Minister Podgoršek na ogledu Središča inovativnih tehnologij Apilab – Hiša kranjske čebele v Višnji Gori

Datum:

Minister dr. Jože Podgoršek si je v Višnji Gori ogledal na novo odprto Središče inovativnih tehnologij Apilab – Hišo kranjske čebele v Višnji Gori. Gre za edinstven preplet podjetništva in čebelarstva, sodobne tehnologije z ohranjanjem naravne in kulturne dediščine, inovativnih pristopov in tradicije.

Hiša Kranjske čebele je bila vzpostavljena v objektu nekdanje osnovne šole. Postala je poučen labirint, ki ga je navdihnil čebelji svet, in prostor za snovanje idej ter podjetniških poletov v občini Ivančna Gorica in širše. V hiši bo obiskovalec lahko pokukal v žive panje s kranjsko sivko in preko digitalnih orodij spoznal delo družine Rothschütz. Le ta je bila ključna pri spoznavanju čebele, Kranjske sivke, bolj poznane kot Kranjske čebele. Matice kranjske sivke je v svet poslal prav podjetni Emil Rothschütz iz bližnjega gradu Podsmreka, njegov oče dr. Filip Rothschütz pa je prvi popisal kranjsko sivko. Možnost bo tudi prenočitve v panju.

Minister dr. Jože Podgoršek in predstavniki Središča inovativnih tehnologij – Apilab. (foto: MKGP)

V zadnjem nadstropju je nekaj sob, ki so zasnovane v obliki lesenih satnih celic. Ob ogledu je minister povedal: “Hiša kranjske čebele opravičuje svoje ime in namen. Zelo sem zelo navdušen nad videnim. Prepričan sem, da ta hiša ne bo znana samo v Sloveniji, ampak tudi širše. Njen potencial vidim v možnosti nastanitve gostov na inovativen, drugačen način, ki si ga gostje vse bolj želijo.”

Minister dr. Jože Podgoršek in predstavniki Središča inovativnih tehnologij – Apilab. (foto: MKGP)

Investicijo je vodila Občina Ivančna Gorica, naložbo pa sta sofinancirali Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci so se soočili z največjo invazijo migrantov v letošnjem letu

Britanske oblasti so potrdile, da so se včeraj soočile...

Tu je odgovor, zakaj Janković zmaguje na volitvah!

Levica spodbuja multikulturalizem, ker se ji to izplača. Odličen...

[Video] Breznik: Evropska unija mora začeti delovati bolj strateško

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca Franc Breznik...

[ODZIVI] Protikapitalistični protest je nova moda brezdelnežev, ki oponašajo delavce!

"Nikoli ne pozabimo. Protesti v času kovida niso bili...