Generalni direktorji policij Zahodnega Balkana in regije o načrtu za zajezitev migrantske krize

Datum:

V sredo so se na Brdu pri Kranju sestali generalni direktorji policij Zahodnega Balkana in širše regije. Glavna tema pogovorov naj bi bilo vprašanje migrantske krize.

Po besedah avstrijskega notranjega ministra  Herberta Kickla naj bi vodje policij iz držav ob balkanski migrantski poti razpravljali “o operativnih ukrepih za zajezitev nezakonitih migracij”. Kot podlaga za pogovore naj bi po poročanju STA služil civilno-vojaški akcijski načrt za nadzor balkanske migrantske poti, ki so ga pripravili lansko leto na Dunaju.

Srečanja so se udeležili generalni direktorji Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Kosova, Makedonije ter Albanije. Pogovore, ki so jih začeli na Brdu, naj bi nadaljevali v četrtek v Sarajevu, kjer naj bi sprejeli “politično-strateške možnosti delovanja”. Na ministrski konferenci Salzburškega foruma 14. in 15. junija v Bukarešti pa naj bi k pobudi povabili še druge države iz Srednje Evrope.

Potrebno meddržavno sodelovanje
Slovenska notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar se je s Kicklom strinjala, “da se migracijska situacija na Zahodnem Balkanu slabša v primerjavi s preteklim letom in da trendi kažejo na določeno stopnjo organiziranosti ilegalnega prehajanja meje”. Poudarila sta, da je ključna zaščita zunanjih mej EU, preko katerih migranti prvič vstopijo v EU, “pri čemer bi bilo treba uporabiti vsa sredstva, ki jih ima na voljo EU, vključno z napotitvijo mejnih policistov v okviru Evropske mejne in obalne straže (Frontex)”.

Avstrijski notranji minister Herbert Kickl (Vir: Twitter)

Po mnenju avstrijskega notranjega ministra je za reševanje problema migrantske krize ključno skupno politično sodelovanje, ki bi poslalo jasen signal “potencialnim migrantom, organizatorjem ilegalnih prehodov in tudi varnostnim organom držav iz regije, da Slovenija in Avstrija ne bosta dopustili ponovitve dogodkov iz časa zadnje migracijske krize”.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Odprto pismo voditeljem države, parlamenta in vlade

"Prosim Vas, da v okviru svojih pristojnosti posvetite pozornost...

3,6-milijonski trik Svobode in Levice

Ocenjeni stroški skupne izvedbe volitev in treh referendumov znašajo...

Strah levice pred evropskimi volitvami je velik; njihove ključne teme propadle

Za aktivizmom Nike Kovač o "dostopnosti splava" pred evropskimi...

[Video] “Zelena” zvezdnica Taylor Swift z zasebnim letalom sedemkrat poletela okoli sveta

Študent računalništva iz Floride navkljub grožnjam s tožbo še...