Za študente življenje v novem letu ne bo nič lažje

Datum:

Obremenitev študentskega dela, minimalna urna postavka in višina koncesijskih dajatev v letu 2016 v skladu s spremembami varčevalnega zakona, ki jih je DZ sprejel novembra, ostajajo nespremenjene. Zadnja ureditev študentskega dela je namreč predvidela varovalke, če bi študentsko delo upadlo za več kot 15 odstotkov. Vendar se to ni zgodilo.

Po ureditvi študentskega dela v noveli Zakona za uravnoteženje javnih financ, ki je začela veljati februarja, so študenti vključeni v pokojninsko zavarovanje, minimalna urna postavka pa je 3,8 evra neto. Skladno s tem sta se ustrezno prilagodila tudi višina in način delitve koncesijske dajatve, ki je namenjena sofinanciranju štipendij.

Iz 16 odstotkov bi se koncesijska dajatev znižala na 9,59 odstotka
Na zahtevo Študentske organizacije Slovenije je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v zakon vneslo varovalko, po kateri bi se koncesijska dajatev s 1. januarjem 2016 znižala s 16 odstotkov na 9,59 odstotka, če bi bil upad študentskega dela višji od 15 odstotkov. Ker pa se to ni zgodilo, višina obremenitve študentskega dela ostaja nespremenjena.

Celotna obremenitev študentskega dela za delodajalce se je po novi ureditvi za delodajalce z dotedanjih 30,38 odstotka dvignila na 33,74 odstotka. Od študentskega dela pa je treba po novi ureditvi plačati koncesijsko dajatev v višini 16 odstotkov in dodatno koncesijsko dajatev za študentske domove v višini dveh odstotkov.

B. O., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

RTV nastopa kot lakaj globoke države

Kako je izvrševanje "pravice do obveščenosti" videti na depolitizirani...

V državi z največjo muslimansko skupnostjo prišlo do napada na sinagogo

Policija je davi v mestu Rouen na severozahodu Francije...

Danes na Nova24TV: Film o najhujšem bratomoru 3450 slovenskih vojnih ujetnikov

Dr. Jože Dežman, predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj...

Vabljeni na znanstveno konferenco Leto 1944 na slovenskem – osemdeset let pozneje

Študijski center za narodno spravo in Park vojaške zgodovine...