V Maleziji podpirajo sprejetje islamskega kazenskega zakonika, ki predpisuje kamenjanje in sekanje okončin

Foto: epa

V Maleziji se je zbrala več desettisočglava množica, ki podpira sprejetje islamskega kazenskega zakonika. Kritiki zakona opozarjajo, da bi ta lahko utrl pot za popolno izvajanje ‘hududa’, ki predpisuje kazni, kot so amputacije okončin in kamenjanje, ter motijo sestavo multi-kulturne Malezije in njihove multi-verske družbe.

“Tako imenovana ‘krepitev’ šeriatskega sodišča bo še povečala neenako obravnavanje muslimanov in nemuslimanov pred zakonom,” je dejal Bebas iz nevladne organizacije, ki je organizirala manjši shod, ki nasprotuje sprejetju islamskega kazenskega zakonika za Jihadwatch.

“Nobenih uradnih številk ni na voljo o tem, koliko ljudi se je udeležilo mirnega shoda v podporo zakonu v Kuala Lumpurju, vendar pa so ocene, da je bilo več deset tisoč udeležencev. Ja, problem je le ‘majhna manjšina skrajnežev’, kajne?” Realno ocenjujejo, da se je shoda udeležilo 100 tisoč ljudi.

Manjšine v strahu: bodo kršene njihove pravice?
Na omenjenem shodu v glavnem mestu Malezije se je tako zbrala nepregledna množica ljudi, ki se zavzemajo za sprejetje strogega islamskega kazenskega zakonika, ta predlog zakona pa straši verske manjšine, ker se bojijo, da bi lahko kršil njihove pravice. Težo k sprejetju tega spornega zakona pa je dodal še premier Najib Razak, ki želi vključiti dele islamskega kazenskega zakonika, znanega kot ‘hudud’, v že obstoječi islamski pravni sistem Malezije.

Si Najib le nabira glasove za naslednje volitve?
Najib, ki je trenutno vpleten v korupcijski škandal, je upal, da mu bo predlog pomagal povečati možnosti za zmago na nacionalnih volitvah, ki morajo biti do avgusta 2018. Kritiki zakona pa opozarjajo, da bi sprejetje tega utrlo pot za popolno izvajanje ‘hududa’, ki predpisuje kazni, kot so amputacije okončin in kamenjanje, in motijo sestavo multi-kulturne Malezije in njihove multi-verske družbe.

M. S.

 • soc

  Multikulturnost ne more obstojati. Ali islam je (in ničesar drugega), ali islama ni. Kakršnoli sobivanje z islamom je kratkotrajna iluzija. Vidimo povsod.

 • Hun

  kr naj v maleziji ostane tak primitivizm ne mislm drezat v tujino…

  • Unikatna

   Saj še malo, pa bo v Sloveniji!

 • Olga

  Se za to zavzemajo feministke in levaški Sorosovi multikulti pristaši? Pri takem zakonu bi hodili naši levaki okrog brez obeh rok, saj kradejo kot srake!

 • moon

  Nic takega. Na Norveskem imajo ze par stoletij zakon, ki na pet let dovoljuje posiljevanje in ropanje.

  • Caetano

   Ja, ja… in gotovo je tudi čisto skladen z ustavo in evropskimi oz. mednarodnimi konvencijami he, he.

 • xtc

  No:sekanje rok za krajo;bilo vSloveniji zelo dobrodošlo saj bi bila večina levakov in ciganov ob roke;problemi pas rešeni:
  Sedaj pa šalo na stran;ne nasprotujemsmrtni kazni ali sekanju rok v primeru č

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!