Kaj svetniki RTV SLO skrivajo pred javnostjo?

Datum:

Programski svetniki RTV SLO so sprejeli nekaj sklepov, s katerimi so svoje razprave na sejah zavarovali kot Skopušnik svoj zaklad.

Predsednik Programskega sveta RTV SLO Miran Zupanič je že na začetku seje predlagal, da sprejmejo nekaj sprememb. In je začel naštevati:

      • Programski svet na svoje seje vabi ožji krog gostov kot doslej.
      • Na sejah programskega sveta ne morejo biti navzoče nevabljene osebe.
      • Svet lahko odloči o izločitvi javnosti, v kolikor gre za varstvo osebnih podatkov oziroma v kolikor bi RTV SLO nastala škoda.
      • Seje se posnamejo, naložijo na MMC in so trajno dostopne javnosti – predvajajo se z zamikom.
      • Glede na točko 4 – posnetki sej Programskega sveta so trajno dostopni na portalu RTV SLO.

        Seveda so svetniki predloge skoraj brez izjem sprejeli, nas pa zanima, zakaj tako skrajni in nenadni ukrepi? RTV Slovenija je javni zavod, financiran je s strani RTV naročnin in kot tak bi moral vsem Slovencem jasno odgovarjati na zastavljena vprašanja, dvome, predvsem pa ne bi smel ničesar skrivati pred nami. Samo ugibamo torej lahko, kakšno afero nam želijo prikriti oziroma le kaj bo v javnost slej ko prej pricurljalo?

       

      Filli je očitno med svetniki zaščiten kot kočevski medved
      V eni izmed naslednjih točk so se svetniki dotaknili tudi razpisa za mesto generalnega direktorja RTV Slovenija. Njegov vršilec dejavnosti je sicer Marko Filli, ki se je sicer v uvodu v sejo pohvalil, da je bil na izobraževanju – udeležil se je namreč skupnega kolegija na temo, kako je treba bolje komunicirati, predvsem glede sprememb, ki so bile v njihovi hiši zavrnjene. Šel je torej na izobraževanje, kako ljudi v njihovi hiši navdušiti nad novimi idejami oziroma spremembami. No, Filli je bil sicer 9. maja imenovan za v. d. generalnega direktorja, a največ za obdobje enega leta.

      Miran Zupanič je predlagal, da se ustanovi posebna komisija, ki bo poskrbela za razpisno dokumentacijo za kandidate, ki jih zanima mesto generalnega direktorja. Svetniki so seveda potrdili 9-člansko komisijo, med katerimi je tudi nekaj bolj znanih imen, kot sta na primer direktor Družine dr. Janez Gril in Igor E. Bergant. Teh 9 članov ima sedaj nalogo, da do 9. novembra  pripravijo besedilo javnega razpisa, šele takrat pa bo programski svet razpravljal, kdaj bo šel razpis v javnost. Če bo razpisna dokumentacija brez pripomb, se torej zna zgoditi, da se bodo kandidati, ki bodo ustrezali pogojem, prijavili že konec novembra, drugače pa nikakor ne prej kot v začetku 2017.

      Očitno pa Filli med svetniki uživa visoko podporo, saj si nihče razen svetnika Roberta Pajka (na RTV Slovenija je zaposlen v tehnični dejavnosti, op. p.) ni upal nasprotovati besedam Zupaniča. Tole je povedal Pajek: “Razpis naj se sproži po čim hitrejšem postopku, tako bomo zavodu dali nov zagon.” A se Zupanič ni dal, temveč je vztrajal pri svojem, da se s hitrim razpisom lahko naredi več škode kot koristi.

      M. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Meddržavno sodišče v Haagu zavrnilo protiizraelske ukrepe Nikaragve

Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) je danes zavrnilo zahtevo...

Je Golob znova na počitnicah?

Tina Gaber je ponovno na morju. Je z njo...

3,6-milijonski trik Svobode in Levice

Ocenjeni stroški skupne izvedbe volitev in treh referendumov znašajo...

Socialistični bajoneti uspeli odgnati še eno tuje podjetje iz Slovenije

Slovenskim aktivistom je očitno uspelo odgnati podjetje Glovo, ki...