Več tisoč migrantov se nenadzorovano sprehaja naokoli

Fotografija je simbolična (foto: STA)

V begunskem centru na grškem otoku Lesbos je danes izbruhnil požar, zaradi česar je več tisoč migrantov pobegnilo iz centra. Požar naj bi zanetili migranti sami.

Kot poročajo tuji mediji, je požar izbruhnil v enem izmed največjih begunskih centrov v Grčiji, po pojasnilih tamkajšnje policije pa naj bi ga verjetno zanetili migranti sami. Zaradi močnega vetra se je požar razširil, zato je iz centra pobegnilo med 3000 in 4000 migrantov.

Zbali so se deportacije
Do napetosti v begunskem centru Moria je prišlo že tekom dneva, ko so se med migranti pojavile govorice, da naj bi jih deportirali v Turčijo. Zaradi prisotnosti policije so se strasti pomirile, potem pa sta v oljčnem nasadu v bližini centra izbruhnila dva manjša požara, pozneje pa še tretji v samem centru.

Grčija ni kos krizi 
V Grčiji je trenutno več kot 60.000 beguncev in migrantov, nevladne organizacije pa opozarjajo na nevzdržne razmere v tamkajšnjih begunskih taboriščih. Ta so prenaseljena in v njih vladajo slabe higienske razmere. Položaj je še posebej akuten na Lesbosu in drugih grških vzhodnoegejskih otokih. Po podatkih grške vlade je na petih otokih nameščenih 13.000 ljudi, medtem ko zmogljivosti zadoščajo za manj kot 8000 oseb.

Migrantski val zopet v porastu
Število prihodov migrantov v Grčijo se je sicer močno povečalo, minuli konec tedna je samo prek Turčije prišlo 374 ljudi. Vzrok za porast prihoda migrantov ni znan, grški mediji pa poročajo, da so se tihotapci zaradi napovedanega slabega vremena odločili v Grčijo spraviti več ljudi. Iz Grčije so sicer danes poročali tudi o smrtni žrtvi spora med migranti.

M. P., STA