Trump namerava v prvih 200 dneh oživiti ameriško gospodarstvo – Cerar po dveh letih še vedno nič

Foto: epa.

Donald Trump bo pričel proces preoblikovanja ameriške trgovinske politike s prvim dnem nastopa svojega mandata. Pripravljen je memorandum, ki predvideva njegove korake v prvih 200 dneh in tudi ponovna pogajanja za spremembo pogojev ali umik ZDA iz severnoameriškega prostotrgovinskega sporazuma (NAFTA), kar je Trump obljubljal že v volilni kampanji. Povsem drugače je v Sloveniji, kjer po več kot dveh letih vladanja Mira Cerarja še vedno ni nobenih ekonomskih ukrepov in reform za izboljšanje gospodarske klime. 

Trump bo uradno pričel z mandatom 20. januarja 2017 in načrti, pripravljeni do takrat, se lahko še spremenijo. Osnutki teh načrtov so podlaga za strokovno razpravo in pripravo ustreznih dokumentov. Trumpovi trgovinski načrti se ne skladajo z globalizacijskimi trendi dosedanje ameriške trgovine, ki jo sicer podpirata obe vodilni stranki.

Oglejte si še: Tako bo vladal Trump!

Povsem drugače kot pri Trumpu, ki bo s prvim dnem začel z ukrepi za izboljšanje gospodarstva, pa je pri naši aktualni vladi Mira Cerarja, ki je volitve prepričljivo zmagala z visokoletečimi obljubami, a brez programa. Državljani so upravičeno pričakovali veliko, dobili pa so zgolj dodatne davke in obremenitve. Po več kot dveh letih vladanja vlada ni sprejela niti enega resnega ekonomskega ukrepa, ki bi gospodarstvu pomagal pri njegovi rasti.

Kaj si je zastavil Donald Trump za prvih 200 dni?
200-dnevni načrt predvideva ustvarjanje novih delovnih mest, prav tako ponovna pogajanja glede sodelovanja z Mehiko in s Kanado; če se trgovinski pogoji ne bodo spremenili, se Trump nagiba k prekinitvi sporazuma NAFTA. Prav tako namerava prekiniti TPP (transpacifiški sporazum), da bi ZDA prenehale uvažati podcenjeno blago, ki uničuje domačo proizvodnjo. Umetno zniževanje vrednosti valut je omenjal v zvezi s Kitajsko, tovrstne posle pa označil za “nepoštene”.

Stare sporazume bo prekinil, namesto njih novi dvostranski sporazumi
Namesto obstoječih sporazumov si bo prizadeval za sklenitev novih dvostranskih trgovinskih sporazumov.  Pozornost Trumpove administracije bo namenjena  ohranitvi in povrnitvi proizvodnje in s tem ustvarjanju delovnih mest, znižanju  davkov za 35 % in sprejemanju svobodnejše zakonodaje za domače gospodarstvo ter področje energetike.

Kanadi in Mehiki bo predlagal spremembe
Reforma sporazuma NAFTA se bo pričela prvi dan, pri čemer bosta oddelek za trgovino in komisija za mednarodno trgovino preučila tudi pogoje za razveljavitev tega sporazuma. ZDA bi namreč želele vložiti nekaj amandmajev k sporazumu za preprečevanje špekuliranja z valutami, za določanje države izvora  izdelkov in za spoštovanje okoljskih in varnostnih standardov. Prav tako bodo ti amandmaji obravnavali varnost hrane in enakovredne pogoje za obojestranske prevzeme korporacij.

Pri spremembah politike bodo “še posebno pozorni na posledice, ki jih bo spremenjena politika imela na  srednji razred, proizvodnjo, storitveni sektor in na neposredna tuja vlaganja v ZDA.”

Po treh mesecih … 
Trump je napovedal tudi, da bodo Kitajski skušali dokazati umetno zniževanje vrednosti valute in pridobiti drugačna pogajalska izhodišča. Področje mednarodne trgovine bo Trump odprl tudi za varnostne službe. Po dvesto dneh bodo ZDA izvedle uradno prekinitev sporazuma NAFTA, dvostranske sporazume pa bodo sprejemali po hitrem postopku v kongresu. Kot kaže, se Trump nič ne boji spopasti  z lobiji, ekonomsko politiko drugih držav in s preteklimi sporazumi. Njegove izkušnje in samozavest mu bodo gotovo pomagale izboljšati “zlomljen ameriški sistem”, kot je zapisal CNN.

A. B.

 • AlojzZ

  Berem: “Cerar po dveh letih še vedno nič”

  Saj za ta nič je bil nastavljen! Oživitev gospodarstva pomeni, da bi moral začeti uvajati pravno državo, torej preganjati lopove v belih ovratnikih; preganjati tiste, ki so ga nastavili! Upam, da smo vsi toliko realni, da tega ne pričakujemo.

  Podobno je z davki, znižati bi jih moral in s tem bi zmanjšal denarno maso v vladnem koritu iz katerega se lopovi v belih ovratnikih napajajo. Upam, da smo vsi toliko realni, da tega ne pričakujemo.

  Podobno je z državno lastnino, zmanjšati bi jo moral in s tem bi zmanjšal denarno maso v vladnem koritu iz katerega se lopovi v belih ovratnikih napajajo. Upam, da smo vsi toliko realni, da tega ne pričakujemo.

 • WatsonForus

  Cmerar nastavljen je za-to da ohrani RDEČKARJE na položajih!

 • Artur

  Neverjetno kakšne blentave kljukce imamo v naši politikantski srenji Trump proti globalističnim prosto trgovinskim sporazumom naši največji preoblečeni “demokrati” pa zagovrniki Trumpa in obenem še večji zagovorniki teh sporazumov, ki jih hoče Trump zdaj skenclati. Ampak za oportunistične kljukce se ni težko po vetru obračati kmalu bodo začeli prisegati glih kontra kot takrat ko so se s tem slinili Obami.

 • rubec

  Ta dva itak ni za primerjat. Medtem ko Trump grabi raznorazne pusi, Cerar Fužinah rihta za vlado prednovoletno zabavo Pr’Pujsi.

 • PIA PlA

  Trump se spozna na gospodarstvo, vsaj tisti del, ki je pri poslovanju oviral njega. Zato bo najprej skušal urediti gospodarske razmere, da bodo ljudje lahko bolje zaslužili in tako tudi bolje živeli. Cmerar naj bi bil eminentni pravnik, a ne zna urediti niti naše zavožene zakonodaje kaj šele, da bi se lotil pravnega in sodnega kartela. Njegova etika je vredna in odraz vsakega peklenščka.

  Zanimivo je prebrati to https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/11/11/besede-slovenca-iz-new-yorka-o-trumpu/ sporočilo Slovenca v Ameriki.

  • Kučko pod pručko

   PIA, zelo pozorno sem prebral pismo Slovenca iz NY. Zelo dobro in točno je zapisal, le pri Kennedyju nima prav. Dinastija Kennedy spada med 13 najvplivnejših družin sveta in je ena izmed 13-ih družin s krvno linijo Illuminatov. Ti, ki si knjigo 13 Bloodlines of the Illuminati prebrala, to sicer dobro veš, bo pa morda to zanimivo za koga, ki te tematike ne pozna.

   To sporočilo priporočam vsakomur, tudi tistim, ki so vehementno navijali za pokvarjeno Clintonovo!!!

   • PIA PlA

    Odlično kot vedno, hvala za dopolnilo. Kogar zanima pa še to http://www.bibliotecapleyades.net/bloodlines/kennedy.htm

    • Kučko pod pručko

     Tudi Kennedyje sem prebral že pred časom. Tako kot Astorje, Bundyje, Collinse, Du Ponte, Freemane, Lije, Onassise, Reynoldse, Rockefellerje, Rothschilde, Russlle in Van Duyne!!!

     • PIA PlA

      Oh, saj nisem mislila nate. Zate vem, da si ekspert te teme.

 • janez zorman

  Cerar oživlja korupcijo na vseh nivojih. Tudi to je nekaj. Saj eni se imajo lepo ! To je pokazal rezultat mednarodne analize, kjer smo takoj za Romunijo in Litvo. Bravo; mi ne jamramo !

 • Pjevač tuge

  Kakršna mama takšen sin. Banda na kvadrat, SMC je legalna in legitimna naslednica pokojne LDS. Kučanu se je sfižila PS in Janković, pa si je tovariš plavi omislil SMC in Cmerarja. Slovenec pa na dan volitev raje za pečjo fržol zbera kot da bi naredil red v lastni državi !

 • Artur

  Briseljskim podganam se tresejo hlače, Jean Claude Juncker je izjavil, da milijarder na čelu SAD predstavlja grožnjo za -globalno varnost-???!!! (ogrožena varnost globalistov) . http://www.novi-svjetski-poredak.com/2016/11/15/telefonski-razgovor-putina-i-trumpa-izazvao-paniku-u-bruxellesu/

 • Artur
  • Steiermark

   kamor bo šlo, glede na pomanjkanje vazelina. Samo , ne zavedajo pa se, da v Trumpovo nebo šlo, on takšne kot je ta rdeča proruskosrbska zalega, “odda” na WC-ju….

   • Nata

    Si sigurna- siguren , da ne bo šlo ?

 • valentin

  Po izvolitvi novega ameriškega predsednika je med EU politiki dejansko zavladal strah – panika, ki je
  posledica osebnega pomanjkanja samozavesti, zavedanja lastne nesposobnosti, desetletja dolgega ujčkanja, potuhe in več kot očitne odvisnosti Evrope od ZDA.

  • Nata

   Demonstrirajo pa plačanci . Tako , kot je bilo pri nas !

   • valentin

    in opranoglavci…

 • Kučko pod pručko

  Trump se bo zapisal v ameriško in svetovno zgodovino kot izvrsten predsednik. V slovenski zgodovini pa že imajo svoje mesto Kučan, kot veleizdajalec ter vladarske zgube Pahor, Šivilja in Cmero!!!

 • Steiermark

  Da bo Trump uresničil, dvig gospodarstva, gre pripisati njegovi “zgodovini”, kjer je jasno dokazal, kako se ravna z dobljenim (od očeta) kapitalom, da je iz enega miliona podarjenega, ustvaril za več miliard novega kapitala. To lahko stori samo nekdo, ki je zrastel v demokratični miselnosti in z voljo po ustvarjanju in ne tisti, ki se okoriščajo že z goljufanjem pri potnih stroških in ki kot privilegirana jugozalega, so še vedno “prisesani” na državne jasli……ter blebečejo, “kako bodo” in kaj bodo, razen tlačenja izropanega bogastva, v lastni žep….. saj ne znajo in ne zmorejo – rdeče podgane pač!

 • tasilo

  Trump je Trump. Cerar je pa samo trumpast.

 • Artur

  Liberalizam je nevaren virus. To je, v bistvu, totalitarna sektaška ideologija katera ignorira realnost.

  • xtc

   kOT VI RUSOKOMUNISTI;KI NE MORETE BREZ PETEROKRAKE in Moskve:

   • Artur

    Bimbo iz katere luknje si privlekel to, da spadam med rusokomuniste, to da mi naši “desni” poleg komunjar ne dišijo ne more biti razlog, da klamfaš tja v en dan . Mimogrede rdeča zvezda na JNA oficirski tintari je bila na mojem nišanu 91 leta zato mi ne trobezljati kao o NE MORETE BREZ PETEROKRAKE . Po tvoje bi moral Trump že na začetku Putina poslati nekam v tri …. in nadaljevati po Obamini poti ali ne ?

    • xtc

     iZ TISTE ;KATERE SI PRILEZEL TI;TROL:

     • Artur

      Nisem niti v levi luknji niti v “desni” torej je nemogoče, da bi iz katere prilezel .

 • Olga

  Trump je uspešen gospodarstvenik in bo tudi državo vodil uspešno! Naša vlada je totalno neučinkovita, neuspešna in podpira nezakonitosti, zato Trumpu ne more nihče od naših levičarjev soliti pameti!
  Prav komičen je pamflet z Viko Potočnik, ki so jo potegnili iz naftalina, da je povedala, da jo je strah zaradi Trumpa!????? Mene je pa strah, da bodo njeni vladali še naprej in uničevali Slovenijo! Levičarji so povsod enaki, saj imajo samo oni vedno prav in samo oni lahko vladajo! K sreči se v tujini levica in desnica izmenjujeta na položajih!
  Poudariti je pa treba, da v tujini to ni KOMUNISTIČNA levica, ki vlada od civiliziranih držav samo še v Sloveniji in ščiti nezakonitost in zločine!

 • Artur

  Za Romano Tomc, in ostale zveste in goreče “desne” podpornike Obamine korporacijsko globalistične agende ? http://www.novi-svjetski-poredak.com/2016/11/14/obama-odlazi-sramotni-transpacificki-i-transatlanski-savezi-tpp-i-ttip-su-mrtvi/

  • Nata

   No , dobro , da si dal desne v narekovaje . Te sporazume je velika večina ( če se ne motim , je bil proti edino Šoltes ? ) evroposlancev podprla .
   Priznam pa , da te zadeve nisem spremljala dovolj . Pa tudi ne vem , koliko se je pri nas v javnosti sploh razpravljalo ?
   Morda so tudi kakšni plusi . Vendar vidimo , da že EU veliko zadev omejuje . In to me moti .Sploh o če še odločamo sami ?

 • totex39

  Cerarjeva vlada res ne more oživeti gospodarstva, oni še tisto kar vredu deluje uničujejo in kradejo.

 • Nata

  Ja , ali res mislite , da mu kaj od vsega naštetega uspelo ? Prisiljen bo v kompromise . Denar sicer res Svet vrti – vendar ne samo denar ! V ozdju so zlobe – ljudje s popačeno duševnostjo . In ti – v kombinaciji z denarjem pomagajo vrteti prav vse !
  Sem glede na vse svetovno dogajanje velik pesimist !!
  Ena lastovka ne prinese pomladi . In tudi tale lastoviček je ne bo ! ŽAL

 • garfi

  ima pogoje, samo sorosa in drugo mafijo mora zapreti
  putko press

  • Artur

   Začet bi moral najprej pri tem smradu :https://www.youtube.com/watch?v=ZCXmU6wlYb0#t=41.165625

   • garfi

    tudi in še jih je
    njihovih plačancev in mafijcev pa v milijonskem številu

  • Adolf Hitler

   ne zapreti temveč takoi v plinsko celico če hoče imati ameriko čisto od teh židov likviderat vse do zadnega!

 • xtc

  Glede Tumpa_Živi bili in videli;ta čudež:
  In drugo to kat omenja je trgovinska vojna z poševnookini to bo zanimivo:

 • Jessica Fletcher

  A lahko A.B. napiše svoje celo ime in priimek .. Trumpa primerja z Cerarjem . Kaj teb ni jasno tu …

 • Adolf Hitler

  kaj ga pa volk še voha cerariovo svinio zamenate že to krypto židovsko komunaizersko gnido enkrat in to prepirči takol!

 • Adolf Hitler

  likvidirat federalreserf wolstrit media presse mossanto hyllari obamo in vso židovsko elito z iluminati in CIA= catol in akcion

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!