.

 • Jakob Kovač

  In zakaj bodo imeli to železje čez par let bo vse zastaralo ,boljše kupiti protioklepno in protiavijonsko orožje vsaj za Slovenijo bi to veljalo!

  • sprehajalec

   Jakove, če po mednarodnih standardih želiš suverenost nad svojim zračnim prostorom, moraš imeti možnost nadzorovati ga. to pomeni, da če je v zraku sumljivo letalo tipa 11. september, ga moraš prestreči oziroma ugotoviti zakaj se gre. Letalo torej, da ga doseže in po možnosti sestreli. Ker letajo v parih, sta to dva. Pa še dva na tleh v pripravljenosti. Pa še dva na počitku. Pa še kakšen za rezervo.

   Če tega nimaš, potem ti zračni prostor nadzirajo drugi, oziroma imaš z njimi pogodbo. tako ima Slovenija. hrvaška in naprimer Srbija, sta se odločili za svoj nadzor zračnega prostora.

   • Jakob Kovač

    Nisem Jakov ampak Jakob,preden bi se v našem malem zračnem prostoru letalo dvignilo,bi ono v zraku že zdavnaj spizdilo,bolše dobra protizračna obramba.

    • sprehajalec

     Pa pogodba z Italijani in madžari za varovanje zračnega prostora z njihovimi letali.

 • Hribouc

  Vedno dobijo svoje.

  Erjavc /Kučan/ Janković/ – Troti, kaj ste pa vi nažicali v Moskvi ?
  ——————————————————————————————
  odgovor:

  “FakYU Serpentinšek PRESS” : Nažicali smo medaljo za Zokija in za Mrakico. Za kaj že, drugovi ?

 • Franc Bizjak

  Bravo Hrvatska !! Le tako naprej.

  • Smuk Palček

   V bankrot !

 • sprehajalec

  Tako se to dela. Tukaj bi se pa šli neko kominterno pa neuvrščenost….

 • Silka

  Če bodo opremo dobili zastonj, jih bo bolele grava za njeno vzdrževanje in šolanje operativcev.

 • Goran Hvala

  wow.. a hrvati bodo pa helikopterje in tanke glodal?.. baje da so kar nasitni….pozabjo sam povedat da je sam v zdnjih dveh letih iz hrvaske spizdilo v tujino 200.000 folkca.. samo nakladanje….koga pa kurac briga vojska razen prtegnjencev…sploh pa v vojsko vstopajo ljudje ki so za realne sluzbe kjer je treba kaj narest cist neuporabni.. oni bi se vojakce spilal se ko so odrasli…druzga pac ne znajo.. mal na tarce strelat pa sotorcke poatavljat. seveda za davkoplacevalski denar….sami majstri…

  • KP

   Ahaha,pacifistični čefutarski Srbin. Oborožite se lahko samo vi,pa nihče drug,nje? Tudi Kučko je hotel bit pacifist,ko ste nas Srbijnci npadala in nas je za vsak slučaj razorožil.

  • xtc

   Tko kot za realni sektor JS-ektoraši in levaki.
   Sicer pa bebček hodiš na dopust tja-torej pa financiraj.Imate vikende tam financirajteobramba le teh stane.
   Pa še nekaj levak-pometaj pred vašim domačim pragom.

 • Silka

  Kolikor vem imamo razen Avstrije vse sosede v NOTO in če nas lahko kaj skrbi so to horde nepovabljenih musličev.

 • janko

  Mi pa Polmesećnike na vlado in smo takoj evropska Venezuela! Ti cigani balkanski gobčni BLESTIJO v EU in ZDA. Mi Slovenci, kolikor nas je še v Sloveniji, ki smo evropejci, pa imamo na oblasti komunistične otroke, ki NISO ZMOŽNI ŽIVETI V DANAŠNJEM ČASU, DEFINITIVNO NE!!

 • cosmosjasnovidec

  Slovenije več ne jebe nihče pet posto samo zaradi levaške komunajzarske vlade katera je z njeno sramoto ter nesposobnostjo znana že vsem državam sveta.
  Kako naj ZDA ali katera druga država posodablja in pomaga SLO vojski,ko pa prav dobro vedo,da bodo levuharski komunajzerji spet vse pokradli vojska bo pa ostala osiromašena kot je sedaj na račun izdajalca tov.”katičke ter pahorja”.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

  • janko

   Na račun udbe, ki obvladuje vse, mislim da; nisem pa podrobneje seznanjen.

 • usimoncic

  Hrvaška je dobila te donacije, hkrati pa je kupila odslužene F-16 od Izraela za 500M€, za 800ME bi pa dobili nove Gripne. Srbi so tudi dobili v donacijo stare Mige 29 od Rusije, sami bodo pa plačali remont, ki bo stal pol toliko, kot nova letala, ampak ta letala bodo še vedno stara. Jebeš donacije, nič ni zastonj. Čehi in Madžari pač kupijo kar rabijo. Kupili so nove Gripne za pošteno ceno in sami nadzirajo svoje nebo. In ga bodo še naslednjih nekaj desetletij s temi letali, Hrvati in Srbi bodo pa v roku desetih let spet rabili nova letala.

  • mojadezela

   Gripni bodo kmalu staro železje.

   • usimoncic

    Ne vem kdaj bodo Gripni staro železo in tudi dvomim, da ti to veš. Gotovo pa bodo Migi 29 in F-16 precej prej.

 • Hun

  American in Rus nc ne data zaston…uslugo mors vrnt..prej al slej…kdo ti danes kj podari razn stare sare

 • Hun

  placujes kamat-varscino NATU da ns varuje, zdj pa naj se drzava opemlja z nekim “tezkim orozjem”..ne vidm logike

 • mojadezela

  Pomagali jim bodo in zaslužili… .. Lepa gesta ni kaj.

 • Staybell geenius

  Medtem pa “antiglobalist”, “borec proti elitam” in prvi nepismeni predsednik ZDA drugim zaveznicam v zvezi NATO ukazuje, da še dodatno povečajo obrambni proračun, kakor so se že zavezale.

  Jaz osebno od od industrije kupljenega ter sodno dokazanega prevaranta nebi kupoval ničesar.

 • Staybell geenius

  “Ni kaj, dobro je biti v prijateljskih odnosih z Američani.” Jap, smo videli, do trenutka, ko jim nimaš več kaj za ponuditi.

  Sama elitna družba: Rusija, Severna Koreja, Kitajska, Filipini, Hrvaška

  Medtem ko so nove sovražnice: Kanada, Nemčija, Velika Britanija, EU

 • Staybell geenius

  Domoljubi mi hočejo pojasniti, da Trump pravzaprav NATO “uničuje od znotraj” prav s tem, ko ga navidez ojačuje.

  “Matis je pripotoval v Zagreb po vrhu zveze Nato, na katerem so ZDA potrdile popolno zavezanost severnoatlantskemu zavezništvu.”
  Torej kaj bo sedaj prav – da se ZDA lažejo in jim torej ne gre več zaupati, ali pa da res utrjujeo NATO in so zato lagali med kampanijo (Trump) in jim prav tako ni za zaupati?? Zmeden sem, pomagajte mi

  sarkazem press

 • FORT WORTH

  No, da so ZDA donirale Hrvaski orozje v resnici sploh ni res.
  To je samo izjava za javnost…
  Americani so samo po drugi vojni brezplacno( UNRA ) oskrbovale poruseno eu in z Marshallovim planom pomembno pomagale drzavam eu.

  Da je pa dobro biti v prijateljskih odnosih z ZDA je pa logika pametnih.

 • Slovenec

  V Sloveniji pa vladajoči raje navezujejo stike z Rusi. Kaj so nam pa Rusi dali
  in dobrega naredili?

 • УДБА

  Kdo bo pa vojaški mega-sili Sloveniji pomagal?

  PS: “Ta desni” ližete rit USA, pljuvate Rusijo, nobeden pa vam ne pomaga. :)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!