Rast čistega dobička Akrapoviča za 70 odstotkov – v podjetju množično zaposlujejo

Datum:

Rast ivanškega Akrapoviča, proizvajalca motociklističnih in avtomobilskih izpušnih sistemov, se je v prvi polovici letošnjega leta v primerjavi z lani povečala za kar 70 odstotkov čistega dobička, svoje načrte pa so presegli za 30 odstotkov.

V podjetju Akrapovič, so v prvem polletju prodali za 53,6 milijona evrov motociklističnih in avtomobilskih izpušnih sistemov, kar v primerjavi z istim obdobjem lani predstavlja 21-odstotno rast. Hkrati je ustvaril 10,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 70 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 30 odstotkov več od načrtov. V letu 2016 pa načrtujejo prodajo v višini 89 milijonov evrov, oziroma 15-odstotno rast na letni ravni.

Akrapovičev finančni direktor Matej Akrapovič je pojasnil, da je letošnja rast dobička po lanski selitve proizvodnje v Črnomelj povezana predvsem z njeno ustalitvijo in delovanjem v polni zmogljivosti. Dejal je še, da so najpomembnejši trgi Evropska unija, Italija, Francija in Nemčija, vse večja prodaja pa je tudi na Kitajskem ter v  ZDA. Na domačem trgu pa prodajo manj kot odstotek izdelkov.

Akrapovičeva črnomeljska proizvodnja se povečuje
V družbi Akrapovič pa se povečuje tudi rast zaposlenih. V Črnomlju, kjer so leta 2014 zagnali nov logistični center, je bilo ob polletju zaposlenih približno 640 ljudi, letos pa so jih zaposlili približno 40.

V Črnomlju so lani na novo zaposlili približno 250 delavcev s širšega belokranjskega območja, do konca leta pa naj bi v Beli krajini zaposlovali le še za nadomeščanje. Tam bi sicer potrebovali še kakšnih deset izkušenih varilcev, do katerih pa zaradi kadrovske omejenosti območja vse težje pridejo.

V Ivančni Gorici načrtujejo deset novih zaposlitev
V Ivančni Gorici, kjer imajo zdaj 280 zaposlenih in zaposlujejo predvsem v razvoju ter raziskavah in nekaj še v prodaji, pa letos načrtujejo deset novih zaposlitev. Tam naj bi tudi, predvidoma prihodnje leto, začeli graditi novo testno središče in novo upravno stavbo.

Ob zdajšnji rasti naj bi v Beli krajini do konca desetletja zaposlovali do 800 ali tudi več ljudi. Skupaj z ivanškimi pa naj bi število zaposlenih v prihodnjih letih doseglo približno 1000.

Do konca leta pričakujejo do 4 odstotke boljši izid od načrtovanega
Sicer pa ob koncu leta pričakujejo do štiri odstotke boljši izid od prvotnih načrtov oz. 89 milijonov evrov prodaje in glede na lani 15-odsotno rast. Ker glavnino prodaje in dobička sezonsko ustvarijo v prvi polovici leta oz. v prvih sedmih mesecih, pa naj bi ta predvidoma ostal na polletni ravni.

Med glavne Akrapovičeve izdelke s približno 70 do 75 odstotki sodijo motociklistični izpušni sistemi, njihov avto segment, ki se stalno krepi, pa dosega 25 do 30 odstotkov prodaje.

I.K., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Ribnica: Drevi pogovorni večer z Alešem Hojsom

Drevi, ob 19.30, bo v muzeju v Ribnici, v...

Primc: To so stranke smrti, zastrupitev, laži in uničevanja življenj

V prvi polovici marca je koalicija z Gibanjem Svoboda...

Atentat na premierja bi se lahko zgodil tudi v Sloveniji

To, kar se je zgodilo na Slovaškem, je stopnička...