To so države, ki lahko naslednje zapustijo Evropsko unijo

Foto: epa

Svetovni voditelji se bojijo, da bi izstop Britancev iz Evropske unije sprožil val izstopov – sledil bi namreč lahko odhod kar petih drugih držav.

Svetovni voditelji so na nogah, nihče pa ne ve, kaj lahko taka odločitev Britancev povzroči. Predsednik evropskega sveta Donald Tusk je že dejal, da morebiten izstop predstavlja tveganje za celotno zahodno civilizacijo.

AKTUALNO DOGAJANJE PREBERITE TUKAJ: BREXIT 

Odhod Velike Britanije iz skupne Evrope pa bi lahko povzročil pravi val izstopov držav. Med glavnimi kandidatkami za odhod iz Evropske unije se tako pojavljajo Francija, Madžarska, Švedska, Nizozemska in Grčija, navaja ameriški Washington Post.

Švedska
Mnogi poimenujejo Švedsko kar za skandinavsko različico Evropske unije. Glede evropske politike se v 90 odstotkih primerov Švedska strinja z Veliko Britanijo. Tudi Švedi pa se že mnogo let izogibajo misli, da bi sprejeli evro. Migrantska kriza in vse močnejša skrajna desnica na Švedskem sta že podprli idejo brexita. Splošno javno mnenje Švedov je Evropski uniji sicer še vedno naklonjeno, kar pa bi se lahko radikalno spremenilo, če bi Britanci izstopili iz EU. Pri tem bi se lahko okrepilo jedro Evropske unije, vzpostavilo bi se tesnejše sodelovanje med največjimi članicami, s čimer bi se Švedi lahko hitro počutili tudi nekoliko zapostavljene. Ideja o skupni Evropski uniji bi lahko začela izgubljati podporo.

Danska
Referendum o Evropski uniji, čeprav mnogo manjšega, je Danska imela že decembra lani. Na njem se je večina volivcev odločila, da ne želijo predati še več svojih pristojnosti na raven EU. To seveda ne pomeni, da si Danci želijo iz EU, vsekakor pa to pomeni, da si ne želijo še več Evropske unije. Danska pa je ena najbolj močnih zaveznic Velike Britanije. V primeri brexita bi danski interesi izgubili velik del podpore znotraj EU, kar bi še okrepilo skepticizem do Evropske unije.

Kampanja za obstanek Velike Britanije v EU tudi v Varšavi (foto: epa)

Kampanja za obstanek Velike Britanije v EU tudi v Varšavi (foto: epa)

Grčija
Ena najbolj problematičnih članic EU je s svojim dolgom več mesecev krasila naslovnice vseh evropskih časopisov, danes pa o njej ni ne duha ne sluha. To pa seveda ne pomeni, da so njene težave popolnoma izginile. V primeru, da bi Velika Britanija izstopila iz EU, bi to lahko ogrozilo njeno stabilnost, finančni pretresi na trgu pa ne bi pomagali grškemu gospodarstvu. S tem bi lahko bil močno ogrožen tudi njen obstanek v Evropski uniji, oziroma še bolj, v evroobmočju. Grčija se namreč boji, da bi jo bila EU primorana izključiti, da bi lahko zagotovila kohezivnost med preostalimi članicami.

Nizozemska
Desničarska populistična stranka na Nizozemskem je že podprla brexit, njeni pripadniki pa upajo, da se bo podoben referendum zgodil tudi na Nizozemskem. Gre predvsem za odgovor na migrantsko krizo, za katero krivijo Evropsko unijo. “Če želimo preživeti kot narod, moramo ustaviti migracijo in islamizacijo. Tega pa ne moremo storiti znotraj Evropske unije,” je dejal Geert Wilders, vodja stranke, ki trenutno vodi v javnomnenjskih raziskavah.

Madžarska
Madžarski premier Viktor Orban je že dolgo časa znan kot kritik Evropske unije. Kljub temu pa je pozval Veliko Britanijo, naj ostane del EU, a to naj bi dejal predvsem zaradi močnega zavezništva madžarskega in britanskega parlamenta. Madžarska bo sicer tudi sama imela referendum o zadevah EU, ki bi lahko ogrozile kohezivnost skupnosti. Odločali se bodo namreč o tem, ali sprejmejo kvote premeščanja migrantov po Evropi. Direktno sicer ne bodo odločali o članstvu v EU, gre pa nedvomno za posredno odločanje o avtoriteti Bruslja.

Francija
Francozi že leta veljajo za ene največjih evroskeptikov. Kar 61 odstotkov prebivalcev ima negativen pogled na Evropsko unijo. Poleg Nemčije pa je Francija ena od vodilnih sil EU, a sama se mora spopadati z veliko težavami, pri katerih ji Evropska unija ne pomaga dovolj, kot na primer terorizem in šibko gospodarstvo. Prav nasprotno, nekateri za nastanek teh težav krivijo prav EU. Francozi namreč še vedno niso povsem izšli iz finančne krize. Med tem je vodja francoske nacionalne fronte Marine Le Pen že javno podprla brexit in dejala, da bo Francija naslednja izstopila iz EU, če bo sama kdaj predsednica.

Poseben primer pa predstavlja tudi Škotska. Ta se je sicer leta 2014 odločila, da bo ostala znotraj Združenega kraljestva, a je sama po sebi izrazito naklonjena Evropski uniji. V primeru, da bi se zgodil brexit, pa bi morda lahko bili priča ponovnemu referendumu, v katerem pa bi odločali prav nasprotno – ne o izstopu, pač pa o vstopu v EU.

M. G.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

 • razerznak

  bo slexit prvi

  • Jefferson Vendski

   Ma mi rabimo čefexit.

   • dob

    hahahahahahahahahahahahahahaha…

 • Peter

  Kdo je bil tako pameten, da je predvidel, da imata lahko Švedska in Grčija isto valuto, no?

 • renee

  A mi smo pa kar kontent z njo ,al kaj?

 • SALZ

  EU postaja vedno bolj podobna bivši Jugoslaviji,Bruselj -Beograd en kup starih debelih stricev ki imajo od vsega najraje denar, odločajo o vsem čeprav nimajo pojma in so popolnoma neučinkoviti ko pride kakšna kriza. Birokracija je absolutno prevelika,predraga in neučinkovita ,pa da ne bo pomote ,sem za EU vendar bi bilo v marsičem dobro posnemati Ameriko. Če bodo Britanci izstopili bo to plod dela teh stricev oz. birokracije.

 • pokvarjeniSvet

  Sem abolutno proti takšni obliki Evrope kot jo imamo 100% pod sionisti prava kolonija ZDA hlapci in vazali njih. 0% demokracije 100% diktatura in 0% suverenosti/neodvisnosti

 • pokvarjeniSvet

  če se sprejme TTIP pomeni da svoje države več uradno nimamo, saj bodo korporacije diktirale kako bomo živeli, kaj jedli in pili in kaj kupovali…..kaj je pa najbolj sporno pri tem lastniki teh korporacij ki so vsi po vrsti sionisti in so na kriminalni goljufivi način prišli denarja enako kot naši lokalni tajkuni.

 • Sredinec4U

  Zavožen projekt EU se mora končati, preden naredi še več škode. Čeprav se sprašujem, zakaj vsi razmišljajo o odhodu, ne pa o zbrcanju bruseljskih birokratov nazaj v države članice pucat sekrete!

  • valentin

   Bruseljski birokrat ne postane vsak, je nastavljen in dirigiran, da deluje po navodilih in dobrem plačilu.

   • Igor Kavalar

    A se še spomnete nastavljenih lutk, iz Bruslja, ki so prevzeli oblast in niso dobili 1 glasu volilcev?

    Npr. Mario Monti v Italiji, Lucas Papademos v Grčiji
    http://www.newstatesman.com/blogs/the-staggers/2011/11/european-greece-technocrats

    • valentin

     Se spomnim ja, jih je kar nekaj, ki niso bili voljeni, a so v “upravah” in ja politiki niso mojega ustroja, ker sem bolj tehnični človek, tehnika pa je ekzaktna veda in ne dopušča šlamparij, ki privedejo do okvar in nepotrebnih stroškov.

 • valentin

  Vse tajne operacije so zamišljene, da javnost ne izve zanje – ste vedeli, da je ZIKA biološko zločinsko orožje elite. ZDA so ob pomoči WTO pred zrušitvijo Rouseffove v Braziliji odvrgle Zika virus. Manjši del je bil namenjen prav rušenju Brazilije, ki se je preveč povezala z Rusijo v Bricsu, pomembnejši del pa je bil ustvariti novo epidemijo kot AIDS ali Ebolo. Po dolgotrajnem strašenju ljudi, kjer se je uspešno priključila tudi Slovenija z obolelim športnikom, so zdaj tudi uradno začeli testirati cepivo proti Zika virusu. Plačali bodo 40 ljudi, ki so ali neumni ali pa vedo, da ne bodo dobili nobene doze in po dveh letih bodo farmacevti imeli še eno povsem nekoristno zdravilo, narejeno za iskanje milijard. Ampak samo Ameriški! Namen tega cepiva ni zdraviti ampak ustvariti še več okužb, kajti komarjev za Ziko ni, le škropiva pa so premalo učinkovita za širjenje
  smrtonosne bolezni. Američani so seveda ponosni, ponosni, ker so spet nategnili najmanj pol zemeljske oble in ponosni, ker so spet kot verski fanatiki sledili navodilom NWO. Prebivalstvo tega planeta je treba zmanjšati na pol milijarde! In z lažjo o Zika virusu bodo lahko tudi izdatno prašili dele zemlje, ki jih nočejo več naseljene! Deformacije otrok bodo skočile v nebo, še več pa bo paničnih abortusov, kar je tudi
  namen! /virNSP/

  • Franc Šink

   Zika(virus) je biološko orožje kot Koloradski Hrošč !

   • valentin

    Virusi se proizvajajo v laboratorijih farmacevtskih korporacijah, Zika je samo eden izmed številnih produktov.

 • Franc Šink

  EU je največji kiks ki ga je Evropa storila v vsej svoji zgodovini.

  • Viktorh

   Škoda, da je Dolfe bil nerazsoden, prepožrten. Brez Afrike in Rusije bi uspel in imeli bi čisto Evropo…Ne zamerite kruti resnici.

 • janez.pokoncni

  Če želimo preživeti kot narod, moramo ustaviti migracijo in islamizacijo. ”

  Majhni Slovenci, že danes prekriti s čefurji, se za svoje preživetje kot narod nič več ne bojijo. Po toči zvoniti je prepozno.

  • valentin

   S tako oblastjo lahko gremo samo še pod giljotino.

   • Viktorh

    Ne, to oblast je potrebno odstraniti. Zakaj bi mi nadrsali zaradi njihovega idiotizma.

   • Janko Gedlička

    Saj nas oblast sama “giljotinira”.

  • Viktorh

   Da, da, dobiš čefurja za zeta, dobiš dva avtobusa žlahte…

  • Nova24TV Mod 2

   Opozorilo: Izogibajte se (kontekstualno) slabšalnim izrazom/izrazom z negativno vrednostno konotacijo. #čefur

 • janez.pokoncni

  Slovenski evroskeptiki!
  Verjamem, da vas večina nima vpogleda v delovanje gospodarstva in pomembnosti za podjetja, biti podjetje znotraj EUja. V kolikor Slovenija ne bi bila v EUju, bi bila še mnogo bolj v malori.
  Pa če zanemarimo gospodarstvo, ker pri nas itak denar raste na drevesu. Če ne bi bili v EUju, bi “naši” že uradno razglasili kaviar socializem. Politične nasprotnike bi zaprli in obsodili na vseh nivojih. Patria je sicer padla na Ustavnem sodišču tudi iz strahu pred evropskimi sodišči.

  • valentin

   Ostati v EU integracijah da, ampak se ne prodati, ne vsega. Problem nastane,
   ker sposobni domoljubi ne pridejo do krmila.

   • Viktorh

    “Ostati v EU integracijah da, ampak se ne prodati, ne vsega.”

    Verjetno si mislil, ne se “prostituirati”, ne vedno slepo pristajati na vse, kar ti ponudijo pisuni EU, predstavniki lobijev zato, da pridobiš en privilegij.
    Vedeti moraš kaj hočeš, biti moraš načelen, pošten .

    Trenutno se mi zdi, da je najbolj “zajeban”, ki ne odstopa od svojih načel, ki ni za kravje kupčije, le Orban….

    • valentin

     Teh misli sem da. Vendar na žalost nimamo pravega vodja za krmilom, prostitucija pa je še vedno dobro plačana.

  • Jojo

   Vazno je da je gospodarstvo in da smo navadne ovce katerim komandirajo neizvoljeni politiki iz bruslja. Vazn je da tebi fajn laufa firma in da placijes davke z katermi financiras poboje ljudi katere nato napada na vseh koncih sveta. Ce je tebi to po godu okay ampak meni ni da mi komandirajo americani kaj in kako bom zivel. Pa se nekaj. Vsem firmam je bolje slo pred vstopom v EU. Sele ko smo se vclanili v ta maligeno karcogeno tvorbo smo zaceli dejansko propadat tko da ja…

  • sodnikisozločinci

   Za to skorjo kruha in kozarec vode svojega doma ne bom odprl Afriki. Namen EU pa je ravno uničenje evropskih narodov z neomejenim priseljevanjem in ideologijo mešanja ras. Tega pa slovenska rdeča mafija sama brez podpore Bruslja ne more uresničiti. Pa ne le to, za svojo oblast se lahko zahvali le bruseljski politični in finančni podpori in EU se svojim marionetam ne bo odrekla, dokler jim tako zvesto hlapčujejo. Ko je nova poljska vlada naredila red na rdečih sodiščih, je EU pritisnila na njih, da gre za uvajanje diktature …, jasno, ker je ta vlada nasprotovala kolonizaciji Poljske s prišleki iz držav tretjega sveta in s tem delovala proti interesom EU. Zakaj misliš, da EU ni izvedla pritiska na Slovenijo v primeru zaprtja Janše brez dokazov, ko je bilo vsakemu jasno, da je šlo za politično montiran proces? Zato, ker je bilo v njihovem interesu, da se znebijo vodje opozicije, ki bi lahko ogrozil njihov načrt genocida nad Evropejci tako kot je to naredil Orban na Madžarskem. EU je totalitarna tvorba, sovražna do slovenskega naroda in do vseh evropskih narodov, za obstanek Evrope je nujno da propade.

   • Anthon

    ??

 • Mihilus

  Svetovne elite ne bodo dopustile BRExita. Oni imajo svoj načrt, ki ga peljejo in ne bodo dopustili, da se jim Anglija izmuzne. Tudi Cameron je že napovedal, da ponovnega referenduma ne bo in to je tudi dejstvo. Ta referendum so dopustili samo zato, da bi ljudem dali občutek, da odločajo.

  Ni pomembno kdo voli, pomembno je kdo šteje glasove.
  -Stalin

  • Igor Kavalar

   Sam a ni to čudna demokracija da imajo tile britanci na vsake 40, 50 let samo en referendum?

 • cosmosjasnovidec

  Razpad unije je slej ko prej neizbežen in to vse zaradi enega samega faktorja kateri se imenuje Merkl.

 • sprehajalec

  Grčijo in Madžarsko kar črtajte iz spiska. EU bodo zapuščale države, ki več dajo v EU kot iz EUja dobijo. Situacija je edentična, kot nekoč v pojni Jugi. Razviti in nerazviti ter tisti sklad za njih. Reči, da bo Grčija zapustila EU je tako, kot da bi npr. Črna Gora nekoč želela zapustiti zvezo. Dva oka u jednoj glavi.

  Grčijo bodo kvečjemu vrgli iz EU.

 • Sloven”c

  …in Slovenija !

 • xtc

  Brext je realnost;vendar pa imajo druge države povsem druge težave in tudi;delno so za svoje težave ravno najbolj odgovorne same ne EU ;ampak zato;ker so se oklepale socialistične retorike in socialnih ugdnosti;seveda pa je zatekanje;k skrajni desnici enak problem kot k skrajni levici_ni odgovor ampak del težav:

  • dr Janez Sveti

   Mislim, da je sedaj pravi čas, da se povabi Rusija v Eu skupaj s Srbijo.
   Dr Janez Sveti Združevalec

   • tramal

    bedanec.Ta dva ciganska narda bosta uničila še azijo zraven evrope.

    • dr Janez Sveti

     A ti resno misliš, da si pomemben zato, ker si se rodil tvoji mami?
     Dr Janez Sveti genij

     • tramal

      Ja ker nisem iz epruete tako kot ti.

     • dr Janez Sveti

      Sem vesel, da nisva iz iste.
      Dr Janez Sveti vesoljc

 • Rožle

  Se bojim, da bo ostala sama ciganija na koncu…seveda z nami vred…

  • dr Janez Sveti

   To je sovražni govor.
   Dr Janez Sveti Đemo Hudorovac -Sandokan

   • Rožle

    Ne pa ni…
    To je dejstvo..!
    Đurine Kučne Čarolije….

 • Igor Kavalar

  Jaz sem že povedal da ne verjamem da bodo šli.
  No guts, no glory.

  Se mi pa vse bolj zdi da uboj politične osebe ni bil naključje.

  • Rožle

   God Save the Queen………

 • dr Janez Sveti

  Naj vas potolažim !
  Jaz sem se odločil, da bo ta megleni otok (Anglija) s čudnimi bledimi ljudmi, še vedno del moje Evrope in to je dokončno. Nihče ne sme zapustit Evrope, če jaz tako ne ukažem. Razmišljam, da bi še Rusijo priključil, saj potrebujemo njena naravna bogastva.
  Dr Janez Sveti diktator

  • Rožle

   Če ne…pa na silo…!

 • von Rhein

  Če naštete zapustijo so v rezervi nove države : Albanija,Srbija,Ukrajina,Moldavija.

 • Anthon

  Zame Britanci niso zreli humanisti ne glede na nekatere dobre stvari. Imajo zgodovinski zločinski pečat, hudo in nečloveško so ravnali 1945 v povezavi z jugoslovanskimi begunci, glumijo svojo religijo…………, tudi v prenesenem pomenu so, prosto po komentatorju Janezu S., “bledi” ljudje.

  Predvsem mladina naj se zaveda, da se z uresničenim brexitom sesuvajo s trudom pridobljene dobre in civilizirane osnove združene Evrope. Zame je to nekakšen severnokorejski sindrom, norčevanje iz mednarodnega prava, bolestna samozadostnost…..

 • Borut Stari

  Lahko sedaj na tej temi delate cele doktorate, resnica je le ena. Referendum ni politična odločitev.Je odločba večine prebivalcev z volilno pravico. Je pravzaprav nezaupnica svojim politikom kot politikom EU. Politiki so zaradi svoje kronične impotentnost dobili rdeči karton.Prebivalci GB so bili in noter in ven in lahko ocenijo pluse in minuse in se odločijo po svoji volji. In so se odločili.

  • Nata

   Ja, prebivalci GB ! In koliko je priseljencev ?

   • Borut Stari

    Butasto vprašanje. Lepo sem omenil, prebivalci z volilno pravico, Tudi na plebiscitu niso za samostojno Slovenijo oddali glas le Slovenci,Tudi priseljenci.

    • Nata

     Prav nič butasto !!
     Kot državljani GB imajo jasno volilno pravico .
     Merila sem na rezultat referenduma . Saj najbrže je večina priseljencev bila za odhod. Samo to .

     • Borut Stari

      Nimaš prav, Priseljenci niso odločilni faktor na na tem ali kakšnem drugem referendunu. Priseljenci so odločilni faktor le pri volitvah za župana Ljubljane. in tudi Londona, ki pa niso bili za Brexit.

 • dare326

  Izstopi se bodo vrstili, razen če Merkelca odstopi. Brexit je predvsem njeno maslo oziroma posledica migrantske krize..

 • Antonius

  Angleški egoizem se je odpravil na pot zelo hudih političnih glavobolov. Močna škotska volja, ostati v evropski skupnosti, bo zagotovo potegnila za seboj zahtevani referendum, ki bo na koncu rezultiral zelo visoko ceno, izstavljeno Angležem. Škoti so prenašali aroganco Angležev, z vsiljenim izstopom iz EU, so šli pa predaleč.
  Tudi močna volja Severne Irske je bila ostati v evropski skupnosti, z izstopom so jih pa Angleži prisilili k odločitvam, da se bodo referendumsko odločali o združitvi z Irsko, ker hočejo ostati v evropski skupnosti.
  Škotski Michael se je prijel za glavo, ko je izvedel za rezultate referenduma. Firmo ima na škotskem, dela pa v Sloveniji. Izstop iz EU mu bo povzročil cel kup težav. Če kdo, potem on zagotovo dobro ve, kaj si Škoti mislijo o referendumski odločitvi Anglije.
  Svet se počasi spreminja, Anglija bo pa zaradi slabe referendumske odločitve, spremembo doživela skoraj čez noč.

 • Celofiz

  Vse, kar je bilo nekoč sestavljeno, bo slej ko prej razpadlo. (Murphy) Sic !

 • FreedomAndDemocracyNOT

  samo v sloveniji desnica podpira koruptivno birokracijo v EUju

  • Anthon

   Bedno je z marksističnimi, kardeljanskimi prijemi komentirati brexsit. Probaj s tvojimi “formulami” izračunati oddaljenost Lune, če bo šlo.

  • Nata

   Ups…………pa tudi levaki so v tej EU birokraciji , a ne ?

   • FRANC3

    Se spomniš, kaj je bila parola SD ob vključevanju v EU: EU-ROPA.
    No, danes članov SD ni sram kandidirati za Evropski parlament. HINAVCI.

    • Nata

     Tako je , hinavci .
     In takih raznih nenačelnosti je v naši državi veliko .

 • črnaovca

  EU že videno v bivši Jugi. Eni delajo drugi zapravljajo in pri tem so še nezadovoljni to ne gre dolgo.

 • dr Janez Sveti

  Združena Evropa je EDINA alternativa za MIR in blagostanje Evropejcev. Tako kot vse v tem vesolju se seveda spreminja, preoblikuje in nikoli ne bodo vsi zadovoljni. Nekaj takšnega, kar bi bilo vsem ljudem všeč in prav NE obstaja.
  Zlasti za majhen narod kakor so Slovenci je Združena Evropa edina možnost.
  Vse ostalo besedičenje o lastni valuti, varnosti in gospodarski politiki je primitivno zaostalo klobasanje.
  DR Janez Sveti genij

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!