Fiskalni svet opozarja, naj državni zbor ustavi vse zakonodajne postopke, ki bi imeli nepredvidene javnofinančne posledice!

Datum:

Fiskalni svet je državnemu zboru izdal priporočilo, naj v dneh, ko vlada opravlja le še tekoče posle, ustavi vse zakonodajne postopke, katerih učinki na javne izdatke niso vključeni v obstoječe proračunske okvire. Sprejemanje zakonov po njihovem ni le tvegano z vidika javnofinančne vzdržnosti, saj bi sprejem vseh pomenil za 4 milijarde evrov dodatnih stroškov, temveč je tudi etično nesprejemljivo.

V dneh, ko vlada opravlja le še tekoče posle, je v državnem zboru v postopku kar 49 zakonskih predlogov, od katerih jih ima 24 neposredne finančne učinke. Sprejetje teh zakonov bi po ocenah fiskalnega sveta v naslednjih šestih letih povzročilo za 4 milijarde evrov višje javne izdatke.

Gre za tvegane in neetične odločitve
Takšna obremenitev bi zahtevala močno povečano zadolževanje in/ali dvig davkov oziroma krčenje prilagodljivih kategorij izdatkov. Čeprav menijo, da nekateri zakoni naslavljajo realne probleme, pa je potrebno vzeti v obzir vse vidike porabe javnih sredstev.

Fiskalni svet še opozarja, da če bi poslanci do vzpostavitve nove vlade potrdili katerega od predlaganih zakonov, bi s tem podelili neupravičeno postopkovno prednost določenemu interesu pred vsemi preostalimi. “Zato je sprejemanje zakonov s finančnimi učinki v tem času ne le tvegano z vidika javnofinančne vzdržnosti, temveč je tudi etično nesprejemljivo,” so še zapisali.

 

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Tina Gaber kljub Golobovim zagotovilom promovirala drago restavracijo

Spremljevalka predsednika vlade Tina Gaber je pričela znova oglaševati...