Krvavi konec tedna na Maldivih: Zaradi kritičnega pisanja o širjenju konzervativne oblike islama je postal tarča ekstremistov

Foto: YouTube

Liberalni bloger, ki je pisal satirične kritike glede maldivijske vlade in širitve radikalnega islama, je umrl v nedeljo, zabodenega so našli na stopnišču stanovanjskega bloka. Yameen Rasheed je v intervjuju za New York Times povedal, da je policiji večkrat zaporedoma prijavil grožnje s smrtjo, ki se na to največkrat ni niti odzvala ali pa jih je brez preiskave ovrgla. 

Rasheed je povedal, da sta njegovo kritično pisanje in vključenost v najrazličnejše kampanje, kot je ugrabitev novinarja Maldivesa Independenta, razloga, da je velikokrat prejel smrtne grožnje. Ta nedelja pa je bila za 29-letnega Rasheeda usodna, saj je kmalu po tem, ko je bil večkrat zaboden na stopnišču stanovanjskega bloka, kjer je stanoval, umrl v bolnišnici.

Republika Maldivi, ki obsega okrog 1.200 otokov jugozahodno od Indije, je javnosti širše znana kot spektakularna počitniška destinacija. Vendar je država z manj kot 400.000 prebivalci postala vir za rekrutiranje teroristične skupine Islamska država. Po navedbah vlade je vsaj 49 Maldivijcev odpotovalo v Sirijo z namenom, da se pridruži boju na strani Islamske države, študija mednarodnega varnostnega podjetja iz leta 2015 pa je razkrila, da je številka višja in je že takrat znašala okrog 200 ljudi.

Foto: iStock

Saudova Arabija si prizadeva za širjenje bolj stroge oblike islama
Populacija, ki je večinoma muslimanska (sunitska), je tradicionalno gledano od nekdaj bila liberalna pri interpretaciji islama, prav tako pa je tam tudi zelo redko moč videti, da bi ženska imela pokrito glavo. V zadnjih letih pa se je razširila bolj konzervativna oblika islama, ki je pod velikim vplivom Saudove Arabije. Ta na Maldive pošilja svoje verske voditelje in maldivijskim študentom nudi štipendije v primeru, če se odločijo za študij na univerzi v Saudovi Arabiji.

Foto: iStock

Usodne so bile zaporedne rane
Tiskovna predstavnica policije Zeenath Ali Habeeb je povedala, da je bil Rasheed pripeljan v bolnišnico v nedeljo zgodaj zjutraj in dodala, da je zaradi številnih vbodnih ran izgubil veliko krvi. Zaradi tega je padel v nezavest in je imel šibek srčni utrip, kar je vodilo v njegovo smrt kmalu po tem, ko so ga pripeljali v bolnišnico. Oče nesrečnika Hussain Rasheed je lokalnim medijem povedal, da je bil njegov sin zaboden kar 16-krat zapored, in sicer v prsni koš, vrat in glavo.

Foto: iStock

Policija se glede groženj ni ustrezno odzivala
Rasheed je bil zelo dobro znan po satiričnih objavah na družbenem omrežju Twitter in tedenskih objavah na svojem priljubljenem blogu The Daily Panic, kjer je pogosto navajal, kako vlada izrablja vero, da ugaja javnosti. Bil je tudi koordinator kampanje Find Moyameehaa, s katero so začeli po tem, ko so Abdulla pred tremi leti ugrabili. Lani pa je Rasheed prek Twitterja sporočil, da je prijavil več groženj s smrtjo, a se kljub temu ni nič zgodilo.

Foto: Twitter

Amnesty International je opozoril, da se je v državi zatiranje proti tistim, ki si upajo javno izraziti mnenje, v zadnjih nekaj tednih okrepilo in dodal, da bi morale oblasti narediti vse, kar je v njihovi moči, da zaščitijo tiste, ki si upajo spregovoriti, ne pa, da jih kriminalizirajo.

Rasheed je v januarskem intervjuju za Times povedal, kako so blogerji, kot sta on in Abdulla, tarče radikaliziranih tolp na Maldivih, iz katerih džihadisti rekrutirajo borce za Islamsko državo. Po njegovem prepričanju je ugrabitev Abdulle sledila vzorcu sovražnih dejanj, ki so usmerjena proti tistim, ki dvomijo v izvajanje islama na Maldivih. Nekaj mesecev pred njegovo ugrabitvijo je bilo ugrabljenih več mož, ki so bili povezani s skupino na družbenem omrežju Facebook, ki poziva k sekularizaciji. Ti so bili obtoženi homoseksualnosti in ateizma, pred izpustitvijo pa so morali citirati dele iz korana.

Partnerica umrlega Celine Peroni je povedala, da je bil Rasheed zaradi groženj zelo pazljiv in je domov hodil le s taksiji ali pa je peš hodil tam, kjer so ulice pod nadzorom varnostnih kamer. “Želel je, da se resnico sliši, ne glede na tveganje.”

N. Ž.

 • goldhorn

  Če ne bodo ukrepali, adijo turizem, ki je glavni vir preživetja Maldivov. Malo naj pogledajo kako je upadel obisk v turističnih destinacijah na severu Afrike, Turčiji,…..

  • Kolesar

   Japs, pol bo pa še manj denarja in večja revščina, kar odgovarja Saudski bArabiji, da bo s majhnim finančnim vložkom oblastnikom radikalizirala celo državo. In državljanska vojna ni daleč, ko pa bo “priskočil na pomoč zahod” pa bojo “drugo” stran vrgli v morje in turizem spet naredili donosen, ampak tokrat za tuje “vojaške” investitorje. Slej ko prej so se Maldivi odločili, da bodo iz turizma imeli vse ZASE, pa ni všeč sedanjim investitorejm, torej sledi “upeljava deomkracije”

  • Steiermark

   teh islamskih podgan to sploh ne zanima, ker se oni že vidijo v vlogi vladajev celega sveta!

  • Caetano

   Islamisti na Maldivih si prizadevajo turizem omejiti na muslimanskega. Zahtevajo namrec locene plaze po spolih, prepoved prodaje alkohola, prepoved vnosa vsake neislamske literature itd.

   • xtc

    Torej ni nobene škode ;če jih zalije rast morja?

  • sodnikisozločinci

   Sem pa tja malo iz radovednosti pogledam cene v Antalyi v Turčiji, so za polovico nižje kot pred migrantsko invazijo na Evropo. Zato pa v tistem delu večina Turkov ni volila za Erdogana na referendumu. Tunizijski turizem je praktično propadel, v Egiptu pa životari.

 • Morala

  Vsepovsod ima S.Arabija prste vmes z svojim denarjem pri podpori in širjenju bolj strogega islama! To ni vredu!

 • Olga

  Za islamom in komunizmom ostajajo samo trupla tistih, ki jim to ni “intimna opcija” in imajo svojo glavo!
  Vse, ki podpirajo terorizem in teroriste je treba postaviti pred sodišče!

  • montyamp

   Kakšno sodišče ???
   Škoda dnarja .
   Rjavi šraufnciger , da tetanus ne izumre .

 • samotoje

  Neprecenljivo je, da se je oglasil Amnesty Intrl.. Maldivski vladi se že tresejo hlače in ježijo pleše od strahu.

 • šmentanamuha

  Levičarska LGBTQ pandemija je aktivirala speče islamske spore, ki se zdaj širijo po planetu kot plesen.

 • garfi

  vladajo nam politični, verski in spolni teroristi
  torej celotna mavrica podgan
  deratizacija press

 • Nata

  Rajski kotički na naši zemljici so postali nevarni !!
  Dobra je ta, no ??
  Dobro, da sem v svoji karieri že bila v nekaterih mestih, kamor danes zaradi Islama ne bi šla !!
  Tudi, ko bi moj financ minister imel dovolj sredstev, sem raje doma.
  Pa še tu je vprašanje, koliko časa bo še varno. Sploh, če se ne želimo, nočemo podrediti prišlekom !!
  V Sloveniji smo Slovenci-nke gospodar !!

  • stajerc5

   No ja, enih par nas se tako misli ali in zeli biti!

  • traktor

   Zdej se to že drugač poje. Na Slovenskome smo mi gospodar.

   • Nata

    ++++++++++
    Veliko resnice je v tvoji ugotovitvi.Na žalost !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!