Na majhen italijanski otok v samo enem dnevu prispelo na stotine migrantov

Datum:

Če morda kdo verjame zgodbicam o tem, kako migracije naj ne bi več predstavljale problema, se je uštel. O tem med drugim priča statistika iz sosednje Italije. Na stotine migrantov je namreč v samo enem dnevu prispelo s čolnom na italijanski otok Lampedusa.

Po navedbah medijev je v Italijo z ladjo iz Tunizije in drugih afriških držav prispelo 700 ljudi, vključno z mladoletniki.

Pred samo štirimi tedni je majhen otok, kjer stalno živi nekaj čez 5 tisoč ljudi, v zelo kratkem času sprejel približno 2 tisoč migrantov. Lokalne oblasti in vlada v Rimu poskušajo ljudi čim prej prepeljati na karantenske ladje ali v druge dele države.

Kapaciteta je prenatrpana
Namestitvena kapaciteta na otoku je zasnovana za približno 250 ljudi, poroča Index. Trenutno jih je v njej po besedah tiskovne agencije Adnkronos preko tisoč migrantov. Zaskrbljujoče je, da se je v primerjavi z enakim obdobjem lani število ladij z migranti, ki so prispele v Italijo, kar potrojilo.

Rim je že večkrat pozval države članice EU, naj sprejmejo nekaj migrantov, ki prihajajo v Italijo nezakonito. S tem se seveda več držav ne strinja, saj je bila že izkušnja v času migrantske krize dovolj boleča in je razgalila naravo celotne problematike.

Foto: epa

Nedavno smo poročali, da so ladje nevladnih organizacij pripravljene na “poletno sezono” prevoza migrantov. To seveda ne preseneča, saj migracije predstavljajo donosen posel, v njem pa se obračajo ogromne vsote denarja. Posredniki poberejo vsaj deset tisoč evrov na migranta.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Večni poraženci proti Hrvaški – leve vlade so popolnoma zavozile

Odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), ki je...

[Video] Sovražni izpad Jenulla: Ukinil bi prenos nedeljskih maš na RTV

Kolesarski aktivist Jaša Jenull se v svojem zadnjem video...

Nizozemko z duševnimi težavami kmalu čaka smrtonosni koktelj

28-letna Zoraya ter Beek bo kmalu podlegla smrtonosnemu "koktajlu"...

Ušli so smrti

V dokumentarnem filmu "3450 – Bratomor v Jami pod...