[Video] Namesto valentinovega: Izbor slovenskih melodij ljubezni

Datum:

Po vsem svetu se danes na veliko prodajajo plišasti medvedki, čokoladne bonboniere, rdeče vrtnice, pišejo se ljubezenska pisma – skratka vse se sveti v obliki velikih rdečih srčkov. Valentinovo se je k nam razširilo predvsem z ameriškega trga, danes pa predstavlja dan za milijonske zaslužke številnim trgovcem – tudi v Sloveniji. Pri nas pri tem pogosto pozabimo na naš, slovenski “dan zaljubljenih”. 

Praznik svetega Valentina se je sprva praznoval kot rimskokatoliški dan posta v čast svetemu Valentinu. Današnji pomen je dobil šele po visokem srednjem veku, ko se je razvila zamisel o romantični ljubezni. Slovenci pa nemalokrat pozabimo, da imamo svoj “dan zaljubljenih”, in sicer gregorjevo, ki ga praznujemo 12. marca. Na ta dan se po ljudskem izročilu ženijo ptički.

V uredništvu bomo obeležili slovenski “dan zaljubljenih” čez slab mesec dni, do takrat pa smo za vas izbrali nekaj najlepših slovenskih melodij, v katerih starejši in nekoliko mlajši ustvarjalci slovenske glasbe prepevajo o ljubezni. Gotovo smo jih veliko izpustili, a kaj ko slovenska zakladnica premore pravo morje glasbenih uspešnic.

https://www.youtube.com/watch?v=FInET3_ZpOg

https://www.youtube.com/watch?v=8PdTCY521cE

https://www.youtube.com/watch?v=jNmaHxvPNds

Anja Dangubič

Sorodno

Zadnji prispevki

“Litijska” ni ena, kradejo na vseh koncih

Najprej je bila novinarska konferenca. Robert Golob je skoraj...

Pravna mreža ali Hamas mreža?

Nekdanji generalni direktor policije Anton Olaj je opozoril na...

V nemških velemestih med novorojenčki že prevladujejo Mohamedi

V nemških velemestih so med novorojenčki vse pogosteje različice...

Integracija nezakonitih migrantov je očitno le pobožna želja

Čeprav je znano, da se je pametno učiti iz...