Prihaja nova železna lady?

Theresa May (foto: epa)

Velika Britanija bo v sredo dobila novo premierko – konservativko Thereso May. Tako bo prvič po obdobju vladavine Margaret Thatcher krmilo države prevzela ženska. Se bo tudi nje oprijel vzdevek železna lady?

Konservativka Margaret Thatcher je v Veliki Britaniji vladala med letoma 1979 in 1990. V tem obdobju je zlomila moč sindikatov, zlasti rudarskih, uvedla obsežne prostotržne reforme in leta 1982 premagala Argentino v Falklandski vojni. Njena politike je dobila ime thatcherizem, nje pa se je zaradi trde roke in neomajne politike oprijel vzdevek železna lady.

Margaret Thatcher in Helmut Kohl (foto: epa)

Margaret Thatcher in zahodnonemški kancler Helmut Kohl leta 1982 (foto: epa)

Bo podoben pečat kot Thatcherjeva Otoku vtisnila tudi Theresa May? Čeprav je britanski časnik Independent Mayjevo pred tremi leti že razglasil za “železno lady na čakanju”, tudi zaradi zunanje podobnosti med njima, je med njo in Thatcherjevo kar precej razlik.

Mayjeva po igri naključij na vrhu 
Razlika je že v načinu pohoda na oblast – medtem ko je Thatcherjeva na čelu konservativcev leta 1975 prišla zlasti z doslednim zagovarjanjem nujnosti uvedbe ekonomskih reform, se je Mayjeva na čelu konservativcev znašla skoraj po naključju oziroma zaradi referenduma o izstopu Velike Britanije iz EU.

Ko je po porazu na referendumu David Cameron napovedal odstop, se je v konservativni stranki začel notranji boj za položaj novega premierja. Najprej je bil največji favorit za novega premierja nekdanji londonski župan Boris Johnson, eden od voditeljev kampanje za izstop Velike Britanje iz EU. Toda ostal je praznih rok.

Boris Johnson (foto: epa)

Zagovornik brexita Boris Johnson je dolgo časa veljal za favorita, na koncu je ostal praznih rok (foto: epa).

Tudi drugi močni kandidat za premierja Michael Gove, pravosodni minister in prav tako kot Johnson zagovornik brexita, je bil prešibak v notranjih bojih. Na koncu sta ostali kandidatki za vrh stranke in s tem tudi vlade dve ženski – notranja ministrica Mayjeva in ministrica za energetiko Andrea Leadsom.

Medtem ko je Leadsomova zagovornica brexita, je Mayjeva pred referendumom tako kot Cameron podpirala obstanek Velike Britanije v EU. Simpatije zagovornikov brexita so bile tako na strani Leadsomove, toda na koncu je tudi Leadsomova odstopila od kandidature in s tem Mayjevi na stežaj odprla vrata. V ponedeljek je tako Mayjeva postala predsednica konservativne stranke, v sredo pa bo postala premierka.

Zagovornica EU, ki bo Veliko Britanijo popeljala iz nje
59-letna Mayjeva kljub osebnemu stališču, ki je bilo nenaklonjeno izstopu iz EU, zdaj pravi, da “brexit pomeni brexit” in da ne bo nobenih poskusov, da bi Velika Britanija kljub izidu referenduma ostala v EU.

Življenjepis

Theresa May se je rodila 1. oktobra 1956 v mestu južnoangleškem mestu Eastbourne. Njen dekliški priimek je Brasier, njen zdaj že pokojni oče Hubert Brasier je bil vikar, torej anglikanski duhovnik. Med študijem na Oxfordu, kjer je diplomirala iz geografije, je spoznala svojega moža Philipa Mayja. V britanski parlament je bila prvič izvoljena leta 1997. Leta 2003 je postala generalna sekretarka konservativne stranke, od leta 2010 pa je bila notranja ministrica v obeh Cameronovih vladah. Njeni sodelavci jo opisujejo kot zelo delavno in disciplinirano.

Aleš Žužek

 

 

 • tarantela

  Tudi pri nas se lahko zgodi, da bomo dobili železno lady; Alenka Bratušek si že brusi krempeljčke.

  • bolimeđoko

   pa se bo le okrempala. Enkrat se je že.

   • piko8

    Pa se nebo!! Enkrat je bilo PREVEČ.

   • simplya

    a ne,…ona je rabila samo tajm in ne mani, mani…

  • TomTom

   Edino kar je na Bratuškovi železnega je njena betica.

   • karpelec

    …ki pa je poln slame.Železen oklep je zaradi nevanosti za okolico.

   • Olga

    ++++++++++++++

  • soc

   Njeni krempeljci se AŽK močno bojijo.

   • Viktorh

    Jej, jej, krempeljce so ji populili, ona je odplesala svojo veliko vlogo…

    • soc

     Njej morda res, AŽK pa si jih medtem pridno brusila.

     • Viktorh

      Ne verjamem. Kot prva nadzornica se je preveč izpostavila.

      Jasno, dopuščam pa možnost, da so AŽK izbrali, da sesuje Cerarja, njo pa porinejo na oblast, da bi bolj uspešno uresničevala cilje botrov…

 • Viktorh

  Njen vlak je odpeljal tako kot je Pahorjev.

  Odločili so se solirati in sedaj bodo. Njen vpliv, če bo, bo čutiti le na domačih tleh.
  Z ZDA se bo težko pogajala…

 • Novakec1

  A je to sestra clintonke? Face glih.

 • Franc Šink

  Clinton,May,Merkel. Madona, saj nam vladajo ženske. Fenimistke oglasite se dokler ne bo prepozno !

 • samsara

  Sem že mislil, da pišete kaj o cincarjevi naslednici, A.Ž.K., po izboru glavnega padroneja mafijske province Slovenija.
  No, pa kdaj drugič.

 • dob

  kva je to za ena štefka kučan

 • Caetano

  Ne obeta kaj posebno drugačne politike, kar se tiče islamizacije. V VB imajo že dolgo šeriatska sodišča, zaenkrat za civilne zadeve muslimanov. Kljub temu, da šeriat očitno krši pravice žensk jih Theresa May zagovarja, namesto, da bi jih takoj ukinili.

 • xtc

  Teacherjeva j bila zakon_zlomila je lewake in tudi danes bi bila strogo proti komunistu Putinu in hlčapcem in za EU;KI BIBILA KONSERVATIVNA BREZ SOCIALISTOV;LEWAKOV;ISLČAMISTOV;REFORMIRANA IN TRŽNA TER ZASEBNO PREVLADNA IN DEBIOKRATIZIRANA:

 • dob

  To, kako Angela Merkel vodi evropsko politiko in kaj vse delajo ZDA s Trumpom, (celo republikanci sami), da bi le Hillary Clinton postala nova predsednica ZDA, zdaj pa še ponujanje rešitve reševanja ekonomskih, političnih ter humanitarnih problemov modernih družb prek “nove” železne Lady” v Veliki Britaniji, kažejo nek nov trend.

  Sam si ne morem pomagati, da ne bi takšnih trendov vedno imel le za emocionalni izraz nezavednega pri človeku. Z drugo besedo: na zavestni ravni je samo pridobivanje na času, da bi vse tisto, kar je v človeški družbi bolnega, popačenega in izgubljenega preuredilo svoje vrste ter zadržalo pozicije, nato pa sebe nadaljevalo natanko tam, kjer se je prej bilo spotaknilo ob lastne noge.

  V resnici pa pri človeku nikoli ni obveljal njegov razumski del. Odločala je VEDNO podzavest. Tudi tokrat je tako.
  Moj namen oglašanja na tem portalu je usmerjati pozornost k pojavom, za katere mislim, da so pomembni, saj usodno zaznamujejo tisto, kar se nam bo kmalu vsem dogajalo. Z drugo besedo: spotikali se bomo ob lastne odločitve, ne da bi pri tem sploh vedeli, kaj se nam dogaja in zakaj se nam dogaja.

  V sklopu komentiranja nekega starejšega članka sva z nekom pred kratkim izmenjala nekaj misli o tem, kako smo se razdelili po spolih.
  Sem mnenja, da je ta kolega s svojimi mislimi lahko velika pridobitev za kvalitetno debato na tem portalu. Portal, oziroma njegova kvaliteta, je, po moje, odvisen od tega ali zna prepoznavati teme, ki bodo kmalu še kako pomembne za vse nas. In po mojem mnenju ta možakar odpira temo, ki se ji nihče ne bo mogel izogniti.
  Povabil ga bom, naj se nam pridruži. Mimogrede: Jaz se debati ne izogibam, tudi če se kdaj s kom ne strinjam. Pogovarjanje je boljše od izogibanja pogovoru ali celo prepovedovanju pogovarjanja na neko temo. Tale tema pa je od te vrste, da bo (spet seveda po mojem mnenju) zaznamovala našo bližjo prihodnost in nihče – s tem mislim prav noben Zemljan! – v prihodnje ne bo mogel izogniti. OK, to zna biti huda napoved, ampak recimo da gre samo za moje mnenje.
  Za razliko od drugih Zemljanov, se jaz tej debati niti nočem izogniti, prav nasprotno!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!