Ameriški trg dela po zaslugi Trumpovih reform cveti kot še nikdar, rezultati celo boljši od pričakovanj analitikov

Datum:

Ameriški zasebni delodajalci v ZDA so julija po navedbah podjetja ADP odprli neto 219.000 novih delovnih mest, kar je več od pričakovanj analitikov. Ekonomist bonitetne agencije Moody’s pravi, da trg delovne sile v ZDA še naprej cveti, tudi s pomočjo davčnih olajšav in povečane vladne porabe.

ADP je svoje podatke za mesec junij popravil navzgor, s 177.000 na 181.000, podatke o zaposlovanju in stopnji brezposelnosti za julij, ki poleg zasebnega zajemajo tudi javni sektor, pa bo v petek objavilo tudi ministrstvo za delo ZDA.

Zasebni sektor po zaslugi reform cveti
Srednje velika podjetja z od 50 do 499 zaposlenimi so julija ustvarila 119.000 neto novih delovnih mest, večja podjetja pa 48.000. Preostalo so zagotovila manjša podjetja z do 49 zaposlenimi. Storitvene dejavnosti so julija odprle neto 177.000 novih delovnih mest, na čelu z izobraževanjem in zdravstvom, predelovalna industrija pa jih je odprla 42.000, od tega tovarne 23.000, gradbeništvo pa 17.000.

Foto: iStock

V julijski statistiki se še ne pozna težava carinskih in trgovinskih vojn med ZDA in Kitajsko, a so določena večja multinacionalna podjetja julija že začela z odpuščanji, kar se bo v primeru nadaljevanja trgovinskih sporov nadaljevalo.

C. Š., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Čigave ideje dejansko promovira Nika Kovač?

Protiživljenjska kampanja Inštituta 8.marec v času pred evropskimi volitvami...

“Depolitizacija” se nikoli ne konča

Z "depolitizacijo" po meri Gibanja Svoboda je podobno, kot...

Čeferin odloča kar o dveh zadevah, kjer bi moral biti izločen

"Z začudenjem smo ugotovili, da je Ustavno sodišče RS...