Spet prihajajo dnevi velikega onesnaženja s trdimi delci

Datum:

Spet prihajajo dnevi visoke onesnaženosti zraka s trdimi delci PM10 v Celju, Zagorju, Trbovljah, Ljubljani in Novem mestu. Na Primorskem in v Murski Soboti bo onesnaženost nizka, drugje pa zmerna.  

Ko se onesnaženost zraka poveča, je priporočljivo, da omejimo izpostavljenost zunanjemu zraku. To ne pomeni, da moramo biti zaprti v prostorih, ampak da trajanje bivanja in stopnjo fizične aktivnosti zlasti na prostem omejimo. Tiste dejavnosti, ki so mogoče, izpeljemo v notranjih prostorih. Fizične aktivnosti na prostem naj bodo v času onesnaženosti zraka manj intenzivne, krajše in z več odmori. Zračenje prostorov naj poteka v času, ko bo pričakovana onesnaženost zunanjega zraka najmanjša, to je ponavadi zgodaj zjutraj.

Pri zmerni stopnji onesnaženosti, ki jo označujejo z rumeno, na Agenciji za okolje svetujejo le hojo, pri oranžni naj bo gibanje na prostem omejeno le na nujno, pri rdeči pa dodatno svetujejo zmanjšanje fizične aktivnosti tudi v notranjih prostorih.

Glede zračenja prostorov vrtcev oziroma šol v dneh s povečano koncentracijo trdih delcev priznavajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, da so v precepu. Z zračenjem se namreč poveča vsebnost trdih delcev v igralnicah oziroma učilnicah, po drugi strani pa neprezračene igralnice in učilnice predstavljajo povečano možnost za kapljično širjenje nalezljivih bolezni, ki dosegajo vrh ravno v obdobju kurilne sezone. Tudi v šolah in vrtcih je priporočljivo zračiti prostore, če je to le mogoče zaradi organizacije dela, zgodaj zjutraj.

Branka Jurhar

Sorodno

Zadnji prispevki

[Foto] Levi elitneži, ki se kličejo tovariši, so se zbrali na Ljubljanskem gradu

Včeraj so praznovali zmagovalci druge svetovne vojne - zahodni...

Mednarodni pravnik: Priznanje Palestine bi bila najbolj nora poteza slovenske diplomacije doslej!

"Gre za najbolj noro potezo slovenske diplomacije od začetka...

Si Golobovi funkcionarji zaslužijo 40 odstotkov višje plače?

Vladni predlog, ki so ga objavili v Večeru kaže,...