Home Svet Skrivnostne ladje duhov polne trupel na obali Japonske

Skrivnostne ladje duhov polne trupel na obali Japonske

18
Skrivnostne ladje duhov polne trupel na obali Japonske
Fotografija je simbolična (foto: epa).

V zadnjih dveh mesecih so ob obali Japonske našli kar 12 lesenih ladij s srhljivim tovorom. Razpadajočimi trupli. 

Japonska obalna straža skuša rešiti grozljivo uganko. Kaj se je zgodilo z 22 ljudmi, ki so jih našli mrtve v dvanajstih ladjah blizu njihove obale. Vse trupla so že razpadala, dve sta bili brez glave, v eni izmed ladji pa so našli šest lobanj.

Prvo ladjo s trupli so našli oktobra, nato pa se je več najdb zvrstilo še do konca novembra.

Iz Severne Koreje …
Od kod so te ladje prišle in kaj se je zgodilo z ljudmi, ki so bili na njih, pristojni še ugotavljajo, piše CNN. Za zdaj se jim zdi najverjetneje to, da so prišle iz Severne Koreje. Na eni izmed njih je bil namreč napis “Korejska ljudska vojska”, del severnokorejske zastave pa so našli tudi na enem izmed oblačil.

Yoshihiko Yamada, eden izmed strokovnjakov za pomorstvo, je ponudil možno razlago za te grozljive dogodke: “Čolni so narejeni iz lesa, so stari in težki, zato ne morejo potovati hitro, njihovi motorji pa tudi niso dovolj močni, da bi lahko pluli proti tokovom.”

Želeli ekonomsko in politično svobodo
Najverjetneje je, da so ljudje skušali pobegniti severnokorejskemu režimu, a žal niso dočakali srečnega konca. “Ljudje, ki živijo zunaj glavnega mesta Pyongyang, imajo izredno težko življenje. Razlogi za pobeg so zato lahko tako ekonomska kot politična svoboda,” pa meni politični analitik John Nilsson-Wright.

Dodal je še, da so ljudje raje izbrali nevarnejšo pot prek morja, kot da bi skušali prečkati mejo s Kitajsko, saj bi bili tam deležni strogega nadzora.

B. O.