Humanitarna kriza v Jemnu: Sedmim milijonom prebivalcev grozi lakota

Foto: epa

Državljanska vojna v Jemnu, ki traja že skoraj dve leti, je povzročila veliko humanitarno krizo, saj lakota grozi kar sedmim milijonom prebivalcev te 27-milijonske države.

Vojna v Jemnu traja že od leta 2015 in je posledica spora med dvema frakcijama: jemensko vlado in podporniki ter Hutiji, ki podpirajo nekdanjega predsednika Alija Abdullaha Saleha. V vojno so se vmešale tudi Islamska država, Al Kaida in Savdska Arabija.

Sedem milijonov Jemencev ne ve, ali bo dobilo naslednji obrok hrane
Zaradi spopadov je v Jemnu ogroženih kar sedem milijonov prebivalcev, ki jim grozi lakota. Zaloge hrane v tej opustošeni državi so se namreč izjemno zmanjšale, po poročanju Združenih narodov pa je za veliko Jemencev že naslednji obrok hrane zelo vprašljiv, piše Speisa.

Najhujše posledice je pustilo posredovanje Savdske Arabije, ki je na veliko bombardirala območja civilistov, kar že vseskozi obsoja in poudarja tudi mednarodna javnost.

M. P.

 • pajot

  V Nemčijo naj grejo. Merklova čaka odprtih rok in odprtih denarnic.

  • Nata

   Dej mir……..ta bo sedaj obrnila ploščo in jih vrnila. Kam ??
   Tristo mačkov !

 • Caetano

  V Jemnu imamo spet situacijo, ki jo je v dobri meri pomagal ustvariti filoislamist in kulturni marksist Obama. Na eni strani teokratična Savdska Arabija v zavezništvu z jemenskimi islamisti, del te koalicije pa je podobno, kot v Siriji tudi Al Kaida. Na drugi pa teokratični Iran s svojimi islamističnimi uporniki. Z obema SA in Iranom pa je Obama sklepal razna zavezništva.

  Sedaj, ko hoče Trump prepovedati migracijo v ZDA iz te skrajno rizične države, kjer mrgoli islamistov pa spet stari Obamovi kadri na delu, da bi to blokirali.

  • althar

   Trump na seznam NI uvrstil SA. Zato je njegov seznam enako sranje, kot posegi (kot si ga zelo lepo označil) islamofila in kulturnega marksista Obame. Amerika stoji in pade na petrodolarju, katerega zadnji in ključni podpornik je SA, zato bo ameriška politika na BV pokvarjena, dokler bodo ZDA svetovni hegemon.

   • Nata

    ja, že…že. Ampak, kaj pa te seznam je ? Iz SA menda ne bežijo v ZDA.

    • Caetano

     Pametna punca. ;) Nevarnost masovne imigracije grozi prav iz Jemna, ki je sicer zaveznik SA, podobno, kot Sudan, na katerega se je tudi nanašala Trumpova prepoved. Ima pa althar tudi po svoje prav, ker zavezništvo bazirano na nafti je usodno tako za ZDA, kot Evropo in ga bo treba nekako prekiniti.

     • Nata

      Ja, prav gotovo…..hudirjevo črno zlato .
      Žal pa ima alternativa premalo denarja, da bi tiste silne ( pa saj so bili že uresničeni !! ) načrte dala iz predalov !

     • althar

      Ni problem nafta kot taka. Nafte je dovolj in alternative so tudi na razpolago. Problem je v tem, da je po prekinitvi povezave z zlatom, Amerika nujno rabila drugačno vrednostno podporo dolarju, če ga je hotela obdržati kot svetovno valuto. In našla jo je (po dogovoru s SA) v petrodolarju, kar ne pomeni nič drugega kot to, da je SA, kot glavna članica OPEC obljubila, da bo OPEC vso svojo nafto tržil le v USD. Zaradi tega smo bili potem deležni naftnega šoka, izjemne podražitve nafte v zadnjih 40 letih, množice “naftnih” vojn in “prepovedi” odmika od nafte kot glavnega energenta.

      Petrodolar se zdaj ruši in SA je zadnji steber, ki ga še drži pokonci. Če ta pade, pade petrodolar, s tem pade dolar kot svetovna valuta in s tem padejo ZDA in nihče ne ve, kaj bi bilo potem. ZDA (in morda tudi svet) se lahko izognejo katastrofi le tako, da skupaj z glavnimi svetovnimi igralci urejeno uvedejo svetovno valuto, ki bi vsaj delno slonela tudi na dolarju. Trenutno je glavni kandidat IMFov kompozitni SDR, a do njegove uvedbe bo trajalo še nekaj časa. In ta čas zdaj kupujejo ZDA s podporo SA a s tem implicitno žal tudi vahabitizma in muslimanskega terorizma.

     • Nata

      Preklemanske odvisnosti !!
      Za alternative smo že slišali, kako zo gre.
      In bo glede na tvojo razlago, tako tudi ostalo !!??

     • Caetano

      Ampak SA ne trguje z nafto samo z ZDA ampak na veliko po drugi strani tudi s Kitajsko. Tudi naftna kriza in z njo povezano izsiljevanje kot je bilo v 70. s strani koalicije arabskih drzav v vezi Evrope in kar je pripeljalo do sklenitve sporazumov na katerih temelji multi kulti evropska politika in s tem sedanja migrantsko-muslimanska kriza ni pomenila da z nafto sploh ne bi vec trgovali, ampak da bi imeli druge partnerje s tem pa seveda dali tudi moc drugim…

 • Unikatna

  Za orožje imajo, za hrano in zdravila pa ne! Kam dajejo zbran denar UNICEF in razne humanitarne organizacije? Bogate države z nafto bi lahko vse tam doli preživljale!

 • RATATA

  JAZ MAM TEGA DOST!
  SPLOH NE VEM ZA KOGA NAJ NAVIJAM!

  • Caetano

   Danes ni čas, da bi jamrali. ISIS je dobil velike udarce. Iraška vojska je z ameriško pomočjo zasedla letališče v Mosulu ( menda bodo Američani tam naredili zdaj svojo bazo ), Kurdi so zasedli večje območje vzhodno od Rake, FSA milice ob pomoči Turkov pa strateško mesto Al Bab. Kalifat poka po vseh šivih.

   No, sicer pa razumem. Navijati ne moreš res za nikogar, to vem že dolgo, jaz se opredeljujem edino za Kurde, ki se borijo za svojo samostojnost, demokracijo in so vzeli kristjane v zaščito.

   • RATATA

    Umetno zakuhana situacija tale BV in Afrika.
    Nisem se poglabljal kdo so kje kuharji.

 • dare326

  Namesto hrane pridelujejo qat. Glavno, da so srečni in skulirani, hrana bo že nekoč, nek lepi dan v bodočnosti.

 • Olga

  Mednarodna “javnost” bo morala ukrepati in ne samo “ugotavljati”! Saudi so vpleteni tudi v Islamski terorizem!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!