Obama izpustil izredno nevarne zapornike iz Guantanama, tudi tiste, ki so obtoženi terorističnih napadov, nekaj pa jih bo premeščenih v Italijo

Foto: epa

Očitno si je Obama, preden zapusti Belo hišo, kot prioriteto izbral izpustitev izredno nevarnih zapornikov iz Guantanama, med katerimi so tudi teroristi, ki so sodelovali v najhujšem terorističnem napadu v ZDA na newyorška dvojčka 11. septembra. Najprej jih namerava 18 premestiti v manj varovane zapore, za 4 druge pa že teče postopek premestitve na lepše. Med te štiri spadajo izdelovalec bomb iz teroristične skupine Al Kaida, vodja in sponzor neke druge teroristične skupine in dva iz terorističnega napada 11. septembra. Vsi omenjeni so bili v zaporu Guantanamo več kot desetletje, a vsekakor premalo, da bi se ‘odkupili’ za svoja sprevržena dejanja.

Daily Mail je pridobil informacije s strani vojaškega vira, da je vseh 22 zapornikov že pripravljenih na selitev na lepše, in sicer še pred 20. januarjem. Obami se očitno zelo mudi ali pa ima kakšne osebne interese, saj želi to zadevo urediti do Trumpove inavguracije, ki bo ravno na omenjeni datum. Štirje izmed teh imajo odhod iz Gitma že potrjen, in sicer Salem Ahmed Hadi, Mohammed Ghanim, Mohammed Bawazir in Abdulah al Shabli. Po izpustitvi iz Guantanama jih čaka pot v Savdsko Arabijo. Vir je omenjenemu spletnemu portalu še zaupal, da bodo tej četverici sledili nizi še treh skupin zapornikov ter da je to Obamova prednostna naloga. Ni pa še jasno, ali so jih v državah, kamor jih namerava Amerika poslati, tam tudi pripravljeni sprejeti.

‘Najslabši od najslabših’
Je pa v povezavi s premestitvami v manj varovane zapore spregovoril Josh Earnest iz Bele hiše, ki je dejal, da ne more izdati podatkov o vsakem zaporniku posebej, prav tako ni želel komentirati izpustov oziroma premestitev ostalih zapornikov, ki na pot iz Guantanama še čakajo. Kot rečeno pa imajo vozovnico za na pot v (pol)svobodo terorist, ki je izdelal bombo za Al Kaido in ki jo je razneslo v terorističnem napadu v Afghanistanu, vodja tunizijske frakcije Al Kaida v Afganistanu in še četica izkušenih inštruktorjev za oborožitev, vsi so seveda iz vrst teroristov. Gre za ljudi, ki jim v Guantanamu rečejo ‘najslabši od najslabših’. Sicer pa je bilo zaprtje zapora Guantanamo, ki se nahaja na Kubi, eno izmed predvolilnih obljub Obame, ki se je bo očitno držal.

Tej Obamovi odločitvi pa močno nasprotujejo republikanci in tudi Trump, ki je že opozoril glede vsakršnih premestitev zapornikov iz Guantanama. Obamovo odločitev je imenoval nevarno ter na tvitterju zapisal, da ne sme biti nobenih nadaljnjih izpustitev iz Gitma. “To so zelo nevarni ljudje in ne smemo dovoliti, da se vrnejo nazaj na bojišče.” Prav tako Obamovi odločitvi ostro nasprotuje senat republikancev.  Senator Tom Cotton je že napovedal, da bo sodeloval s Trumpom, da bo Guantanamo ostal odprt. “Guantanamo je naša možnost za dolgoročno pridržanje in zasliševanje teroristov. Veselim se sodelovanja s predsednikom Trumpom, ko bomo lahko zagotovili, da Guantanamo ostane zapolnjen s teroristi al Kaide in Islamske države,” je še dejal.

Po teh premestitvah pa naj bi v Guantanamu ostalo še 59 zapornikov, vključno s terorističnim ‘veleumom’ Khalidom Sheikhom Mohammedom. Od teh zapornikov jih je 17 visoko rizičnih, med njimi sedem zaradi vojnih zločinov. Poleg tega jih je od teh 59 zaprtih dosmrtno brez možnosti pomilostitve in se ne priporoča niti premestitev. Ta skupina pa vključuje prisklednike al Kaide iz celega sveta, ki so izurjeni v vojaški taktiki, vse od ostrostrelskih morilcev do upravljavcev vodenih raket, strokovnjakov za eksplozive in kemično orožje.

Daily Mail še piše, da naj bi bil Guantanamo deležen velikih kritik s strani zapornikov, saj naj bi bili zaprti nekateri tudi brez uradnih obtožnic.

Kar 23 zapornikov iz Guantanama ima glede na vse trenutne zapornike sicer nekakšno dovoljenje za premestitev v tuje države, a pod določenimi varnostnimi pogoji, ki pa so zelo nejasni. Med drugim ta seznam, ki se jih lahko premesti, vključuje tudi zapornike, ki so člani al Kaide in celo njeni poveljniki. Eden od teh zapornikov je Mohammed al Ansi, ki je v Gitmu preživel zadnjih 15 let, sledi mu Bostan Karim, ki je obtožen, da je ustvaril improvizirano eksplozivno napravo za operacijo al Kaide v Afganistanu proti ameriškim vojakom, ter tudi Muieen Abdal Sattar, ki se je boril v Tora Bora in si s svojimi terorističnimi dejanji prislužil dolgoletno bivanje v Guantanamu. Vse pa kaže, da bo tam le 14 let, kljub temu da je spodbujal množične upore, napadal in grozil, da bo ubil varnostnike v Gitmu, v tem zaporu pa tudi hujskal ostale zapornike, naj se bojujejo proti nevernikom in ubijejo vse Američane, vključno z moškimi, ženskami, z otroki in dojenčki, ki so v sorodu z ameriškimi vojaškimi uradniki. Med ostalimi, ki so predvideni za premestitev, so tudi taki, ki so že večkrat glasno povedali, da se bodo, ko bodo izpuščeni, spet pridružili džihadističnim skupinam in da bodo ‘mučeniki’, kar pomeni, da bodo sodelovali v samomorilskih terorističnih napadih. Med takimi je tudi član al Kaide, Mohamed Bawazir, ki je samomorilski teroristični napad načrtoval že v notranjosti Guantanama še z drugima dvema zapornikoma.

Je pa še nejasno, kam bodo zaporniki premeščeni. Govori se, naj bi jih šlo devet v Savdsko Arabijo, nekaj pa v Italijo – ti naj bi prišli julija letos.

Marjanca Scheicher

 • Ryuk

  Zdi se mi, da Obama iz same ihte, ker ni zmagala Hillary, dela škodo svoji državi. Najprej je bil izgon ruskih diplomatov, sedaj to… kaj bo še naredil do 20.januarja?

  • pajot

   Perfektno bi bilo,če bi napravil harakiri.

   • Nata

    Ojej !?!

    • Franc Šink

     Da, to bi bilo častno.

     • Nata

      Ja, res je !!

  • fmg9

   Obama bo nagajal do konca. Pozabil si še odpoklic vseh 10 ameriških letalonosilk, kar predstavlja izjemno nevarnost za ZDA, pa tega je še kar nekaj.

  • domovina mili dom

   Ne vprašaj koliko škode še bo na hitro povzročil. Enak postopek kot pri nas.

 • tarantela

  Vsi ujetniki, ki so bili zaprti v Guantanamu, so bili obtoženi, ni pa jim bilo dokazano, da so sodelovali pri napadu na dvojčka.

  • Olga

   ???????

   • moon

    Seveda… Eno za nase in eno za njihove..
    Kot ponavadi v rdeckarski glavi ;)

    • tarantela

     Opla, kakšna dvojna merila? Naj več ste napadalni ravno desni, posebno Olgica! Vi bi kar vse pospravili. Za povojne poboje dolžite vse poprek, tudi tiste, ki še rojeni niso bili, dejte no mal po seb pobrskat.

     • Olga

      Vi pobrskajte in še enkrat preberite! Lahko poprosite za pomoč tiste, ki imajo preštete moje komentarje, saj imajo tudi statistiko! Komunistični in islamistični teroristi so zame enaki! Vsi so vredni sodišča, obsodbe in zapora! Za sadistične zločine pa bi si nekateri zaslužili tudi smrtno kazen, tako kot po drugi svetovni vojni nacistični zločinci!

     • tarantela

      Drži! Samo ne drugače misleče metati v ta koš. Imamo pravico drugače misliti, ni pa s tem rečeno, da bi jih kar likvidirali. Iz marsikaterega zapisa na tem portalu je mogoče čutiti prikrito grožnjo. S tem desnica izgublja simpatije. Kdo bo pa volil prepirljivce in sovražno naperjene proti drugače mislečim?.

     • domovina mili dom

      Malo pomisli. Kdor je leta 45 drugače razmišljal, so ga umorili. Do leta 90 službe nisi dobil, pomembne, če si drugače razmišljal. Po letu 91 pa je enako, kar poglej kako zamenjujejo ljudi, obsojajo s političnimi procesi, seveda sedaj pod preobleko ekonom. kriminala.
      Torej levica lahko vrši “likvidacije”, pri desnici pa je to zavrženo dejanje. Nehajte s tem bedarijam. Če levak reče, da je treba likvidirat desničarja, imam vso pravico vrniti žogo in likvidirat levičarja.

     • Ruggedplant

      Vsak, ki se tiho ali na glas strinja, podpira, ali celo prikriva/poveličuje komunistične zločine (in ker je celoten zločin brez ene same izjeme zločinski, to velja prav za vse akte storjene pod njegovim okriljem) je SOKRIV! Ne gre za kakršnokoli sovraštvo drugače mislečih, gre za sovraštvo do zla, do zločinov, umorov, posilstev, ropov, krivic, skratka do totalitarizmov vseh vrst. V zapore vas apologete komunizma in Juge ne bi metali iz maščevanja, ampak zaradi ponovitvene nevarnosti in edinega načina za ponovno vzpostavitev pravih slovenskih domoljubnih demokratičnih vrednot, ki jih za razliko od vas in vaših jugonostalgičnih pravljic želimo prenesti prihodnjim generacijam našega ogroženega naroda.

     • domovina mili dom

      Leta 45 jih je bilo 25.000, dan današnji jih je 25.000?????

     • Ruggedplant

      Napadalni da smo? Koliko pa smo jih brez kakršnihkoli dokazov spravili pod rušo, v zapor ali vsaj v tujino? Grdi, grdi desnaki, res.

  • domovina mili dom

   Torej se strinjaš, da ne moreš biti obsojen, če ni dokazov o sodelovanju.

   • tarantela

    Drži, ampak tega se večina na tem portalu ne zaveda, bi kar obdolžila za povojne poboje tudi tiste, ki še rojeni niso bili in jih likvidirali. Tako sovražnih, kot so nekateri na tem portalu, skoraj ne srečam nikjer drugje, na cesti med ljudmi jih pa sploh ni!!!

    • domovina mili dom

     Ne, in ne razumejo, da je obsodba in pošiljanje ljudi na osnovi zrežiranih indicev v zapor zavrženo dejanje. Imaš prav.
     Točno sedaj dobivajo privilegirane penzije tudi tisti, ki še niso bili rojeni, ko so njihovi očetje morili po vojni.
     To se pa strinjam s tabo.

  • sevenx

   9.11. Letal ni bilo. Bila je video montaža. Eksplozije v dvojčkih so bile nastavljene od znotraj…
   Vse kar smo videli je bilo cca 10 video posnetkov na drugo stolpnico in 1 posnetek na letala v prvo. Očividci so bili plačani igralci…

   • Ruggedplant

    Kaj pa chemtrailsi? Le kako si jih lahko izpustil iz te edinstvene znanstveno podprte teorije zarote?

   • sprehajalec

    Najprej snemi kanglo iz glave, pa še enkrat poglej vse skupaj.

  • Ruggedplant

   Ne sodi ameriškega pravosodnega sistema (ki velja za enega najkvalitetnejših na svetu) z našim, ki prednjačimo prav na nasprotni strani lestvice.

  • sprehajalec

   Ti ujetniki so se z orožjem borili na strani Talibanov. Še veseli so lahko svoje usode. Pri nas je gibanje, ki je bilo poraženo dobilo na koncu metek v tilnik, kaj šele tri obroke in streho nad glavo.

 • Olga

  Kako je lahko tako nezrel človek kot je Obama sploh bil predsednik svetovne velesile?!! V zadnjem obdobju svojega predsednikovanja javno kaže svojo sprevrženost! Skrajni čas, da gre! Vsi, ki bodo sprejeli zločince, so osebno odgovorni za ogrožanje življenj Evropejcev!

 • francelj3

  Obama? Levičar pač. Z drugo besedo norec.

 • domovina mili dom

  Torej to je dokaz, da je v možganih točno določeni center, ki povzroča deformiranost pri vseh levičarjih po svetu. Ameriški levičarji spuščajo na svobodo teroriste samo zato, da bo Trump imel probleme.
  V Sloveniji so nagrajeni osebki, ki obsojajo ali grozijo določeni politični opciji. Skratka isti cirkus.
  Upam, da bo Trumpu uspelo narediti red, kakršen je bil v letih 80- 90.

 • Caetano

  Obama jih pošilja k svojim zaveznikom ( in hkrati njihovim ) v S. Arabijo in kot izgleda celo v Italijo blizu naše meje.

 • Unikatna

  Ne razumem, zakaj še sploh ima pooblastila za odločanje?! Je že preveč škode naredil.

  • Franc Šink

   Ker je še vedno predsednik !Narobe pa je, da še vedno odloča.Ne more se sprijazniti s svojo usodo.

   • Adolf Hitler

    putininova sibirija ze caka na tega nego kurbeza

 • Nata

  Ja, sej !! Jasno je, da bo do konca nagajal Trumpu. Ta bo moral prvo popravljati škodo, ki jo je naredil in šele potem bo lahko delal naprej.

  Vas to na kaj spominja, dragi komentatorji ?

 • Orel Pravice

  Normalno da mora poskrbeti za sodelavce preden zapusti mandat. Isto delajo levaki pri nas.

 • slonemec

  “tudi tiste ki so obtoženi …” sej so jih tako ali tako randomly pobirali po puščavi, pa nobenga na podlagi kakršnihkoli dokazov! Pravi teroristi so na prostosti, dobivajo plačo od US in delajo sranje na bližnjem vzhodu!

 • Franc Šink

  To Obama obljublja že od prvega javnega nastopa.Naredil ni nič in tudi ne bo nič.Delal je samo zdraho po vsem svetu.Ve se pa po navodilih koga.

  • ferdo

   To je jasen pokazatelj “asimiliziranosti” . Rabi brezplačne osebne stražarje.

  • sprehajalec

   Obama je živ dokaz, da Ameriški predsednik pač ne more biti vsak.

 • luckyss

  No, na teh straneh boste še Trumpa v nekaj mesecih označili za “rdečkarja”..malo več zdrave pameti in manj strankarskih plašnic, pa ne boste celega življenja preživeli v pljuvanju..
  Vatikan in ZDA vodi ista elita ne glede na papeža ali predsednika v ZDA..
  Tako kot Slovenijo vodijo isti krvosesi ne glede na barvo…Barva je le za vas ovce…

  • ferdo

   pa se ne bi ti pasji provokator spravil nazaj v tvoj kurji brlog ?
   Tukaj je že dovolj in preveč lažnivcev.

   • luckyss

    Sam nimam strankarskih plašnic in posledično lažje razmišljam..
    Tudi sam sem proti nerazumnemu sprejemanju migrantov, proti gradnji đamij in podobnim neumnostim..vendar na teh straneh vladata zaslepljenost in enoumje, kar pa še nikoli ni prineslo nič dobrega..

    • Ruggedplant

     Boš kaj argumentiral ali le lajal v svoj vsegliharski Mesec?

     • luckyss

      Največji argument je podobno enoumje pred 2. sv. vojno..
      Takrat so bili izgovor Židje..

     • Ruggedplant

      Pravkar primerjaš že pred stoletji legalno priseljen narod asimiliranih znanstvenikov, obrtnikov, podjetnikov z ilegalnimi zahodofobi, ki so se namesto za obrambo svoje domovile odločili za zasedbo tuje??

     • luckyss

      Napisal sem “izgovor” in ne razlog…
      Se še nisi naučil razmišljati v slovenščini in v tem jeziku zgolj pišeš ?!

     • Adolf Hitler

      daj mi samo nekaj povej zakaj je pred 1000 leti vsaka drzava sutirala jude ven prvo premisli potlej pa bleken ti ovca z prepranimi mozgani !

  • Nata

   blagor tebi……..ki nisi ovca ?? Kaj pa si pravzaprav ?

   • sprehajalec

    Eni vidijo dlje in ostreje, za takšnega se ima tudi Luckypas. Misel ostra kot voljčji zob, povsod vidi vatikan, iluminate, bankirje, žide.

    • Nata

     + + + + + + + + Dobra ! Misel, ostra kot volčji zob !

  • Ruggedplant

   “Vatikan in ZDA vodi ista elita ne glede na papeža ali predsednika v ZDA..”

   Naj uganem, smartass: gre bodisi za reptile ali pa dobre stare žide, ki so vam puhloglavcem vsaj tako priročni kot Janša/RKC, ko je debata zastavljena bolj lokalno?

   In še eno razsvetljenje za popotnico: Če verjameš, da ste teoretiki svetovnih zarot alternativa establishementu, se močno motiš. Prav vi ste tisti, ki s svojim anarhičnim nekonstruktivnim uporništvom tlakujete pot novim in novim cenenim populistom, ki pridejo na oblast samo zaradi nalepke PROTI.

   • luckyss

    Vatikana so polna usta “ljubezni do bližnjega”, pa papež ni naredil drugega kot umil nekaj nog…Ni nakazal niti pol promila vatikanskega bogastva za otroke, ki so sirote in lačni zaradi vojn..
    Obama deli krvavo demokracijo po celem svetu..
    Isti bleferji, isti cilji…ne rabiš biti “teoretik zarot”, da to vidiš…

    • Ruggedplant

     Morda tvoj materialistični svetovni nazor to težko razume, a glavno poslanstvo verskih skupnosti je brezplačno razdajanje duhovnega bogastva po svetu, z distribucijo posvetnega pa naj bi se ukvarjali tisti, ki ga tudi ustvarjajo – torej države in korporacijo. In KLJUB TEMU je danes Cerkev daleč največji donator humanitarnih pomoči na svetu in daleč prednjačimi pred ostalimi nekrščanskimi , kaj šele državnimi ali priatnimi organizacijami. Si na to “pozabil”, ali grep v svoji ignorantski napadalnosti tako daleč, da pred napadom niti ne pomisliš na to ali imaš saržer poln in ali je pred tabo sploh prava tarča?

     Do Obame sicer nimam nikakršnih pozitivnih čustev, a iz konteksta predvidevam, da v primerjavi s krvavo demokracijo preferiraš krvave diktature. Sem uganil?

     • luckyss

      Ti očitno nimaš pojma o vatikanski “dobrodelnosti”
      Res je, da verniki precej darujejo Cerkvi, prav tako Karitasu ..
      Denar, ki ga pobirajo v cerkvah gre Cerkvi…Prav tako Cerkev v primeru Karitasa “daruje” le objekte, kjer le-ta deluje..
      To je vse..na žalost,…. kljub temu, da Vatikan leži na milijardah..

 • totex39

  Obama, še na koncu svojega mandata kaže svojo pravo človeško sprevrženost, da bi zadal čim več gorja.

 • antimur

  Baraba, zadnji čas da gre s Clintonovo na smetišče. Sicer pa musliman nikdar ne bo zapustil svojih, zato je čas, da Obami, Clintonovi in podobnim govnačem, Trump stopi na rep.

  • tomven

   Tako je! Obama je v prvi vrsti musli, ne glede na to, da je rojen na “Island of the sun”.

 • sončnica
 • radames

  Nekaj o Guantanamu. Pred leti sem bral, da Castro vsako leto dobi od USA odškodnino za zasedeno ozemlje v Guantanamu. USA mu to vestno nakazujejo na poseben račun. Castro se tega računa niti dotaknil ni. Ne vem, kako je zadnja leta, toda približno pred 10 leti je to še veljalo.

 • Hun

  dokler ni bilo migrantske krize ste hvalili Obamo kot demokrata….zdj je pa na enkrat levicar, kokr razumem nase desnicarje mi hocjo dopovedat da so Clintonovi in ostali demokrati komunjare

 • samsara

  Okrepitve/podpora afroarabskim invazivcem na delu v EU.

 • samsara

  Huso Obamba, ko maske padejo.

 • sunday

  upam, da ga ti, ki jih je izpustil tudi najdejo in na njem pokažejo kdo so!!!

 • jan

  Obama doživlja travmatski sindrom svojega političnega konca. To je ranjena zver, ki utegne postati še nevarna.

 • Adolf Hitler

  nič se bat bo ze gestapo poskerbel za njih!

 • airways

  Peder černuharski muslimanski!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!