Južna Koreja in Japonska v sporu zaradi spomenika spolnim sužnjam

Spomenik spolnim sužnjam pred japonskim konzulatom v Južni Koreji (foto: epa)

Japonski premier Shinzo Abe je Južno Korejo danes pozval, naj odstrani spomenik žrtvam spolnega suženjstva med drugo svetovno vojno, t. i. ‘ženskam za tolažbo’, ki so ga v Seulu postavili pred japonskim konzulatom ter veleposlaništvom. Japonska je zaradi postavitve spomenika že v petek odpoklicala svojega veleposlanika iz Seula.

Po navedbah zgodovinarjev je bilo pred drugo svetovno vojno in med njo v spolno suženjstvo prisiljenih do 200 tisoč žensk in deklet, ki so morale biti na voljo japonskim vojakom. Med njimi jih je bilo veliko iz Južne Koreje, ki je bila pod japonsko okupacijo od leta 1910 do 1945, pa tudi iz Kitajske.

Japonska trdi, da postavitev spomenika ni v skladu s sporazumom iz leta 2015, ki naj bi med sosednjima državama odpravil to izjemno čustveno in več desetletij dolgo vprašanje glede ‘žensk za tolažbo’.

Protestov proti Japonski so se udeležile tudi nekdanje spolne sužnje med japonsko okupacijo (foto: epa)

Protestov proti Japonski so se udeležile tudi nekatere nekdanje spolne sužnje med japonsko okupacijo (foto: epa)

Državi sta se nekoč že poravnali glede tega vprašanja
“Japonska je že plačala 8,6 milijona dolarjev in iskreno smo izpolnili svojo obvezo. Menim, da je sedaj na potezi Južna Koreja, da pokaže iskrenost na neomajen način,”
je Abe danes povedal za radiotelevizijo NHK.

Usoda žensk je zaznamovala odnose za več desetletij, a Abe in južnokorejska predsednica Park Guen-Hye sta v l. 2015 dosegla dogovor za dokončno ureditev tega vprašanja. V skladu z dogovorom je Japonska Južni Koreji ponudila opravičilo in plačilo denarja za preživele korejske ‘ženske za tolažbo’.

M. P., STA

 • tarantela

  Zdaj mora pa še Nemčija plačati afriškim ženskam za posilstva!

  • Olga

   Kdaj bodo plačali vaši za povojne poboje?

 • Caetano

  V tej stvari dam kar pravi južni Koreji. Sicer bi bilo za njih še slabše, če bi jih zasedli aziatsko-stalinistični severni Korejci, ki bi bili še hujši od japonskih okupatorjev. Vendar posilstva se danes aktualno dogajajo v režiji islamistov. Jazide so masovno spolno zasužnjili. Pred par meseci so npr. obglavili v Mosulu 250 žensk, ki niso hotele biti spolne sužnje. Tudi v Evropo prodira ta duh, kot lahko vidimo…

 • Olga

  Vsak zločin in posilstva SO ZLOČIN, je treba kaznovati! Žrtve so upravičene do odškodnin!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!