Papež: “Moram iti v Moskvo, moram se srečati s Putinom”

Datum:

Papež Frančišek se želi srečati z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, da bi našla skupno besedo pri končanju vojne v Ukrajini. Kljub zaprosilu za srečanje, odgovora še ni prejel.

“Putin ne more in ne želi imeti srečanja v tem trenutku. Toda kako drugače naj zaustavimo to brutalnost”, se je v intervjuju za italijanski časnik Corriere della Sera spraševal papež, ki je zaprosil za sestanek z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom na temo končanja vojne v Ukrajini, vendar odgovora doslej še ni prejel, poroča STA.

Papež je v intervjuju za italijanski časnik poudaril, da je pomembno, da ruski voditelj omogoči možnost mirovnih pogovorov, in dodal, da bo pri srečanju s Putinom še naprej vztrajal. Frančišek v Ukrajino ta trenutek ne namerava odpotovati, je pa za časnik povedal, da je tja poslal dva kardinala, da bi pripravila vse potrebno za možni sestanek.

Papež Frančišek in Vladimir Putin v Vatikanu leta 2019 (Foto: epa)

“Najprej moram iti v Moskvo, najprej se moram srečati s Putinom,” je poudaril papež. Ob koncu intervjuja je v izjavi za časnik dodal še, da je govoril tudi s patriarhom ruske pravoslavne cerkve Kirilom, ki je vojno v celoti podprl, in dejal, da Kiril “ne more postati Putinov ministrant”.

Pred intervjujem 85-letni Frančišek od začetka konflikta 24. februarja ni izrecno omenil Rusije ali Putina. Vseeno ni bilo dvoma o tem, katero stran je kritiziral, pri čemer je uporabljal izraze, kot so “neupravičena agresija” in “invazija” ter “grozodejstva proti civilistom”. Vojna v Ukrajini je zaostrila odnose med Vatikanom in Rusko pravoslavno cerkvijo ter povzročila razkol med pravoslavnimi kristjani po vsem svetu.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Identiteto mrtvega moškega iz Golokratne jame še ugotavljajo

Identiteta moškega, ki sta ga poljska jamarja v petek...

Islamski skrajneži grozijo z napadom Evrovizije, ker sodeluje tudi Izrael

Islamski skrajneži naj bi zaradi udeležbe Izraela na Eurosongu...

Politkomisarji bodo nagrajeni še z dopusti v New York, London, Berlin

Le vprašanje časa je, kdaj bo aktualna oblast uvedla...