Zimbabvejski predsednik Mugabe odhaja po 37 letih

Robert Mugabe (Foto: epa)

Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe je po 37 letih na oblasti v pismu podal svoj odstop s takojšnjim učinkom, je sporočil predsednik zimbabvejskega parlamenta Jacob Mudenda. Za odstop se je odločil, medtem ko je parlament začel razpravo o njegovi odstavitvi.

Čeprav je nekoč dejal, da bo Zimbabve vodil do svojega stotega leta, se je v državi začel odkrit boj za oblast, ko je dopolnil 90 let in je vidno oslabel. Že več let krožijo govorice, da naj bi danes 93-letni Mugabe imel raka na prostati. V zadnjih letih se je tudi večkrat spotaknil ali padel, lani pa je v parlamentu prebral napačen govor.

Strel v koleno
Za njegovo možno naslednico je že nekaj časa veljala njegova soproga Grace. To je postalo še bolj verjetno, potem ko je Mugabe 6. novembra odstavil podpredsednika države Emmersona Mnangagwo, ki je tudi imel možnosti za predsedniški stolček in bil v minulih mesecih v vse ostrejšem konfliktu z Mugabejevo soprogo.

S tem si je eden od še živečih diktatorjev z najdaljšim stažem po mnenju analitikov zadal strel v koleno. Vojska, ki je neprikrito podpirala Mnangagwo, je prejšnjo sredo prevzela oblast, Mugabe pa je bil v hišnem priporu in vztrajno zavračal pozive k odstopu.

Robert Mugabe (Foto: epa)

Ultimata ni upošteval
Vladajoča stranka ZANU-PF ga je v nedeljo odstavila s položaja predsednika stranke in mu postavila ultimat, da mora v manj kot 24 urah odstopiti kot predsednik države, sicer bodo v parlamentu sprožili postopek odstavitve. Ultimata ni upošteval, zato je stranka danes uresničila svojo napoved in začela postopek.

Nekaj ur za tem je Mugabe v pismu podal svoj odstop s takojšnjim učinkom, je sporočil predsednik zimbabvejskega parlamenta Jacob Mudenda.

B. O., STA

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!