Napetost se stopnjuje: Satelitske slike razkrivajo, kako Putin na Krimu namešča dodatne protiletalske sisteme!

Datum:

Ruska vojska je na Krimu razporedila dodatne raketne sisteme zemlja-zrak S-400, potem ko je prejšnji teden zajela ukrajinske ladje in mornarje, razkrivajo satelitske slike, ki jih je Fox News uspel pridobiti v ponedeljek.  

Obveščevalni podatki, pridobljeni s strani ImageSat International, očitno kažejo na to, da je Rusija zadnje mesece pripravljala infrastrukturo za rakete S-400.

Ruski protiletalski sistem z dolgim dosegom S-400 velja za enega najmočnejših protiletalskih sistemov na svetu. Uporablja tri tipe raket, zaradi česar je mogoča izstrelitev v izredno dolgem dosegu, dolgem dosegu in srednjem dosegu. Namenjen je odpravi kakršne koli zračne nevarnosti, lahko pa se uporablja tudi proti manevriranim in balističnim raketam.

Foto: Wikipedia

Prejšnji teden je Rusija nedaleč od polotoka Krim zasegla tri ukrajinske ladje, potem ko jih je obtožila, da naj bi nezakonito vplule v njene vode in s tem namenoma izzvale konflikt. Ukrajinski predsednik Petro Poroshenko je prejšnji teden javno opozoril, da bi se utegnile napete razmere stopnjevati v vojno z uporabo tankov in bomb. “Kar se je zgodilo 25. novembra, predstavlja izjemen dogodek, ki se je zgodil prvič po štirih letih in pol od ruske agresije,” je Poroshenko dejal v televizijskem intervjuju. Ob tem pa je po navedbah Breitbarta opomnil, da zaseg ladij ne predstavlja malenkosti, zato je vojna z Rusko federacijo povsem mogoča.

Foto: epa

Putin vztraja, da gre le za mejni incident
Ruski predsednik Vladimir Putin je poskušal zmanjšati pomen incidenta, s tem ko ga je označil za nič več kot za mejni incident. Ob tem pa obtožil Poroshenka, da naj bi ta incident uporabil v svoj prid, da si poveča svojo popularnost pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami. “Vsekakor gre za provokacijo, ki jo je organizirala sedanja vlada, vključno s sedanjim predsednikom, v času pred predsedniškimi volitvami v Ukrajini marca prihodnje leto,” je dejal Putin in dodal, da se sedanji predsednik zaveda, da se mu lahko zgodi, da se na volitvah ne bo uvrstil niti v drug krog. Zaradi tega mora po njegovo narediti nekaj za poslabšanje položaja in za oblikovanje ovir za svoje konkurente.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Politkomisarji bodo nagrajeni še z dopusti v New York, London, Berlin

Le vprašanje časa je, kdaj bo aktualna oblast uvedla...

Lendava – občina, kjer imajo veliko izbiro lokalnih dobrot in idilično naravo

Lendavo obkroža prijetno podeželje, v občini pa potekajo tudi...

Dr. Verica Trstenjak: Za okolje lahko skrbimo tudi po postopkih na sodiščih

Med sodelujočimi na mednarodni konferenci "Za človeka gre", ki...

Letos zaznamujemo leto Rudolfa Maistra: Kamnik je izkazal čast svojemu junaku

Slovenija letos zaznamuje 150. obletnico rojstva in 90. obletnico...